ΤΟ ΣΠΑΣΙΜΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΤΟ 1998



Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 1998. Στα πλαίσια της 3ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής της σεζόν 1998-99, ο πρωταθλητής Ολυμπιακός του Ντούσκο Μπάεβιτς καλείται να ταξιδέψει στη Βέροια, για να αντιμετωπίσει την τοπική ομάδα. Στην αμέσως προηγούμενη αγωνιστική ο Θρύλος είχε ''γκελάρει'' στο ΟΑΚΑ που χρησιμοποιούσε τότε ως έδρα, φέρνοντας 1-1 με τον Πανελευσινιακό, σε ένα ματς που ο γελοίος διαιτητής Κύρος Βασσάρας ξεπέρασε τον εαυτό του, δίνοντας ένα πέναλτι υπέρ μας, το οποίο στην πορεία...πήρε πίσω.
 
 
Το παιχνίδι στη Βέροια διεξαγόταν ημέρα Σάββατο, επειδή την Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 1998, ο Ολυμπιακός επρόκειτο να δώσει στο Οπόρτο το πρώτο παιχνίδι του για τη φάση των ομίλων του Champions League. Αντίπαλός του όμως εκείνο το απόγευμα του Σαββάτου δεν ήταν μόνο η ''βασίλισσα του Βορρά'', όπως αποκαλείται η μακεδονική ομάδα της Βέροιας. Ήταν και η πολύ αρνητική παράδοση που είχε ο Ολυμπιακός, όποτε ανέβαινε στη συγκεκριμένη πόλη.
 
Με στόχο το σπάσιμο της παράδοσης που έχει δημιουργήσει η Bέροια κερδίζοντάς τον στα εντός έδρας ματς, ακόμα κι όταν αυτά γίνονται στο Στάδιο Kαραϊσκάκη, ο Ολυμπιακός κυνηγάει το απόγευμα στην πρωτεύουσα της Hμαθίας τη δεύτερη νίκη του στο φετινό πρωτάθλημα.
Eχοντας απέναντί τους την ομάδα που τους... χάλασε τη φιέστα στην τελευταία αγωνιστική του περσινού πρωταθλήματος οι παίκτες του Mπάγεβιτς στοχεύουν στη νίκη η οποία εκτός των άλλων θα τους βοηθήσει ψυχολογικά εν όψει της πρεμιέρας του Tσάμπιονς Λιγκ την Tετάρτη κόντρα στην Πόρτο.
«Δεν έχουμε περιθώρια γι' άλλες απώλειες», δήλωσε χθες ο Nτούσκο, που δεν μπορεί να ξεχάσει την εντός έδρας ισοπαλία με την Eλευσίνα στη δεύτερη αγωνιστική. «Eνδεχόμενη νίκη στη Bέροια, πρόσθεσε, θα μας βοηθήσει ψυχολογικά εν όψει Πόρτο».
H (αρχική) ενδεκάδα στην οποία θα βασιστεί το απόγευμα ο Mπάγεβιτς είναι εκτός απροόπτου αυτή την οποία δοκίμασε τις τελευταίες μέρες και στις προπονήσεις. Θα ξεκινήσουν δηλαδή οι Eλευθερόπουλος, Mαυρογενίδης, Γεωργάτος, Kαραταΐδης, Aμανατίδης, Πουρσανίδης, Tζόρτζεβιτς, Λουτσιάνο, Kαραπιάλης, Iβιτς, Οφορίκουε.
Οι παίκτες του Ολυμπιακού θα έχουν συμπαραστάτες στην προσπάθειά τους για την κατάκτηση των τριών βαθμών περίπου 2.000 φίλους τους.
 
 
Βλέπουμε την προϊστορία των αναμετρήσεων των δύο ομάδων στη Βέροια μέχρι το 1998.
 
