ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ...



Σε αυτό το άρθρο δεν θα παραθέσω ντοκουμέντα για το τι κάναμε εμείς σαν γαύροι στην διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, υπάρχουν παιδιά στο site, που είναι σαφώς περισσότερο ικανά και οργανωμένα από την πάρτη μου σε αυτό το κομμάτι. Εξάλλου προηγούνται άλλα…
Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να προσπαθήσω μέσα από μια σκοπιά εντελώς υποκειμενική και μέσα από τα δικά μου μάτια να μεταφέρω τι έζησα αυτά τα ωραία και γνωστά ως ‘πέτρινα’ χρόνια της ιστορίας του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ μας.
Θα μου πείτε τώρα, είσαι παλαβός και χαρακτηρίζεις ως ωραία κάποια περίοδο που ήσουν ‘ετσιθέλικα’ εκτός διεκδίκησης πρωταθλημάτων? Ήσουν ανυπόληπτος σε όλα τα επίπεδα πλην του καθαρά αγωνιστικού,τι σου άρεσε δηλαδή? Όλα αυτά καλά, άγια και εννοείται ότι συμφωνώ, αλλά αφορμή για το συγκεκριμένο άρθρο ήταν το χθεσινό σχόλιο ενός γνωστού μου, άρρωστου λαγού, του στυλ έλα μωρέ και εσείς είχατε πέτρινα χρόνια και εμείς έχουμε τώρα και σε αντίθεση με εσάς έχουμε κατακτήσει και δύο doubles στην δική μας κακή περίοδο. Για να απαντήσω στα παραπάνω ερωτήματα ας δούμε λίγο κάποιες διαφορές τόσο με αφορμή την παραπάνω δήλωση του λαγού, όσο και την πραγματικότητα που βιώνουμε από γάυρους – νεόγαυρους εντός και εκτός γηπέδου σήμερα.
 
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΥΠΕΛΛΑ ποα ΣΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 16 ΧΡΟΝΙΑ
Δύο doubles έχουν πάρει τα τελευταία 16 χρόνια και αυτά έγιναν σημαία και σημείο αναφοράς για κάθε φίλαθλο που σέβεται τον εαυτό του. Το πρώτο θα θυμίσω είναι το πρωτάθλημα του Δούρου και το δεύτερο το πρωτάθλημα της μπουγάδας, του Δαλούκα, του Νικόλα, του Ψιλού Σισέ, κτλ, κτλ κτλ.
Μιλάτε εσείς που δεν μπορέσατε να πάρετε αυτά τα χρόνια ούτε το κυπελλάκι απέναντι στον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ, παίζοντας με παίκτη παραπάνω για περισσότερο από 60 λεπτά παιχνιδιού (μετά την τουλάχιστον υπερβολική αποβολή του Αμανατίδη)?
Μιλάτε εσείς για Ριζούπολη, όταν ο ίδιος ο πρόεδρος σας είχε αποκαλέσει μετά το παιχνίδι κότες και σας περίμεναν οι ίδιοι σας οι οπαδοί στην Παιανία για να κάνετε μαζί αθλοπαιδιές?... Τι έγινε αλήθεια στην Ριζούπολη στην διάρκεια του ματς που σας εμπόδισε να παίξετε την μπάλα που υποτίθεται ξέρατε και μπορούσατε? Να σας υπενθυμίσω ότι οι οπαδοί και η Διοίκησή σας (που ήταν ΠΑΡΟΝΤΕΣ στο ματς) ήρθαν και έφυγαν σαν κύριοι?
Με τον προπυλακισμό του Ευθυμιάδη και την ιστορία με τους κοριούς στο ντέρμπυ της Λεωφόρου έχετε κάτι να πείτε? Τι γίνεται άραγε αυτή η δικαστική υπόθεση?
Για την διακοπή στο περυσινό ματς, που σημειωτέον ήταν και η ταφόπλακα σε όποιες ελπίδες για τίτλο είχατε έως τότε, ή γενικότερα για την περυσινή σας πορεία στο Β γύρο του πρωταθλήματος σας φταίει ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ρε νούμερα?
Έχετε να προσάψετε οτιδήποτε σχετικό με παραπάνω στον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ στην περίοδο των δικών μας ΄πέτρινων΄ χρόνων?
Αναρωτιέμαι αλήθεια αν ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ είχε το 50% της διαιτησίας και της θεσμικής προστασίας στα ‘πέτρινα’ χρόνια του, όπως είχε ο ποα στα δικά του αντίστοιχα τελευταία 16 χρόνια της ιστορίας του που κατέκτησε τα δύο doubles, πόσα πρωταθλήματα θα είχαμε πάρει και εμείς και πόσο πιο ανώδυνα θα είχε περάσει αυτή η εξαιρετικά δύσκολη για την ομάδα περίοδο? Δεν είμαι μάντης, αλλά θεωρώ δεδομένο ότι η σημερινή κατάσταση για τον ποα θα ήταν χειρότερη αν του έλειπαν περίπου τα 40-50 μύρια από το CL, που έβαλε στο ταμείο του από αυτά τα συγκεκριμένα δύο πρωταθλήματα με την αντίστοιχη συμμετοχή του στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης. Πόσο πιθανό θα ήταν χωρίς αυτά τα έσοδα άρα και με μεγαλύτερο οικονομικό άνοιγμα η όποια προσπάθεια απόκτησης της ΠΑΕ ποα από έναν επενδυτή (είτε από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή, είτε από κάποιον άλλον υπαρκτό)? Θα ήταν σαφώς πιο δύσκολο ακόμα και το εγχείρημα της πολυμετοχικότητας.
 
