ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ ΤΟ 2002: ''ΓΥΡΙΣΑΜΕ ΣΕ ΕΠΟΧΕΣ ΜΑΝΤΖΑΒΕΛΑΚΗ''



Επιστρέφουμε στο 2002 για να δούμε άλλη μία ιστορία από τα χρόνια της ''γαυροπαράγκας'' του ελληνικού ποδοσφαίρου, από τότε δηλαδή που ''ο Κόκκαλης τα είχε όλα αγορασμένα και ο Ολυμπιακός κέρδιζε πρωταθλήματα που δεν εδικαιούτο αγωνιστικά''. Το διήμερο 26-27 Ιανουαρίου 2002, μετά την ολοκλήρωση της 13ης αγωνιστικής του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Α' Εθνικής της σεζόν 2001-02, τελευταίας του πρώτου γύρου, ο Ολυμπιακός ανεδείχθη πρωταθλητής χειμώνα με 28 πόντους. Πίσω του ακριβώς με 27 βαθμούς βρισκόταν η ΑΕΚ του Φερνάντο Σάντος, 25 βαθμούς είχε ο ΠΑΟΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς και 24 βαθμούς είχε ο ΠΑΟ του Σέρτζιο Μαρκαριάν.
 
Α' ΕΘΝΙΚΗ
Πανιώνιος - Ηρακλής 0-1 (Νασιόπουλος 85'), ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 3-2 (Γεωργιάδης 19', Κατσιαμπής 41', Οκκάς 75' - Νικολαΐδης 33', Λάκης 38'), ΠΑΟ - Εθν. Αστέρας 1-0 (Κυργιάκος 55'), ΟΦΗ - Ξάνθη 0-1 (Ουακίλ 84'), Ακράτητος - Αιγάλεω 0-1 (Χλωρός 10'), Παναχαϊκή - Ιωνικός 0-2 (Κουρμπέλο 3', Ντελγάδο 56'), Ολυμπιακός - Αρης 0-1 (Τζμπαρί 79').
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(σε 13 αγώνες)
1. Ολυμπιακός 33-15 28
2. ΑΕΚ 31-16 27
3. ΠΑΟΚ 25-19 25
4. ΠΑΟ 28-14 24
5. Ξάνθη 19-13 22
6. Αρης 15-13 20
7. Ηρακλής 16-16 20
8. ΟΦΗ 15-14 18
9. Πανιώνιος 16-21 16
10. Εθν. Αστέρας 10-17 12
11. Ιωνικός 11-22 11
12. Αιγάλεω 14-27 9
13. Ακράτητος 13-19 9
14. Παναχαϊκή 12-32 7
ΟΙ ΣΚΟΡΕΡΣ: Ουακίλ 11 γκολ, Αλεξανδρής 10 γκολ, Νικολαΐδης, Οκκάς 9 γκολ, Βλάοβιτς 8 γκολ.
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ: ΠΑΟ - Πανιώνιος, Ηρακλής - Ολυμπιακός, Εθν. Αστέρας - ΟΦΗ, Αρης - ΠΑΟΚ, Ξάνθη - Ακράτητος, ΑΕΚ - Ιωνικός, Αιγάλεω - Παναχαϊκή.
 
 
Όπως είναι σαφές, γινόταν μεγάλη μάχη για την κατάκτηση του τίτλου, με 4 ομάδες να έχουν βλέψεις να σηκώσουν την κούπα του πρωταθλητή στο τέλος της σεζόν. To Σαββατοκύριακο 2-3 Φεβρουαρίου 2002 διεξάγεται η 14η αγωνιστική του πρωτθλήματος, πρώτη του δευτέρου γύρου. Στα πλαίσια αυτής της αγωνιστικής λοιπόν ο ΠΑΟ του Ουρουγουανού προπονητή Σέρτζιο Μαρκαριάν υποδέχεται στο δημοτικό γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας τον Πανιώνιο του Ρουμάνου προπονητή Ντουμίτρου Ντουμιτρίου. Τελικό σκορ 2-1, με τη νίκη για τον ΠΑΟ να έρχεται με ένα γκολ στο 90'.
 
