Η ΣΦΑΓΗ ΣΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ''ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ'' ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΤΟ 2000



Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2000. Στα πλαίσια της 16ης αγωνιστικής της Α1 του πρωταθλήματος μπάσκετ ανδρών της σεζόν 1999-00, τρίτη του δευτέρου γύρου, ο Ολυμπιακός του Γιάννη Ιωαννίδη ανεβαίνει στο Αλεξάνδρειο για να αντιμετωπίσει τον Άρη. Η βαθμολογία πριν από την έναρξη των παιχνιδιών αυτού του διημέρου, ήταν η ακόλουθη.
 
Παναθηναϊκός 28, Ολυμπιακός 27, ΑΕΚ 27, ΠΑΟΚ 25, Περιστέρι 23, Ηρακλής 23, Πανιώνιος 23, Ηράκλειο 22, Μαρούσι 21, Νήαρ Ηστ 21, Δάφνη 20, Αρης 20, Εσπερος 18, Σπόρτιγκ 17.
 
Βεβαίως ο Άρης μπορεί να βρισκόταν χαμηλά στην κατάταξη, αλλά στον πρώτο γύρο είχε κερδίσει μέσα στο ΣΕΦ τον Ολυμπιακό με 74-68 και φυσικά κάθε επίσκεψη του Θρύλου στη συγκεκριμένη έδρα, μόνο εύκολη δεν ήταν για τους ''ερυθρόλευκους'' εκείνα τα χρόνια, αν συνυπολογίσουμε το γεγονός της παρουσίας του Γιάννη Ιωαννίδη, παλαιμάχου μπασκετμπολίστα και πρώην προπονητή του Άρη, στον πάγκο της ομάδος του Πειραιά. Το παιχνίδι θα λήξει με νικητή τον Άρη, με σκορ 67-65, με τον Παναγιώτη Λιαδέλη να σημειώνει το νικητήριο καλάθι για τους ''κιτρινόμαυρους'' λίγα δευτερόλεπτα πριν από το τέλος του ματς κι ενώ το σκορ σε εκείνο το χρονικό σημείο ήταν 65-65.
 
 
Αν παρατηρήσουμε το πώς σκοράρει ο Λιαδέλης, θα προκύψουν τα δύο αυτά gif (κλικ πάνω στις εικόνες για να ''παίξει'' το μίνι βίντεο...)
 
 
 
Είναι εμφανές σε όποιον έχει δει έστω κι...έναν αγώνα μπάσκετ στη ζωή του κάποτε, πως ο Λιαδέλης μετακινεί αρχικά, στο ξεκίνημα της προσπάθειάς του, το ''σταθερό'' υποτίθεται αριστερό του πόδι (με το δεξί έκανε προσποιήσεις) και στην εξέλιξη της φάσης σκοράρει. Οι δύο διαιτητές της αναμέτρησης, Μουζάκης-Κουκουλεκίδης, δεν σημειώνουν τα ''βήματα'' κι ο Άρης κερδίζει το ματς. Ο Ιωαννίδης επισημαίνει την παράβαση στη συνέντευξη Τύπου, ενώ ο Λιαδέλης αγγίζει την...τελειότητα με όσα δηλώνει.
 
Έχω την αίσθηση ότι είναι τέσσερα τα βήματα. Αύριο (σ.σ.: σήμερα) μεταδίδεται το παιχνίδι και θα δούμε πόσα είναι" δήλωσε ο Γιάννης Ιωαννίδης για το τελευταίο καθοριστικό μπάσιμο του Παναγιώτη Λιαδέλη και παραδέχθηκε ότι "δεν ήμασταν καλοί, αλλά μιλάμε για το πώς τέλειωσε το παιχνίδι". Η απάντηση του Χρήστου Μαγκώτσιου για την επίμαχη φάση ήταν η εξής: "Όταν ένα παιχνίδι κρίνεται στο καλάθι όλες οι φάσεις ελέγχονται, αλλά δεν πρέπει να αυτή η λογική που επικρατεί". Ο Παναγιώτης Λιαδέλης είπε: "Έγιναν τόσα φάουλ που δεν δόθηκαν, τα βήματα θα κοιτάμε τώρα".
 
