ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1-1



Για τη 10η αγωνιστική της Superleague, ο Ολυμπιακός χθες βράδυ ήρθε ισόπαλος με σκορ 1-1 κόντρα στον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη. Τα στιγμιότυπα της αναμέτρησης είναι εδώ και τα στατιστικά του παιχνιδιού είναι εδώ. Πρώτα πρέπει να έχουμε εικόνα και μετά να περάσουμε στην όποια ανάλυση, γιατί σήμερα θα πάμε λίγο διαφορετικά από τα εδώ συνηθισμένα το έργο. Ξεκινάμε με τις δηλώσεις του προπονητή του Παναθηναϊκού, Γιώργου Δώνη.
 
''Από τότε που θυμάμαι την ομάδα είναι το χειρότερο ματς με την μπάλα στα πόδια. Δεν μπορώ να βρω έναν διακριθέντα. Με στεναχώρησαν πολύ οι παίκτες μου...Φτάσαμε κοντά στο να κερδίσουμε και ενώ ο Ολυμπιακός ήταν ανώτερος...Με αντιπάλους πιο καλούς από εμάς δυσκολευόμαστε να κυκλοφορήσουμε την μπάλα. Είναι δύσκολο να κυκλοφορήσεις την μπάλα με την πίεση...Ο Ολυμπιακός έχει ένα πολύ ενδιαφέρον πρότζεκτ και προσπαθεί μετά από χρονιές που δεν ήταν οι καλύτερες. Γενικώς αυτά τα πρότζεκτ τα νέα θέλουν υπομονή, στήριξη και συμπαράσταση''.
 
Eγώ συμφωνώ με όλα όσα είπε ο Δώνης. Ο προπονητής του Παναθηναϊκού αναγνώρισε ότι ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος στο ματς κι ότι ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ κακός.
 
ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΣΕΖΟΝ ΠΟΥ Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΗΤΑΝ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΑΝΩΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΤΗΣ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ.
 
Θα πει κάποιος ''είναι παράσημο αυτό, κόντρα στο συγκεκριμένο Παναθηναϊκό''; Παράσημο μπορεί να μην είναι, αλλά δεν είναι κι αμελητέο γεγονός, για μία ολοκαίνουρια ομάδα, που προσπαθεί να μετατραπεί σιγά-σιγά σε υγιές ποδοσφαιρικό σύνολο. Από τη μια μέρα στην άλλη δεν μπορείς να γίνεις ''υπερομάδα''. Όπως σωστά λέει ο Δώνης, απαιτείται υπομονή, στήριξη και συμπαράσταση. Η ομάδα μας χθες είχε 21 τελικές προσπάθειες, εκ των οποίων οι 12 στην εστία κι ο Παναθηναϊκός είχε 3 τελικές προσπάθειες. Και το παιχνίδι έληξε...ισόπαλο. Κι όμως, παρόλα αυτά, υπάρχουν ''Ολυμπιακοί'' εκεί έξω που λένε και γράφουν ότι ''ο Παναθηναϊκός με τα πιτσιρίκια του Δώνη από τις Ακαδημίες μας έκανε πλάκα''. Τα ''πιτσιρίκια'' στην χθεσινή 11άδα του ΠΑΟ ήταν ο γεννηθείς το Φεβρουάριο του 1993, 25 στα 26 Διούδης, ο γεννηθείς το Φεβρουάριο του 1992, 26 στα 27 Γιόχανσον, ο γεννηθείς τον Απρίλιο του 1991, 27 στα 28 Ινσούα, ο γεννηθείς τον Οκτώβριο του 1991, 27άχρονος Κολοβέτσιος, ο γεννηθείς τον Ιούλιο του 1989, 29 στα 30 Κουλιμπαλί, ο γεννηθείς το Νοέμβριο του 1993, 25άχρονος Κουρμπέλης, ο γεννηθείς τον Ιούλιο του 1993, 25 στα 26 Κάτσε, ο γεννηθείς τον Αύγουστο του 1991, 27 στα 28 Μακέντα, αλλά κι ο 31 στα 32 Μουνιέ, που μπήκε στο ματς ως αλλαγή. Στην αρχική ενδεκάδα του ΠΑΟ υπήρξαν ο 20 στα 21 Μπουζούκης και οι 21 στα 22 Χατζηγιοβάνης-Μαυρομμάτης, ενώ μπήκαν ως αλλαγή ο τερματοφύλακας Κότσαρης κι ο στόπερ Πούγγουρας, που και οι 2 είναι 22 στα 23.
 
ΤΑ ''ΠΙΤΣΙΡΙΚΙΑ'' ΤΟΥ ΔΩΝΗ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ ΠΑΙΚΤΗ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 20 ΕΤΩΝ, ΣΤΟΥΣ 14 ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ.
 
Επαναλαμβάνω ότι ΟΥΤΕ Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΟ Δώνης δεν έβγαλε τον Παναθηνηναϊκό ''καλύτερο από τον Ολυμπιακό'' χθες βράδυ, οπότε το συμπέρασμα για όσους ''Ολυμπιακούς'' γράφουν από χθες δεξιά κι αριστερά ''μας κάνει πλάκα ο βάζελος με τα πιτσιρίκια του'', είναι το ότι
 
ΟΥΤΕ ΒΑΖΕΛΟΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΝΕ ΕΤΣΙ. ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΣΕ ΒΑΖΕΛΟΦΡΟΣΥΝΗ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ. ΤΟΣΟ ''ΓΝΗΣΙΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ'' ΕΙΝΑΙ.
 
Προχωράμε παρακάτω και λέμε ότι ο χθεσινός Παναθηναϊκός δεν έκανε ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΚΑΘΑΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ στο Καραϊσκάκη. Βασικά, όχι ευκαιρία, αλλά για να φανεί πιο καθαρά η πραγματική εικόνα του αγώνα, πρέπει να πούμε ότι Ο ΠΑΟ ΧΘΕΣ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ, ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΗΣΕ ΕΣΤΩ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ. Εγώ δεν θυμάμαι ποτέ τον Παναθηναϊκό, στα όσα χρόνια βλέπω ποδόσφαιρο, να ακυρώνεται τόσο πολύ από τον Ολυμπιακό. Ξαναλέω, ΔΕΝ είναι παράσημο το να πετυχαίνεις κάτι τέτοιο, απέναντι στο συγκεκριμένο Παναθηναϊκό, που υστερεί δραματικά σε ποιότητα σε σχέση με άλλες ομάδες του Παναθηναϊκού στο παρελθόν. Αφορά όμως την τακτική που επέλεξε να ακολουθήσει ο Πέδρο Μαρτίνς, η οποία υποχρέωσε τον Παναθηναϊκό για 90 αγωνιστικά λεπτά, συν τις καθυστερήσεις των 2 ημιχρόνων, να παρακολουθεί απλώς τον Ολυμπιακό. Σχηματικά,
 
Ο ΠΕΔΡΟ ΜΑΡΤΙΝΣ ΑΝΑΓΚΑΣΕ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ...ΑΠΟΛΛΩΝΑ.
 
