Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΣΤΟΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ 2010: ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ 1999-00



Μέρα που είναι σήμερα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, είπαμε να σκαλίσουμε λίγο το αρχείο μας, σχετικά με τα πεπραγμένα του Βαγγέλη Μαρινάκη ως παράγοντα του Ολυμπιακού γενικότερα. Δεν ξέρουμε πόσοι το γνωρίζουν, αλλά ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και μέγας χρηματοδότης του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού βρίσκεται κοντά στα τμήματα του Συνδέσμου μας εδώ και περίπου 20 χρόνια. Όταν λέμε ''κοντά'', εννοούμε ότι βάζει ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΛΕΦΤΑ και συντηρεί αυτά τα τμήματα. Αναδημοσιεύουμε ένα άρθρο που γράφτηκε στο redplanet.gr από το ρεπόρτερ βόλεϊ του Ολυμπιακού Στέφανο Λεμονίδη τον Ιούνιο του 2010, όταν οριστικοποιήθηκε η μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών της ΠΑΕ Ολυμπιακός από το Σωκράτη Κόκκαλη στο Βαγγέλη Μαρινάκη.
 
 
Το βόλεϊ μπορεί να καμαρώνει ότι στο τιμόνι του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού βρίσκεται ένας δικός του άνθρωπος, καθώς ο Βαγγέλης Μαρινάκης ξεκίνησε τα παραγοντικά βήματα του από το άθλημα του φιλέ.
Ήταν το 1999 όταν ανέλαβε την ομάδα και επέδειξε διορατικότητα, όταν μετά το χαμένο Κύπελλο στην Πάτρα αντικατέστησε τον Ζόραν Γκάετς με τον Τάσο Κουμπλή και πανηγύρισε το Πρωτάθλημα μέσα στην έδρα του Ηρακλή. Δεν έμεινε όμως και την επόμενη χρονιά, καθώς διάφορες ρουφιανιές και “καρφώματα” τον εξόργισαν και αποχώρησε από τον Ερασιτέχνη, προς απογοήτευση των ανθρώπων του βόλεϊ. Επέστρεψε το 2007, αλλά μία σειρά αποτυχημένων επιλογών έκαναν άνω-κάτω την ομάδα, προσπάθησε στη συνέχεια, χωρίς να τσιγκουνευτεί, να αλλάξει την κατάσταση με την απόκτηση των Γιορντάνοφ-Τσβετάνοφ-Πρίντι-Μποζίδη, αλλά το κακό είχε γίνει και έφυγε πάλι αηδιασμένος γιατί του έκαναν και πόλεμο μέσα από τον Ερασιτέχνη.
Έφυγε όμως αφήνοντας ένα στολίδι στον Ολυμπιακό, το ανακαινισμένο γυμναστήριο του Ρέντη, που δεν έχει να ζηλέψει το παραμικρό από τα μοντέρνα ευρωπαϊκά γήπεδα, με κατακκόκινα καθίσματα, πολυθρόνες στον χώρο των επισήμων, αίθουσα βαρών και οτιδήποτε χρειάζεται μία ομάδα βόλεϊ.
Η αποχώρησή του προκάλεσε απογοήτευση, αφού επί εποχής του ό,τι ζητούσαν παίκτες και σταφ γινόταν στο δευτερόλεπτο χωρίς δεύτερη κουβέντα, ακόμη και οι μεταγραφές, όπως του Αμερικανού Πρίντι, που είναι από τους πιο ολοκληρωμένους βολεϊμπολίστες στον κόσμο.
Ενδεικτικό της κατάστασης που ακολούθησε είναι ότι δεν άλλαξαν καν τα λάβαρα των τροπαίων, αφού δεν προστέθηκαν τα δύο Πρωταθλήματα και το ένα Κύπελλο που κατέκτησε στη συνέχεια ο Ολυμπιακός.
Ο Μαρινάκης παρόλα αυτά παρακολουθούσε εκ του μακρόθεν την κατάσταση στον Ολυμπιακό και πρόπερσι είπε αμέσως το “ναι”, όταν ζητήθηκε η βοήθειά του για να έρθει ο Ιβάν Μίλκοβιτς και να ξεπεραστούν τα “πέτρινα χρόνια”, ενώ βοήθησε οικονομικά και στην απόκτηση του Τομ Χοφ. Πριν από λίγες εβδομάδες, επίσης, ήταν διατεθειμένος να κρατήσει με δικά του χρήματα τον Σέρβο, έκανε προσφορά 400.000 ευρώ, αλλά δεν ακολούθησε την τρελή απαίτηση της Πόλιο που έψαχνε για κορόιδα και ζητούσε 700.000 (αύξηση 40% εν μέσω κρίσης). Γιατί ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι απλοχέρης, δεν φείδεται χρημάτων για τον Ολυμπιακό, αλλά κορόιδο δεν είναι.
Το βόλεϊ, λοιπόν, στεναχωρέθηκε που έχασε ένα δικό του άνθρωπο (μπορούσε να λύσει πάραυτα τα προβλήματά του), χάρηκε όμως αφού ο Μαρινάκης θα ηγηθεί της ναυαρχίδας του Ολυμπιακού στόλου και δεν θα ξεχάσει τον Ερασιτέχνη, απ’ όπου προέρχεται.
Στέφανος Λεμονίδης.
 
Σήμερα λοιπόν θα δούμε ορισμένα χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από την πορεία της ομάδος βόλεϊ ανδρών του Ολυμπιακού μας κατά τη σεζόν 1999-00. Βλέπουμε εδώ φωτογραφίες από την παρουσίαση εκείνης της ομάδος, μέσω μίας συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στις 5 Οκτωβρίου 1999. Παρόντες σε αυτήν τη συνέντευξη ήταν ο τότε πρόεδρος του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού, Λεωνίδας Θεοδωρακάκης, ο χρηματοδότης του τμήματος Βαγγέλης Μαρινάκης, ο προπονητής Ζόραν Γκάιτς και κάποιοι παίκτες της ομάδος μας.
 
 
 
