Ο ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ΤΟΥ 1987: ΣΟΟΥ ΚΟΣΚΩΤΑ ΜΕ ΜΟΥΣΤΑΚΙΔΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ...



Ξεφυλλίζουμε παλιές εφημερίδες στο αρχείο του site, για να δούμε σημαντικά γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα και πέφτουμε πάνω στα παρακάτω, όπως τα δημοσίευσε ο ''ΦΙΛΑΘΛΟΣ'' στις 3 Δεκεβρίου 1987.
 
 
 
 
 
Ούτε δύο εβδομάδες μετά την πώληση της ΠΑΕ Ολυμπιακός από τον Σταύρο Νταϊφά στους Κοσκωτάδες, ο αδερφός του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Γιώργου Κοσκωτά, ο Σταύρος, ανέβηκε στην Δράμα για να διαπραγματευθεί τη μεταγραφή του νεαρού σέντερ φορ Ισαάκ/Σάκη Μουστακίδη, κουβαλώντας μετρητά σε...χαρτοσακούλες, σαν να πήγαινε να ψωνίσει στο σούπερ μάρκετ ή στο...μανάβικο της γειτονιάς του. Δίχως πολλά-πολλά, ρώτησε ευθέως τους ανθρώπους της Δόξας ''πόσα πακέτα θέλετε;''. Οι παράγοντες της δραμινής ομάδας κατάλαβαν ότι εννοεί ''πόσα εκατομμύρια θέλετε;'', αλλά ο Σταύρος Κοσκωτάς με το ''πακέτο'' εννοούσε 5 εκατομμύρια δραχμές την εποχή εκείνη. Αράδιασε λοιπόν μπροστά τους 5 τέτοια ''πακέτα'', σύνολο 25 εκατομμύρια δραχμές κι έκλεισε τη μεταγραφή του ποδοσφαιριστή. Όπως γράφει με το χαρακτηριστικό του ύφος ο ''αποδυτηριάκιας'', όταν κατάλαβαν το τι γίνεται και το πόσα λεφτά περνούν από μπροστά τους, μετρητά μάλιστα μέσα σε...χαρτοσακούλες, οι άνθρωποι της Δόξας έχασαν τη μιλιά τους και...ψεύδιζαν. 25 εκατομμύρια δραχμές πήρε η Δόξα και περίπου 8 εκ. δραχμές πήρε ο ίδιος ο Μουστακίδης για συμβόλαιο 5 ετών, μαζί με μισθό 60.000 δραχμών το μήνα. Για να συνεννοούμαστε, αυτά τα χρήματα ισοδυναμούν με περίπου 460.000 σημερινά ευρώ προς τη Δόξα, γύρω στις 150.000 ευρώ συμβόλαιο στον ίδιο το Σάκη Μουστακίδη για 5 χρόνια, άρα περίπου 30.000 ευρώ τον χρόνο, συν μηνιαίο μισθό 1.100 ευρώ. Αν αποπληθωρίσουμε τα ποσά του 1987 και τα μετατρέψουμε σε σημερινά ευρώ, για να δούμε το τι θα μπορούσαμε να αγοράσουμε σήμερα με τα εκατομμύρια των Κοσκωτάδων που έφτασαν στα ταμεία της Δόξας και στην τσέπη του Μουστακίδη το 1987, προκύπτουν τα παραπάνω νούμερα σε ευρώ, τα οποία δεν είναι εντυπωσιακά, για τα σημερινά δεδομένα. Για αυτά που ίσχυαν τότε, όμως, όπως έγραφε ο ''αποδυτηριάκιας'', 25 εκατομμύρια δραχμές ισοδυναμούσαν με τα χρήματα που θα έπαιρναν μαζί δύο δημόσιοι υπάλληλοι όταν θα συνταξιοδοτούνταν, έπειτα από 35 χρόνια υπηρεσίας. Πολύ χρήμα από τους Κοσκωτάδες, οι οποίοι σε εκείνη τη μεταγραφική περίοδο του Δεκεμβρίου του 1987 αγόρασαν κυριολεκτικά ό,τι εκινείτο γύρω τους, αναγκάζοντας τον ''αντικειμενικό κι αμερόληπτο''  ''ΦΙΛΑΘΛΟ'' να ζητάει απεγνωσμένα  ''να μαζέψει κάποιος τον Κοσκωτά, που έχει γεμίσει με παραρτήματα όλη την ποδοσφαιρική Ελλάδα'', την ώρα που ο ίδιος ο Γιώργος Κοσκωτάς δήλωνε ότι σκεφτόταν να βάλει την ΠΑΕ Ολυμπιακός στο Χρηματιστήριο...
 
 
 
 
 
 
Συνολικά στη μεταγραφική περίοδο του Δεκεμβρίου του 1987 ήρθαν στον Ολυμπιακό 20 παίκτες, εκ των οποίων παρέμειναν στου Ρέντη οι 14 (οι άλλοι 6 δόθηκαν ως ανταλλάγματα) κι έμειναν ελεύθεροι 16 παίκτες που είχαν ξεκινήσει τη σεζόν το καλοκαίρι του 1987 ως ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, πριν αγοράσει την ΠΑΕ ο Κοσκωτάς. Επίσης αγοράστηκε από τον ΠΑΟΚ του προέδρου Χάρη Σαββίδη ο Ολλανδός προπονητής Τάις Λίμπρεχτς. Κρατάμε την αναπνοή μας και ξεκινάμε την καταμέτρηση. Αποκτήθηκαν οι:
 
- Γιώτης Τσαλουχίδης από τη Βέροια.
 
