GAZZETTA DELLO SPORT 24/2/1995: ''ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΩΝ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΩΝ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ...''



Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 1995. Στα πλαίσια της 14ης και τελευταίας αγωνιστικής της φάσης των ομίλων του τότε Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης στο μπάσκετ (πρόδρομος της σημερινής Euroleague), o Παναθηναϊκός του Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου, του Ζάρκο Πάσπαλι και του Στόγιαν Βράνκοβιτς, καλείται να αναμετρηθεί με τη Ρεάλ του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και του Άρβιντας Σαμπόνις, μέσα στη Μαδρίτη. Εκείνη τη σεζόν η διοργάνωση είχε τη φάση των ''16'', με δύο ομίλους των 8 ομάδων. Στον όμιλο του ΠΑΟ βρίσκονταν η Ρεάλ Μαδρίτης, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η Σκαβολίνι από το Πέζαρο της Ιταλίας, η Μακάμπι, η Ολίμπια από τη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, η πορτογαλική Μπενφίκα και ο ΠΑΟΚ. Πριν από τη 14η και τελευταία αγωνιστική, η βαθμολογία στον όμιλο ήταν ΠΑΟ-Ρεάλ-Σκαβολίνι 22 βαθμοί, ΤΣΣΚΑ 21 βαθμοί. 4 ομάδες περνούσαν στους ''8'', στη φάση των playoff, πριν από το final 4, το οποίο εκείνη την χρονιά επρόκειτο να διεξαχθεί στη Σαραγόσα της Ισπανίας. Οι 2 πρώτες ομάδες στην τελική κατάταξη του κάθε ομίλου έπαιρναν το πλεονέκτημα της έδρας για τα playoff, στις διασταυρώσεις τους με τις 4 πρώτες ομάδες του άλλου ομίλου. Τα παιχνίδια που ήταν προγραμματισμένα για τη 14η αγωνιστική ήταν: Ρεάλ-Παναθηναϊκός, Ολίμπια-ΤΣΣΚΑ και ΠΑΟΚ-Σκαβολίνι. Οι 4 ομάδες που έπαιρναν το εισιτήριο για τους ''8'' είχαν ξεκαθαρίσει, υπήρχε όμως αγωνία για το ''πλασάρισμα'' της καθεμίας. Η Ολίμπια και ο ΠΑΟΚ ήταν αδιάφοροι, αφού είχαν αποκλειστεί και μαθηματικά, αλλά το Ρεάλ-ΠΑΟ στη Μαδρίτη ήταν ντέρμπι κορυφής. Αν ο Παναθηναϊκός έχανε στη Μαδρίτη και Σκαβολίνι-ΤΣΣΚΑ κέρδιζαν τα δικά τους παιχνίδια, ο ΠΑΟ θα ισοβαθμούσε με την ΤΣΣΚΑ στην 3η θέση και θα είχε πλεονέκτημα, γιατί την είχε κερδίσει με 101-77 στην Γλυφάδα που χρησιμοποιούσε τότε ως έδρα, ενώ είχε χάσει με 77-70 στη Μόσχα. Σε ενδεχόμενη ισοβαθμία με την Σκαβολίνι, όμως, ο ΠΑΟ υστερούσε, αφού είχε ηττηθεί με 92-69 στο Πέζαρο και είχε νικήσει με 87-72 στην Γλυφάδα. Υπήρχε και το σενάριο της τριπλής ισοβαθμίας, με ΠΑΟ-Σκαβολίνι-ΤΣΣΚΑ στη 2η θέση, όπου θα έπρεπε να δούμε τη διαφορά των πόντων στα μεταξύ τους παιχνίδια. Η Σκαβολίνι κέρδισε μέσα στη Μόσχα με 86-85 την ΤΣΣΚΑ, αλλά έχασε στο Πέζαρο από τους Ρώσους με 75-92. Έτσι, ο ΠΑΟ έχασε με 23 στο Πέζαρο και κέρδισε με 15 την Σκαβολίνι στην Γλυφάδα, άρα ήταν στο -9 από εδώ, ενώ έχασε με 7 στη Μόσχα και κέρδισε την ΤΣΚΚΑ με 24 στην Γλυφάδα, άρα ήταν στο +17 από εδώ, σύνολο +9. Η Σκαβολίνι ήταν στο +8 με ΠΑΟ και στο -16 με ΤΣΣΚΑ, σύνολο -8, ενώ η ΤΣΣΚΑ ήταν στο -17 με ΠΑΟ και στο +16 με Σκαβολίνι, άρα συνολικά στο -1. Στην τριπλή ισοβαθμία λοιπόν ΠΑΟ-Σκαβολίνι-ΤΣΣΚΑ, ο ΠΑΟ θα έβγαινε 2ος, η ΤΣΣΚΑ 3η και η Σκαβολίνι 4η. Επομένως, για να βγει πρώτος ή δεύτερος ο ΠΑΟ, ήθελε νίκη στη Μαδρίτη, ή διαφορετικά νίκη της ΤΣΣΚΑ στη Λιουμπλιάνα και ήττα της Σκαβολίνι από τον ΠΑΟΚ στο ''Αλεξάνδρειο'' (αυτό που σήμερα ονομάζεται Nick Galis Hall). Mε απλά λόγια, αυτό που πρέπει να μας μείνει, για να μην μπλέξουμε σε σενάρια, είναι το ότι
 
