ΕΝΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΕ ΠΑΟ ΤΟ 2004



Είναι πασίγνωστο ότι στην ΑΕΚ δεν κάνουν ενστάσεις. Ποτέ. Αν η ''μάνα ΑΕΚ'' χάσει κάποιο παιχνίδι της, σε οποιοδήποτε τμήμα της, το θέμα τελειώνει εκεί. Αποκλείεται ο ''δικέφαλος'' να διεκδικήσει στα χαρτιά τη νίκη σε ένα παιχνίδι που έχασε μέσα στο γήπεδο. Τι τους περάσατε τους ΑΕΚτζήδες, για γαύρους; Μια ιστορία που επιβεβαιώνει την παραπάνω αιώνια, συμπαντική αλήθεια, θα εξετάσουμε σήμερα.
 
Πρωτάθλημα της Α1 μπάσκετ ανδρών για τη σεζόν 2003-04. Στα πλαίσια της 12ης αγωνιστικής, η ΑΕΚ με προπονητή το Φώτη Κατσικάρη υποδέχεται στο κλειστό των Άνω Λιοσίων, το οποίο χρησιμοποιούσε τότε ως έδρα, τον ΠΑΟ του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Το παιχνίδι διεξήχθη την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2003.
 
 
Στα Ανω Λιόσια, σε έναν αγώνα όπου τα προγνωστικά απουσιάζουν, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός θα προσπαθήσουν να πάρουν το ροζ φύλλο αγώνα όχι μόνο για βαθμολογικά οφέλη αλλά και για το γόητρο. Στον αγωνιστικό τομέα ο Φώτης Κατσικάρης δεν μπορεί, όπως είναι γνωστό, να υπολογίζει τον Πέρο Αντιτς, που θα απουσιάσει για περίπου 20 μέρες, αφού έχει υποστεί υποτροπή στο τραύμα του στην ωμοπλάτη. Στην αντίπερα όχθη, εξίσου σημαντική βάρους είναι η απουσία του Μάικ Μπατίστ, που κι αυτός δεν μπορεί να βοηθήσει τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς λόγω του τραυματισμού του. Οσον αφορά το νέο απόκτημα των «πρασίνων», Χάρις Μουγεζίνοβιτς δεν έχει ακόμη δικαίωμα συμμετοχής στο ελληνικό πρωτάθλημα, ωστόσο αυτό είναι θέμα ημερών. Υπενθυμίζεται ότι το παιχνίδι θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών για τους φιλάθλους λόγω της γνωστής τιμωρίας της Ενωσης...ΚΥΡΙΑΚΗ: (Περιστερίου 17.00 ΕΤ-1) Περιστέρι-ΠΑΟΚ, (Κορυδαλλός TV MAGIC 17.00) Ολυμπιακός-Μακεδονικός, (Νέα Φιλαδέλφεια 19:00) Ιωνικός ΝΦ-Ηλυσιακός, (Ανω Λιόσια 21:00 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ)ΑΕΚ-Παναθηναϊκός.
 
Ο Παναθηναϊκός θα κερδίσει το παιχνίδι με σκορ 67-65, αλλά η ΑΕΚ έχει παράπονα από τη διαιτησία των Κορομηλά-Τανατζή.
 
H ομάδα του Φώτη Κατσικάρη είχε πάθος και έφτασε το παιχνίδι στον πόντο, όμως, βρέθηκε ξανά... αδικημένη. Όχι αυτή τη φορά από τους διαιτητές, καθώς ήταν ελάχιστοι οι οπαδοί που μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στο γήπεδο και κατά συνέπεια να... βρίσουν, αλλά από τη γραμματεία! Σε άστοχο σουτ του Νίκου Χατζή και ενώ το σκορ ήταν 61-59 για την AEK η μπάλα έξυσε ταμπλό (και ανανεώθηκε κακώς ο χρόνος, καθώς δεν βρήκε στεφάνι), πήρε επιθετικό ριμπάουντ ο Λόλις, που έδωσε ξανά στον Χατζή και άρχισε νέα επίθεση. Ο Ομπράντοβιτς άρχισε να ωρύεται στον πάγκο, οι διαιτητές Κορομηλάς, Τανατζής σταμάτησαν να δουν τι είχε συμβεί και τελικά... χαμένη βγήκε η AEK! Το ρολόι έδειχνε 1.08 (από τη λήξη του αγώνα) και γύρισε στο 1.20 με την μπάλα στον Παναθηναϊκό! Ένα λάθος της γραμματείας που πλήρωσε... ακριβά η AEK, καθώς θα μπορούσε να κάνει ένα σουτ, μιας και είχε στη διάθεσή της τουλάχιστον πέντε δευτερόλεπτα. Όταν, όμως, οι παίκτες της βλέπουν την ανανέωση του χρόνου, γύρισαν την μπάλα... έξω!
H συνέχεια; Καλάθι του Τσαρτσαρή με τη λήξη του χρόνου στα 54'', μια εύστοχη βολή από τον Σέκουλιτς (62-61) και δύο καλές άμυνες από τον ΠΑΟ, που έδωσαν τη νίκη στους φιλοξενουμένους. Στα 29'' ο Λάκοβιτς ευστόχησε σε λέι απ στον αιφνιδιασμό και στη συνέχεια στο κλέψιμο του Μίντλετον ο Μακ Ντόναλντ με δύο βολές «καθάρισε» το ματς.
 