Σωστά, ''τα βήματα θα κοιτάμε τώρα;''. Τι να κοιτάξουμε άραγε, αν όχι τη φάση που έκρινε το ματς; Κι ενώ στον Ολυμπιακό έβραζαν...γενικώς με τις διαιτησίες που συναντούσαν εκείνη τη σεζόν, αφού 4 μέρες πριν, στο Πο της Γαλλίας, ο Ελβετός διαιτητής Λίμαν ανακάλυψε...φάουλ του ''Χόλιγουντ'' Ρόμπινσον του Ολυμπιακού πάνω στο Φοτού της Ορτέζ, 6 δέκατα του δευτερολέπτου πριν τελειώσει ο αγώνας Ορτέζ-Ολυμπιακός για την Ευρωλίγκα και με μία εύστοχη βολή του Γάλλου παίκτη, ενώ το σκορ ήταν 73-73, ο...χασάπης με τα γκρι από την Ελβετία έκλεψε τη νίκη από τον Ολυμπιακό (74-73 τελικό σκορ, κλικ πάνω στην εικόνα για να ''παίξει'' το μίνι βίντεο με την επίμαχη φάση...),
 
 
την ώρα λοιπόν που στον Ολυμπιακό οι παράγοντες και το τεχνικό επιτελείο είχαν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους με τα καμώματα εις βάρος τους από τους ''γκρίζους λύκους'',
 
 
Δεν μπορούν να πιστέψουν στον Ολυμπιακό πως μέσα σε λίγες ημέρες έχασαν δύο κρίσιμα εκτός έδρας παιχνίδια σε Ευρώπη και Ελλάδα στο φινάλε με την απόφαση των διαιτητών να παίζει καθοριστικό ρόλο. Ένα σφύριγμα-ανακάλυψη του Λίμαν στην εκπνοή του αγώνα με την Ορτέζ και ένα σφύριγμα που δεν έγινε ποτέ (σε καθαρά βήματα του Λιαδέλη, ο οποίος στην εξέλιξη της φάσης πέτυχε το νικητήριο καλάθι) από τους Κουκουλεκίδη και Μουζάκη στο ματς με τον Άρη. Είναι δύο περιπτώσεις που, κατά γενική ομολογία, είναι ξεκάθαρες και ουσιαστικά οι ρέφερι στέρησαν από τους «ερυθρόλευκους» την ευκαιρία να διεκδικήσουν τη νίκη στην παράταση. Στη Θεσσαλονίκη μάλιστα θα είχαν και μία ευκαιρία στον κανονικό αγώνα, αφού έμεναν πέντε δευτερόλεπτα. Και εδώ είναι η ειδοποιός διαφορά, αφού αλλιώς εκδηλώνεις επίθεση στο τέλος με το σκορ ισόπαλο (ξέρεις πως αν αστοχήσεις πηγαίνεις στην παράταση) και αλλιώς χάνοντας με δύο πόντους (όπου πρέπει πάση θυσία να ευστοχήσεις). «Η υπομονή έχει και τα όριά της», λένε οι εκπρόσωποι της ομάδας, που δεν προχώρησαν σε ανακοίνωση μη θέλοντας να «δυναμιτίσουν» την ατμόσφαιρα και ουσιαστικά τηρούν μία στάση αναμονής προκειμένου να δουν τι θα γίνει και στο μέλλον.
 
σαν σήμερα, Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2000, κατά τη διαδικασία ορισμού των διαιτητών της επόμενης αγωνιστικής, της 17ης της Α1, στα γραφεία της τότε ΚΕΔ, ο μάνατζερ του Παναθηναϊκού, Μάνος Παπαδόπουλος, προβαίνει στην εξής καταγγελία.
 