ΘΑ ΒΟΛΕΥΕ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΜΙΑ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΣΚΑΒΟΛΙΝΙ ΣΤΟ ''ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ'' ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΔΙΑΦΟΡΟ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΑ ΠΑΟΚ, ΑΦΟΥ ΕΤΣΙ ΘΑ ''ΕΔΕΝΕ'' ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΕΔΡΑΣ, ΑΝ ΓΙΝΟΤΑΝ ΤΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΖΕ Η ΤΣΣΚΑ ΣΤΗ ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΗ ΟΛΙΜΠΙΑ.
 
Ήρθε η ώρα λοιπόν να διεξαχθούν αυτά τα παιχνίδια. Ο Παναθηναϊκός κέρδισε μέσα στη Μαδρίτη τη Ρεάλ με 68-66, οπότε δεν χρειαζόταν κάποιο συνδυασμό αποτελεσμάτων για να μπει στην πρώτη δυάδα. Παρ'όλα αυτά, ο ΠΑΟΚ του έκανε το χατίρι και κέρδισε με 84-79 την Σκαβολίνι στη θεσσαλονίκη, ενώ και η ΤΣΣΚΑ νίκησε δύσκολα με 88-85 μέσα στην Σλοβενία την Ολίμπια. Την επόμενη μέρα, Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 1995, η ιταλική αθλητική εφημερίδα Gazzetta dello Sport είχε ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ σχετικά με το παρασκήνιο γύρω από την αναμέτρηση του ''Αλεξανδρείου''.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ SPORTIME 25-2-1995
 
 
4 παίκτες του ΠΑΟΚ, οι Μπουντούρης-Σάβιτς-Πρέλεβιτς-Στογιάκοβιτς, μετά τη λήξη του νικηφόρου αγώνα της ομάδας τους κόντρα στην Σκαβολίνι, ο οποίος έληξε με σκορ 84-79, δήλωναν δυσαρεστημένοι, επειδή δεν είχαν...συμμετοχή στα ''πλούσια δώρα'' που πήρε ο ΠΑΟΚ από τον Παναθηναϊκό του Παύλου και του Θανάση Γιαννακόπουλου, ώστε να κερδίσει τους Ιταλούς. Αυτές τις πληροφορίες δημοσίευσε η Cazzetta, σε ένα κείμενο που έφερε την υπογραφή του τότε βασικού αρθρογράφου για θέματα μπάσκετ της ιταλικής εφημερίδας, του Σέρτζιο Γκιζλέν.
 
Κάποιοι και σήμερα ψελλίζουν διάφορα για ''απόπειρες δωροδοκίας'' άλλων ομάδων στην Ευρωλίγκα, αλλά καλό είναι να κοιτάξουν την καμπούρα τους. Βοά η Ευρώπη εδώ και 25 (και βάλε...) χρόνια με τα καμώματά τους...