Μόνον ο Απόλλων Αθηνών του Μαντζουράκη είχε αντίστοιχη εικόνα φέτος στο Καραϊσκάκη. Ακόμη κι ο Λεβαδειακός κι ο ΠΑΣ Γιάννινα κάτι περισσότερο έκαναν στο επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού τους μέσα στην έδρα του Ολυμπιακού. Πώς γίνεται λοιπόν να έχεις μετατρέψει το παιχνίδι σε τέτοιο μονόλογο κι εν τέλει να μην κερδίζεις; Η απάντηση, πρώτα και κύρια, βρίσκεται στον τρόπο παιχνιδιού μας χθες. Το μαρτυρούν και τα ''48 γεμίσματα'' που μας έβγαλε η στατιστική. Σε απλά ποδοσφαιρικά ελληνικά, ''πήγε η γιόμα σύννεφο''. Μέχρι τώρα, στη φετινή σεζόν, δεν υπήρξε άλλο ματς που ο Ολυμπιακός να είχε τέτοια εικόνα, με συνεχείς ''γιόμες''. Στη ''γιόμα'' καταφεύγει μία ομάδα, όταν δεν βρίσκει άλλον τρόπο να φέρει την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή. Αυτό που έλειψε στον Ολυμπιακό χθες βράδυ και γι'αυτό ξεκίνησε τις γιόμες, ήταν το ''άπλωμα'' στο χορτάρι. Συγκεκριμένα,
 
ΧΘΕΣ ΠΑΙΞΑΜΕ ΔΙΧΩΣ ΕΞΤΡΕΜ, ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ.
 
Ο Πέδρο Μαρτίνς φοβήθηκε τις αντεπιθέσεις του ΠΑΟ, γι'αυτό έβαλε 2 κεντρικά χαφ να ελέγχουν τις μπάλες στη μεσαία γραμμή, Μπουχαλάκη και Γκιλιέρμε. Για να μην χάσει σε ποιότητα, κράτησε στην αρχική ενδεκάδα το Νάτχο και πέρασε το Φορτούνη στο πλάι. Ο Φορτούνης ως εξτρέμ έχει έναν και μόνο έναν τρόπο να ''φανεί''. Συγκλίνοντας. Αυτό κάνει κι ο Ποντένσε συνήθως. Με 3 καθαρούς κεντρικούς χαφ και 2 ακραίους που μονίμως συνέκλιναν, δημιουργήθηκε συμφόρηση στο χώρο του κέντρου. Δεν υπήρχε παίκτης να τραβηχτεί στο πλάι και να δημιουργήσει ρήγμα στην αντίπαλη άμυνα από εκεί.
 
Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΤΗΝ ΚΛΕΙΣΤΗ ΑΜΥΝΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΑ ΑΚΡΑ.
 
Στο ρόστερ του Ολυμπιακού δεν υπάρχουν μόνο ο Λάζαρος, ο Ποντένσε, ο Ναχουέλ και ο Φετφατζίδης ως εξτρέμ, για να λένε ορισμένοι ''ο Ναχουέλ προέρχεται από τραυματισμό στο ματς της Πέμπτης με την Ντουντελάνζ, ο Φετφατζίδης δεν το πολυέχει, φαίνεται, ο Λάζαρος ήθελε ανάσες'' και να το κλείνουν εκεί. Υπάρχουν κι ο Βρουσάι με τον Πάρντο. Από την στιγμή που βρίσκονται στο ρόστερ, από την στιγμή που πληρώνονται, πρέπει να χρησιμοποιηθούν σε ορισμένα παιχνίδια, ειδικά σε καταστάσεις λειψανδρίας στις πτέρυγες. Ακόμη κι από τους υπάρχοντες στην αποστολή ποδοσφαιριστές μας, όμως, ο Πέδρο Μαρτίνς θα μπορούσε να διορθώσει την αρχική ανορθογραφία στο ημίχρονο, περνώντας ταυτόχρονα στην ενδεκάδα Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο και Μάνο, μετά τον τραυματισμό του Χασάν. Επέλεξε να χάσει κι άλλο χρόνο, κάνοντας σημαντικό λάθος και στο κοουτσάρισμα. Από την στιγμή που συνυπήρξαν στην ενδεκάδα οι 2 αυτές αλλαγές, ο Ολυμπιακός άρχισε να δημιουργεί καθαρές ευκαιρίες για γκολ και φάνηκε καθαρά πως αν παίζαμε έτσι από την αρχή του ματς, ή έστω από το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, θα κερδίζαμε εύκολα.
 
Ο ΜΑΡΤΙΝΣ ΦΟΒΗΘΗΚΕ ΤΗΝ ΚΟΥΡΑΣΗ ΚΑΠΟΙΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΕΧΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΦΕΤΟΣ Ο ''ΦΡΕΣΚΟΣ'' ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΚΙ ΕΠΕΛΕΞΕ ΝΑ ΜΗΝ ΔΩΣΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΧΩΡΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΑΟ, ΠΟΝΤΑΡΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΟΤΙ ''ΜΑ ΕΤΣΙ, ΜΑ ΑΛΛΙΩΣ, ΕΝΑ ΓΚΟΛ ΘΑ ΤΟ ΒΑΛΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ''.
 