 
Η ομάδα εκείνη είχε ως πασαδόρο το Βασίλη Κουρνέτα, ακραίους το Μάριο Γκιούρδα και τον...Σλόμπονταν Μπόσκαν, το Σέρβο που εργάστηκε ως προπονητής της ανδρικής ομάδος βόλεϊ του Ολυμπιακού μας κατά την πρόσφατη σεζόν 2016-17 (τον βλέπουμε παραπάνω στη φωτογραφία, δίπλα στον προπονητή Γκάιτς), κεντρικοί της ομάδος ήταν ο Βούλγαρος Νικολάι Ζελιάσκοφ με τον Αντώναρο Τσακιρόπουλο από τον Έβρο, διαγώνιος ήταν ο Γιώργος Ντράγκοβιτς και λίμπερο ο Καβαλιώτης Βασίλης Μηνούδης. Αυτές ήταν οι βασικές επιλογές του Σέρβου Ζόραν Γκάιτς, ενός προπονητή με τον οποίο ο Ολυμπιακός είχε κατακτήσει το νταμπλ την αμέσως προηγούμενη σεζόν 1998-99. Στην ομάδα επίσης υπήρχαν ο πασαδόρος Θανάσης Ψάρρας, φυσικά ο Καβαλιώτης ακραίος Κώστας Χριστοφιδέλης, παρέα με τον άλλο Καβαλιώτη (αν κι έχει γεννηθεί στην Δράμα...), τον κεντρικό Ανδρέα Θεοδωρίδη, ο νεαρός κεντρικός Κυριάκος Καλαϊτζίδης, που αποκτήθηκε εκείνο το καλοκαίρι του 1999 απο τον Άρη Νικαίας κι ο μετέπειτα πολύ γνωστός από την ενασχόλησή του με το beach volley Μάνος Ξενάκης. Ως έδρα ο Ολυμπιακός χρησιμοποιούσε το κλειστό γυμναστήριο της Γλυφάδας. Στην Ευρώπη και το τότε ''Κύπελλο Πρωταθλητριών'', στο οποίο συμμετείχε τη σεζόν 1999-00, ο πρωταθλητής Ολυμπιακός απέκλεισε εύκολα στα προκριματικά για την είσοδο στη Γ' φάση των ομίλων με δύο νίκες την ουγγρική Κάποσβαρ, με 3-0 σετ το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 1999 στις 15:30 στην Γλυφάδα
 
 
Με το ένα πόδι, άλλωστε, στους «16» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, βρίσκεται πλέον και ο Ολυμπιακός, που το προηγούμενο Σάββατο έκανε επίδειξη δύναμης κόντρα στην ουγγρική Κάποσβαρ, φανερώνοντας για ακόμα μια φορά τη μεγάλη του κλάση. Οι «ερυθρόλευκοι» σάρωσαν στη Γλυφάδα τους Ούγγρους με 3-0 (24-14, 25-16, 25-15), προσφέροντας μάλιστα εξαιρετικό θέαμα στους 1.000 φιλάθλους. «Παίξαμε πολύ σοβαρά και δε δώσαμε στους αντιπάλους μας τη δυνατότητα να δείξουν τις πραγματικές τους δυνάμεις», δήλωσε ο τεχνικός των Πειραιωτών, Ζόραν Γκάετς, και συνέχισε λέγοντας πως θα πρέπει η ομάδα του να προσέξει πολύ στον επαναληπτικό στο Κάποσβαρ (11/12/99) αν θέλει να προκριθεί.
 
και με νίκη με 3-1 σετ στον επαναληπτικό στην Ουγγαρία, στις 18:00 του Σαββάτου 11 Δεκεμβρίου 1999.
 
 
Με την πρόκριση στους «16» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών «σφραγισμένη» στα διαβατήριά τους, γύρισαν από την Ουγγαρία οι παίχτες και ο προπονητής του Ολυμπιακού. Οι «ερυθρόλευκοι» που ταξίδεψαν στο Κάποσβαρ με σκοπό να «καθαρίσουν» την πρόκριση, πήραν τελικά εύκολα τη νίκη που ήθελαν στη ρεβάνς επί της τοπικής ομάδας με 3-1 (25-21, 25-21, 20-25, 25-18), έστω και αν έπαιξαν χωρίς τη σημαντική βοήθεια των Ντράγκοβιτς και Μπόσκαν.
 
Η ομάδα μας προκρίθηκε στους ''16'' της διοργάνωσης, όπου υπήρχαν 2 όμιλοι των 8 ομάδων, με τις 2 πρώτες ομάδες να κερδίζουν την πρόκρισή τους στο final 4, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στην πόλη του Τρεβίζο στην Ιταλία κατά το διήμερο 18-19 Μαρτίου 2000. Ο Ολυμπιακός στάθηκε άτυχος στην κλήρωση, καθώς βρέθηκε στο Α' γκρουπ, μαζί με την πανίσχυρη Σίσλεϊ Τρεβίζο και τον κακό μας δαίμονα εκείνη την εποχή, τη γερμανική Φριντρισάφεν. Το ρόστερ του Ολυμπιακού ήταν επιπέδου final 4, αλλά αυτό ίσχυε και για τους Ιταλούς και τους Γερμανούς, τους οποίους μάλιστα καλούμασταν να αντιμετωπίσουμε εκτός έδρας, μιας και τότε δεν παίζαμε μέσα-έξω με τις 7 ομάδες του ομίλου, αλλά μία φορά, είτε εντός είτε εκτός έδρας, λόγω της γνωστής...παλαβομάρας που δέρνει την Ομοσπονδία του βόλεϊ διαχρονικά. Την Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου του 2000, στις 18:45 στην Γλυφάδα, κερδίσαμε εύκολα με 3-0 σετ τη γαλλική Πουατιέ, στην πρεμιέρα της φάσης των ''16''.
 
 
 
 
 
*** ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ- ΠΟΥΑΤΙΕ 3-0 (25-16, 25-19, 25-20).
Με σερβίς-καταπέλτη ο Ολυμπιακός καθάρισε μόλις σε 50 λεπτά τη γαλλική ομάδα που δεν μπόρεσε να αντιδράσει σχεδόν σε κανένα σημείο του αγώνα. Παίζοντας με φοβερή δύναμη και σιγουριά ­ παρά το «άδειο», με 300 θεατές και κάθε άλλο παρά «έδρα», γήπεδο στη Γλυφάδα ­ ο Ολυμπιακός στο 1ο σετ «ξεκόλλησε» από 8-6 σε 13-6, στο 2ο πραγματοποίησε δυνατό φίνις μετά το 19-17 και στο 3ο με άπιαστα σερβίς του Μάριου Γκιούρδα (4 άσοι συνολικά) πήρε προβάδισμα 8-0, ολοκληρώνοντας εύκολα τον θρίαμβο. Ο Ζόραν Γκάιτς τόνισε: «Δεν ήταν εύκολο το ματς παρά το 3-0. Μας βοήθησε το καλό σερβίς. Σε δύο μήνες ο Ολυμπιακός θα είναι πολύ καλύτερος». Ο Γιώργος Ντράκοβιτς, από τους πρωταγωνιστές του αγώνα, πρόσθεσε: «Παίξαμε καλά και δεν δώσαμε περιθώρια στους Γάλλους να απειλήσουν. Κάναμε καλή αρχή». «Με τέτοιο σερβίς και μπλοκ από τον Ολυμπιακό δεν ήταν δυνατό να νικήσουμε», παραδέχθηκε ο Γάλλος προπονητής Ζαν-Μισέλ Ρος. Καλύτεροι του Ολυμπιακού Ντράκοβιτς (81% επίθεση – 2 μπλοκ), Χριστοφιδέλης (95% υποδ. – 81% επιθ.), Τσακιρόπουλος (76% επιθ. – 2 μπλοκ), Κουρνέτας. Ο διεθνής πασέρ Σαμπερτέν προσπάθησε περισσότερο από τη γαλλική ομάδα.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ζ. Γκάιτς): ΚΟΥΡΝΕΤΑΣ 1 πόντο, ΝΤΡΑΚΟΒΙΤΣ 16, ΓΚΙΟΥΡΔΑΣ 11, ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΕΛΗΣ 11, ΤΣΑΚΙΡΟΠΟΥΛΟΣ 10, Ζελιάσκοφ 4 – ΜΗΝΟΥΔΗΣ (λίμπερο – 82% υποδ.).
ΠΟΥΑΤΙΕ (Ζ.-Μ. Ρος): ΣΑΜΠΕΡΤΕΝ 4, Αντούνοβιτς 4, Σαμελβούο 12, Πετρόφ, Μπρουσό 5, Σόικα 5 – Σολέ (λίμπερο), Ντακέν 5.
 