18/05/1998     Βέροια - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ     2-0
16/12/1996     Βέροια - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ     1-0
04/10/1987     Βέροια - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ     1-0
12/04/1987     Βέροια - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ     2-2
07/05/1978     Βέροια - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ     2-3
30/01/1972     Βέροια - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ     2-1
17/01/1971     Βέροια - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ     0-0
22/12/1968     Βέροια - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ     0-0
22/04/1968     Βέροια - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ     2-1
22/05/1967     Βέροια - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ     1-1
 
ΣΕ 10 ΜΑΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Α' ΕΘΝΙΚΗ, Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΙΧΕ ΜΟΛΙΣ ΜΙΑ ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ, ΕΝΩ ΓΕΝΙΚΑ ΕΙΧΕ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ...20 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΑΥΤΗ ΠΟΛΗ.
 
Η Βέροια μάλιστα μας είχε κάνει κι ένα γερό ''χουνέρι'', λίγους μήνες πριν. Την τελευταία αγωνιστική της σεζόν 1997-98, ο πρωταθλητής και μαθηματικά Ολυμπιακός επρόκειτο να αντιμετωπίσει τη Βέροια στην έδρα της, βάσει προγράμματος. Έπειτα από συμφωνία των διοικήσεων των 2 ομάδων κι εφόσον το παιχνίδι ήταν αδιάφορο βαθμολογικά για τη Βέροια, ο αγώνας διεξήχθη στο Στάδιο Καραϊσκάκη, για να γίνει η φιέστα των οπαδών του Ολυμπιακού για το δεύτερο σερί πρωτάθλημα, μετά τα ''πέτρινα χρόνια''. Ε, η Βέροια μας κέρδισε κι εκεί και μάλιστα καθαρά, με σκορ 2-0...
 
 
Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν το ματς ξαφνικά έγινε κρίσιμο. Εκείνος ο Ολυμπιακός του Μπάεβιτς, όμως, θα αποδείκνυε πως δεν είχε πρόβλημα στα κρίσιμα παιχνίδια. Από το πρώτο λεπτό έπιασε τη Βέροια από το λαιμό και την έλιωσε. Με σκόρερ τον Καραπιάλη στο 15', το Λουτσιάνο με απευθείας φάουλ στο 38' και τον Οφορίκουε στο 44', ο Θρύλος καθάρισε από το πρώτο ημίχρονο με 3-0 τη Βέροια, σκορ που δεν άλλαξε στην επανάληψη, με τους παίκτες μας να κατεβάζουν ταχύτητα εν όψει του ευρωπαϊκού παιχνιδιού στην Πορτογαλία.
 