Η εφημερίδα ''ΩΡΑ ΓΙΑ ΣΠΟΡ'', η οποία πρόσκειται στην ΑΕΚ, στο πρωτοσέλιδό της κάνει λόγο για ''όργια της διαιτησίας υπέρ του ΠΑΟ''.
 
 
Η ΑΕΚ καταθέτει...ένσταση, παρότι διευκρινίσαμε στην αρχή του κειμένου μας ότι ''αυτά τα κάνουν μόνον οι γαύροι'' και την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου ο αθλητικός δικαστής του ΕΣΑΚΕ, Νικηφόρος Ντόκας, δικαιώνει τους ''κιτρινόμαυρους''. Το ματς ορίζεται να επαναληφθεί.
 
 
Ο αθλητικός δικαστής του ΕΣΑΚΕ Νικηφόρος Ντόκας, αποφάσισε την Παρασκευή την επανάληψη του αγώνα ΑΕΚ-Παναθηναϊκός, όπου οι «πράσινοι» είχαν πάρει τη νίκη με 67-65. Ο δικαστής δέχτηκε ως αποδεικτικό στοιχείο το βίντεο της αναμέτρησης και έκρινε πως η απόφαση του Κορομηλά να δοθεί κατοχή μπάλας στον Παναθηναϊκό μετά το λάθος της γραμματείας στη χρονομέτρηση, το οποίο και παραδέχτηκε η Πασχαλίτσα Δαλιάνη (δόθηκαν 24 δεύτερα στην ΑΕΚ αντί για 6) επηρέασε το αποτέλεσμα του αγώνα. Τη Δευτέρα αναμένεται να κοινοποιηθεί το πλήρες σκεπτικό της απόφασης, αλλά ο Παναθηναϊκός είναι έτοιμος να προσφύγει στο ΑΣΕΑΔ. Η ημερομηνία επανάληψης δεν έχει οριστεί και στον ΕΣΑΚΕ προβληματίζονται ιδιαίτερα ελέω έλλειψης κενών ημερών από τη στιγμή που ΑΕΚ και Παναθηναϊκός προκριθούν στον επόμενο γύρο της Ευρωλίγκα.
 
Η ''ΩΡΑ ΓΙΑ ΣΠΟΡ''...πανηγυρίζει για αυτήν την εξέλιξη, κάνοντας λόγο για ''απόφαση-κόλαφο'' του Ντόκα εναντίον των δύο διαιτητών της αναμέτρησης, Κορομηλά-Τανατζή.
 
 
Η ΚΑΕ ΠΑΟ προσφεύγει στο ΑΣΕΑΔ για να ανατρέψει την απόφαση του αθλητικού δικαστή, αλλά το ΑΣΕΑΔ απορρίπτει αυτήν την προσφυγή και δικαιώνει εκ νέου την ΑΕΚ, οριστικά αυτήν τη φορά, σαν σήμερα Παρασκευή 23 Ιανουαρίου του 2004.
 
 
"Τζάμπολ" απόφαση για ΑΕΚ - ΠΑΟ
(23/1/2004 6:04:00 μμ)
Συντάκτης: Aννα Κούρτη
Στη γραμμή του τζάμπολ θα πάρουν και πάλι θέση ΑΕΚ και Παναθηναϊκός σε επανάληψη της μεταξύ τους αναμέτρησης στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής. Το ΑΣΕΑΔ απέρριψε σήμερα την έφεση του Παναθηναϊκού και τίθεται σε ισχύ η απόφαση του αθλητικού δικαστή μετά από ένσταση της ΑΕΚ για παράβαση κανονισμών. Για την ημερομηνία διεξαγωγής της επανάληψης θα αποφασίσει ο ΕΣΑΚΕ την ερχόμενη Τρίτη, ημέρα που έχει προγραμματισθεί το διοικητικό συμβούλιο της διοργανώτριας Αρχής (16:30), αλλά και ημέρα που θα κοπεί η πίτα.
Ως πιθανή ημερομηνία εξετάζεται το τριήμερο 27-29 Φεβρουαρίου, όταν δηλαδή θα διεξαχθεί το φάιναλ-φορ του Κυπέλλου Ελλάδας, με δεδομένο ότι ΑΕΚ και Παναθηναϊκός δεν έχουν αποκλεισθεί από την τελική τετράδα.
 
