ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 1995, Ο ΑΛΒΕΡΤΗΣ ΠΡΟΣΦΕΥΓΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ...



Γυρίζουμε 23 χρόνια πίσω. Καλοκαίρι του 1995, μήνας Ιούνιος και ξαφνικά στις εφημερίδες κυκλοφορεί η παρακάτω είδηση, την οποία παραθέτουμε από το φύλλο της SPORTIME της Τετάρτης, 21 Ιουνίου 1995.
 
 
 
 

 
 
Ο Αλβέρτης πήγε στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 1990 από την Γλυφάδα, σε ηλικία 16 ετών, με τον πολίστα Σελετόπουλο να κάνει την αντίθετη διαδρομή, ΠΑΟ-Γλυφάδα και το τμήμα πόλο του ΠΑΟ ουσιαστικά να διαλύεται. Όπως διαβάζουμε, οι αμοιβές του Αλβέρτη στον ΠΑΟ ήταν 1,6 εκ. δραχμές τη σεζόν 1990-91 (αποπληθωρισμένο το ποσό αντιστοιχεί σε περίπου 16.000 ευρώ σημαρινά λεφτά), 2,8 εκ. δραχμές τη σεζόν 1991-92 (αποπληθωρισμένα ισοδυναμούν με περίπου 24.000 ευρώ σημερινά λεφτά), 5,6 εκ. δραχμές τη σεζόν 1992-93 (αποπληθωρίζουμε και προκύπτουν περίπου 41.000 ευρώ σημερινά λεφτά), 9,8 εκ. δραχμές τη σεζόν 1993-94 (περίπου 63.000 ευρώ σημερινά λεφτά) και 14 εκ. δραχμές τη σεζόν 1994-95 (χονδρικά κάπου 80.000 ευρώ σημερινά λεφτά). Κι αν οι 16 χιλιάδες ευρώ ετησίως προς ένα δεκαεξάχρονο αθλητή μπορούν να θεωρηθούν ένα ''νορμάλ ποσό'', οι 80.000 ευρώ τον χρόνο προς έναν επαγγελματία στην ηλικία των 21 ετών, ο οποίος επαγγελματίας μάλιστα συχνά-πυκνά ξελάσπωνε την ομάδα του, την ώρα που άλλες, ακριβοπληρωμένες ''πριμαντόνες'' κοινώς ''λάκιζαν'', ήταν έως και αστείο ποσό. Στην ίδια ομάδα ο Βράνκοβιτς έπαιρνε 450 εκ. δραχμές, δηλαδή 2,6 εκ. ευρώ καθαρά τον χρόνο, ποσο άνω των 30 φορών μεγαλύτερο από το ποσό που κατέληγε στους τραπεζικούς λογαριασμούς του Αλβέρτη. Έτσι, ο Αλβέρτης έστειλε εξώδικο μέσω του δικηγόρου του, Νίκου Πετράτου, στον ΕΣΑΚΕ, ζητώντας του να μην κάνει αποδεκτή τη μονομερή ανανέωση του συμβολαίου του με τον ΠΑΟ, η οποία προβλεπόταν με βάση την τότε ισχύουσα νομοθεσία. Τότε μάλιστα ο 21 ετών Αλβέρτης δήλωνε: ''Πιστεύω πως η προσφορά μου στην ομάδα δεν ανταποκρίνεται στο συμβόλαιο που μου κατατέθηκε στον ΕΣΑΚΕ, καθώς πάντοτε ήμουν συνεπής στις υποχρεώσεις μου'', ζητώντας ουσιαστικά να μείνει ελεύθερος και να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του συμβολαίου του μόνος του, δίχως να είναι υποχρεωμένος να αποδεχτεί το ποσό που θα αποφάσιζε να του δώσει ο Παύλος Γιαννακόπουλος. Όπως έγραφε η SPORTIME, υπήρχαν φήμες πως πίσω από το ''μπαϊράκι'' που είχε σηκώσει ο Αλβέρτης, κρυβόταν μία προσφορά της τάξης των 150 εκ. δραχμών από τον κυπριακό ΑΠΟΕΛ, για συνεργασία με τον μπασκετμπολίστα του Παναθηναϊκού. Όταν μάλιστα ρωτήθηκε για το τι θα κάνει σε περίπτωση που δεν δεχτεί ο ΠΑΟ τους όρους του, ο Αλβέρτης απάντησε ''δεν μπορώ να πω από τώρα, δεν έχω αποφασίσει'', με τον Παύλο Γιαννακόπουλο να ανταπαντά χολωμένος ''ουδέν σχόλιον''. Το ΤΑΚ (τότε, μετέπειτα ΚΑΕ) ΠΑΟ κέρδισε αυτήν την υπόθεση, αλλά έναν χρόνο μετά η ιστορία επαναλήφθηκε, όπως διαβάζουμε στην ''Αθλητική Ηχώ'' της 21ης Ιουνίου 1996 και στο ρεπορτάζ του...Ιάκωβου Φιλιππούση (ναι, του γνωστού παχυλά αμειβομένου υπαλλήλου της σημερινής ''εξυγιαντικής'' ΕΠΟ).
 