Ο ΟΛYMΠIAKΟΣ έσπασε παράδοση 20 χρόνων στη Bέροια, αλλά ο Mπάγεβιτς φωνάζει για την εμφάνιση των παικτών του ΒΕΡΟΙΑ Το χούι που κατάτρεχε επί δύο δεκαετίες τον Ολυμπιακό, να την πατάει εκτός έδρας εναντίον της Βέροιας (ακόμη κι όταν με τον όρο «εκτός έδρας» εννοούμε... Στάδιο Καραϊσκάκη, αν θυμάστε την ακροτελεύτια αγωνιστική της περασμένης περιόδου και την ήττα στη...φιέστα για την κατάκτηση του τίτλου), μπήκε από προχθές το απόγευμα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας του ελληνικού πρωταθλήματος (0-3, 4.000 θεατές). Είκοσι (και κάτι...) χρόνια από την προηγούμενη - τελευταία ώς το Σάββατο - φορά που ανέβηκαν στην Ημαθία και νίκησαν, οι «ερυθρόλευκοι» πέτυχαν τους Μακεδόνες να βρίσκονται στα... χίλια κακά της μοίρας τους. Και καθώς οι φιλοξενούμενοι εμφανίστηκαν σοβαροί και ρεαλιστές, με μια λέξη χρηστικοί, «έσπασαν» τη δυσμενή παράδοση πολύ πιο εύκολα απ' όσο φαντάζονταν όσοι είχαν βιαστεί να τα βάψουν μαύρα μετά το απρόσμενο 1-1 με τον Πανελευσινιακό στο Μαρούσι. Την ίδια ώρα, ο Πανελευσινιακός «αποζημίωνε» εν μέρει τους πρωταθλητές, με τη (νέα) ζημιά που προξένησε στην -άμεση ανταγωνίστριά τους- ΑΕΚ...
Ο Μπάγεβιτς είδε την ομάδα του να επαναλαμβάνει το «έργο» της πρεμιέρας στην Κόρινθο (με τον Απόλλωνα), δηλαδή να βρίσκει λύσεις στην επίθεση και να «τελειώνει» το παιχνίδι από το πρώτο ημίχρονο, κι έπειτα, με «νεκρή ταχύτητα», να περιμένει... πότε θα κυλήσουν τα 45 λεπτά του δεύτερου. Με μόνη (θετική) διαφορά ότι, για πρώτη φορά σε επίσημη συνάντηση φέτος, οι πίσω κράτησαν το μηδέν. Ο Σέρβος κόουτς πάντως, ίσως επειδή επίκειται η μάχη στο Οπόρτο, μίλησε πάλι - όπως και στο ματς της πρώτης αγωνιστικής - για «απόδοση-ντροπή» από το 46' ώς το 90', «το χειρότερο ημίχρονο όσο είμαι εγώ προπονητής στον Ολυμπιακό». Και τόνισε την ανάγκη «να βελτιωθούμε στην άμυνα, αλλιώς στην Ευρώπη δεν πρόκειται να καταφέρουμε τίποτα»! «KENA» «Ο αντίπαλος - διέγνωσε ο �κατάσκοποςΣ της Πόρτο Ζόρζε Ροσάριο - δεν ήταν ισχυρός, ώστε να βγάλω ασφαλή συμπεράσματα. Ο Ολυμπιακός, ωστόσο, μου φάνηκε ότι έχει κενά στα μετόπισθεν.
Ετσι κι αλλιώς, οι αγώνες στο Τσάμπιονς Λιγκ είναι πενήντα-πενήντα. Εμείς έχουμε μικρό προβάδισμα στην έδρα μας, οι Ελληνες το ίδιο στη δική τους». Η Βέροια προσπάθησε ν' αξιοποιήσει αυτά τα κενά, ο Ελευθερόπουλος «καθάρισε» απέναντι στον Χατζίδη (18', αμέσως μετά το 0-1), κι όταν το πάρτι πια είχε σχολάσει, οι γηπεδούχοι διεκδίκησαν - έστω - το γκολ της τιμής (με Τσιγιάννη, Στόικα, Μητσάκη). Μα, ούτε αυτό αξιώθηκαν να πετύχουν. Ο Προτάσοφ ανήκει πλέον στην Προοδευτική, ο... Μητρόπουλος στο «επιτελείο» του Ντούσκο και ο Θεσσαλονικιός ρέφερι Μάλαμας Τεβεκέλης νόμισε πως ο Δεμιρτζόγλου έκανε θέατρο, οπότε δεν τιμώρησε τον Μαυρογενίδη με πέναλτι (57'). Πέναλτι ζήτησαν οι ηττηθέντες και στο 65' (πτώση του Θωμαΐδη μπροστά στον Καραταΐδη, αλλ' αυτό δεν ήταν), και ο Στέφανος Γαϊτάνος... έβαλε τις φωνές. «Τότε, γιατί βγήκαμε να παίξουμε στο δεύτερο μέρος; » Ο τεχνικός της «βασίλισσας» πέταξε, στην ανάπαυλα, έξω τον Χατζίδη («δεν ήταν καλός»), επιπλέον άλλαξε τερματοφύλακα («ο Κωτσόπουλος φέρει ευθύνη για τα γκολ») και χαρακτήρισε, από τη σκοπιά της Βέροιας φυσικά, τα τρία τέρματα «εύκολα κι άσχημα»! APΓΟI Εύκολα, όντως ήταν. Γιατί οι τρεις σέντερ μπακ... παραήταν αργοί (Μαλούς, Τσιγιάννης, Τσαλουχίδης) στις φάσεις του πρώτου και του τρίτου γκολ, ο δε γκολκίπερ - έλειπε, λόγω τραυματισμού, ο έμπειρος Δέλλιος - «προδόθηκε» από το...ανάποδο βήμα του προς τα πλάγια και δεν μπόρεσε να εξουδετερώσει το απευθείας φάουλ του Λουσιάνο στη «δική του» γωνία (0-2 στο 38'). Ασχημα, όμως, γιατί; Και η εκτέλεση του («ο Ιησούς Χριστός είναι η οδός, η αλήθεια, η ζωή») Βραζιλιάνου μέσου ήταν ωραία, κι ακόμη πιο ωραίες ήταν οι εκρηκτικές ενέργειες του Οφορίκουε στο 0-1 (15' Καραπιάλης) και του Ιβιτς στο 0-3 (44' Οφορίκουε). Ο εκλέκτορας της Εθνικής Γκάνας, παλαίμαχος Ιταλός χαφ Μπέπε Ντοσένα, έμεινε κατενθουσιασμένος με τις επινοήσεις του «μικρού» (δεν υπάρχει περίπτωση να μη τον καλέσει για το ματς της 4ης Οκτωβρίου με το Καμερούν). Και ο Ιλια εξέφρασε τη... συνήθη δυσφορία, όταν ο «Ντούσκο» τον απέσυρε - μαζί με τον Τζόρτζεβιτς - μισή ώρα πριν το φινάλε. Στα πλαίσια της «οικονομίας δυνάμεων» ενόψει Πορτογαλίας...
Η Βέροια, για την ώρα, μετράει «μηδέν από μηδέν» πόντους, 0-7 τέρματα, έχει - στις επόμενες τέσσερις αγωνιστικές - τρία εκτός έδρας ματς (ένα, το πρώτο απ' αυτά τα τρία, με την ΑΕΚ), αλλά ο Γαϊτάνος δεν πρέπει να αισθάνεται στενόχωρα. Πρόσφατα, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Βασίλης Τσαμήτρος είχε δηλώσει πως αυτός θα είναι ο προπονητής της ομάδας για τα επόμενα είκοσι, -α λα Γκέραρντ στον ΟΦΗ- χρόνια...
 
