PARAGKA TALES: ΤΡΙΚΑΛΗΣ-ΤΣΑΧΕΙΛΙΔΗΣ 16/2/2003



Στο άρθρο αυτό θα δούμε μία ιστορία που συνέβη σαν σήμερα το 2003, στα ένδοξα χρόνια ''της παράγκας του Κόκκαλη'', τότε που ''η διαιτησία έσπρωχνε τον Ολυμπιακό και κυνηγούσε ΠΑΟ-ΑΕΚ-ΠΑΟΚ, ώστε να μην καταφέρουν αυτοί να κοντράρουν το γαύρο, ο οποίος έπαιρνε κάλπικους τίτλους'', όπως λένε οι αντιολυμπιακοί οπαδοί στη χώρα μας. Βρισκόμαστε στη 19η αγωνιστική του πρωταθλήματος της ποδοσφαιρικής Α' Εθνικής της σεζόν 2002-03. Ας δούμε τη βαθμολογία σε εκείνη την χρονική στιγμή.
 
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(σε 18 αγώνες)
1. Παναθηναϊκός 26-12 41
2. Ολυμπιακός 40-11 39
3. ΠΑΟΚ 38-20 36
4. Πανιώνιος 22-12 34
5. ΑΕΚ 33-18 32
6. Αρης 20-20 29
7. Ξάνθη 20-14 26
8. Ηρακλής 23-20 25
9. ΟΦΗ 22-19 24
10. Προοδευτική 17-18 21
11. Αιγάλεω 14-22 20
12. Ιωνικός 11-26 15
13. Καλλιθέα 17-26 15
14. Γιάννενα 14-24 14
15. Ακράτητος 15-36 12
16. Παναχαϊκή 7-41 8
 
 
Στα πλαίσια της 19ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος, λοιπόν, ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Παναθηναϊκός του Ουρουγουανού προπονητή Σέρχιο Μαρκαριάν υποδέχεται την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα στο δημοτικό γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας το 12ο της βαθμολογίας, 1 πόντο πάνω από την ''επικίνδυνη ζώνη'' των 3 ομάδων που θα υποβιβάζονταν εκείνη τη σεζόν στη Β' Εθνική (οι δύο τελευταίοι απευθείας κι ο τρίτος από το τέλος και 14ος στη βαθμολογία της Α' Εθνικής θα έδινε μπαράζ με τον τρίτο του πρωταθλήματος της Β' Εθνικής, έναν αγώνα και μόνο σε ουδέτερο γήπεδο, με το νικητή να κερδίζει μία θέση στην Α' Εθνική της επομένης περιόδου) Ιωνικό του Πολωνού προπονητή Γιάτσεκ Γκμοχ. Tελικό σκορ 1-0. Στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων του ματς, ο διαιτητής Τρικάλης από το Σύνδεσμο Διαιτητών Ποδοσφαίρου Τρικάλων ανακαλύπτει επιθετικό φάουλ στον τερματοφύλακα Νικοπολίδη του ΠΑΟ κι ακυρώνει το κανονικό γκολ του Κλάεβιτς του Ιωνικού. Καραμπινάτη αλλοίωση αποτελέσματος, αφού το 1-0 θα γινόταν 1-1 και θα έληγε αμέσως το παιχνίδι.
 
 
 
 
 
 
 
 
''Μαϊμούδες'' από την ''αντικειμενική κι αμερόληπτη'' εφημερίδα ''GOAL NEWS'', η οποία είχε διευθυντή το φίλαθλο του Παναθηναϊκού Χάρη Ξύδη, ο οποίος είχε χάσει τη δουλειά του από την εφημερίδα ''SPORTIME'' δύο χρόνια νωρίτερα, με παρέμβαση των Βαρδινογιάννηδων, επειδή ασκούσε κριτική στην τότε διοικητική ηγεσία του ποδοσφαιρικού Πανθηναϊκού, έπειτα από το ιστορικό 1-4 του Ολυμπιακού για το Κύπελλο μέσα στο δημοτικό γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Η ''αντικειμενική κι αμερόληπτη'' εφημερίδα ''SPORTIME'' χαρακτηρίζει ''αϊτό'' τον Τρικάλη, ειρωνικά προφανώς και μιλάει για ''σπρώξιμο'' του ΠΑΟ, με πράσινα κεφαλαία γράμματα. Ο ''αντικειμενικός κι αμερόληπτος'' ''ΦΙΛΑΘΛΟΣ'' λέει ότι ο...Παπουτσέλης, ο γνωστός διαιτητής από τη Μυτιλήνη που είχε σφυρίξει αυτό το πασίγνωστο και χιλιοτραγουδισμένο πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού το 1996, στο ντέρμπι κόντρα στον Παναθηναϊκό, ήταν ''άγγελος μπροστά στον Τρικάλη''. Η εφημερίδα ''ΩΡΑ ΓΙΑ ΣΠΟΡ'' που πρόσκειται στην ΑΕΚ χαρακτηρίζει τον Τρικάλη ''μασκαρά''.
 
ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΤΡΙΚΑΛΗ ΔΕΝ ''ΤΑ ΛΕΝΕ ΟΙ ΓΑΥΡΟΙ'', ΕΤΣΙ; ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΝΕ ''ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ'' Ή ΕΜΦΑΝΩΣ ΑΝΤΙΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ (ΑΕΚΤΖΗΔΕΣ ΕΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΩ) ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ...
 
Την επόμενη μέρα η ''Αθλητική Ηχώ'', εφημερίδα που μεγάλωσε πολλές γενιές Παναθηναϊκών, μπαίνει κι αυτή στο χορό.
 
 
Η ΚΕΔ, όπως θα δούμε παρακάτω, τιμώρησε τον Τρικάλη και η ''Αθλητική Ηχώ'' αναρωτιέται ''πώς γίνεται κάθε διαιτητής που ευνοεί τον ΠΑΟ να τιμωρείται με στεγνό καθάρισμα;''. Με λίγα λόγια, απόλυτη παραδοχή της εύνοιας του ΠΑΟ από τον Τρικάλη, ακόμη κι από την ''Ηχώ''.
 
Την ίδια μέρα, Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2003, η 5η στη βαθμολογία ΑΕΚ του Σερβοέλληνα τεχνικού από το Μόσταρ της Βοσνίας Ντούσκο Μπάεβιτς υποδέχεται στις 16:45 στο κρατικό γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας την 7η στη βαθμολογία Ξάνθη του Καβαλιώτη τεχνικού Νίκου Καραγεωργίου. Τελικό σκορ 3-2.
 