 
Ο Παύλος Γιαννακόπουλος πρότεινε στον Αλβέρτη συμβόλαιο με 70 εκ. δραχμές τον χρόνο, μόνο που όπως δήλωνε η πλευρά του παίκτη, δεν ήταν καθαρό αυτό το ποσό. Συμπεριλαμβανόταν η Εφορία, οπότε το καθαρό ποσό που θα έμενε στον Αλβέρτη θα ήταν 55 εκ. δραχμές. Την ίδια ώρα, η Τιμσίστεμ Μπολόνια φερόταν να προσφέρει καθαρά 100 εκ. δραχμές τον χρόνο στον Αλβέρτη. Αποπληθωρίζοντας τα ποσά, ο ΠΑΟ προσέφερε περίπου 270.000 ευρώ τον χρόνο σημερινά λεφτά στον 22άχρονο τότε Αλβέρτη, ενώ η Τιμσίστεμ Μπολόνια του έδινε περίπου 500.000 ευρώ καθαρά σημερινά χρήματα. Η διαφορά ήταν σημαντική και ο Αλβέρτης ζητούσε από τον ΠΑΟ μεικτά 115 εκ. δραχμές τον χρόνο, για να του μείνουν καθαρά τα 100 και να υπογράψει την ανανέωση του συμβολαίου του. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος δεν ήθελε να δώσει αυτό το ποσό και εμφανιζόταν δυσαρεστημένος από την στάση που κρατούσε ο παίκτης, όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ του Ηλία Δρυμώνα στην εφημερίδα ''Ελευθεροτυπία'' της 22ας Ιουνίου 1996.
 