Την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2000, στις 18:00 στην Γλυφάδα, ο Ολυμπιακός κέρδισε δύσκολα με 3-2 σετ την ολλανδική Ζούμερς Άπελντοορν κι έκανε το 2/2 στις νίκες, με το Βαγγέλη Μαρινάκη παρόντα στο γήπεδο, όπως βλέπουμε.
 
 
 
 
 
Την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2000, στις 21:00 ώρα Ελλάδος, ο Ολυμπιακός κέρδισε με 3-0 σετ τη Νέφελς μέσα στην Ελβετία.
 
 
Την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2000, στις 17:15 στην Γλυφάδα, ο Ολυμπιακός κέρδισε εύκολα με 3-0 σετ την αδύναμη (είχε 3 ήττες σε 3 ματς εκείνη την χρονική στιγμή στον όμιλο...) φινλανδική Βαρκάους κι έκανε το 4/4 στις νίκες του.
 
 
 
 
Σε...προπόνηση, ενόψει της πιθανής εισόδου του στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ανδρών, έκανε χθες ο Ολυμπιακός στη Γλυφάδα, κόντρα στη φινλανδική Βαρκάους. Οι «ερυθρόλευκοι», οι οποίοι υποδέχτηκαν τους Φινλανδούς στην 4η αγωνιστική της φάσης των ομίλων του θεσμού, δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα να «καθαρίσουν» το παιχνίδι, ενώ παράλληλα «έχτισαν» ένα μεγάλο κομμάτι της...γέφυρας, που θα τους περάσει στην τελευταία φάση της διοργάνωσης. Η νίκη για την ομάδα του Ζόραν Γκάετς ήρθε γρήγορα με 3-0 (25-21, 25-16, 25-), ενώ ο Ζόραν Γκάετς μετά τη λήξη του αγώνα δήλωσε: «Παίξαμε σωστά και δεν κάναμε λάθη. Η συνέχεια είναι δύσκολη και πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι».
 
Την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2000 στις 21:30 ώρα Ελλάδος ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε την πανίσχυρη Σίσλεϊ στο Τρεβίζο, μία ομάδα-γαλαξία αστέρων, με παίκτες όπως ο κορυφαίος παίκτης του 20ού αιώνα σε όλο τον πλανήτη, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία του αθλήματος, Λορέντσο Μπερνάρντι και το ''πολυβόλο από την Αργεντινή'' Μάρκος Μιλίνκοβιτς, με τους δύο συγκεκριμένους αθλητές, όπως ξέρουμε, κάποια χρόνια αργότερα να μας τιμούν φορώντας τα ''ερυθρόλευκα''. Στο ρόστερ της Σίσλεϊ υπήρχαν ο Σαμουέλε Πάπι, ο Νίκολα Γκρίμπιτς και πολλοί ακόμη παίκτες πρώτης γραμμής. Η ήττα με 3-0 σετ ήρθε φυσιολογικά.
 
 
Λύγισε τελικά στην κλάση της Μπενετόν Τρεβίζο ο Ολυμπιακός, στον αγώνα που έδωσε με την ιταλική ομάδα, στην 3η φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ανδρών. Η ομάδα, ωστόσο, του Ζόραν Γκάετς αντιμετώπισε με αξιοπρέπεια την πανίσχυρη αντίπαλό της, η οποία ευελπιστεί να κατακτήσει το τρόπαιο. Μπορεί ο αγώνας του Τρεβίζο να έληξε 3-0 (25-18, 25-22, 25-19) υπέρ της Σίσλεϊ, όμως οι «ερυθρόλευκοι» πάλεψαν με... νύχια και δόντια κόντρα στο «θηρίο», αποδεικνύοντας ότι έχουν τις ικανότητες να «χτυπήσουν» στα ίσα κάθε μεγάλη ομάδα και να μπουν επάξια στο φάιναλ φορ του θεσμού. Ο δρόμος, πάντως, που οδηγεί στη μάχη της τετράδας περνάει από τη Γερμανία, όπου ο Ολυμπιακός θα αναμετρηθεί με την ισόβαθμή του στη 2η θέση της βαθμολογίας του Α' ομίλου, Φριντρισχάφεν. Σημαντική, βέβαια, προϋπόθεση για την τέλεση του στόχου του (για το 2ο εισιτήριο των ημιτελικών) είναι πρώτα να νικήσει την τελευταία στη βαθμολογία ισπανική Σορίν, στην επόμενη αγωνιστική (17/2).
 
Στις 17 Φεβρουαρίου 2000, στις 17:15 στην Γλυφάδα, ο Ολυμπιακός κέρδισε με 3-0 σετ την ισπανική Νουμάνθια Σορία, για την 6η αγωνιστική του ομίλου.
 
 
 
 
Με το μυαλό στη Φριντριχσχάφεν, ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη από την ισπανική Σορία με 3-0 (25-20, 25-14, 25-15) στην έκτη αγωνιστική του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Οι ερυθρόλευκοι βρίσκονται ένα βήμα από την πρόκριση στο φάιναλ φορ της διοργάνωσης. Για να το πετύχουν, όμως, πρέπει την επόμενη Τετάρτη να περάσουν νικηφόρα από τη Γερμανία, με οποιοδήποτε σκορ. Ο Ζόραν Γκάιτς χρησιμοποίησε τους: Τσακιρόπουλο, Κουρνέτα, Ντράκοβιτς, Ζελιάσκοφ, Μπόσκαν, Γκιούρδα και λίμπερο το Μηνούδη.
 
Το ματς-τελικός διεξήχθη την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2000 στη Γερμανία, στις 21:00 ώρα Ελλάδος. Όποιος κέρδιζε θα προκρινόταν στο final 4 του Τρεβίζο. Ο Ολυμπιακός, παρότι προηγήθηκε με 2-1 στα σετ, ηττήθηκε τελικά με 3-2 σετ, χάνοντας με 15-12 στο καθοριστικό 5ο σετ, το λεγόμενο ''τάι μπρέικ'', αποχαιρετώντας τη διοργάνωση.
 
 
*** ΦΡΙΝΤΡΙΧΣΑΦΕΝ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 3-2 (25-21, 19-25, 20-25, 25-16, 15-12).
Βρίσκοντας το καλό σερβίς του μετά το 1ο σετ, ο Ολυμπιακός «πάγωσε» 2.500 θεατές ­ μόνο 30 οι Έλληνες ­ και έδειξε να πήρε τον έλεγχο του αγώνα, αλλά δεν βρήκε λύσεις στη σφοδρή γερμανική αντεπίθεση. Οι παίκτες της Φριντριχσάφεν τα έδωσαν όλα στο 4ο σετ και κυρίως παρουσίασαν φοβερή αποτελεσματικότητα στην άμυνα, απογοητεύοντας τον Ολυμπιακό και κάνοντας πολύ δύσκολη την προσπάθειά του στην επίθεση. Χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα για την ελληνική ομάδα η διαιτησία των Κροατών
Προντάνοβιτς – Στιπάντσεφ (για την οποία είχαν εκδηλωθεί κάποιοι φόβοι), αλλά και οι υποδείξεις των τοπικών εποπτών. Οι πρωταθλητές έπαιξαν με τους Κουρνέτα, Ντράκοβιτς, Γκιούρδα, Μπόσκαν, Τσακιρόπουλο, Ζελιάσκοφ- Μηνούδη (λίμπερο), Χριστοφιδέλη.
 
