ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



Μετά το τέλος των 4 ντέρμπι που έδωσε ο Ολυμπιακός μας για τον πρώτο γύρο στη φετινή Superleague, δηλαδή παίζοντας κόντρα σε ΑΕΚ-ΠΑΟΚ-Ατρόμητο-Παναθηναϊκό, ας δούμε ένα μίνι απολογισμό, ώστε να καταλήξουμε σε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα.
 
Παραθέτουμε τα στατιστικά από τα 4 αυτά ματς.
 
 
 
 
 
Είναι σαφές ότι ο Ολυμπιακός είχε καθολική υπεροχή κι έπαιζε ''σαν τη γάτα με το ποντίκι'' ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη κι Ατρόμητο στο Περιστέρι. Με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ ο Πέδρο Μαρτίνς άλλαξε τακτική, η ομάδα μας ''περίμενε πίσω'' κι εν τέλει, παρότι είχε λιγότερες τελικές προσπάθειες συνολικά στο ματς από την ΑΕΚ, κατάφερε να έχει τις πιο καθαρές ευκαιρίες για γκολ, στο τέλος των δύο ημιχρόνων, με το Χασάν και το Φετφατζίδη. Αντίστοιχες ευκαιρίες δεν έκανε η ΑΕΚ. Λογικά έχετε καταλάβει το πού το πάμε, αλλά θα πιστοποιήσουμε τα παραπάνω, μέσα από τα προηγμένα στατιστικά του Διεθνούς Παρατηρητηρίου για το Ποδόσφαιρο CIES, το οποίο φυσικά συνεργάζεται με την Instat και την Οptastat, τις κορυφαίες εταιρείες στατιστικής επεξεργασίας αγώνων ποδοσφαίρου. Από εδώ λοιπόν, κοιτάζοντας για τη Superleague, παίρνουμε τους παρακάτω πίνακες, για όλα τα παιχνίδια που έχουν διεξαχθεί στο ελληνικό πρωτάθλημα μέχρι και...χθες, 28 Νοεμβρίου 2018.
 
 
Ολυμπιακός κι ΑΕΚ βλέπουν εξίσου καθαρά την αντίπαλη εστία, με 5,1 σουτ ''στον στόχο'' ανά παιχνίδι. Ο Παναθηναϊκός είναι 4ος με 4,9 σουτ, ο Ατρόμητος 7ος με 4,5 κι ο ΠΑΟΚ 9ος, με 4,2 σουτ στον στόχο ανά ματς...
 
 
Στις πάσες που αλλάζει η ομάδα στο απέναντι ''ένα τρίτο'' του γηπέδου, κοντά και γύρω από την αντίπαλη περιοχή, δηλαδή, ο Ολυμπιακός είναι μακράν πρώτος στην Ελλάδα, με 143,5 πάσες, έναντι 111,7 του δεύτερου στην κατάταξη ΠΑΟΚ. 106,1 έχει η 3η ΑΕΚ, 88 έχει ο 8ος Παναθηναϊκός κι 82,7 ο 10ος Ατρόμητος.
 
 
Στην κατοχή μπάλας ο Ολυμπιακός είναι πρώτος με ποσοστό 61% ανά ματς, δεύτερη η ΑΕΚ με 57,7%, 4ος ο ΠΑΟΚ με 57,4%, 5ος ο Παναθηναϊκός με 53,6% κι ο Ατρόμητος 11ος με 46,6%.
 
 
Στις ακριβείς πάσες, πρώτη είναι η ΑΕΚ με 85,6 πάσες ανά ματς, δεύτερος ο Ολυμπιακός ελάχιστα πίσω με 85 πάσες ανά παιχνίδι, μια ανάσα πίσω ο 3ος ΠΑΟΚ, με 84,9 ακριβείς πάσες, 5ος ο Παναθηναϊκός με 82,9 πάσες ανά αγώνα και 10ος ο Ατρόμητος, με 79,4 πάσες ανά παιχνίδι.
 
 
Στα σουτ στην εστία, ''στον στόχο'', που δέχονται οι ομάδες, πρώτη είναι η ΑΕΚ με 2,3 σουτ ανά ματς, δεύτερος ο Ολυμπιακός με 2,8 ανά παιχνίδι, 3ος ο Ατρόμητος με 2,9 σουτ, 4ος ο ΠΑΟΚ με 3,2 κι 8ος ο Παναθηναϊκός με 3,8 σουτ ανά παιχνίδι.
 
 
Στο κομμάτι ''πάσες που δέχεται μια ομάδα στο δικό της ένα τρίτο του γηπέδου'', στο κατά πόσο εύκολα γυρίζει η μπάλα απειλητικά κοντά στην περιοχή της κάθε ομάδας δηλαδή, πρώτος είναι ο Ολυμπιακός με 59,3 πάσες, δεύτερη η ΑΕΚ με 61,7 πάσες, τρίτος ο ΠΑΟΚ με 71,8, 5ος ο Παναθηναϊκός με 87,6 πάσες κι 9ος ο Ατρόμητος με 95,5 πάσες.
 