«Ποιος Aλβέρτης; Aυτός που έγινε αιτία να καταστρέψω την ομάδα πόλο (!) του Παναθηναϊκού για να του φτιάξω την καριέρα του; Eιλικρινά, δεν περίμενα τέτοια συμπεριφορά από τον Φραγκίσκο. Eίναι αχάριστος»!
Eφτασε στο σημείο να βγάζει... σπυράκια από το κακό του ο Παύλος Γιαννακόπουλος, κάθε φορά που ακούει το όνομα του Aλβέρτη, ο οποίος έχει περάσει στο «αντάρτικο» αυτή την εποχή, διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον. Kατά τον Παναθηναϊκό, κάνει ωμό εκβιασμό! Kατά τον παίκτη, είναι μια αναπόφευκτη εξέλιξη. Kακό είναι, δηλαδή, που του δίνει καλύτερα λεφτά μια ξένη ομάδα;
Tο θέμα, ξέρετε, είναι ότι ο Aλβέρτης πατάει σε γερές πλάτες. H Tιμσίστεμ Mπολόνια, που του προτείνει 100 εκ. δραχμές το χρόνο, τον πιέζει να πάει στην Iταλία, απόδειξη ότι έστειλε φαξ στον Παναθηναϊκό για να του γνωστοποιήσει ότι οι δικοί της νομικοί σύμβουλοι άναψαν το πράσινο φως για την απόκτηση του 22χρονου άσου.
«Δεν ισχύει στην Eυρωπαϊκή Kοινότητα το μονομερές συμβόλαιο που έχετε μαζί του», λένε οι Iταλοί. Aντί όμως να πηγαίνουν σε κόντρα με τον Παναθηναϊκό, κατέληξαν: «Θέλοντας να διατηρήσουμε τις καλές σχέσεις που έχουμε μαζί σας και να μην καταλήξουμε σε δικαστική διαμάχη, σας προτείνουμε να ανταλλάξουμε τα δικαιώματά του Aλβέρτη με τα δικαιώματά του...».
Tο όνομα το αφήνουμε κενό, διότι καμία πλευρά δεν ανακοίνωσε το όνομα που προτάθηκε. Eμείς, πάντως, μάθαμε ότι στο φαξ υπήρχε το όνομα του Γιουγκοσλάβου... Tζόρτζεβιτς! Nαι, του ίδιου παίκτη που βρίσκεται σε επαφή με τον Ολυμπιακό, θεωρώντας ότι δεν δεσμεύεται με την προηγούμενη ομάδα του. Mύλος!
Ο Παναθηναϊκός ποντάρει στο συμβόλαιο που έχει με τον Aλβέρτη μέχρι το 2000 και δεν απαντάει στην Tιμσίστεμ, ούτε ανεβάζει την προσφορά του στον Aλβέρτη. Ο «Φράγκι», από την πλευρά του, δείχνει χολωμένος κι ετοιμάζεται να κάνει την άλλη εβδομάδα ένα ταξίδι-αστραπή στην Mπολόνια για περαιτέρω συζητήσεις.
 
Αυτό το σενάριο της ανταλλαγής του ''Σάλε'' Τζόρτζεβιτς με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη το διέδιδαν για αρκετές μέρες οι Ιταλοί, σε σημείο να γίνει πρωτοσέλιδο στην ''πράσινη'' ''Αθλητική Ηχώ'', στις 22 Ιουνίου 1996.
 
 
 
Βλέπουμε πως για τη σεζόν 1995-96, όπως ο ίδιος ο Παύλος Γιαννακόπουλος δήλωνε, ο Αλβέρτης έπαιρνε 27 εκ. δραχμές, δηλαδή περίπου 140.000 ευρώ σημερινά λεφτά. Η Τιμσίστεμ δεν θέλησε να προχωρήσει την υπόθεση, για να μην ''μπλέξει'' δικαστικά και περάσουν οι μήνες δίχως να μπορεί να χρησιμοποιεί στους επίσημους αγώνες της έναν παίκτη στον οποίο θα έδινε αρκετά χρήματα. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος υποχώρησε στις απαιτήσεις του παίκτη, του έδωσε 4ετές συμβόλαιο με 400 εκ. δραχμές συνολικό ποσό, δηλαδή τα 100 εκ. που ήθελε ο παίκτης (έστω μεικτά...) και ο Αλβέρτης έμεινε μέχρι το 2000 στον ΠΑΟ, όπως διαβάζουμε στην ''Αθλητική Ηχώ'' της 5ης Ιουλίου 1996.
 
 
Το καλοκαίρι του 2000 ο Αλβέρτης υπέγραψε νέο τετραετές συμβόλαιο με 300 εκ. δραχμές τον χρόνο, ήτοι περίπου 1,2 εκ. ευρώ ετησίως, ποσό που ξαναπήρε στο νέο διετές συμβόλαιο που υπέγραψε το 2004. Δεν ξέρουμε κατά πόσο θυμάται σήμερα αυτές τις παλιές ιστορίες, οι υμνητές του όμως καλό θα ήταν να τις γνωρίζουν, όταν αναφέρονται στη ''σημαία'' της ομάδας μπάσκετ του ΠΑΟ, ο οποίος πήγαινε με το ''ΦΩΣ'' στο χέρι στις προπονήσεις του ΠΑΟ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '90, ενώ οι γονείς του και ο γιος του είναι Ολυμπιακοί...

Σχόλια

Εικόνα ThomasK

Βρε τον Αλβέρτη.
Και ο γιος Ολυμπιακός!!!