Οι Γερμανοί είχαν κερδίσει τον Ολυμπιακό με 3-0 σετ στη Γερμανία έναν χρόνο πριν, στην πρεμιέρα της φάσης των ''16'', την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 1999 στις 21:00 ώρα Ελλάδος, με τον Ολυμπιακό να χάνει στην πορεία κι από τη γαλλική Παρί στο Παρίσι, αλλά κι από τη βελγική Νόλικο στην Γλυφάδα κι εν τέλει να μένει για πρώτη φορά εκτός final 4 ευρωπαϊκής διοργάνωσης σε εκείνη τη σεζόν, έπειτα από 7 σερί παρουσίες, 4 για το Κύπελλο Πρωταθλητριών και 3 για το Κυπελλούχων, από το 1992 έως το 1998.
 
 
Η έλλειψη προετοιμασίας βασικών παικτών λόγω του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, η σκληρή έδρα της Φριντρισάφεν και κρίσιμα λάθη των διαιτητών, είναι οι τρεις λόγοι που οδήγησαν τον Ολυμπιακό στην ήττα στο προχτεσινό παιχνίδι στη Γερμανία, σύμφωνα με τον προπονητή του Ζ. Γκάετς. Ο Γιουγκοσλάβος τεχνικός αναλύοντας στον "Ρ" τις αιτίες της αποτυχίας, στάθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα που είχε η ομάδα του στην υποδοχή αλλά και στην πάσα. "Τώρα πληρώνουμε την κούραση από τα 9 παιχνίδια που δώσαμε σε 32 μέρες για το ελληνικό πρωτάθλημα χωρίς να έχουμε κάνει, λόγω Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, την απαραίτητη προετοιμασία. Από την άλλη οι Γερμανοί έπιασαν το μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους. Ιδιαίτερα προβλήματα είχαμε απέναντι στον διεθνή διαγώνιό τους, τον Κλάιμπουργκ". Στο προχτεσινό παιχνίδι η Φριντρισάφεν έφτασε στη νίκη επί του Ολυμπιακού με 3 - 0 (25 - 22, 25 - 19, 27 - 25). Οι παίκτες του Ζόραν Γκάετς έχασαν την ευκαιρία να γυρίσουν το παιχνίδι στο τρίτο σετ όταν προηγήθηκαν με 23 - 20 αλλά δεν μπόρεσαν να το κατακτήσουν. Ετσι τώρα το έργο των ερυθρόλευκων για πρόκριση στο φάιναλ - φορ δυσκολεύει.
 
Στο Κύπελλο Ελλάδος για τη σεζόν 1999-00 ο Ολυμπιακός έφτασε μέχρι το final 4 της διοργάνωσης. Στη Γ' φάση των ''16'' απέκλεισε την πολύ ισχυρή τότε Ορεστιάδα, σε ένα νοκάουτ παιχνίδι που διεξήχθη στο κλειστό της Γλυφάδας την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 1999, στις 16:00, το οποίο αυτό ματς έληξε με 3-0 σετ υπέρ του Θρύλου, 5 μέρες μάλιστα μετά τη νίκη του Ολυμπιακού μέσα στην Ορεστιάδα επί της τοπικής ομάδος με 3-2 σετ, σε έναν συγκλονιστικό αγώνα που έγινε το Σάββατο 13 Νοεμβρίου στις 15:30, για την 6η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α1.
 
 
 
 
Επίδειξη δύναμης έκανε, χτες, στη Γλυφάδα ο Ολυμπιακός κόντρα στην Ορεστιάδα, αφού στη μεταξύ τους νοκ άουτ αναμέτρηση στους «16» του Κυπέλλου, « πέταξε» άνετα τους ακρίτες από τη φάση των «8» με επιβλητική νίκη - πρόκριση με 3-0 (25-23, 25-21, 25-19). Από τους «ερυθρόλευκους», ξεχώρισε ιδιαίτερα ο πασαδόρος Βασίλης Κουρνέτας, ο οποίος δεν άφησε καμιά ευκαιρία να «πέσει κάτω», δίνοντας, έτσι, στην ομάδα του τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί ακόμα και τις πιο δύσκολες φάσεις.
 
Για τη φάση των ''8'' του Κυπέλλου Ελλάδος, ο Ολυμπιακός κέρδισε δύσκολα με 3-2 σετ τον ΠΑΟΚ στο κλειστό γυμναστήριο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 1999 στις 17:00, σε νοκάουτ παιχνίδι, με τη νίκη αυτή να δίνει το εισιτήριο στον Ολυμπιακό για το final 4. Έναν χρόνο νωρίτερα ο Ολυμπιακός είχε κερδίσει τον ΠΑΟΚ στον ημιτελικό του final 4 του Κυπέλλου που διεξήχθη στην Δράμα με 3-0 σετ, σε ένα γήπεδο γεμάτο από ΠΑΟΚτζήδες, οι οποίοι για δεύτερη σερί σεζόν έμεναν με τη...νίκη στο χέρι, βλέποντας μπροστά στα μάτια τους τον Θρύλο να τους ''την κάνει''...
 
 
 
Ούτε η κούραση, ούτε ο εκπληκτικός αντίπαλός του δε στάθηκαν εμπόδιο στο σερί των νικών του Ολυμπιακού σε Ελλάδα και Ευρώπη. Χτες, στο κορυφαίο ντέρμπι του Κυπέλλου, οι «ερυθρόλευκοι» έβαψαν κόκκινο το πρώτο εισιτήριο του φάιναλ φορ στο θεσμό, που θα διεξαχθεί στην Πάτρα (24-25/3/2000), παίρνοντας σπουδαία εκτός έδρας νίκη στο νοκ άουτ αγώνα με τον ΠΑΟΚ με 2-3 (25-23, 22-25, 16-25, 25-16,14-16). Το τελευταίο σετ ήταν αυτό που καθόρισε τον αγώνα, αφού κρίθηκε από το ποια ομάδα έδειξε τη μεγαλύτερη ψυχραιμία και σταθερότητα. Ετσι, η εμπειρία του Ολυμπιακού ήταν ο παράγοντας που έδωσε στην ομάδα του Ζόραν Γκάετς την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί στο τάι μπρέικ τα παραπάνω στοιχεία και να πάρει την πολύτιμη νίκη - πρόκριση. Στο άλλο μεγάλο ντέρμπι, στο «Γεώργιος Μόσχος», η ΑΕΚ πέτυχε εκπληκτική νίκη επί του Παναθηναϊκού με 3-0 (25-18, 25-17, 25-11) και κατάφερε να ακολουθήσει τον Ολυμπιακό στην επόμενη φάση. Ο τρίτος, της φάσης των τεσσάρων, είναι ο Ηρακλής, ο οποίος επικράτησε δύσκολα του Πανελληνίου στο κλειστό της Κυψέλης με 0-3 (19-25, 21-25, 23-25).
 