Με καταγγελίες του Παναθηναϊκού για «τραπεζώματα» συνεχίστηκε χθες ­ αυτή τη φορά στα γραφεία της ΕΟΚ ­ η 16η αγωνιστική της Α1. Ο μάνατζερ του Παναθηναϊκού, Μάνος Παπαδόπουλος, κατήγγειλε ότι κάποιο μέλος της επιτροπή ορισμού διαιτητών, δείπνησε πρόσφατα με τον προπονητή του Ολυμπιακού, Γιάννη Ιωαννίδη! Ο πρόεδρος της επιτροπής, Σωτήρης Κουλοσούσας, ζήτησε από τον κ. Παπαδόπουλο να τους πει ποιο ήταν το μέλος, αυτός, όμως, αρνήθηκε. Ο μάνατζερ του Παναθηναϊκού επέμενε στην άρνηση ακόμα και μετά το τέλος της διαδικασίας, όταν έμεινε μόνος με τα τρία μέλη της επιτροπής (ήταν, επίσης, οι Μάνος, Μουζακιώτης, απουσίαζαν οι Λόρτος, Γερακίνης). «Εφόσον δεν αποδείξεις αυτό που είπες είσαι εκτεθειμένος», του είπε ο κ. Κουλοσούσας.
 
Ούτε δημόσια, ούτε ιδιωτικά, ''στο πριβέ'' που λέμε, αποδέχτηκε να ''κάνει κέρματα'', να εξηγήσει αναλυτικά το τι εννοούσε ο Μάνος Παπαδόπουλος όταν έλεγε ότι ο προπονητής του Ολυμπιακού, Γιάννης Ιωαννίδης, είχε δειπνήσει λίγες μέρες νωρίτερα με ένα μέλος της Επιτροπής Ορισμού Διαιτητών (η τότε ΚΕΔ). Έβλεπε τον Ολυμπιακό να ωρύεται για το ''στήσιμο'' από τη διαιτησία και προσπάθησε να πετάξει λάσπη στον ανεμιστήρα, τακτική που συνηθίζει ακόμη και σήμερα η ΚΑΕ ΠΑΟ, όποτε βρίσκονται στριμωγμένοι στα σχοινιά για τον οποιονδήποτε λόγο οι παράγοντές του. Επιθυμούσε προφανώς να στραφεί αλλού η προσοχή του φιλάθλου κοινού του μπάσκετ, μακριά από το βούρκο του παρασκηνίου του. Πρόσφατες είναι οι καταγγελίες και το ''πέσιμο'' του ''επωνύμου φιλάθλου'' της ΚΑΕ ΠΑΟ, Δημήτρη Γιαννακόπουλου, στους διαιτητές της αναμέτρησης του ΠΑΟ με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ για την Ευρωλίγκα, καταγγελίες που εν τέλει...θάφτηκαν, αφού ειπώθηκαν...έτσι, μόνο και μόνο για να ειπωθούν. Ορισμένοι λάτρεις του αρρενωπού αυτού αθλήματος είχαμε την ψευδαίσθηση πως μετά τη μεταβίβαση μετοχών της ΚΑΕ ΠΑΟ από τον ταπεινό φαρμακοβιομήχανο Δημήτρη Γιαννακόπουλο στον πανίσχυρο μεγιστάνα του πλούτου Μάνο Παπαδόπουλο, θα πήγαινε περίπατο η τακτική της ΚΑΕ ΠΑΟ να καταγγέλει αορίστως, πετώντας λάσπη εναντίον των αντιπάλων της, αλλά όπως βλέπουμε ο Μάνος Παπαδόπουλος είναι χειρότερος σε αυτό το θέμα από τον προκάτοχό του στον προεδρικό θώκο της ΚΑΕ ΠΑΟ. Ποιος ξέρει βέβαια, ίσως σε κάτι τέτοιες ''ασήμαντες'' στα μάτια ημών των κοινών θνητών λεπτομέρειες να κρύβεται το μυστικό της επιχειρηματικής γιγάντωσης του Μάνου Παπαδόπουλου, ο οποίος από απλός υπάλληλος επί σειρά ετών στην ΚΑΕ ΠΑΟ κατάφερε να φτιάξει μία αμύθητη περιουσία και να κάνει το παιδικό του όνειρο πραγματικότητα, να αγοράσει δηλαδή την ΚΑΕ ΠΑΟ από το πρώην αφεντικό του, το Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ο οποίος περιορίστηκε έκτοτε στον τιμητικό τίτλο του ''επωνύμου φιλάθλου'' της ΚΑΕ ΠΑΟ, πάντοτε με βάση τις αποφάσεις της αδέκαστης, αδέσμευτης και πλήρως αδιάφθορης ελληνικής Δικαιοσύνης...