- Κριεζής και Ταληκριάδης από την Ξάνθη.
 
- Μουστακίδης και Παχατουρίδης από τη Δόξα Δράμας.
 
- Πλίτσης από την ΑΕΛ (Λάρισα).
 
- Φούνες από την αργεντίνικη Ρίβερ Πλέιτ.
 
- Αγκίρε από την Πενιαρόλ της Ουρουγουάης.
 
- Χατζίδης από τη γερμανική Λεβερκούζεν.
 
- Δρακόπουλος από την Παναχαϊκή.
 
- Σοφιανόπουλος και Ηλίας Σαββίδης από τον Πανσερραϊκό.
 
- Μπανιώτης από τον ΠΑΟΚ.
 
- Νεντίδης από τον Απόλλωνα Καλαμαριάς.
 
- Τσιαντάκης και Καραμίχαλος από τον Πανιώνιο.
 
- Κούλης Καραταΐδης από την Καστοριά.
 
- Αθανασόπουλος από το Μεσσηνιακό.
 
- Καλογερόπουλος από την Καλαμάτα.
 
- Αδαμόπουλος από την Αναγέννηση Καρδίτσας.
 
Αποχώρησαν εκείνο το Δεκέμβριο από τον Ολυμπιακό οι:
 
- Κωστίκος, Παπαχρήστου, Καζιμιέρσκι, Κοκολάκης, Χαρδαλιάς, Σάντμπεργκ, Ψεύτης κι ο Σκούνας ως ελεύθεροι.
 
- Γκένας και Βαΐτσης για την Παναχαϊκή.
 
- Ζελιλίδης για το Λεβαδειακό.
 
- Σεμερτζίδης και Χάβος για την Καλαμαριά.
 
- Βούζας για την Προοδευτική.
 
- Τόγιας κι Αδαμόπουλος για τον Πανιώνιο.
 
- Παπαδόπουλος για τον Ιωνικό.
 
- Καραμίχαλος για την Ξάνθη.
 
- Ηλίας Σαββίδης παρέμεινε ως δανεικός στον Πανσερραϊκό.
 
- Καραταΐδης παρέμεινε ως δανεικός στην Καστοριά.
 
- Αθανασόπουλος παρέμεινε ως δανεικός στο Μεσσηνιακό.
 
- Καλογερόπουλος παρέμεινε ως δανεικός στην Καλαμάτα.
 
Συνολικά ο Κοσκωτάς ξόδεψε εκείνο το Δεκέμβριο περίπου 1,5 δισ. δραχμές, ποσό που αντιστοιχεί σε σημερινά 27,6 εκ. ευρώ. Ήταν τόσο μεγάλη η διαφορά των χρημάτων που ξόδευαν οι Κοσκωτάδες για μεταγραφές, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες, που ο Παναθηναϊκός των Βαρδινογιάννηδων στην ίδια μεταγραφική περίοδο απέκτησε απλώς τους 2 ''Αυστραλούς'', τον Κρις Καλατζή (ήρθε στον Ολυμπιακό το Δεκέμβριο του 1992...) από την Ολίμπικ Σίδνεϊ, αλλά και το Λούη Χριστοδούλου από την Αδελαΐδα.
 
 
 
 
 
Το πού κατέληξε αυτή η υπόθεση κι εν τέλει το ποιανού λεφτά αποδείχθηκε ότι σκορπούσαν τότε οι Κοσκωτάδες, όλοι οι Έλληνες ποδοσφαιρόφιλοι το γνωρίζουν. Αυτό που ξεχνούν όμως οι περισσότεροι και δη οι πιο...''αντιολυμπιακοί'', είναι το ότι για τις ''πωλήσεις'' παικτών που έγιναν τότε, όπως π.χ. των Χάβου-Τόγια-Γκένα, που είδαμε παραπάνω στο κείμενο, ενώ φαινόταν στα βιβλία της ΠΑΕ ότι μπήκαν χρήματα στα ταμεία της εταιρείας από τις ομάδες που απέκτησαν τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, στην πράξη αποδείχθηκε ότι ο Κοσκωτάδες πλήρωσαν κι από πάνω αυτές τις ομάδες, ώστε να ''αγοράσουν'' μετέπειτα αυτές τους παίκτες μας. Παρότι λοιπόν δεν είχε μπει ούτε δεκάρα τσακιστή στην ΠΑΕ Ολυμπιακός, το ελληνικό Δημόσιο επέμενε για 5 τουλάχιστον χρόνια να ζητά το...ΦΠΑ των ''μεταγραφών'' όλων των παικτών που πωλήθηκαν επί Κοσκωτάδων. Το ότι σβήστηκε αυτή η απαίτηση, με τη ρύθμιση Μάνου-Μεϊμαράκη τον Αύγουστο του 1993, κάποιοι ακόμη και σήμερα το θεωρούν ''σκάνδαλο'', ενώ δεν ξέρουν το τι τους γίνεται...