Το final 4 του Κυπέλλου διεξήχθη στην Πάτρα, στο ''Κλειστό Γυμναστήριο Ε.Α. Πατρών'', το διήμερο 24-25 Μαρτίου 2000. Ο Ολυμπιακός επικράτησε σχετικά εύκολα του Ιωνικού Νικαίας με 3-0 σετ στο δεύτερο ημιτελικό, ο οποίος άρχισε στις 20:00 την Παρασκευή 24 Μαρτίου.
 
 
 
 
Μετά τον πρώτο δραματικό ημιτελικό μεταξύ Ηρακλή – ΑΕΚ, ο δεύτερος μεταξύ Ολυμπιακού – Ιωνικού Νικαίας ήταν μάλλον διαδικαστική υπόθεση για τον Πρωταθλητή Ελλάδας. Εκμεταλλευόμενος βέβαια και τον τραυματισμό του Αμαριανάκη, που αποχώρησε στα μέσα του δεύτερου σετ, ο Ολυμπιακός πέρασε στον τελικό του φάιναλ φορ του Κυπέλλου Ελλάδας, που διεξάγεται στην Πάτρα. Μέχρι τότε, η ομάδα του Ζόραν Γκάιτς είχε προηγηθεί 1-0 σετ, με 25-22, αλλά χάνοντας τον έμπειρο παίκτη του, κορυφαίο του δεύτερου ημιτελικού, ο Ιωνικός δεν κατάφερε να προβάλει αντίσταση. Εχασε 25-19 το δεύτερο σετ και 25-20 το τρίτο, σε διάστημα συνολικά 50 λεπτών. Ο Ολυμπιακός θα διεκδικήσει το τρόπαιο στον τελικό του Σαββάτου με τον Ηρακλή, στις 4 μ.μ..
 
Στον τελικό όμως, το Σάββατο 25 Μαρτίου 2000 στις 16:00 στην Πάτρα, ο Ολυμπιακός του Ζόραν Γκάιτς μας τα χάλασε. Παρότι οι παίκτες του Ηρακλή είχαν την καταπόνηση από τον δραματικό ημιτελικό με την ΑΕΚ, τον οποίο κέρδισαν με 3-2 σετ και...18-16 στο ''τάι μπρέικ'', ουσιαστικά έκαναν...περίπατο με 3-0 σετ κόντρα στον Ολυμπιακό, κατακτώντας το Κύπελλο για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Ήταν ένα...απίστευτο αποτέλεσμα, αφού ο Ηρακλής είχε μία αξιόμαχη ομάδα μεν, αλλά υστερούσε ποιοτικά και στο θέμα του μπάτζετ από τον νταμπλούχο Ελλάδος Ολυμπιακό δε, ο οποίος Ολυμπιακός δεν κατάφερε να κοντράρει, έστω, τον αντίπαλό του σε κανένα σημείο της αναμέτρησης. Δεν μιλάμε για ένα ματς που έγινε στη Θεσσαλονίκη, αλλά στην Πάτρα, με τη συντριπτική πλειοψηφία των θεατών να υποστηρίζουν τον πολυτροπαιούχο Ολυμπιακό (πέρα από μία...χούφτα ''γριές'', όπως βλέπουμε στη φωτογραφία παρακάτω...), απέναντι σε μία ομάδα δίχως τίτλο στην ιστορία της...
 
 
 
 
 
 
Ο Ηρακλής νίκησε 3-0 τον Ολυμπιακό στον τελικό του φάιναλ φορ του Κυπέλλου βόλεϊ και κατέκτησε το τρόπαιο για πρώτη φορά στην ιστορία του. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης υπερίσχυσε θεαματικά του αντιπάλου της στο γήπεδο της Πάτρας και έφτασε σχετικά εύκολα στη νίκη. Τα σετ: 25-20 (17), 25-21 (21), 25-21 (25). Η ομάδα του Λεώνη, είχε κορυφαίο τον Κράβαρικ και ήταν πιο αποφασιστική, ίσως και λόγω της κεκτημένης ταχύτητας από τη μεγάλη ανατροπή στον ημιτελικό της Παρασκευής με την ΑΕΚ. Από το πρώτο σετ έδειξε τις άγριες διαθέσεις της απέναντι στον Ολυμπιακό, ο οποίος παρ όλο που ήταν φαβορί και είχε τη συμπαράσταση των 1.000 φιλάθλων του αιφνιδιάστηκε και δεν μπόρεσε παρά να κοντράρει σε ελάχιστες στιγμές τους Θεσσαλονικείς. Γράψαμε ιστορία για τον Ηρακλή αλλά και τη Βόρεια Ελλάδα, παίξαμε σοβαρά με συγκέντρωση και αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στη νίκη, στους παίκτες αλλά και στον κόσμο δήλωσε μετά τον τελικό ο τεχνικός του Ηρακλή Αλέκος Λεώνης...Σαλονικιώτικα χέρια κρατούν πλέον το Κύπελλο Ελλάδας, ύστερα από τη μεγαλειώδη νίκη με 3-0 (25-20, 25-21, 25-21) που πέτυχε ο Ηρακλής επί του Ολυμπιακού στον τελικό του θεσμού. Ο «γηραιός» έγραψε ιστορία στην Πάτρα αφού για πρώτη φορά κατάφερε να πάρει μέρος σε τελικό Κυπέλλου και να βγει νικητής. Ο δρόμος προς τον τελικό ήταν «δύσβατος» για τα παιδιά του Αλέκου Λεώνη αφού στον ημιτελικό δυσκολεύτηκαν να επιβληθούν της ΑΕΚ με 3-2 (25-18, 25-23, 20-25, 18-25, 16-18). Αντίθετα, οι «ερυθρόλευκοι» πήραν άνετα το εισιτήριο για τον τελικό καθώς νίκησαν τον άπειρο στο θεσμό Ιωνικό Νικαίας με 3-0 (25-22, 25-19, 25-20). Στον τελικό, ωστόσο, τα πράγματα ήταν διαφορετικά για την ομάδα του Πειραιά που βρέθηκε αντιμέτωπη με το εκπληκτικό από όλες τις απόψεις δυναμικό των «κυανόλευκων». Στην παράσταση -όπως εξελίχτηκε - για ένα ρόλο, οι «Ηρακλειδείς» ήταν άψογοι σε όλα τα σημεία και κατάφεραν από πολύ νωρίς να φέρουν το παιχνίδι στα μέτρα τους. Το καλό σερβίς, η αλληλοβοηθούμενη άμυνα, η επιθετική ευστοχία αλλά και η φρενήρης απόδοση του MVP του φάιναλ φορ Αντρέι Κράβαρικ, γρήγορα γρήγορα «χάρισαν» στον Ηρακλή το ψυχολογικό αβαντάζ. Σ' αυτή τη δίψα για νίκη των Θεσσαλονικιών, η ομάδα του Ζόραν Γκάετς, έδειξε αδύναμη να αντιδράσει. Ούτως ή άλλως, σε κανένα σημείο του αγώνα - με εξαίρεση το 3ο σετ - οι «ερυθρόλευκοι δεν μπόρεσαν να δείξουν τον καλό εαυτό τους που ως το τέλος του αγώνα δεν κατάφεραν να βρουν. Μετά το τέλος του τελικού, ο τεχνικός του Ηρακλή Αλέκος Λεώνης είπε: «Είχαμε θέληση και πάθος και τα καταφέραμε. Μακάρι η πορεία μας να μην είναι φωτοβολίδα αλλά να συνεχιστεί και να φτάσουμε ακόμη ψηλότερα. Η νίκη ήρθε γιατί ήμασταν όλοι ενωμένοι. Ελπίζω η Θεσσαλονίκη να ανέβει ακόμη περισσότερο στο άθλημα γιατί το αξίζει». Αντίθετα, με διαφορετικά συναισθήματα μίλησε ο «ερυθρόλευκος» τεχνικός Ζόραν Γκάετς: «Δεν υπάρχει κακό κλίμα στην ομάδα απλώς κάποιες αντιπαραθέσεις που συνηθίζονται στις ομάδες. Αν η διοίκηση δε με θέλει, είμαι διατεθειμένος να φύγω. Ισως μάλιστα αυτή η ήττα μάς οδηγήσει σε προβλήματα και στο πρωτάθλημα». Οι Κυπελλούχοι από το 1981 μέχρι σήμερα είναι: Ολυμπιακός (1981, 1983, 1989, 1990, 1992, 1993, 1994, 1997, 1998, 1999), Παναθηναϊκός (1982, 1984, 1985), Δημόκριτος (1987), Ηρακλής (2000).
 