Ως σκέψη δεν ήταν εκτός ποδοσφαιρικής λογικής. Ο Ολυμπιακός φέτος δεν έχει το εύκολο γκολ. ''Ξεμπούκωσε'' μόνο 2 φορές, στους αγώνες με την Ντουντελάνζ και με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Το να πει ένας προπονητής ''αν φάω γκολ γρήγορα σε κάποια κόντρα αντεπίθεση του ΠΑΟ, μετά πώς θα το γυρίσω, με παίκτες που έχουν επιβαρυνθεί από τα συνεχή παιχνίδια, ενώ ο ΠΑΟ έχει ξεκούραστους ποδοσφαιριστές;'', δεν είναι παράλογο. Μπορώ να κατανοήσω τηο σκεπτικό του, ακόμη και να το δικαιολογήσω, αλλά δεν μπορώ να δεχτώ την αδυναμία του να ''διαβάσει'' γρήγορα την κατάσταση και να αντιληφθεί ότι απέναντι στο ''πούλμαν'' του Δώνη, όφειλε να γεμίσει γρήγορα με επιθετικογενείς παίκτες την αντίπαλη περιοχή, από το ξεκίνημα κιόλας του δευτέρου ημιχρόνου. Αυτό το λάθος του χρεώνω κι όχι την αρχική του προσέγγιση, η οποία ξαναλέω δικαιώθηκε εν μέρει, ως προς το κομμάτι της ακύρωσης του ΠΑΟ, κάτι που παραδέχτηκε κι ο προπονητής του ΠΑΟ Δώνης με τη δήλωσή του ''κάναμε το χειρότερό μας παιχνίδι φέτος''. Εδώ να τονίσω επίσης ότι μου αρέσει στον Πέδρο Μαρτίνς το ότι πολύ συχνά επιλέγει την τακτική που θα ακολουθήσει η ομάδα μας στο ματς, κόντρα στο ''δημόσιο αίσθημα''. ''Διαβάζει'', μελετά τον αντίπαλο όλη την εβδομάδα, καταλήγει σε κάποια συμπεράσματα και βάσει αυτών πορεύεται. Δεν μπαίνει στη λογική ''ναι, αλλά τι θα μου πουν αν το κάνω αυτό; Θα με κράξουν''. Αυτό έκανε και στο παιχνίδι με την Μπέτις και δικαιώθηκε πλήρως. Και τότε υπήρξαν εκατοντάδες κατσαπλιάδες, οι οποίοι ούρλιαζαν ''ποια Μπέτις μωρέ, σιγά το καφενείο, τέτοιες ομαδούλες παλιά έτρωγαν 4 από τα αποδυτήρια. Τους κάναμε να φαίνονται υπερομάδα, μονότερμα μας έπαιζαν''. Ήθελαν αυτές οι ΡΟΜΠΕΣ να ''ανοιχτεί'' ο Ολυμπιακός, μία ολοκαίνουρια ομάδα, απέναντι στην πολύ πιο έτοιμη από εμάς και δουλεμένη από πέρυσι Μπέτις. Χθες λοιπόν ανοίχτηκε η Μπαρτσελόνα του Βαλβέρδε κόντρα στην Μπέτις και μάλιστα μέσα στο ''Καμπ Νου''. Αυτή ήταν η κατάληξη.

 
4 ρούφηξε, μέσα στην έδρα της κιόλας, η πολυδιαφημισμένη πρωταθλήτρια Ισπανίας Μπαρτσελόνα. Φανταστείτε τι θα γινόταν με εμάς, αν ανέβαζε την άμυνα στη σέντρα ο Πέδρο Μαρτίνς. Θα κλαίγανε μανούλες, όπως με το Χάσι και την Σπόρτινγκ στο Καραϊσκάκη, έναν χρόνο πριν, όπου στο πρώτο ημίχρονο εύκολα μας έβαζε και 8 γκολ αν ήθελε. Ας αφήσουμε λοιπόν το Μαρτίνς να ξέρει καλύτερα το πώς ''ακυρώνεται'' τακτικά ένας αντίπαλος, μακριά από την καφενειακή λογική ''μπείτε μέσα και πατήστε τους, επίθεση όλοι ρε, τι είναι αυτά;''. Από εκεί και πέρα, το αν έκανε λάθος στο κοουτσάρισμα ο Πορτογάλος, να το συζητήσουμε. Είναι όμως κι αιτία να του πάρουμε το κεφάλι;
 
ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΙ ΟΠΟΙΟΣ ΛΕΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ, ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΣΧΕΤΟΣ.
 
Η κατάσταση που αντιμετωπίζει ο Μαρτίνς, γενικά στην Ελλάδα κι όχι μόνο χθες, με τους αντιπάλους μας ΝΑ ΜΗΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ και να κάνουν ο,τιδήποτε μπορούν για να χαλάσουν το ρυθμό του αγώνα, είναι πρωτόγνωρη γι'αυτόν. Προέρχεται από την Πορτογαλία όπου αν μη τι άλλο όλες οι ομάδες προσπαθούν να παίξουν αυτό που μπορούν σε κάθε παιχνίδι. Και ο Μαρτίνς τώρα μαθαίνει τους παίκτες του, τώρα αντιλαμβάνεται το τι γίνεται στην κατηγορία, τώρα αρχίζει και προσαρμόζεται. Δεν υπήρξε παιχνίδι ως τώρα στο οποίο να μην ήταν καλύτερος ο Ολυμπιακός του αντιπάλου του στη Superleague και φυσικά αναφέρομαι στον αριθμό ''καθαρών ευκαιριών'' που δημιουργούν οι δύο ομάδες στο ματς, ως το βασικό κριτήριο για να καθορίσουμε τον ''καλύτερο''. Όποιοι προσπαθούν και τώρα να δημιουργήσουν θέμα προπονητή στον Ολυμπιακό, είναι γραφικοί, ΑΣΧΕΤΟΙ και οι φωνές τους πρέπει να απομονωθούν.
 
ΝΑΙ, Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΧΘΕΣ ΗΤΑΝ ΚΑΚΟΣ. ΝΑΙ, Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΧΘΕΣ ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΣΕ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΝΤΕΡΜΠΙ. ΝΑΙ, ΕΧΕΙ ΕΥΘΥΝΗ ΚΙ Ο ΠΕΔΡΟ ΜΑΡΤΙΝΣ ΓΙ'ΆΥΤΟ. ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ Η ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ. Ο ΜΑΡΤΙΝΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΒΕΛΤΙΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΖΟΡΙΑ, ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ, ΔΕΝ ΔΕΝΕΙΣ ΩΣ ΟΜΑΔΑ, ΔΕΝ ΓΙΝΕΣΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ. ΤΩΡΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΣΤΟΥ ΡΕΝΤΗ. ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΚΙ Ο ΔΩΝΗΣ, ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΥΠΟΜΟΝΗ.
 