Με λυτρωτή τον Ίβιτς…
Τρεις πολύτιμους βαθμούς, στην προσπάθεια που κάνει για την τρίτη θέση που οδηγεί στο Champions League, πήρε η ΑΕΚ. Η «Ένωση» νίκησε στο «Νίκος Γκούμας» με 3-2 την Ξάνθη, σε ένα παιχνίδι για γερά νεύρα. Ο εντυπωσιακός Μπούτσεκ αφενός και η επιθετική δυστοκία των παικτών της ΑΕΚ, αφετέρου, δεν επέτρεψαν στους «κιτρινόμαυρους» να προηγηθούν στο πρώτο 45λεπτο. Ο Σλοβάκος τερματοφύλακας βρέθηκε σε εκπληκτική ημέρα και απομάκρυνε τον κίνδυνο σε όσες περίπτώσεις, οι επιθετικοί των γηπεδούχων επιχείρησαν να σκοράρουν. Πιό συγκεκριμένα, στο 24 απέκρουσε το σουτ του Νικολαΐδη, στο 36 απομάκρυνε εντυπωσιακά κεφαλιά του Ράιτ και στο 41 έδιωξε σουτ του Πέτκοφ από το ύψος της περιοχής, ενώ στο 31 ο Μαλαδένης μόνος από το ύψος του πέναλτι, έστειλε την μπάλα πάνω από την εστία της Ξάνθης. Στο δεύτερο ημίχρονο, η ΑΕΚ ξεκίνησε με γκολ από τα αποδυτήρια, καθώς στο 47 Γεωργάτος, Κασάπης και Λάκης συνδυάσθηκαν εντυπωσιακά και ο τελευταίος με διαγώνιο σουτ νίκησε τον Μπούτσεκ, ανοίγοντας το σκορ. Δύο λεπτά αργότερα, η ΑΕΚ έφτασε στο 2-0, καθώς μετά από σέντρα του Γεωργάτου, ο Χρήστος Μαλαδένης, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, δίνοντας ασφαλές προβάδισμα στην «Ένωση». Η Ξάνθη προσπάθησε να απαντήσει, αλλά ο Μιχαηλίδης έδειξε την αξία του, καθώς στο 56 απέκρουσε εντυπωσιακά, κοντινή κεφαλιά του Ζωγραφάκη. Στο 67 έγινε μία σπάνια φάση. Ο Ζωγραφάκης σούταρε από το ύψος της περιοχής, ο Μιχαηλίδης έχασε την μπάλα μέσα από τα χέρια του και ο Φριζενμπίχλερ προσπάθησε να την σπρώξει στα δίχτυα, αλλά ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ του κράτησε τα πόδια. Στην εξέλιξη της φάσης, ο Ράιτ έπεσε με αυτοθυσία πάνω στην γραμμή και απομάκρυνε την μπάλα με το χέρι. Τελικά μετά από συνεννόηση με τον βοηθό του, ο Τσαχειλίδης υπέδειξε την «εσχάτη των ποινών» (χωρίς ωστόσο να δώσει κόκκινη κάρτα στον Κασταρικανό αμυντικό) που εκτέλεσε εύστοχα ο Αυστριακός άσος της Ξάνθης μειώνοντας σε 2-1. Και σαν να μην έφτανε αυτό για την ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς, δύο λεπτά αργότερα και μετά από σύγχυση στα καρέ της ΑΕΚ, ο Ραμπαριβονί με κοντινό πλασέ ισοφάρισε σε 2-2. Στην συνέχεια, η ΑΕΚ ανέλαβε την πρωτοβουλία των κινήσεων και προσπάθησε να φτάσει σε ένα γκολ, όμως και πάλι ο Μπούτσεκ στο 76 δεν…επέτρεψε στον Λάκη από το ύψος της μικρής περιοχής να σκοράρει με κεφαλιά. Ενώ ο εισερχόμενος Τσάρτας δεν μπόρεσε από πολύ καλή θέση να στείλει με απ ευθείας εκτέλεση φάουλ τη μπάλα στα δύχτια. Τελικά, ο Ίλια Ίβιτς που επανεμφανίσθηκε μετά από αρκετό καιρό, «λύτρωσε» την ΑΕΚ, καθώς στο 90ο λεπτό διαμόρφωσε με κοντινό πλασέ το τελικό 3-2.
ΑΕΚ: Μιχαηλίδης, Μπορμπόκης (82 Τσάρτας), Κωστένογλου, Κρέικ, Ράιτ, Μαλαδένης, Κασάπης, Λάκης (77 Ίβιτς), Πετκόφ, Γεωργάτος (77 Κωνσταντινίδης), Νικολαϊδης.
Ξάνθη: Μπούτσεκ, Ζαπρόπουλος, Παπαδημητρίου, Ραμπαριβονί, Βάλλας, Πρίττας (80 Λάιτνερ), Μπαϊκαρά (46 Φριζενμπίχλερ), Ζωγραφάκης, Σφακιανάκης (90 Καζάκης), Μπα, Λαμπριάκος.
 
 
Aς δούμε τις φάσεις του παιχνιδιού.
 
 
Βλέπουμε το πέναλτι που κερδίζει η Ξάνθη, με το οποίο μείωσε το σκορ σε 2-1 στο 67'. Ο Κοσταρικανός αμυντικός της ΑΕΚ Μαουρίτσιο Ράιτ βρίσκει την μπάλα με το χέρι πάνω στην γραμμή του τέρματος της ομάδας του, αλλά δεν βλέπει την κόκκινη κάρτα του διαιτητή Τσαχειλίδη, από το Σύνδεσμο Διαιτητών Ποδοσφαίρου Πειραιά, για να μην μείνει η ΑΕΚ με παίκτη λιγότερο στο ματς για τα 25 λεπτά (με τις καθυστερήσεις) που απέμεναν μέχρι τη λήξη της αναμέτρησης (κλικ πάνω στην εικόνα για να προβληθεί το gif).
 
 
Το τι ακριβώς συνέβη όμως γενικά εκείνο το απόγευμα στη Νέα Φιλαδέλφεια, όσον αφορά τη διαιτησία του Τσαχειλίδη, το αποτυπώνει με την γλαφυρή του πένα κάποια χρόνια αργότερα ο δημοσιογράφος Αντώνης Πανούτσος στην εφημερίδα SPORTDAY.
 
