ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: ΜΕΤΑΞΥ ΑΕΚ, ΠΑΟ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ...



Kοιτάζουμε το αρχείο με τις παλιές εφημερίδες και πέφτουμε πάνω σε αυτήν τη δήλωση του Κύπριου επιθετικού του Ηρακλή, τότε, Μιχάλη Κωνσταντίνου το 1999, σαν σήμερα.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ SPORTIME 13-8-1999
 
 
 
 
 
Βγήκε λοιπόν στο MEGA, ιδιοκτησίας (μεταξύ άλλων) και των Βαρδινογιάννηδων, οι οποίοι τότε ήταν και μεγαλομέτοχοι στην ΠΑΕ ΠΑΟ, με αποκλειστική δήλωση ο Μιχάλης Κωνσταντίνου.
 
''Τους τελευταίους τρεις μήνες γράφτηκαν πολλά γύρω από το όνομά μου. Πού θα πάω, σε ποια ομάδα θα αγωνιστώ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχω συμβόλαιο για δύο χρόνια ακόμη με τον Ηρακλή και θα το τιμήσω. Όμως, έχω και εγώ κάποιο ρόλο στη μεταγραφή μου. Έχω ξαναπεί ότι εγώ θα αποφασίσω πού θα πάω. Έχω αυτό το δικαίωμα κι αυτό θα κάνω. Η μόνη ομάδα που πραγματικά ενδιαφέρθηκε για'μένα και έχει μιλήσει είναι η ΑΕΚ, πράγμα που με συγκίνησε κι εμένα. Αν ήταν να πάω σε μια ομάδα, θα ήθελα να φορέσω τη φανέλα της ΑΕΚ''.
 
Ήταν η εποχή που είχε επιστρέψει στα διοικητικά πράγματα της ΑΕΚ ο Δημήτρης Μελισσανίδης, για να το παίξει παράγοντας με τα λεφτά των πολυεθνικών μεγαλομετόχων της ΠΑΕ ΑΕΚ, ENIC-NETMED (μέχρι να τους ''δαγκώσει'' και να τον διώξουν με τις κλοτσιές...). Ο Μελισσανίδης λοιπόν είχε δώσει ως προκαταβολή 100 εκ. δραχμές (περίπου 450.000 ευρώ σημερινά αποπληθωρισμένα λεφτά), τότε το καλοκαίρι του 1999, στον τότε μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Ηρακλής, Πέτρο Θεοδωρίδη (τον επονομαζόμενο και ''περούκα''). Ο Θεοδωρίδης φοβήθηκε να δώσει το τελικό ΟΚ για τη μεταγραφή, επειδή έτρεμε τις αντιδράσεις των οργανωμένων οπαδών του Ηρακλή, οι οποίοι τότε τον κυνηγούσαν. Λίγο αργότερα πούλησε την ΠΑΕ στο Βαγγέλη Μυτιληναίο, ο οποίος το καλοκαίρι του 2001 αποφάσισε να πει το μεγάλο ''ναι'' στη μεταγραφή του Μιχάλη Κωνσταντίνου στον ΠΑΟ. Ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟ, Angelo Φιλιππίδης, δέσμευσε όλο το τηλεοπτικό συμβόλαιο που προσέφερε η NOVA στον ΠΑΟ, για όλα τα έτη, ώστε να πληρώσει τον Ηρακλή και τον παίκτη. 2,8 δισ. δραχμές στον Ηρακλή (περίπου 12 εκ. σημερινά ευρώ...), ποσοστό μεταπώλησης 50% για μελλοντική μεταγραφή του Κωνσταντίνου, συν τους παίκτες Κώστα Χαλκιά, Βαγγέλη Κουτσουρέ και Γιώργο Νασιόπουλο. Ο Κωνσταντίνου θα έπαιρνε καθαρά 500 εκ. ευρώ για κάθε χρόνο συμβολαίου, δηλαδή τουλάχιστον 2,1 εκ. σημερινά ευρώ. Τότε μάθαμε πως ο Μιχάλης, όταν μεγάλωνε στο Παραλίμνι της Κύπρου, είχε στο παιδικό του δωμάτιο την αφίσα του...Δημήτρη Σαραβάκου, επειδή υποστήριζε τον Παναθηναϊκό, όπως τουλάχιστον δήλωνε ο ίδιος...
 