Από εκεί και πέρα τώρα, χθες βράδυ είδαμε μία πολύ κακή διαιτησία του Ελβετού που έφερε η ΚΕΔ. Ποια ΚΕΔ δηλαδή, όλος ο κόσμος ξέρει το ποιος τον έφερε εδώ αυτόν το...Γιάκοτετ. Τα είπε κι ο υπεύθυνος Επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Κώστας Καραπαπάς. Άκουσα το πώς ανέλυσε τις επίμαχες διαιτητικά φάσεις του παιχνιδιού ο Παναγιώτης Βαρούχας χθες βράδυ, στην ''Αθλητική Κυριακή'' της ''δημόσιας κι όχι κρατικής'' ΕΡΤ. Είναι στο διάστημα 00:27:21-00:33:17 του βίντεο της εκπομπής. Συμφωνώ σε γενικές γραμμές, όπως συμφωνώ και με την ανάλυση του Master Ref εδώ. Μιία ένσταση έχω στη φάση που πέτυχε γκολ ο Λάζαρος και τραυματίστηκε ο Διούδης, γιατί ο Νάτχο εμφανώς μαζεύει τα πόδια του κι ο Διούδης τον βρίσκει, όχι το ανάποδο, να πέσει δηλαδή ο Νάτχο πάνω του, αλλά υπάρχει χτύπημα στο κεφάλι κι όπως αποδείχθηκε στην πορεία μάλιστα, αρκετά σοβαρό. Χτύπημα στο κεφάλι=διακοπή του αγώνα, με βάση τις οδηγίες της FIFA. Το πρόβλημα με τη διαιτησία όμως δεν ήταν σε κάποιο ''μεγάλο'' λάθος που έκανε, σε κάποια κομβική φάση δηλαδή, που θα μπορούσε να αλλάξει το σκορ ή τις ισορροπίες του ματς, τύπου πέναλτι-κόκκινη κάρτα-γκολ που δεν μέτρησε. Το πρόβλημα ήταν αυτό που τονίζουν όλοι οι ''ειδικοί'' καθηγητές διαιτησίας, όπως βλέπουμε και στα links που ενσωματώσαμε παραπάνω με τις απόψεις δύο εξ αυτών. Ο Ελβετός διαιτητής άφησε το σκληρό παιχνίδι, αποφάσισε να μην βγάζει εύκολα κάρτες κι αυτό ευνόησε τον Παναθηναϊκό, του οποίου οι παίκτες ήθελαν να στααμτήσουν πάση θυσία τους αντιπάλους τους. Χαρίστηκαν κάρτες και σε παίκτες του Ολυμπιακού, αλλά η αναλογία είναι συντριπτικά υπέρ των παικτών του ΠΑΟ, οι οποίοι κακώς δεν είδαν την κίτρινη κάρτα του Ελβετού και μάλιστα από πολύ νωρίς στον αγώνα. Οι συνεχείς διακοπές στο ματς και τα χτυπήματα των παικτών του ΠΑΟ, οι οποίοι κατάλαβαν γρήγορα ότι ''αυτός εδώ κάρτα δεν βγάζει, βαράτε στο ψαχνό'', δεν επέτρεψαν στον Ολυμπιακό να αποκτήσει ρυθμό. Αυτό μας κόστισε.
 
Συνοπτικά λοιπόν, η ατυχία, η ανάγκη για ''φρεσκάρισμα'' στην ενδεκάδα μας, το κακό κοουτσάρισμα του Πέδρο Μαρτίνς και η κακή διαιτησία του Ελβετού που μας κουβάλησαν ο Περέιρα και ο Τριτσώνης της ΚΕΔ, είναι οι αιτίες για τις οποίες δεν κερδίσαμε χθες. Με αυτήν τη σειρά. Όπως είδατε, στην ατυχία δεν στάθηκα καθόλου. Είναι το δεύτερο ντέρμπι φέτος στο οποίο ισοπεδώσαμε τον αντίπαλό μας, τον πήραμε παραμάζωμα, αλλά δεν κερδίσαμε. Αυτό έγινε με τον ΠΑΟΚ, αυτό έγινε και με τον Παναθηναϊκό. Με τον ΠΑΟΚ φάγαμε ένα γκολ που το βάλαμε μόνοι μας, δίχως να κάνει έστω φάση η ομάδα του Λουτσέσκου, ενώ με τον ΠΑΟ χθες φάγαμε ένα γκολ από το πουθενά, με σουτ του Κάτσε εκτός περιοχής. Πολύ ωραίο γκολ, αναμφίβολα, αλλά μιλάμε για τον Κάτσε, που τέτοιο γκολ παίζει να μην έχει ξαναβάλει στη ζωή του. Στο ΟΑΚΑ πάλι με την ΑΕΚ ισοφαριστήκαμε με γκολ από...κεφαλιά του Μπακασέτα στο 90', με τον Μπακασέτα λογικά να μην έχει ξαναβάλει γκολ με κεφαλιά στην καριέρα του, αφού το βασικό προσόν του επιθετικά είναι το σουτ. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πράγμα, ούτε θα τα βάλουμε με το Θεό. Κάποια στιγμή θα γυρίσει τούμπα η κατάσταση. Ελπίζω να έρθει τούμπα μέσα στην...Τούμπα, με ξένο διαιτητή κι εκεί πάλι, για να μην ξεχνιόμαστε. Για να συμβεί όμως αυτό, η ομάδα μας πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει, οπότε για μία ακόμη φορά θα κλείσω με το
 
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΔΡΟ ΜΑΡΤΙΝΣ. ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ.
 
Υ.Γ.1 Συλλυπητήρια στην οικογένεια και τα αγαπημένα πρόσωπα του ανθρώπου που έχασε τη ζωή του χθες στο Καραϊσκάκη.
 
Υ.Γ. 2 Περαστικά στο Διούδη του ΠΑΟ, να γυρίσει γερός και δυνατός στα γήπεδα, όπως λένε οι τελευταίες εκτιμήσεις ότι θα συμβεί άμεσα.
 