Από τις 6 κατηγορίες της στατιστικής που θεωρεί το ελβετικό Παρατηρητήριο CIES ενδεικτικές για να καθρεφτιστεί η υγιής λειτουργία της κάθε ομάδας σε όλες τις γραμμές της, άμυνα-κέντρο-επίθεση, ο Ολυμπιακός προπορεύεται στις 3, στις 2 είναι μπροστά η ΑΕΚ και σε μία υπάρχει ισοβαθμία στην κορυφή ανάμεσα σε ΑΕΚ κι Ολυμπιακό. Συνολικά δηλαδή, βάζοντας κάτω και τις 6 κατηγορίες, ο Θρύλος μας έχει την καλύτερη επίδοση από κάθε άλλη ομάδα στη Superleague. Κάθε σύγκριση με τα περυσινά, την απογοητευτική εικόνα του Ολυμπιακού επί Χάσι, Λεμονή, Όσκαρ Γκαρσία και Χρήστου Κόντη, όπως αποτυπωνόταν στις μετρήσεις του CIES, είναι περιττή. Όχι μόνο καλύψαμε το έδαφος από τις πιο δουλεμένες, με σταθερό κορμό ομάδες των ΑΕΚ-ΠΑΟΚ, αλλά έχουμε καταφέρει να τους ξεπεράσουμε κιόλας.
 
ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΗ ΦΕΤΙΝΗ SUPERLEAGUE.
 
Όσο περνάει ο καιρός, θα γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι, ατομικά ο κάθε παίκτης και συνολικά η ομάδα μας, αφού ο ένας ποδοσφαιριστής θα εξοικειώνεται περισσότερο με το παιχνίδι του άλλου και θα στήνονται πιο αποτελεσματικές συνεργασίες πάνω στο χορτάρι. Φυσικά θα ενισχυθούμε κιόλας τον Ιανουάριο με μεταγραφές. Ήδη ξεκίνησε η ενίσχυση με τον ταλαντούχο, ποιοτικό εξτρέμ του Πανιωνίου Μασούρα, ο οποίος αποδεικνύει ότι έχει έφεση στο σκοράρισμα, σε έναν τομέα που πονάμε φέτος. Ό,τι κι αν κάνουμε βέβαια, όσο κι αν ενισχυθούμε τον Ιανουάριο, όσο κι αν μεγαλώσει η διαφορά μας από τους άλλους στους στατιστικούς δείκτες,
 
ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗ SUPERLEAGUE ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ Ο ΠΑΟΚ.

Όχι επειδή το αξίζει. Φως φανάρι είναι από την παραπάνω ανάλυση ότι έχει ΚΑΚΗ ομάδα. Υστερεί ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ από τον Ολυμπιακό, ακόμη κι από την ΑΕΚ στους περισσότερους κρίσιμους στατιστικούς δείκτες, ενώ στις περισσότερες κατηγορίες δεν είναι καν στην πρώτη τριάδα του πρωταθλήματος. Συνδυασμός διαιτησίας-''ανοιχτών ποδιών'' από αντιπάλους-ρέντας είναι η εξήγηση για την πρωτιά του στο βαθμολογικό πίνακα με 5 πόντους διαφορά από τον Ατρόμητο κι 6 από εμάς. Όπως και να'χει πάντως, φέτος ο ΠΑΟΚ θα πάρει την κούπα του πρωταθλητή, μετά από 33 χρόνια. Εμείς δεν πρέπει να αποπροσανατολιστούμε από αυτό το γεγονός. Οφείλουμε να κοιτάμε τη δουλειά μας, που είναι η αγωνιστική βελτίωση του ποδοσφαιρικού μας συνόλου κάθε εβδομάδα, από αγώνα σε αγώνα. Απλώς τσεκάρουμε πού και πού και τους παραπάνω αριθμούς που αναλύσαμε, τα επίσημα στοιχεία των επιστημόνων, των ειδικών. Όχι τα στοιχεία που βγάζουμε εμείς από την κοιλιά μας, αλλά τις μετρήσεις των εξειδικευμένων αναλυτών του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Το κάνουμε για να ελέγξουμε την όποια αγωνιστική πρόοδο του Ολυμπιακού μέσα στη σεζόν, αλλά και για να γελάσουμε με την ''εξυγίανση'' των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και της UEFA του ''Τεό'' Θεοδωρίδη, οι οποίοι κατάφεραν φέτος από κοινού να ''στήσουν'' ακόμη και τα...σημαιάκια στα κόρνερ, ώστε να αναδειχθεί πρωταθλητής το Μάιο αυτός που γέμισε με ΜΑΥΡΑ ρούβλια όλη την Ελλάδα...

Σχόλια

Εικόνα ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ

Μην τα πετάς έτσι απότομα.Θα στραμπουλήξουν τον εγκέφαλο τους κάτι περίεργοι που γράφουν εδώ μέσα και δίνουν και κατευθύνσεις πως πρέπει να προπονεί ο Μαρτίνς.