Τα όσα δήλωσε ο Ζόραν Γκάιτς μετά το τέλος του ματς ήταν ο προάγγελος των αναμενόμενων πια εξελίξεων. Πολλοί φίλαθλοι, παράγοντες και δημοσιογράφοι γύρω από την ομάδα χρέωναν στο Σέρβο προπονητή τους 2 σερί αποκλεισμούς του Ολυμπιακού από την Ευρώπη, έπειτα από μία φοβερή και τρομερή επταετία, με τα απανωτά ευρωπαϊκά final 4 για τον Θρύλο μας. Μία εβδομάδα πριν από το final 4 Κυπέλλου της Πάτρας, συγκεκριμένα το Σάββατο 18 Μαρτίου 2000 στις 15:30, ο Ολυμπιακός έχασε με...κάτω τα χέρια και στο κλειστό δημοτικό γυμναστήριο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, τον αποκαλούμενο ''Τάφο του Ινδού'', με 3-0 σετ από τον μέτριο εκείνη τη σεζόν Παναθηναϊκό. Το παιχνίδι ήταν αδιάφορο για τον Ολυμπιακό, στην τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου της Α1, αφού η πρώτη θέση είχε εξασφαλιστεί και μαθηματικά, την ώρα που ο ΠΑΟ καιγόταν για τη νίκη, επειδή δεν είχε ''κλειδώσει'' τη συμμετοχή του στην πρώτη οκτάδα κι επομένως στα playoff του πρωταθλήματος.
 
 
Μία ήττα από τον Παναθηναϊκό και δη χωρίς αντίσταση δεν είναι ανεκτή ποτέ και σε καμία περίπτωση στον Ολυμπιακό, σε οποιοδήποτε τμήμα μας. Ήρθε λοιπόν μία εβδομάδα μετά και το ''πατατράκ'' στην Πάτρα από τον Ηρακλή κι ο Γκάιτς απολύθηκε, έπειτα από παρέμβαση του Βαγγέλη Μαρινάκη, όπως γράφει κι ο Στέφανος Λεμονίδης στο αρχικό άρθρο του κειμένου μας.
 
 
Ο Γκάιτς πλήρωσε τις κακές σχέσεις του με αρκετούς αθλητές του Ολυμπιακού, οι οποίοι εμφανώς ''δεν τον ήθελαν''. Στη θέση του ήρθε ο Τάσος Κουμπλής την Τετάρτη 29 Μαρτίου, 4 μέρες μετά το χαμένο τελικό από τον Ηρακλή.
 
 
Ετσι είναι η ζωή... δηλώνει ο Ζόραν Γκάετς, που και επίσημα χτες παρέδωσε τα ηνία της τεχνικής ηγεσίας του Ολυμπιακού στον Τάσο Κουμπλή. Ο Σέρβος τεχνικός, μετά την αντικατάστασή του, είπε: «Η συνεργασία μου με τον Ολυμπιακό έληξε. Δε νιώθω τίποτα άσχημο γι' αυτή την ομάδα και θα είναι μεγάλη μου χαρά να κατακτήσει ο Ολυμπιακός το πρωτάθλημα. Δούλεψα στον Ολυμπιακό δύο χρόνια και δεν έχω λόγο να μη θέλω να πάρει τον τίτλο. Αγαπώ και εκτιμώ αυτή την ομάδα. Οι λόγοι της διακοπής της συνεργασίας μας είναι το άσχημο κλίμα που δημιουργήθηκε στην ομάδα από την ήττα από τον Παναθηναϊκό, καθώς και την απώλεια του Κυπέλλου από τον Ηρακλή. Πάντα την πληρώνει ο προπονητής. Ετσι είναι η ζωή και η δουλιά μας». Από την πλευρά της διοίκησης ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη, Λεωνίδας Θεοδωρακάκης, εξήγησε τους λόγους της λήξης της συνεργασίας: «Τον τελευταίο καιρό, οι σχέσεις των αθλητών με τον προπονητή δεν ήταν ομαλές».
 
Ο Ολυμπιακός μπορεί να είχε με διαφορά το καλύτερο έμψυχο υλικό, αλλά το βόλεϊ είναι κατεξοχήν άθλημα ψυχολογίας. ''Δεν ήθελε και πολύ'' να χαθεί το πρωτάθλημα μέσα από τα χέρια μας, παρότι είχαμε το πλεονέκτημα της έδρας. Η έλευση του...πυροσβέστη Κουμπλή βοήθησε στο να επανέλθει η ηρεμία στα αποδυτήρια και να καθαρίσουμε με 3-1 νίκες τη σειρά των τελικών απέναντι στον Ηρακλή, τον οποίο μάλιστα κερδίσαμε 2 φορές μέσα στη Θεσσαλονίκη, σε χρονικό διάστημα μόλις 11 ημερών. Η νίκη που έφερε το 20ό πρωτάθλημα στην ιστορία του τμήματος βόλεϊ ανδρών του Ολυμπιακού, ήρθε με 3-2 σετ στο ''Κατσάνειο'' της Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 3 Μαΐου 2000 στις 17:00.
 