Υ.Γ. 3 Συγχαρητήρια στο Γιώργο Δώνη για τις δηλώσεις του μετά το τέλος του ματς και για την προσπάθεια ποπυ κάνει στον ΠΑΟ φέτος, με παίκτες που δεν έχουν σχέση ποιοτικά με άλλους του παρελθόνοτς, οι οποίοι φορούσαν τα ''πράσινα''. Τακτικά δούλεψε αρκετά το ματς, ειδικά με τη μέριμνα στο μαρκάρισμα του Φορτούνη, καταφέρνοντας να βραχυκυκλώσει τον Ολυμπιακό, μέχρι ένα σημείο φυσικά. Έξυπνο και το τρικ με τον Κουλιμπαλί ως στόπερ, αφού έχει ταχύτητα ο συγκεκριμένος παίκτης και ικανότητα στο μαρκάρισμα. Έκανε όμως λάθος στην αλλαγή του Μπουζούκη. Ο συγκεκριμένος πιτσιρίκος, κανονικός κι όχι βαφτισμένος πιτσιρίκος, μπορούσε να κρατήσει στοιχειωδώς την μπάλα. Αντίθετα η εικόνα του Μακέντα, όπως αυτή φαινόταν τουλάχιστον από το γήπεδο που ήμουν εγώ, προκαλούσε θλίψη. Υπήρχαν στιγμές που δεν μπορούσε να κουνηθεί, όχι να τρέξει. Κανονικός βαδιστής, όχι αστεία. Κρίμα, αφού προέρχεται κι από μία ομάδα που όλοι ξέρετε ότι υποστηρίζω, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τέλος, δεν κατάλαβα γιατί δεν΄ήρθε στο Καραϊσκάκη ο Εμμανουηλίδης, ο οποίος νομίζω είναι ο μοναδικός παίκτης από τους μικρούς του ΠΑΟ που έχει τα φόντα να κάνει καριέρα σε υψηλό επίπεδο, λόγω της μεγάλης του ταχύτητας. Ειδικά σε ματς που έψαχνε την κόντρα αντεπίθεση ο ΠΑΟ, για ποιο λόγο τον άφησε εκτός ο Δώνης; Για εμάς καλύτερα που το έκανε, αλλά στέρησε από την ομάδα του ένα σημαντικό όπλο, πάντοτε με βάση την τακτική που επέλεξε για το συγκεκριμένο αγώνα...

Σχόλια

Εικόνα Son of Hoof

"Έκανα και γω χέρι στο Καραϊσκάκη".

Η ατάκα που θα γινόταν viral για δεκαετίες αααααααααααν τα πράααααααααγματα ήηηηηηηταν αντίιιιιιστροφα...

Εικόνα ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Συμφωνώ σχεδόν σε όλα (υπάρχει πέναλτυ αλλά ας μη μείνουμε σ' αυτό).
Παραθέτω κι εγώ κάποιες δικές μου παρατηρήσεις:
1. Ο Μαρτίνς δοκίμασε Νάτχο-Φορτούνη, πολύ λογικό αλλά περισσότερα έχασε από αυτό παρά κέρδισε. Σωστά τους έβαλε μαζί, αλλά έπρεπε να μείνει ο Φορτούνης πίσω από τον φορ και να παίξουμε με κανονικό εξτρέμ. Αυτό το στήσιμο φυσικά θα αφαιρούσε το ένα από τα δυο αμυντικά χαφ. Άλλωστε έχοντας πίσω και τον αεικίνητο Σισέ δεν θα είχαμε πρόβλημα παίζοντας με ένα καθαρό 6άρι μόνο. Υπό κανονικές συνθήκες, μετά την κούραση του Νάτχο θα περνούσε στο παιχνίδι ο Γιάγια.
2. Τσιμίκας δαγκωτό. Δίνει πολλά περισσότερα στο παιχνίδι σε σχέση με τον Κούτρη.
3. Πρόβλημα διαπιστωμένο εδώ και καιρό είναι η σχετικά παθητική μας άμυνα. Π.χ. στο γκολ, ο Μπουχαλάκης την πατάει σαν αρχάριος πηγαίνοντας χαλαρά και ο Βούκοβιτς επιλέγει να σταθεί άγαλμα αντί να βγει πάνω στον Κάτσε και να το εμποδίσει(ο οποίος δεν θα ξαναβάλει στη ζωή του τέτοιο γκολ).
4.Γιόμες, γιόμες γιόμες. Σωστό το σχόλιο ότι είναι δείγμα του ότι δεν ξέρω πλέον πώς να διασπάσω την άμυνα. Άρχισαν πολύ νωρίς, η ομάδα και ο προπονητής είναι αγχωμένοι και όσο δεν στρώνουν τα αποτελέσματα, δεν θα αλλάξει αυτό. Ας προσέξει λοιπόν και ο κόσμος στο γήπεδο ότι μπορεί να βοηθήσει αλλά και να αγχώσει περισσότερο.
5. Τα καπνογόνα θα μπορούσαν (και κανονικά θα έπρεπε) να οδηγήσουν σε προσωρινή διακοπή σε μια στιγμή που η ομάδα τα έδινε όλα για το γκολ. Έλεος πια.......

Εικόνα Fotiadko7

Πολυ καλη αναλυση, να γραφεις πιο συχνα για μπαλα φιλε Σαββα! Στο μονο που διαφωνω ειναι για το χερι του Μακεντα, το χρησιμοποιει με προθεση να διωξει τη μπαλα και ο κανονισμος λεει πεναλτυ για την προθεση! Η τακτικη προσεγγιση του προπονητη ηταν λιγο συντηρητικη, στη θεση του Γκιγιερμε μπορουσε να εχει τον Μανο και θα τους κερδιζαμε πολυ ευκολα! Ο Μπουχαλακης με τον Νατχο εφταναν να κρατησουν το κεντρο και η πιεση μας θα ηταν ασφυκτικη με Χασαν και Μανο απο τα πρωτα λεπτα! Ελπιζω να κλεισουν τα αυτια στους ασχετους και να κρατησουν αυτον τον προπονητη για καιρο! Η ομαδα με 2 προσθηκες στις θεσεις του δεξιου εξτρεμ και με εναν ποιοτικο σεντερ φορ θα γινει πανισχυρη! Καπου διαβασα οτι η Μαρσειγ δινει δανεικο τον τρελαρα τον Μητρογλου, ας πανε να τον κλεισουν για να τους κλεισει τα σπιτια στο 2ο γυρο! Η δημιουργια τοσων πολλων φασεων και πολυ λιγες ευκαιριες που επιτρεπουμε στον αντιπαλο να μας βγαλει ειναι το φυλακτο μας για την ωρα και δειχνουν οτι ειμαστε ως νεα ομαδα στο σωστο δρομο!

Ολυμπιακος μονο!

Εικόνα savvas gridlock

Εγώ βλέπω ότι ο Μακέντα βρίσκει την μπάλα με τον ώμο. Αν έκανε χέρι, ναι, θα ήταν πέναλτι.