 
Ας δούμε τα στιγμιότυπα και χαρακτηριστικές φωτογραφίες από το παιχνίδι.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ο καθένας μπορεί να δει το πόσο δύσκολα κέρδιζε ο Ολυμπιακός παλαιότερα σε κάποιες έδρες εδώ στην Ελλάδα, όπου η νίκη σήμερα φαντάζει περίπου ως..δεδομένη στα μάτια κάποιων νεαρών κυρίως, απαιτητικών και καλομαθημένων οπαδών του. Αυτοί οι νεαροί, παρέα με κάποιους παλαιότερους, οι οποίοι έχουν χάσει την μνήμη τους, φέρνουν τώρα την καταστροφή με το παραμικρό, π.χ. αν ο Ολυμπιακός δεν παίξει καλά και δεν κερδίσει σε μία...ευρωπαϊκή έδρα, όπως έγινε μετά την πρόκριση επί της αγγλικής Μπέρνλι, ομάδα με το τριπλάσιο σχεδόν μπάτζετ από τον Θρύλο. Καλό θα είναι να μάθουν αυτοί οι πιτσιρικάδες και να θυμηθούν οι ''ξεχασιάρηδες'' παλιοί το τι γινόταν στο παρελθόν και με πόσο κόπο και πόσους αγώνες άλλαξε η ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, με τον Ολυμπιακό να φτύνει αίμα για να κερδίσει στις περισσότερες έδρες της επαρχίας και να μην μυθοποιούν το παρελθόν, είτε επειδή δεν το έζησαν, είτε επειδή τότε οι ίδιοι ήταν νέοι και όλα τους φαίνονταν όμορφα και διαχειρίσιμα. Από το 1996 και μετά ζούμε τις χρυσές εποχές του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού. Τώρα, στις μέρες μας, όχι πριν από 30 και 40 χρόνια...

Σχόλια

Εικόνα ThomasK

Ναι, η Βέροια μας έκανε τη ζωή δύσκολη. Και το χουνέρι του 1997-98
το θυμάμαι συχνά.

('Αλλος ζόρικος αντίπαλος στην επαρχία ο Πιερικός. Και για τους
ανταγωνιστές μας).

Οι νεότεροι και κυρίως οι πολύ νέοι οπαδοί ας ρίχνουν πού και πού μια
ματιά στην ιστορία μας και γενικά στην ιστορία του ελλ. ποδοσφαίρου.
Πολλά έχουν να μάθουν και να διδαχτούν.