 
Με πραγματικό «άρμα μάχης» το σερβίς, ο Ολυμπιακός πέρασε νικηφόρα (3-2) από το «Κατσάνειο» και έφτασε πανάξια στην κατάκτηση του 19ου τίτλου του στο Πρωτάθλημα Α1 βόλεϊ ανδρών PANAFON, αποφεύγοντας το άγχος του 5ου αγώνα. Τα σετ στον χθεσινό 4ο τελικό των πλέι οφ στη Θεσσαλονίκη:16-25, 25-21, 20-25, 29-27, 12-15. Στο «κυρίως πιάτο» του τίτλου το… σερβίρισμα έπαιξε τον καθοριστικότερο ρόλο, αφού από τη μια υπήρχαν τέσσερις σέρβερ πόντων (13 άσοι συνολικά!) και από την άλλη μόνο ένας (ο Κράβαρικ με 4 από τους 5 άσους συνολικά). Ο Ολυμπιακός για τρίτη συνεχόμενη χρονιά απέδειξε ότι είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στον χώρο του βόλεϊ ανδρών, διαθέτοντας στον καθοριστικό αγώνα όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν τον πρωταθλητή: Παίκτες με προσωπικότητα και εμπιστοσύνη στην ομάδα και τον εαυτό τους, ψυχραιμία στα κρίσιμα σημεία και πάνω από όλα αποφασιστικότητα για τη νίκη. Έτσι όπως έπαιζε χθες ο Ολυμπιακός, για να ηττηθεί, θα έπρεπε ο Ηρακλής να είχε απόδοση και ψυχραιμία πολύ πιο πάνω από αυτές που έδειξε. Και σε περίπτωση που η διαιτησία δεν θα εγγυάτο «ελαχιστοποίηση της έδρας» (όπως π.χ. οι δυάδες με πρώτους τους αντικειμενικούς και με υψηλό πειθαρχικό έλεγχο Καλπακσόγλου, Καραμπέτσο, Αντωνούλη που προτιμώνται από την ΕΟΠΕ όταν επιθυμεί ιδιαίτερα να μη ακούσει παράπονα από κάποιο μεγάλο σωματείο), ο χθεσινός Ολυμπιακός δεν θα έχανε στο τάι μπρέικ. Τίποτα δεν ήταν δυνατόν να σταματήσει τον Ολυμπιακό, ακόμα και όταν κάποια διαιτητικά λάθη στο 4ο σετ (κατά σύμπτωση όλα εις βάρος των γηπεδούχων μέχρι το 8-14) γιγάντωσαν τον Ηρακλή και τον έφεραν μπροστά με 21-18. Στην αναστάτωση που προκλήθηκε υπήρξαν αποδοκιμασίες και βρισιές από την κερκίδα εις βάρος του προέδρου της ΕΟΠΕ Θανάση Μπελιγράτη που αποχώρησε από την κερκίδα επισήμων. Οι «κυανόλευκοι», παρ" ότι ισοφαρίστηκαν σε 21-21, κατάφεραν να κερδίσουν το πιο συγκλονιστικό σετ και να μείνουν όρθιοι, αλλά στο 5ο έμελλε να αποδειχθεί περίτρανα ότι ο Ολυμπιακός ήταν άξιος για τον τίτλο. Οι «ερυθρόλευκοι» επιμένοντας στο δύσκολο σερβίς, πήραν από την αρχή προβάδισμα, το οποίο κράτησαν μάλλον εύκολα απέναντι σε αντίπαλο που απλά περνούσε την μπάλα στα σερβίς ποντάροντας στο καλό του μπλοκ, που όμως δεν ήταν δυνατό να αντιμετωπίσει καλά οργανωμένη επίθεση. Και οι μόνοι που διαμαρτυρήθηκαν για (δύο) διαιτητικές αποφάσεις στο 5ο σετ ήταν οι μετέπειτα νικητές. Ο Μάριος Γκιούρδας με πολύ καλή στατιστική (76% υποδ.- 67% επιθ.- 6 άσοι) και «κίλερ» στους κρίσιμους πόντους, ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της νίκης του Ολυμπιακού. Θαυμάσιος και ο Ντράκοβιτς (68% επιθ.- 2 μπλοκ), ενώ είχαν τη δική τους μεγάλη συμβολή οι κεντρικοί Ζελιάσκοφ (3 μπλοκ- 3 άσοι), Τσακιρόπουλος (3 μπλοκ- 2 άσοι), ο Μπόσκαν (86% υποδ.- 63% επιθ.- 2 μπλοκ) και ο πασέρ Κουρνέτας (2 μπλοκ – 2 άσοι – 9 άμυνες). Καλύτεροι του Ηρακλή Κράβαρικ (63% επιθ.- 4 άσοι), Κυριαζής (73% υποδ.- 71% επιθ.- 2 μπλοκ- 7 άμυνες), Σάντσιν (64% επιθ.- 5 μπλοκ- 6 άμυνες). Η διαιτησία των Καλπακτσόγλου – Αντωνούλη κατώτερη της γνωστής υψηλής κλάσης τους, βλάφτηκε από την εμμονή στην απάλειψη του παράγοντα έδρα.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Τ. Κουμπλής): ΚΟΥΡΝΕΤΑΣ6, ΝΤΡΑΚΟΒΙΤΣ 21, ΓΚΙΟΥΡΔΑΣ 21, ΜΠΟΣΚΑΝ 16, ΤΣΑΚΙΡΟΠΟΥΛΟΣ 8, ΖΕΛΙΑΣΚΟΦ 8 – Μηνούδης (λίμπερο- 62% υποδ., 5 άμ.), Χριστοφιδέλης, Θεοδωρίδης.
ΗΡΑΚΛΗΣ PALLINI (Α. Λεώνης): Μέλκας, ΚΡΑΒΑΡΙΚ 30, ΚΥΡΙΑΖΗΣ 16, Σαμαράς 13, Ιωαννίδης 3, ΣΑΝΤΣΙΝ 12 – Πασπαλάς (λίμπερο- 63% υποδ., 6 άμ.), Καρυπίδης 2, Δεσλής, ΚΑΛΜΑΖΙΔΗΣ 4.
ΗΡΑΚΛΗΣ: Πριμ νίκης 5 εκατ. δρχ. από τον Μυτιληναίο
Ο Κουμπλής δεν ξέχασε Μοντάλι και Γκάιτς
Αντίθετα από το άσχημο κλίμα στην κερκίδα οι «ένθερμοι» της οποίας δεν έχασαν την ευκαιρία να υπενθυμίσουν ότι χρειάζεται πολλή προσπάθεια για να μη ρίχνεται το φταίξιμο για όλα στο «κατεστημένο της Αθήνας» ­ στο τέλος κάποιος κυνήγησε με άγριες διαθέσεις τον επιρρεπή σε ανάλογα μπερδέματα μάνατζερ του Ολυμπιακού Σπύρο Νικολάκη ­ υπήρξε διάθεση αβροφροσύνης από όλους στις δηλώσεις μετά τη λήξη του τελικού. Η είδηση του… 6ου σετ είναι βέβαια η ανακοίνωση της ανάληψης του τμήματος βόλεϊ ανδρών από τον ισχυρό οικονομικό παράγοντα του Ηρακλή Βαγγέλη Μυτιληναίο, ο οποίος έφυγε νωρίτερα από τη λήξη του αγώνα Ηρακλή – ΟΦΗ στο Καυταντζόγλειο και πήγε στο Κατσάνειο, συγχαίροντας στο τέλος τους παίκτες και ανακοινώνοντας ­ εκτός από την ανάληψη της ευθύνης του ΤΑΠ ­ πριμ νίκης 5 εκατ. δτραχμών! Από πλευράς προπονητών, ο θριαμβευτής του τελικού Τάσος Κουμπλής που κατέκτησε τον δεύτερο δικό του τίτλο πρωταθλήματος (ύστερα από εκείνον του 1986 με τον Παναθηναϊκό), τόνισε: «Ο Ολυμπιακός άξιζε τη νίκη αφού επέμεινε από την αρχή μέχρι το τέλος στο δύσκολο σερβίς. Προσωπικά, πρώτη φορά έδωσα τόσα λίγα και πήρα τόσο πολλά. Ο τίτλος αυτός ανήκει εκτός από τον σύλλογο και τους παίκτες, στον Τζαμπάολο Μοντάλι που έφτιαξε τη σημερινή ομάδα και στον Ζόραν Γκάιτς που την ανέδειξε πρώτη στην κανονική περίοδο αυτή τη σεζόν». Από την πλευρά του ο μεγάλος ηττημένος Αλέκος Λεώνης υπογράμμισε: «Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό που πήρε άξια τον τίτλο. Αξίζουν συγχαρητήρια και στους παίκτες του Ηρακλή που πάλεψαν τόσο πολύ και για πρώτη φορά άγγιξαν τον τίτλο παίζοντας τρία ματς σαν ίσοι προς ίσοι με τον Ολυμπιακό. Για την κατάκτηση του τίτλου ο Ηρακλής χρειάζεται ακόμη ενίσχυση». Με την επίφοβη για επεισόδια ατμόσφαιρα που επικρατούσε παρά την ομαλή κατάληξη του αγώνα, δεν έγινε η απονομή του τροπαίου του πρωταθλήματος, η οποία θα ορισθεί σε πρώτη ευκαιρία.
 