Εικόνα Ποσειδωνία

Σάββα με συγχωρείς, αλλά ήταν πεντακάθαρο πέναλτι το χέρι του Μακέντα.
Για την ταμπακιέρα λοιπόν. Η ομάδα καλά προχωράει, ας αφήσουμε ελεύθερο τον προπονητή μας, να παίξει κλειστά στη Σεβίλη. Η Μπέτις έχει παιχταράδες.
Αύριο όλοι να βοηθήσουμε την ομάδα του χάντμπολ, διότι η ΑΕΚ έχει πολύ καλή ομάδα και αν δεν πάρουμε αυτό το παιγνίδι αλίμονό μας.

Εικόνα savvas gridlock

Η μπάλα βρίσκει τον ώμο, όχι το χέρι του Μακέντα. Αυτό βλέπω εγώ τουλάχιστον.

Εικόνα dimitrov7

"ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΔΡΟ ΜΑΡΤΙΝΣ. ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ." Όλα τα λεφτά αυτή η κουβέντα!!!! Και υπομονή που είπε κι ο Δώνης. Κι ένα βαρβάτο φορ(καραγκολτζίδικο) λέω εγώ όταν μπορέσουμε. Θα λευτερώσει και τους άλλους. Κι όχι άγχος. Ψυχραιμία. Ας εκμεταλλευτούμε αυτή τη χρονιά δημιουργικά.

Εικόνα el trick

Συμφωνούμε.
Κατά το Κατωνικό: "Η Καρχηδών πρέπει να καταστραφεί" έτσι ξεκινώ με το "Ο ΤΕΟ πρέπει να καταδικαστεί".
Οι γιόμες όμως γράφεις ήταν υπερβολικές αλλά μην ξεχνάμε ότι είναι και αυτές μέρος του παιχνιδιού. Ίσως να μην είναι και το καλύτερο παιχνίδι για μία ομάδα αλλά υπό προϋποθέσεις μπορεί να προσφέρει λύση. Για να προσφέρουν λύση οι γιόμες πρέπει να υπάρχουν παίκτες που μπορούν να τις εκμεταλλευτούν. Αυτοί είναι οι υψηλόσωμοι παίκτες (συνήθως επιθετικοί) που χρησιμοποιούν πολύ την κεφαλιά ως τρόπο παιχνιδιού. Ο Θρύλος δυστυχώς παρ΄όλο το μεγάλο ρόστερ που έχει δεν διαθέτει έστω και ένα επιθετικό με αυτό το χαρακτηριστικό στο παιχνίδι του, πλην του Χασάν ο οποίος όμως δεν χρησιμοποιεί την κεφαλιά ως βασικό τρόπο παιχνιδιού και στο συγκεκριμένο παιχνίδι είχε αποχωρήσει πριν ξεκινήσει η λαίλαπα της γιόμας. Οφείλω να παραδεχτώ δύο πράγματα στο παιχνίδι του βάζελου. Το ένα είναι ότι παίζει καλά το καταστροφικό παιχνίδι ήτοι το να καταστρέφει τη δημιουργία του αντιπάλου του και το άλλο είναι όπως και εσύ επισήμανες, να καταφέρει να μπλοκάρει τα ατού του αντιπάλου και στο χθεσινό παιχνίδι τον Φορτούνη από τον οποίο ως συνήθως περιμέναμε την καλή και σωστή ενέργεια.
Χρειαζόμαστε δε και λίγη τύχη. Μήπως να μοιράζαμε στους παίκτες μας και καμιά μπλέ χάντρα;;;; Μήπως με αυτό τον τρόπο πάρουν και έστω και λίγο θάρρος περισσότερο και να είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε;;; Μήπως η ομάδα χρειάζεται και ένα εμψυχωτή;;;;
Κλείνω με το "Ο ΤΕΟ πρέπει να καταδικαστεί".

Εικόνα yiage

Σαββα συμφωνω κι εγω σε αυτα που λες εκτος στο κομματι της διαιτησιας και ιδιαιτερα στα δυο πεναλτι. Στο χερι Μακεντα δεν ειναι 'περιοχη ωμου' οπως λεει ο Βαρουχας αλλα στο υψος του μπρατσου απο την εξωτερικη πλευρα και με προθεση βεβαια. Στο χερι Χατζηγιοβανη απο την μια δεν ηταν εκουσιο αλλα απο την αλλη θυμαμαι σε αγωνα με Αρσεναλ ο Ομαρ ακουσια στην προσπαθεια του να κοψει το σουτ του Ζιρου πεφτοντας βαζει το χερι στο εδαφος και μη κοιτωντας καν την μπαλα σταματαει το σουτ στο χερι που στηριζοταν αλλα ο κορακας το εδωσε.
(Πιο παλια το χερι-στηριγμα του Αντζα στο εδαφος παλι ο κορακας ο Καλοπουλος ντε στο Ναο παλι, χαλαρα το εδωσε στους ζελες το πεναλτι)

Εικόνα Harry red logic

Σοβαρή και ενδιαφέρουσα ανάλυση. Δύο τρία σημεία θέλω να επισημάνω:
Πως θα λύσουμε το θέμα της δυστοκίας στο σκοράρισμα?
1. Είναι επαρκείς, για το μέγεθος του Θρύλου, οι φόρ που διαθέτουμε? Θα μας λύσουν αυτοί το πρόβλημα?
2.Πολύ σωστά τονίζεις την ανάγκη διάσπασης κλειστών αμυντικών γραμμών από τα άκρα? Πλην Ποντένσε έχουμε άλλους, επιπέδου Θρύλου, εξτρέμ?
3. Όταν κλείνουν τον Φορτούνη και ο Νάτχο αντέχει 60 λεπτά, μήπως χρειάζεται ένα ακόμη ποιοτικό 8-10ρι?

Με άλλα λόγια πιστεύω ότι κτίζουμε ένα καλό οικοδόμημα ,έχουμε έναν επιμελή και εργατικό προπονητή που μαθαίνει και εξελίσσεται. Βεβαίως χρειάζονται ποιοτικές προσθήκες εκεί που έχουν εντοπισθεί προβλήματα.
Υ.Γ Οι αισχροί ΣΑΝΕΛ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΉΡΙΞΗ ΞΈΝΩΝ ΑΦΕΝΤΆΔΩΝ ΘΑ ΣΥΝΕΧΊΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΌΛΕΜΟ!
Ο Τεό δεν έχει τρωτά σημεία?