Η ''ΩΡΑ ΓΙΑ ΣΠΟΡ'', μία εφημερίδα που ΔΕΝ πανηγυρίζει νίκες ''στα χαρτιά και στα δικαστήρια'', αλλά μόνο μέσα στο γήπεδο, αφού απευθύνεται σε τίμιους ΑΕΚτζήδες φιλάθλους κι όχι σε αδίστακτους, κυνικούς κι ανέντιμους γαύρους, στο πρωτοσέλιδό της κάνει λόγο για ''δικαίωση ΚΑΙ στο ΑΣΕΑΔ''. Η ''μάνα ΑΕΚ'' εξάλλου έχει ΠΑΝΤΑ δίκαιο, ό,τι κι αν έχει συμβεί, είτε χάνει είτε κερδίζει τα παιχνίδια της, είτε κάνει ενστάσεις είτε δεν κάνει...
 
 
Το παιχνίδι θα επαναληφθεί την Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2004, έπειτα από τη διεξαγωγή των αγώνων της 20ής αγωνιστικής της Α1, αλλά η επανάληψη δεν θα είναι ακριβώς...φωτοτυπία του πρώτου ματς.
 
 
Επιστροφή στο παρελθόν έχουμε σήμερα για την Α1 ανδρών. Ετσι μπορεί να βρισκόμαστε ήδη στα μισά του δεύτερου γύρου του πρωταθλήματος, ωστόσο ο πρώτος γύρος ολοκληρώνεται και τυπικά στα Ανω Λιόσια το απόγευμα (18.00 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ) όπου η ΑΕΚ θα υποδεχτεί τον Παναθηναϊκό. Παιχνίδι που διεξάγεται για τη 12η αγωνιστικής, αφού το ΑΣΕΑΔ διαπίστωσε, έπειτα από προσφυγή της Ενωσης, παράβαση κανονισμών και αποφάσισε την επανάληψή του. Βέβαια, ακόμα και σήμερα τα προβλήματα διαφωνιών παραμένουν αφού η απόφαση του αρμόδιου οργάνου για επανάληψη του παιχνιδιού με τις «ίδιες συνθήκες» ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως. Και αυτό γιατί ο αγώνας θα διεξαχθεί μεν κεκλεισμένων των θυρών, όπως είχε γίνει και ο πρώτος (η έδρα της ΑΕΚ ήταν τιμωρημένη), αλλά με διαφορετικούς διαιτητές (τώρα θα σφυρίξουν οι Βορεάδης και Χριστοδούλου) και διαφορετικές συνθέσεις, θα αγωνιστεί κανονικά με τον Παναθηναϊκό ο Μάικ Μπατίστ, που δεν είχε παίξει στον πρώτο αγώνα λόγω τραυματισμού. Ανεξάρτητα απ όλα αυτά, η αναμέτρηση μεταξύ κιτρίνων και πρασίνων έχει μεγάλη βαθμολογική σημασία και για τους δύο. Η ΑΕΚ μετά τη νίκη της επί του Ολυμπιακού βάζει πλέον πλώρη για μια θέση στην πρώτη τετράδα, ενώ αν κερδίσει μαθηματικά μπορεί να τερματίσει και δεύτερη. Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός δεν έχει περιθώρια για βαθμολογικές απώλειες αφού βρίσκεται στο κυνήγι του πρωτοπόρου Αμαρουσίου ενώ συν τοις άλλοις θέλει να διασφαλίσει το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ (σ.σ. δεύτερη θέση).
 
Τελικά ο ΠΑΟ θα ξανακερδίσει το παιχνίδι, αυτήν τη φορά με...66-65 κι όχι με 67-65, όπως είχε κάνει 2 μήνες πριν.
 
 
Η ''ΩΡΑ ΓΙΑ ΣΠΟΡ'' μας ενημερώνει πως για την ήττα της ΑΕΚ έφταιγαν οι άδειες εξέδρες. Για τα άλλα, τα περί ενστάσεων, ήταν απλώς...Παρασκευή, όταν κυκλοφόρησε αυτό το φύλλο της εφημερίδας.
 
 
Ελπίζουμε να έγινε σαφές και να εμπέδωσαν όλοι οι φίλαθλοι, μέσα από την ανάγνωση αυτού του κειμένου με τα συγκεκριμένα γεγονότα του 2004, την αιώνια αλήθεια, 4 χρόνια ΠΡΙΝ από την υπόθεση Βάλνερ κι όσα επακολούθησαν. Οι ΑΕΚτζήδες ΔΕΝ κάνουν ενστάσεις, ΔΕΝ είναι γαύροι...