 
Το... θρίλερ των τελικών μεταξύ του Ολυμπιακού και του Ηρακλή έλαβε οριστικά τέλος χτες, με τους «ερυθρόλευκους» να κατακτούν για 19η φορά στην ιστορία τους το πρωτάθλημα της Α1 ανδρών. Ο 4ος τελικός στο Κατσάνειο πέρασε από... σαράντα κύματα μέχρι να βρει «κατακτητή» τον Ολυμπιακό με 2-3 (16-25 σε 16΄, 25-21 σε 20΄, 20-25 σε 20΄, 29-27 σε 27΄, 12-15 σε 15΄). Οι αντίπαλοι έπαιξαν με το ίδιο πάθος και δύναμη και κανένας δεν έδειχνε να υστερεί στους σημαντικότερους αγωνιστικούς τομείς. Η θέληση για την απόσπαση του θετικού αποτελέσματος και από τα δύο στρατόπεδα καθρεφτίζεται ξεκάθαρα στην εξάντληση των πέντε σετ, τα οποία μάλιστα έμοιαζαν... ατελείωτα. Ιδιαίτερα στο 3ο σετ, το οποίο ολοκληρώθηκε σε 27 λεπτά υπέρ του «Γηραιού», η ένταση έφτασε στο... ζενίθ τόσο μέσα στον αγωνιστικό χώρο αλλά και στις κερκίδες. «Το παιχνίδι κρίθηκε στις λεπτομέρειες», δήλωσε λίγο μετά τη λήξη της αναμέτρησης ο «κυανόλευκος» Χρύσανθος Κυριαζής και συνέχισε λέγοντας: «Ημασταν ισάξιοι του αντιπάλου μας. Οταν όμως σε έναν τελικό χάνεις στις λεπτομέρειες τότε παίζει ρόλο η τύχη. Πάντως ήταν η καλύτερη χρονιά για μας φέτος, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία μας κατακτήσαμε ένα τρόπαιο (σ.σ Κύπελλο Ελλάδας). Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό». Οι παίκτες του Ολυμπιακού, οι οποίοι με την κατάκτηση του πρωταθλήματος πήραν τη ρεβάνς για την απώλεια του Κυπέλλου από την ομάδα του Αλέκου Λεώνη, πανηγύρισαν έξαλλα την πρωτιά, κίνηση που σύμφωνα με τα λόγια του προπονητή τους Τάσου Κουμπλή είναι απόλυτα δικαιολογημένη: «Η νίκη αυτή ανήκει στους παίκτες, στον Μοντάλι που τους έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο αλλά και στον Ζόραν Γκάετς που πέρασε την ομάδα στα πλέι οφ. Αισθάνομαι μεν χαρά, αλλά θεωρώ ότι έδωσα λίγα και πήρα πολλά». Παράλληλα ο «ερυθρόλευκος» τεχνικός εστίασε τα λόγια του στους τομείς που θεώρησε ότι έδωσαν τη νίκη στην ομάδα του: «Πιστεύω ότι σήμερα (σ.σ. χτες) έγινε ένα δύσκολο ματς, σε όλους τους τομείς. Η επιμονή των παικτών μου στο δύσκολο σερβίς και στο τελείωμα των φάσεων ήταν τα στοιχεία που μας έδωσαν τη νίκη».
ΗΡΑΚΛΗΣ: Κράβαρικ, Κυριαζής, Δεσλής, Καλμαζίδης, Σαμαράς, Σάτσχιν, λίμπερο ο Πασπαλάς (Μέλκας, Ιωαννίδης).
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Γκιούρδας, Τσακιρόπουλος, Μπόσκαν, Ζελιάσκοφ, Κουρνέτας, Ντράκοβιτς, λίμπερο ο Μηνούδης.
 
Oι παρακάτω φωτογραφίες είναι από τους πανηγυρισμούς εντός κι εκτός γηπέδου των παικτών, των παραγόντων και του τεχνικού επιτελείου της ομάδος βόλεϊ του Ολυμπιακού μας γι'αυτό το πρωτάθλημα, με το γλέντι να λαμβάνει χώρα στο μαγαζί που δούλευε τότε ο (γαύρος) τραγουδιστής Γιάννης Πλούταρχος...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Υποσχόμαστε με τη νέα χρονιά να επανέλθουμε στο θέμα με πρόσθετο υλικό, αλλά και να εξετάσουμε αναλυτικά τα πεπραγμένα του Βαγγέλη Μαρινάκη στα ερασιτεχνικά τμήματα του Ολυμπιακού μας από το 2007 κι έπειτα. Καλή Πρωτοχρονιά, ευτυχισμένο το καινούριο έτος 2019 και χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο.

Σχόλια

Εικόνα john

Σάββα καλο θα ηταν να δημοσιεύσεις και την συνέντευξη του Βαγγελαρου στο ΦΩΣ νομιζω στον Σινανογλου ηταν, όπου έλεγε την γνωμη του για την ποδοσφαιρική μας ομαδα (νομιζω σεζόν 2003-2004) και ζητούσε επιστροφή Μπάγεβιτς. Νομιζω θα ειχε πολυ μεγάλο ενδιαφέρον να την διαβάσουμε..

Εικόνα savvas gridlock

Ναι, θα το κάνω.