Εικόνα savvas gridlock

1. Ναι, εγώ πιστεύω ότι είναι επαρκείς για τα κυβικά μας οι φορ που έχουμε. Ο Χασάν έχει κινήσεις κυνηγού-killer μέσα στην περιοχή και με τις απαλλαγές του σε μικρούς χώρους, καταφέρνει και φτάνει πολύ συχνά σε θέση βολής. Ο Μάνος έχει καλά τελειώματα όποτε βρίσκεται φάτσα με το γκολ κι ο Γκερέρο που δεν έχει τόσο καλά τελειώματα, συμμετέχει πολύ στο παιχνίδι χωρίς την μπάλα, βοηθώντας τους συμπαίκτες του. Είναι ιδανικός για ματς που πιεζόμαστε, π.χ. στην Ευρώπη, να μην επιτρέπει στους στόπερ και στο ''6άρι'' του αντιπάλου να κατασκηνώνουν έξω από την περιοχή μας. Η τριάδα είναι ιδανική, αλληλοσυμπληρώνονται, εύκολα στέκονται και ως δίδυμο όλοι μεταξύ τους, 2 εκ των 3.

2. Ναι, πιστεύτω ότι ο Λάζαρος στο ''ένας με έναν'' είναι πολύ επικίνδυνος, όπως κι ο Βρουσάι με την ταχύτητά του. Ο Ναχουέλ έχει δείξει κάποια καλά δείγματα, ίσως λυθεί μέσα στη σεζόν, πρέπει να τον περιμένουμε.

3. Δεν νομίζω. Σκέψου ότι κανονικά σε αυτές τις θέσεις υπάρχουν και οι Ανδρούτσος-Φετφατζίδης, ενώ εκεί ανεβαίνουν όποτε συνυπάρχουν με τον Μπουχαλάκη ή τον Καμαρά οι Γκιλιέρμε-Τουρέ. Έχουμε πολλούς χαφ άξονα, με διαφορετικά αγωνιστικά χαρακτηριστικά.

Εικόνα ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ

Μια ένσταση για το ζήτημα με το Φορτούνη στα πλάγια,καθώς πρόκειται για κάτι που χρησιμοποίησε σε δυο αγώνες (άρη και Ντουντελανζ) και του βγήκε.Κάνει προσπάθεια να χωρέσει Νατχο Φορτούνη χωρίς να χάνει αμυντικά.Ως ιδέα τη βρίσκω λογική (στο πίσω μέρος του μυαλού μας να έχουμε ότι ως Πορτογάλος είναι κάπως συντηρητικός) ,να μου πεις μας βγήκε στο πρώτο ημίχρονο,όχι.Λες πως δεν το διόρθωσε αλλά βγάζεις από την εξίσωση τον τραυματισμό του Χασάν οπότε δεν ξέρεις τι αλλαγή θα γινόταν στο Λάζαρο.Εκτιμώ ότι θα έβγαινε Μπουχαλάκης και θα έμπαινε Λάζαρος.Τέλος,μια ένσταση με τους χαρακτηρισμούς κακός Ολυμπιακός.Κακός ως προς τι.¨Οπως τον φαντάζεσαι να παίζει,σε σύγκριση με κάποιον άλλον αγώνα,σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό αγώνα?Εμένα μου άρεσε η ομάδα,εκνευρίστηκα στο πρώτο ημίχρονο αλλά κακή δε θα την έλεγα...

Εικόνα savvas gridlock

Νομίζω ότι στο κείμενο απαντώ σε όλα όσα ρωτάς, αλλά θα τα πω άλλη μία.

- Στο ημίχρονο κι εγώ πιστεύω ότι η αλλαγή που ετοίμαζε ο Μαρτίνς ήταν ''Λάζαρος αντί Μπουχαλάκη''. Όταν προέκυψε ο τραυματισμός του Χασάν, έπρεπε να πάει σε διπλή αλλαγή, να βάλει μέσα ταυτόχρονα με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου Μάνο-Λάζαρο. Δεν είχε καμία ποδοσφαιρική λογική, σε ματς που θέλουμε να πιέσουμε έναν αντίπαλο που δεν ξεμυτάει από την περιοχή του, να βγάζουμε, έστω κατ'ανάγκη, φορ με κινήσεις εντός περιοχής, για να βάλουμε στη θέση του περιφερειακό φορ. Έτσι θα περνούσε ο Φορτούνης πίσω από το Μάνο και θα έστρωνε όλη η ομάδα.

- Το ''κακός'', όπως ξεκαθάρισα, έχει να κάνει με τις ''γιόμες'' που είδαμε, οι οποίες προέκυψαν από την αδυναμία μας να απλώσουμε το παιχνίδι μας, να βάλουμε την μπάλα κάτω και να την τσουλήσουμε, επειδή μπουκώσαμε τον άξονά μας, δημιουργήσαμε μποτιλιάρισμα εκεί και δεν είχαμε παίκτες να δώσουν πλάτος, να δημιουργήσουν ρήγμα στην αντίπαλη άμυνα. Όταν για πρώτη φορά φέτος φτάνεις σε τόσο μεγάλο αριθμό από ''γιόμες'', είσαι κακός σε σχέση με τα δικά σου, φετινά αγωνιστικά στάνταρ.

Εικόνα ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ

Μια ένσταση για το ζήτημα με το Φορτούνη στα πλάγια,καθώς πρόκειται για κάτι που χρησιμοποίησε σε δυο αγώνες (άρη και Ντουντελανζ) και του βγήκε.Κάνει προσπάθεια να χωρέσει Νατχο Φορτούνη χωρίς να χάνει αμυντικά.Ως ιδέα τη βρίσκω λογική (στο πίσω μέρος του μυαλού μας να έχουμε ότι ως Πορτογάλος είναι κάπως συντηρητικός) ,να μου πεις μας βγήκε στο πρώτο ημίχρονο,όχι.Λες πως δεν το διόρθωσε αλλά βγάζεις από την εξίσωση τον τραυματισμό του Χασάν οπότε δεν ξέρεις τι αλλαγή θα γινόταν στο Λάζαρο.Εκτιμώ ότι θα έβγαινε Μπουχαλάκης και θα έμπαινε Λάζαρος.Τέλος,μια ένσταση με τους χαρακτηρισμούς κακός Ολυμπιακός.Κακός ως προς τι.¨Οπως τον φαντάζεσαι να παίζει,σε σύγκριση με κάποιον άλλον αγώνα,σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό αγώνα?Εμένα μου άρεσε η ομάδα,εκνευρίστηκα στο πρώτο ημίχρονο αλλά κακή δε θα την έλεγα...