 
Δυστυχώς, ο Ακης Ζήκος βρισκόταν στο Μονακό, αλλά ο Ντέμης Νικολαΐδης που έπαιζε στο ματς, μπορεί εύκολα να του θυμίσει ένα ματς εναντίον της Ξάνθης τον Φεβρουάριο του 2003. Η ΑΕΚ είχε νικήσει 3-2, αλλά αυτό που έμεινε από το ματς ήταν η εικόνα ενός έντρομου διαιτητή, του Γιάννη Τσαχειλίδη, να τον πηγαίνουν κωλοφεράτζα όλοι οι παίκτες της ΑΕΚ μέχρι που σφύριζε 90-10 και η ΑΕΚ κατόρθωσε να βάλει ένα γκολ και να πάρει το ματς. Και το γιατί πήγαιναν τον Τσαχειλίδη «καροτσάκι» δεν χρειάζεται καν εξήγηση. Για να σφυρίζει σαν χεσμένος.
 
Αυτό το παιχνίδι ήταν η αρχή ενός νικηφόρου σερί 12 αγώνων για την ΑΕΚ στο πρωτάθλημα, η οποία έφτασε με αυτόν τον τρόπο μία ανάσα από τη 2η θέση, που οδηγούσε απευθείας τότε στους ομίλους του Champions League, ακόμη και στο πρωτάθλημα εκείνης της περιόδου, που κρίθηκε στην ισοβαθμία Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού. Αυτό το σερί νικών είναι ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών στην ιστορία της ΑΕΚ και σίγουρα το κορυφαίο από τότε που συνέβη και μετά...
 
Την επομένη αυτών των δύο αγώνων, ο Τρικάλης διεγράφη από τους πίνακες κι ο Γιάννης Τσαχειλίδης ''έφαγε'' ποινή 20 ημερών.
 
Κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, η ΚΕΔ/ΕΠΟ αποφάσισε να θέσει εκτός πινάκων διαιτητών τον Χρ. Τρικάλη (ΣΔΠ Τρικάλων), διαιτητή του αγώνα Παναθηναϊκός – Ιωνικός, καθώς επίσης να επιβάλει ποινή είκοσι (20) ημερών στο διαιτητή του αγώνα ΑΕΚ – SKODA Ξάνθη, Ι. Τσαχειλίδη (ΣΔΠ Πειραιά). Έναρξη ποινής: 17.02.2003.
 
 
Σε αυτήν τη συνεδρίαση της ΚΕΔ, ο ''Πρωταθλητής'', εφημερίδα που φυσικά πρόσκειται στον Ολυμπιακό, έστειλε...μπανάνες. Εφόσον μιλάμε για μαϊμούδες, τους έκανε δώρο την αγαπημένη τους τροφή...
 
 
O Xρηστάρας ο Τρικάλης, λοιπόν, τον οποίον βλέπουμε εδώ στη φωτογραφία,
 
 
αλλά κι ο Γιάννης Τσαχειλίδης, γιος του παλαιού παράγοντα του Ολυμπιακού, επί Γουλανδρή αλλά κι αργότερα, μέχρι τα χρόνια του Ανάργυρου Σαλιαρέλη, Μανώλη Τσαχειλίδη, ο οποίος (Γιάννης) μπήκε στην ΚΕΔ και τον...κυνηγούσε να τον σκοτώσει ο Μελισσανίδης της ΑΕΚ πριν από 5 χρόνια (μετά τα βρήκανε, αλληλοαγαπήθηκαν...), ''καθάρισαν'' για ΠΑΟ-ΑΕΚ. Όπως είναι σαφές, η προπαγάνδα των αντιολυμπιακών για την ''παράγκα του Ολυμπιακού επί Κόκκαλη'' μπορούμε να πούμε ότι για μία ακόμη φορά ''έπεσε μέσα''. Στον ύπνο τους, βέβαια, αφού όποιος έχει μνήμη, πρόσβαση σε αρχειακό υλικό και διάθεση να ασχοληθεί με το παρελθόν του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, γελάει με τα ψέματά τους. Σε όλα αυτά και σε πολλά ακόμη που έγιναν εκείνη την περίοδο, ο Θρύλος απάντησε με το έβδομο σερί του πρωτάθλημα το Μάιο του 2003, με αυτό το ΕΠΟΣ της Ριζούπολης...
 
 
Υ.Γ. Για την ιστορία, παραθέτουμε και το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ''DERBY'' του Κώστα Γκόντζου την επομένη του...σόου του Τρικάλη στη Λεωφόρο. Είναι που ''εμείς οι Παναθηναϊκοί, όποτε ευνοούμαστε από τη διαιτησία, έχουμε τα παντελόνια και το παραδεχόμασε, δεν είμαστε γαύροι''. Δείτε εδώ το πώς το ''παραδέχονται''...