ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1993, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΑΣΟΥΛΑΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ



Τέτοιες μέρες του Αυγούστου, 25 χρόνια πριν, ''έπιασε Λιμάνι'' ο Παναγιώτης Φασούλας, ο σέντερ του ΠΑΟΚ. 14 χρόνια έπαιζε μπάσκετ στην ομάδα της Θεσσαλονίκης και στα 30 του αποφάσισε να κατέβει στον Πειραιά, αν και γέννημα θρέμμα της Νεάπολης Θεσσαλονίκης και φυσικά φίλος του ΠΑΟΚ από μικρό παιδί. Ας δούμε το χρονικό της μεταγραφής, μέσα από το ρεπορτάζ του Γιώργου Κογκαλίδη στην εφημερίδα ''Ελεύθερος Τύπος''.
 
 
 
 
 
 
 
 
Ο ΠΑΟ του Παύλου και του Θανάση Γιαννακόπουλου ενδιαφέρθηκε για το Φασούλα, αλλά όταν μπήκε δυναμικά στη διεκδίκηση του παίκτη ο Ολυμπιακός, ο Παύλος αρνήθηκε ότι προσέγγισε τον Παναγιώτη. Ο Άρης του Θεόφιλου Μητρούδη είχε οικονομικά προβλήματα και δεν ενέπνεε εμπιστοσύνη σε κανένα, οπότε ο Φασούλας προτίμησε το σίγουρο από όλες τις απόψεις περιβάλλον του Ολυμπιακού του Σωκράτη Κόκκαλη και του Γιάννη Ιωαννίδη. Στις πρώτες του δηλώσεις ως παίκτης του Ολυμπιακού, ο Φασούλας δήλωσε τα παρακάτω.
 
Οι φίλοι του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ έχουν πολλά κοινά σημεία. Είναι εκδηλωτικοί, είναι εξαιρετικά ζεστοί, και μη χειρότερα δηλαδή...
 
Στις 24 Μαΐου 1993 ο Φασούλας κατέθεσε προσφυγή για να μείνει ελεύθερος από τον ΠΑΟΚ, λόγω οφειλών της τότε διοίκησης της ομάδας της Θεσσαλονίκης προς το πρόσωπό του. Όταν δικαιώθηκε στη δευτεροβάθμια Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών, ανακοινώθηκε από τον Ολυμπιακό. Τα ακριβή δεδομένα των οφειλομένων του ΤΑΚ (τότε, μετέπειτα ΚΑΕ) ΠΑΟΚ προς το πρόσωπό του, τα έχει εξηγήσει ο ίδιος ο Παναγιώτης πολλές φορές.
 
“Πες ότι εγώ είμαι προδότης και θέλω να φύγω από τον ΠΑΟΚ. Μου χρωστάνε 170 εκ. δραχμές, δεν μ' έχουν πληρώσει καθόλου εκείνη τη χρονιά. Αν πάνε στο Παρακαταθηκών και μου βάλουν 23 εκ. στο λογαριασμό, με δεσμεύουν και δεν μπορώ να πάω πουθενά. Με εκδικούνται, μου καρφώνουν το δελτίο στο ταβάνι, παίρνουν το αίμα τους πίσω. Ε, δεν έκαναν ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ. (γελάει δυνατά) Με τους τόκους, το ποσό είχε φτάσει στα 280 εκατομμύρια. Τελικά, τους χάρισα όλους τους τόκους και το μισό κεφάλαιο και πήρα 80 εκατομμύρια για να μην τους πάρουν το γήπεδο. Ούτε αυτό το είπανε. Τα περισσότερα λεφτά στον ΠΑΟΚ τα έχω βάλει εγώ. Και δεν τους έχω πάρει και εφάπαξ”.
 
