Η ΒΟΥΤΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ, Ο ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙ Ο ΑΛΑΜΑΝΟΣ ΤΟ 1995



Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 1995. Στα πλαίσια της 18ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' Εθνικής της σεζόν 1994-95, στην πρεμιέρα του δευτέρου γύρου, ο πρωτοπόρος στη βαθμολογία Παναθηναϊκός του προπονητή Χουάν Ραμόν Ρότσα ''Μπουμπλή'', έχοντας απόσταση 10 πόντων από τη δεύτερη ΑΕΚ, υποδέχεται στο ΟΑΚΑ τον Απόλλωνα Αθηνών του προπονητή Γιάννη Παθιακάκη.
 
Στο ΟΑΚΑ ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός περιμένει με ανοιχτές τις... αγκάλες τον Απόλλωνα του Γιάννη Παθιακάκη, Κάποιες δηλώσεις του τελευταίου ότι η "ελαφρά ταξιαρχία" μπορεί να κάνει τη ζημιά έχει πεισμώσει τους "πράσινους" που θέλουν νίκη με ευρύ σκορ. Αναφερόμενος στο ματς ο Χουάν Ραμόν Ρότσα είπε μεταξύ άλλων: "Πρέπει να αγωνιστούμε σοβαρά και πειθαρχημένα. Ο Απόλλωνας έχει καλή παράδοση στο Ολυμπιακό Στάδιο, όμως η έκβαση του αγώνα εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς. Νομίζω ότι τελικά θα φτάσουμε στην κατάκτηση των τριών βαθμών". Στον αγωνιστικό τομέα ο Ρότσα είναι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει "βεντούζα" πάνω στον Ντέμη Νικολαφιδη τον έμπειρο Στράτο Αποστολάκη. Στην 11άδα επιστρέφει ο Γιάννης Καλιτζάκης που εξέτισε την ποινή του. Ο ΠΑΟ αναμένεται να ξεκινήσει τον αγώνα με τους: Βάντσικ, Αποστολάκη, Ουζουνίδη, Γεωργιάδη, Καλιτζάκη, Καπουράνη, Δώνη, Νιόπλια, Βαζέχα, Μαραγκό και Μάρκο.
Ενας παλιός γνώριμος στους φίλους του τριφυλλιού ο Αντώνης Μήνου πιστεύει στις δυνατότητες του Απόλλωνα: "Πάντα στο ΟΑΚΑ κοντράρουμε στα ίσια τον Παναθηναϊκό. Φυσικά είναι το φαβορί όμως το άγχος θα το έχουν οι αντίπαλοί μας".
 
 
O ΠΑΟ θα κερδίσει το ματς με σκορ 1-0, με ένα πέναλτι που θα καταλογίσει στο 80' της αναμέτρησης ο Δραμινός διαιτητής Χατζησταυρίδης σε μία βουτιά του Μάρκου, το οποίο πέναλτι θα εκτελέσει εύστοχα ο Κριστόφ Βαζέχα.
 
Στο Ολυμπιακό Στάδιο ο διαιτητής Χατζησταυρίδης είδε ανατροπή στην επαφή του Κεφαλά με τον Μάρκο στο 80' και ο ψύχραιμος Βαζέχα έδωσε τη νίκη στον Παναθηναϊκό. Τώρα η ομάδα του τριφυλλιού έχει διαφορά 12 πόντων από τον δεύτερο. Μετά το τέλος του αγώνα ο πρόεδρος των πράσινων Γιώργος Βαρδινογιάννης σε συζήτηση που είχε με τον ομόλογό του Κώστα Αλαμάνο τού ζήτησε να μην κάνει δηλώσεις κατά του διαιτητή! Αυτός με τη σειρά του είπε ότι ο Παναθηναϊκός δεν έχει ανάγκη τη βοήθεια του διαιτητή...
 
 
Οι φάσεις του ματς είναι εδώ.
 
 
Η στιγμή της ''ανατροπής'' του Μάρκου από τον Κεφαλά του Απόλλωνα είναι εδώ (κάντε κλικ πάνω στην εικόνα, για να προβληθεί το gif).
 
 
Ο Κεφαλάς του Απόλλωνα κάνει προβολή και δεν βρίσκει την μπάλα, αλλά σε πρώτο χρόνο σίγουρα ΔΕΝ βρίσκει το δεξί πόδι του Μάρκου του Παναθηναϊκού. Αν τον έβρισκε έτσι ώστε να προκαλέσει την πτώση του, αποκλείεται ο Μάρκος αμέσως μετά να μπορούσε να πατήσει τόσο σταθερά με το άλλο του πόδι, το αριστερό. Πολύ απλά ο ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού σέρνει το δεξί του πόδι, ώστε να συναντήσει τον αμυντικό του Απόλλωνα και μόλις προκύπτει η επαφή των 2 παικτών, την οποία προκάλεσε ο Μάρκος κι όχι ο Κεφαλάς, ο Μάρκος κάνει μία μεγαλοπρεπή κατάδυση, σαν άλμα από βατήρα, στερεωμένος στο αριστερό του πόδι κι ο Χατζησταυρίδης ''λυτρώνει'' τον ΠΑΟ, καταλογίζοντας πέναλτι.
 
Με κάτι τέτοια ''πέναλτι'' κυριαρχούσε τα ''πέτρινα χρόνια του Ολυμπιακού'' ο ΠΑΟ. Είδατε το τι συμβούλευσε ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟ, ο ''καπετάνιος'' Γιώργος Βαρδινογιάννης, τον ομόλογό του του Απόλλωνα, Κώστα Αλαμάνο, έτσι; ''Μην μιλάς για διαιτησία''. Κι ο Αλαμάνος, που όπως έχουμε δει είχε μετατρέψει τον Απόλλωνα σε επίσημο παράρτημα του ΠΑΟ, σε τέτοιο σημείο που ενοχλούνταν άλλοι παράγοντες της ιστορικής αυτής αθηναϊκής ομάδος, ο Αλαμάνος που υπήρξε μέλος στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, δεν είπε κουβέντα για το διαιτητή Χατζησταυρίδη. Πού να τολμήσει να τα βάλει με τον ισχυρό Βαρδινογιάννη. Θα τον έτρωγε η μαρμάγκα. Ωραίες, ''αγνές'' εποχές του ελληνικού ποδοσφαίρου, πολύ πριν το ''καταστρέψουν'' ο Κόκκαλης κι ο Μαρινάκης...