Νέα νίκη-θρίλερ του Παναθηναϊκού στο 90
Ένα γκολ του Γιάννη Γκούμα στο 90ο λεπτό, «λύτρωσε» τον Παναθηναϊκό χαρίζοντάς του τη νίκη με 2-1 επί του Πανιωνίου, στο κατάμεστο «Απόστολος Νικολαΐδης». Οι «πράσινοι» έχασαν… αμέτρητες ευκαιρίες και λίγο έλειψε να «τιμωρηθούν» όταν ο Σίλιακ στο 71 ισοφάρισε το γκολ που είχε πετύχει ο Μπασινάς με πέναλτι στο 34΄.
Ο αρχηγός των γηπεδούχων όμως «μίλησε» τελευταίος και με κεφαλιά διαμόρφωσε το τελικό 2-1, σ΄αυτή τη συνάντηση που έγινε στο πλαίσιο της 14ης ημέρας του πρωταθλήματος Α΄ εθνικής.
Μπροστά σε 17.000 ενθουσιώδεις φίλους τους, οι «πράσινοι» ξεκίνησαν πολύ δυνατά και έχασαν δύο μεγάλες ευκαιρίες με τους Ολισαντέμπε (15), Βλάοβιτς (17). Στη συνέχεια ο Πανιώνιος προσπάθησε να ισορροπήσει το παιχνίδι, όμως στο 34΄ βρέθηκε πίσω στο σκορ. Ηταν ένα αυστηρό σφύργιμα του διαιτητή Σπυρόπουλου, που καταλόγισε πέναλτι σε τράβηγμα του Ραγκουέλ πάνω στον Φύσσα. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Αγγελος Μπασινάς που νίκησε τον Ντρόμπνι και έγραψε το 1-0.
Κάπου εκεί οι παίκτες του Παναθηναϊκού έδειξαν να (αδικαιολόγητα) να επαναπαύονται. Όλοι, εκτός από έναν… Ο Αντώνης Νικοπολίδης ήταν αυτός που κράτησε το «μηδέν› με δύο εντυπωσιακές αποκρούσεις, πρώτα στο σουτ του Ερόλ στο 37 και λίγο μετά στο απευθείας φάουλ του Τάκη Γκώνια στο 44.
Στο ξεκίνημα της επανάληψης, ο Εμανουέλ Ολισαντέμπε έχασε ακόμη μία μεγάλη ευκαιρία, σ΄ένα «κλασικό» τετ-α-τετ με τον Ντρόμπνι, αφού το πλασέ που επιχείρησε, έφυγε αουτ. Ολα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα το άγχος να αρχίσει να κυριεύει τους «πράσινους›, όσο ο χρόνος περνούσε και το «εύθραυστο› 1-0 παρέμενε.
Στο 65 ο Πανιώνιος βρέθηκε με αριθμητικό μειονέκτημα, καθώς αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη ο Χασιώτης κι έτσι το έργο των γηπεδούχων έγινε πολύ πιο εύκολο. Παρόλα αυτά ο Παναθηναϊκός εξακολουθούσε να χάνει τη μία ευκαιρία μετά την άλλη (δοκάρι ο Λυμπαρόπουλος στο 67΄) και κινδύνευε πλέον άμεσα να πέσει θύμα του «άγραφου νόμου» του ποδοσφαίρου.
Και επειδή συνήθως αυτού του είδους οι «νόμοι»… εφαρμόζονται, στο 71ο λεπτό ο Ερμιν Σίλιακ πρόλαβε την έξοδο του Νικοπολίδη και την προβολή του Χένρικσεν και από κοντά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα. Ο Σλοβένος, λίγα λεπτά μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο, πέτυχε και το πρώτο του γκολ με τα «κυανέρυθρα».
Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να απαντήσει, όμως στάθηκε άτυχος αφού στο 79 η «βολίδα» του Γκόραν Βλάοβιτς τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι του Ντρόμπνι, ο οποίος στην αμέσως προηγούμενη φάση είχε αποκρούση ενστικτωδώς ένα σουτ του Βαζέχα.
Το φινάλε του παιχνιδιού ήταν συγκλόνιστικό, αφού η «πολιορκία» στην περιοχή του Πανιωνίου συνεχιζόταν. Και στο 90, μετά από κόρνερ του Βλάοβιτς, ο Γκούμας «κρέμασε» με κεφαλιά τον Ντρόμπνι και χάρισε τρεις υπερπολύτιμους βαθμούς στην ομάδα του.
Την προηγούμενη εβδομάδα, εναντίον του Εθνικού Αστέρα, ήταν ο Σωτήρης Κυργιάκος που με μια κεφαλιά «λύτρωσε» τον Παναθηναϊκό. Σήμερα, ένας άλλος κεντρικός αμυντικός, ο αρχηγός Γιάννης Γκούμας, ήταν αυτός που «καθάρισε». Ωστόσο, οι πάρα πολλές χαμένες ευκαιρίες, σίγουρα θα πρέπει να προβληματίζουν τον Σέρτζιο Μαρκαριάν.
Παναθηναϊκός: Νικοπολίδης, Φύσσας, Σεϊταρίδης, Χένρικσεν, Γκούμας, Γκαλέτο, Μπασινάς, Κόλκα (46΄ Λυμπερόπουλος), Καραγκούνης, Ολισαντέμπε (77΄ Βαζέχα), Βλάοβιτς.
Πανιώνιος: Ντρόμπνι, Σακελλαρίδης, Βλτσεκ, Γιαννόπουλος, Μπελά, Γκώνιας (63΄ Σίλιακ), Μουζαουί (85΄ Γκεοργκίεφ), Χασιώτης, Λάλικ, Ραγκουέλ (78΄ Φερεκίδης), Ερολ.
 