Το συμβόλαιό του με το ΤΑΚ (τότε, μετέπειτα ΚΑΕ) Ολυμπιακός προέβλεπε 250 εκ. δραχμές για τη σεζόν 1993-94, 285 εκ. δραχμές για τη σεζόν 1994-95 και 340 εκ. δραχμές για τη σεζόν 1995-96. Αποπληθωρίζοντας τα παραπάνω ποσά, προκύπτουν περίπου 1,8-1,9 εκ. ευρώ σημερινά λεφτά για την καθεμία σεζόν ξεχωριστά.
 
Υπήρχαν βεβαίως 2 προβλήματα. Το πρώτο ήταν το ότι ο Φασούλας ήταν εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, βγαίνοντας πρώτος μάλιστα σε σταυρούς με το συνδυασμό του Δημήτρη Φατούρου (είχε την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και των κομμάτων της Αριστεράς) στις δημοτικές εκλογές του 1990. Έπειτα από απαίτηση άλλων δημοτικών συμβούλων και κυρίως του αντιδημάρχου Θεσσαλονίκης, Κώστα Εγγλέζου, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν σύμβουλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και αργότερα αντιπρόεδρος στο ΤΑΚ ΠΑΟΚ, ο Φασούλας παραιτήθηκε από δημοτικός σύμβουλος, αφού ούτως ή άλλως και ως παίκτης του ΠΑΟΚ δεν μπορούσε να παραστεί στις συνεδριάσεις, λόγω αγωνιστικών υποχρεώσεων. Η παραίτησή του υπεβλήθη το Νοέμβριο του 1993. Το δεύτερο πρόβλημα ήταν το νούμερο της φανέλας που θα έπαιρνε ο Φασούλας στον Ολυμπιακό. Στον ΠΑΟΚ φορούσε για χρόνια το 13, νούμερο με το οποίο έβγαζε...σπυράκια ο άκρως προληπτικός προπονητής του Ολυμπιακού, Γιάννης Ιωαννίδης. Εν τέλει έγινε αυτό που όλοι περίμεναν, πέρασε του Ιωαννίδη δηλαδή. Ο Φασούλας πήρε το 10.
 
 
Στην ιστορία έμεινε η υποδοχή που επεφύλαξαν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ στον Παναγιώτη Φασούλα, στο πρώτο ματς στο οποίο επέστρεψε στο ''Αλεξάνδρειο'' (Nikos Galis Hall λέγεται σήμερα, προς τιμήν του Νίκου Γκάλη) της Θεσσαλονίκης ως αντίπαλος του ΠΑΟΚ, στο παιχνίδι της 11ης αγωνιστικής της κανονικής περιόδου της Α1 της σεζόν 1993-94, στο οποίο ο ΠΑΟΚ κέρδισε με 84-71 τον Ολυμπιακό. Οι ΠΑΟΚτζήδες του άνοιξαν το κεφάλι με ένα κέρμα (το ίδιο συνέβη και με τον Ιωαννίδη), οι διαιτητές ως συνήθως κοίταζαν...αλλού και ο Φασούλας αντί να κάνει τον ''ψόφιο κοριό'' και να διακοπεί το ματς, σηκώθηκε, έπαιξε κανονικά όπως και όσο μπορούσε και τελείωσε το παιχνίδι με 12 πόντους. Αυτό το πανό του σήκωσαν εκείνη τη μέρα οι άλλοτε υποστηρικτές του.
 
 
Όπως δηλώνει ο ίδιος ακόμη και σήμερα, αν και κατέβηκε στον Πειραιά σε ηλικία 30 ετών,
 
“Όταν τελειώνει μια καριέρα, παραμένεις εκεί που έχεις τις καλύτερες αναμνήσεις. Γι' αυτό σταμάτησα στον Ολυμπιακό, γιατί τις καλύτερες αναμνήσεις τις είχα εκεί. Ολυμπιακός είμαι. Τελεία”.
 
 
Στην παραπάνω φωτογραφία ο Φασούλας χαιρετάει τον τότε πρωθυπουργό της χώρας, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, λίγες μέρες αφότου υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο στον Ολυμπιακό...