Εικόνα Romain

Εξαιρετική ανάλυση από τον Σάββα όπως πάντα.

Για τη διαιτησία να πώ ότι και στα δύο χέρια θα μπορουσε να δώσει πέναλτι. Αυτό του Μακέντα είναι το πιό κραυγαλέο αφού αποκρουει τη μπάλα με το χέρι.

Ο Μάρτινς είναι πολύ καλός προπονητής και η διοικηση θα πρέπει να του δώσει χρόνο να δουλέψει.

Εικόνα Νίκος Γόδας

Συμφωνούμε μέχρι κεραίας, εκτός από το κομμάτι της διαιτησίας. Το χέρι του Μακέντα δεν το θεωρείς πέναλτι; Εγώ βλέπω ότι, εκτός του ότι δεν βρίσκεται σε φυσική θέση, εκτός του ότι δεν κάνει καν κίνηση να το μαζέψει, προσπαθεί να επωφεληθεί του απλωμένου χεριού για να κάνει κτήμα του την μπάλα, όπως και έγινε. Ορισμός του πέναλτι. Αντιθέτως, το χέρι του Μπουζούκη, δύο λεπτά μετά, δεν είναι τίποτα, αφού το χέρι βρίσκεται στο έδαφος για να στηρίξει το σώμα του, άρα βρίσκεται σε φυσική θέση και θεωρείται ακούσιο.

Εικόνα savvas gridlock

'' Το χέρι του Μακέντα δεν το θεωρείς πέναλτι; Εγώ βλέπω ότι, εκτός του ότι δεν βρίσκεται σε φυσική θέση, εκτός του ότι δεν κάνει καν κίνηση να το μαζέψει, προσπαθεί να επωφεληθεί του απλωμένου χεριού για να κάνει κτήμα του την μπάλα, όπως και έγινε''.

Δεν βλέπω η μπάλα να βρίσκει στο χέρι, αλλά ψηλά, στον ώμο του Μακέντα.

Εικόνα vagio

Θωμά, εννοείς ΤΑ ΧΕΡΙΑ του μπουζουκη. Και τα δυο στημένα κάτω τα έχει σαν τραπέζι, και η μπάλα παει από το ένα χέρι στο άλλο. Καλά, του Ιταλού είναι καταφανέστατο. Δυο τα πέναλτι συνεπώς. Δώσε το ένα ρε μουλε, να σου πω εξηγώ μετά ύμνους για την ομαδάρα του μαρτινς.

Εικόνα ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ

Δεν ξέρω τι έχει γίνει με το συγκεκριμένο κανονισμό (περί χεριού σε φυσική θέση) αλλά έχω την εντύπωση ότι οι οδηγίες της uefa δεν έχουν αλλάξει και το θεωρούν παράβαση.Αν ξέρεις κάτι νεώτερο διαφώτισε...

Εικόνα Νίκος Γόδας

Αν το χέρι είναι σε φυσική θέση, κάτι που ναι μεν επαφίεται εν πολλοίς στην κρίση του διαιτητή, συμβαίνει δε στις λιγότερες περιπτώσεις, τότε δεν πρέπει να καταλογιστεί πέναλτι. Το πώς ορίζεται η φυσική θέση έχει να κάνει με την κίνηση του παίχτη και αν το χέρι συμμετέχει εναρμονισμένα με το σώμα στην κίνηση, έχει να κάνει και με την ιδιοτέλεια ή όχι του παίχτη να έχει το χέρι σε προέκταση του σώματος, έχει να κάνει με την κατεύθυνση της μπάλας. Για παράδειγμα, αν η μπάλα κινείται μέσα από τη μεγάλη περιοχή προς το κέντρο του γηπέδου, τότε δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ο αμυντικός βάζει ηθελημένα το χέρι του, αφού δεν το κάνει για να προστατεύσει την ομάδα από έναν κίνδυνο γκολ, ας πούμε. Λίγες φορές το χέρι εντός περιοχής θεωρείται φυσική θέση. Στην προκειμένη περίπτωση, η κατεύθυνση της μπάλας έχει πορεία προς το τέρμα, ο Μακέντα δεν κάνει κίνηση να το μαζέψει, αντιθέτως, το χρησιμοποιεί για να κοντρολάρει την μπάλα και να απεμπολήσει τον κίνδυνο. Είναι ορισμός του πέναλτι και κακώς δεν δόθηκε.

Εικόνα ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ

Για το θέμα της επαφής με το έδαφος εχει αλλάξει κάτι.Εγώ έχω την εντύπωση ότι αυτό εξακολουθεί να θεωρείται παρςβαση.

Εικόνα Νίκος Γόδας

Δεν είμαι σίγουρος τι ίσχυε παλιά, ξέρω τι ισχύει τώρα όμως. Αν ο διαιτητής κρίνει ότι το χέρι που ακουμπάει στο έδαφος συμβαίνει για να στηρίξει το σώμα, τότε αφήνει το παιχνίδι να παιχτεί. Το χέρι στο έδαφος, να το πω κι αλλιώς, πιο εύκολα θεωρείται ως φυσική θέση. Παρ' όλα αυτά, μπορεί και να το δώσει πέναλτι ένας διαιτητής αν κρίνει ότι δεν είναι σε φυσική θέση, αλλά το κάνει επίτηδες ο αμυντικός για να κόψει την πορεία της μπάλας ή να ανακτήσει την κατοχή. Στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, ο διαιτητής ορθά -νομίζω- άφησε το παιχνίδι να παιχτεί. Με αυτό το σχόλιο απαντάω και στον φίλο vagio.

Εικόνα Elias Red

Σάββα πολύ εμπεριστατωμένο και ψύχραιμο σχόλιο. Στήριξη στον Μαρτίνς και στους παίχτες μας πάνω απ' όλα. Έχω μια διαφωνία για το πέναλτι του Μακέντα. Θεωρώ πως είναι μαρς πέναλτι μιας και το χέρι δεν είναι κολλημένο αλλά σε γωνία με το σώμα, κάνει κίνηση προς την μπάλα και χτυπάει στον βραχίονα. Σε αυτό το βίντεο φαίνεται πολύ καλά https://www.facebook.com/2257572750924794/posts/2368562183159183/