 
Βλέπουμε τα στιγμιότυπα της αναμέτρησης.
 
 
Υπάρχουν 3 επίμαχες διαιτητικά φάσεις. Η πρώτη είναι το πέναλτι που καταλόγισε ο διαιτητής Σπυρόπουλος στο 34', σε ''μαρκάρισμα'' του Ραγκουέλ του Πανιωνίου στο Φύσσα του Παναθηναϊκού και με το οποίο πέναλτι ο Μπασινάς άνοιξε το σκορ για τον Παναθηναϊκό.
 
 
Πραγματικά, είναι αυτό που λέμε
 
ΓΕΛΑΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ.
 
Μία μεγαλοπρεπής...κατάδυση του Τάκη Φύσσα, σε ένα απλό άγγιγμα του αντιπάλου του, του Ραγκουέλ, μετετράπη σε...πέναλτι, μπας και βάλει γκολ ο ΠΑΟ που ζοριζόταν. Στο 65' έχουμε την αποβολή του Χασιώτη του Πανιωνίου με δεύτερη κίτρινη κάρτα, η οποία είναι σωστή, καθώς υπάρχει μαρκάρισμα από πίσω. Στο 90' τώρα έχουμε το νικητήριο γκολ του ΠΑΟ. Οι άνθρωποι του Πανιωνίου φωνάζουν πως η φάση ξεκινάει από άουτ, το οποίο κακώς μετέτρεψε σε κόρνερ ο διαιτητής Σπυρόπουλος, με την μπάλα να μένει στην περιοχή των φιλοξενουμένων. Δεν υπάρχει replay της φάσης για να κρίνουμε το αν δικαίως διαμαρτύρονται οι φιλοξενούμενοι. Ο σκόρερ Γιάννης Γκούμας, για να πετύχει το γκολ με κεφαλιά, πηδάει με δύναμη, σκαρφαλώνοντας στην πλάτη του αντιπάλου του. Κατά την άποψή μου δεν υπάρχει κανένα επιθετικό φάουλ, αλλά αυτή ΔΕΝ θα έπρεπε να είναι και η άποψη του διαιτητή Σπυρόπουλου. Ο Σπυρόπουλος που έδωσε...πέναλτι σε ένα απλό άγγιγμα του Ραγκουέλ στο Φύσσα στο πρώτο ημίχρονο, στη φάση του 2-1 του ΠΑΟ δεν θα έπρεπε απλώς να καταλογίσει επιθετικό φάουλ, αλλά να δείξει και κίτρινη κάρτα στον παίκτη του ΠΑΟ για...επικίνδυνο παιχνίδι. Αυτό θα προέκυπτε αν ο Σπυρόπουλος σφύριζε με τα ίδια κριτήρια και στις 2 περιοχές. Όπως φαίνεται, όμως, για το διαιτητή Σπυρόπουλο, σε αυτό το παιχνίδι, κάθε επαφή μέσα στις 2 περιοχές μεταξύ των ποδοσφαιριστών των 2 ομάδων δινόταν...καταπώς βόλευε τον ΠΑΟ. Αυτό τόνισε ο ''Πρωταθλητής'' στο πρωτοσέλιδό του την επομένη του ματς,
 