 
Το καλοκαίρι του 2005 έληξε το τετραετές συμβόλαιο του Κωνσταντίνου με τον ΠΑΟ. Η διοίκηση Τζίγκερ θεώρησε πως δεν πρέπει να του δώσει τα χρήματα που αξίωνε, επειδή της είχε κοστίσει πολλά περισσότερα από όσα της είχε προσφέρει εντός γηπέδου. Ο ίδιος ο παίκτης ψάχτηκε για το εξωτερικό, αλλά παρότι βρισκόταν στην καλύτερη ποδοσφαιρικά ηλικία, 27 ετών, δεν βρήκε το συμβόλαιο που ήθελε, ενώ υπήρχε κι ένα προσωπικό του θέμα που χάλασε τις σχέσεις του με τους τότε διοικούντες την ΠΑΕ ΠΑΟ. Φήμες για προσέγγισή του από τον Κόκκαλη, ο οποίος έψαχνε φορ για τον Ολυμπιακό, μετά τη φυγή του Τζιοβάνι, άρχισαν να διαρρέουν στον Τύπο, αλλά ο Κωνσταντίνου τις διέψευδε με επίσημες δηλώσεις, ''στην Ελλάδα για'μένα υπάρχει μόνο ο ΠΑΟ''. Ανέβηκε μέχρι και διάψευση του ποδοσφαιριστή για επαφές του με τον Ολυμπιακό στην επίσημη ιστοσελίδα του τότε μάνατζέρ του, Πασχάλη Παπαδόπουλου. Τελικά στις 13 Ιουλίου 2005 ο Κωνσταντίνου υπέγραψε στον Ολυμπιακό τριετές συμβόλαιο με 1,2 εκ. ευρώ καθαρά τον χρόνο και οι δημοσιογράφοι και οι οπαδοί του ΠΑΟ απασφάλισαν εναντίον του.
 
 
 
 
''Εγώ Αντωνάκης δεν θα γίνω'', φώναζε ο Κωνσταντίνου στο δημοτικό γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας τον Απρίλιο του 2005, μετά το ντέρμπι τίτλου ΠΑΟ-Ολυμπιακός 1-0, στο οποίο έβαλε το νικητήριο γκολ, για το Νικοπολίδη που πήγε στον Ολυμπιακό μετά από 15 χρόνια καριέρας στον ΠΑΟ. 2 μήνες μετά φόρεσε τα ερυθρόλευκα ο Μιχάλης, με τους οπαδούς του ΠΑΟ να ισχυρίζονται πως ακόμη και 600.000 ευρώ τον χρόνο να του έδινε ο Τζίγκερ, αυτός θα ανανέωνε το συμβόλαιό του (με 1,2 εκ. ευρώ τον χρόνο υπέγραψε στον Ολυμπιακό, ξαναλέμε...). Το θέμα δεν είναι όμως οι ιστορίες των Παναθηναϊκών για το πόσο ΠΑΟ ήταν από μικρός στο Παραλίμνι ο Κωνσταντίνου, το αν κυκλοφορούσε με μπρελόκ του τριφυλλιού ή το αν κρυβόταν από τον κόσμο ο πατέρας του ο Ανδρέας στο Παραλίμνι, όταν ο γιος του ο Μιχάλης υπέγραψε στον Ολυμπιακό. Το θέμα είναι το ότι ο Κωνσταντίνου δεν έμεινε στην υπογραφή του νέου του συμβολαίου με τον Ολυμπιακό, αλλά έκανε κατά καιρούς και κάποιες δηλώσεις με μπηχτές προς την παλιά του ομάδα, όπως αμέσως μετά το ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟ στο Καραϊσκάκη τον Ιανουάριο του 2006, όπου σκόραρε το τρίτο γκολ του Θρύλου (3-2 τελικό σκορ) σε κενή εστία, έπειτα από ασυνεννοησία του αμυντικού Μόρις με τον τερματοφύλακα Γκαλίνοβιτς και πανηγύρισε έξαλλα. Λίγες μέρες αργότερα δήλωσε ''το γιόρτασα με ένα μπουκάλι μπύρα'', αλλά και ''στον Ολυμπιακό, σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό, ο παίκτης αντιμετωπίζεται με φροντίδα, πραγματικά βρίσκεται στο κέντρο της ομάδας'', με αποτέλεσμα να ωρύονται στα ραδιόφωνα δημοσιογράφοι και οπαδοί του ΠΑΟ για το πόσο αχάριστος ήταν, για το ότι τον κάλυπταν επί 4 χρόνια ενώ ήξεραν πως δεν ζούσε και με τον πιο αθλητικό τρόπο (μανιώδης καπνιστής...), για το ότι τον υπερασπίζονταν ενώ όλοι και δη οι Ολυμπιακοί τον χαρακτήριζαν ''παλτό'', για το ότι στα αποδυτήρια της Ριζούπολης το Μάιο του 2003 φώναζε μόνος του προς τους ανθρώπους του Ολυμπιακού και τους ''μπράβους'' που υπήρχαν γύρω-τριγύρω ''ελάτε ρε, ελάτε'' και κανείς δεν τον πλησίαζε κ.λπ..
 
Η περίπτωση του Μιχάλη Κωνσταντίνου επιβεβαιώνει τον σκληρό κανόνα στα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφίρου. Το συναίσθημα των παικτών και των προπονητών πάει συνήθως, κατά κανόνα, περίπατο μπροστά στα χρήματα. Όσοι (οπαδοί, κυρίως) στέκονται σε δηλώσεις με τις οποίες ορισμένοι υπάλληλοι των ΠΑΕ διατρανώνουν τα ''οπαδικά τους φρονήματα'', κοροϊδεύουν τους εαυτούς τους...