 
με τον τότε πρόεδρο της ΠΑΕ Πανιώνιος, Αχιλλέα Μπέο, να δηλώνει ''γυρίσαμε σε εποχές Μαντζαβελάκη'', μνημονεύοντας τον...ιστορικό παράγοντα του Παναθηναϊκού κατά την 20ετία 1959-1979 με τις βαλίτσες. Σαν σήμερα, Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2002, η ΠΑΕ Πανιώνιος εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση για τη διαιτησία του Σπυρόπουλου στο παιχνίδι με τον ΠΑΟ στο δημοτικό γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
 
«Η ΠΑΕ Πανιώνιος και ο Αχιλλέας Μπέος, μετά από έναν αγώνα ενάντια στο κατεστημένο που εγκληματούσε σε βάρος του ελληνικού ποδοσφαίρου και κανένας δεν τολμούσε να μιλήσει, αισθάνονται περήφανοι και δικαιωμένοι βλέποντας κάθε Κυριακή όλο και πιο πολύ κόσμο στα γήπεδα να παρακολουθεί ένα ανταγωνιστικό και συναρπαστικό πρωτάθλημα Α΄και Β΄Εθνικής».
»Χθες εμείς, εδώ στον Πανιώνιο, για μια ακόμη φορά αισθανθήκαμε αηδία βλέποντας την αδικία σε βάρος της ομάδος μας από το νέο χειρουργό-διαιτητή κ. Σπυρόπουλο, αλλοιώνοντας το αποτέλεσμα του αγώνα και γυρίζοντας το ποδόσφαιρο χρόνια πίσω, φέρνοντάς μας στη μνήμη τον περίφημο Γιώργο Σπανέα, που δεν έχει πλέον να ζηλέψει τίποτα. Βρέθηκε άξιος αντικαταστάτης του.
»Έσφαξε τον Πανιώνιο με το γάντι, σπρώχνοντας τον Παναθηναϊκό σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, δίνοντας ανύπαρκτο πέναλτι, αγνόησε υπόδειξη του βοηθού δίνοντας κόρνερ και δεν έφτασε αυτό για να κερδίσει ο Παναθηναϊκός. Το επιθετικό φάουλ του Γκούμα με τις ευλογίες του κ. Σπυρόπουλου εξελίχθηκε σε γκολ.
Γιατί έτσι έπρεπε να γίνει, να κερδίσει ο Παναθηναϊκός, ο δήθεν μεγάλος στην αρρωστημένη νοοτροπία των διοικούντων που μπροστά στο σκοπό της νίκης χρησιμοποιούν μεθόδους μπουκαρίσματος στον πάγκο του Πανιωνίου που συναντάμε σε αλάνες ποδοσφαίρου».
Και η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: «Κύριοι τέτοιου είδους νοοτροπίες δεν φέρνουν τον κόσμο στα γήπεδα, που όλοι έχουμε ανάγκη. Χθες δεν έχασε ο Πανιώνιος αλλά το ελληνικό ποδόσφαιρο».
 
 
Αυτά όλα γίνονταν 17 χρόνια πριν από σήμερα, στα χρόνια της ''γαυροπαράγκας'', υποτίθεται, με τον ''Πρωταθλητή'' να κάνει λόγο στο πρωτοσέλιδό του της 5ης Φεβρουαρίου για ''πράσινα όργια'' στο παρασκήνιο κατά του Ολυμπιακού.
 
 
''Αηδίαζε'' και τότε όλο το φίλαθλο κοινό της Ελλάδας με την ''πρωτοφανή εύνοια'' της διαιτησίας υπέρ του Ολυμπιακού και το ''αδυσώπητο κυνηγητό'' των αντιπάλων του Θρύλου από τα ''κοράκια της ερυθρόλευκης παράγκας του Κόκκαλη''...