ΚΛΑΙΝΕ ΟΙ ΧΗΡΕΣ, ΚΛΑΙΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΕΣ
Δεν μας έφτανε η κλάψα των αιώνιων δεύτερων, έρχεται και η αληθινή και original κλάψα από το αεκάκι.
Ρε παλικάρια δεν υπάρχετε, είστε εντελώς αλλού, όταν μιλάτε για ΄πέτρινα΄ χρόνια ΕΣΕΙΣ!!! ΟΛΗ η ιστορία σας είναι γεμάτη από ανομβρία τίτλων και μυαλού. Στην διάρκεια της δικής μας ανομβρίας τίτλων και υποτίθεται δικής σας κορυφαίας περιόδου της ιστορίας σας, σας … αγαπούσαμε όπου σας βρίσκαμε με εξαίρεση μιας χρονιάς (στο πρώτο πρωτάθλημά μας επί ΣΩΚΡΑΤΗ). Στην κορυφαίας σας περίοδο 1988 – 2006 σας γλεντάγαμε διαρκώς κανονικά και παρά φύση… Απλά να αναφέρω το κορυφαίο ημίχρονο παιχνιδιού μας που εγώ θυμάμαι σε ντέρμπυ Ελληνικού πρωταθλήματος, το 4-0 στο ντεμπούτο των Σοβιετικών μιγκ του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ? Τότε μωρέ που η αλητείες που είχατε για προέδρους κάνανε ρημαδιό την σουίτα που τους είχε παραχωρηθεί και πετάγανε στα επίσημα στους φιλάθλους μας όλο τον οικιακό εξοπλισμό που υπήρχε μέσα… Να θυμηθούμε τον αγώνα που μνημόνευσε ο Σάββας προχθές? http://www.redsagainsthemachine.gr/articles/130110/san-simera-o-kris-o-kris-o-kris-o-kalantzis
Και υπήρχαν πολλά, μα πάρα πολλά ματς ακόμα, που αξίζουν μνείας.
Καλά όταν αρχίσαμε να παίρνουμε τα πάνω μας, μαζί και τίτλους, υπήρχαν ματς που έγιναν σήμα κατατεθέν της ιστορίας των δύο ομάδων. Αρκεί να θυμηθούμε αυτό της Φιλαδέλφειας, με τελικό σκορ 2-3 με σκόρερς τους γνωστούς βιαστές σας Djole και Giovanni (προσωπικά θεωρώ ότι ήταν ίσως το μεγαλύτερο, το πιο τρανταχτό σε απόδοση και πιο αρχιδάτο διπλό τουλάχιστον στην σύγχρονη ιστορία των αναμετρήσεων των δύο ομάδων). Επίσης το ματς με τον Ποντίκη είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ χαρακτηριστικό της ιστορίας και του ήθους σας (lay down oeoeoe). Ακόμα και κάποιες νίκες σας τα τελευταία χρόνια όπως το 0-1 στο ΟΑΚΑ με γκολ του κοντοπούτανου, κανέναν σοβαρό φίλαθλο της ομάδας μας δεν πείραξε, γιατί πρέπει να θυμίσω ότι η εικόνα του ματς βάση των ευκαιριών ήταν για υπέρ μας 8-0, μαγική εικόνα τελείως.
Το πώς δε, έχουν επιβιώσει οικονομικά, με ΔΥ που τους πιάνει λάστιχο και δεν προλαβαίνουν να παραστούν στην εκδίκαση της προσφυγής του αεκάκι στην Ευελπίδων και φυσικά το Ελληνικό Δημόσιο ζημιώνεται αδρά, είναι για γέλια και για κλάματα. Χαρακτηριστικό το παρακάτω άρθρο.
http://www.redsagainsthemachine.gr/articles/120822/karkinoma-tis-deko-podonifti
Κλείνοντας την συγκεκριμένη ενότητα επειδή όλοι μιλάνε για τα χρέη, που ξεχρέωσε ο Ολυμπιακός επί Διοίκησης ΣΩΚΡΑΤΗ, ας ανάγουν το ποσό που χρώσταγε και εξόφλησε ο Ολυμπιακός σε τωρινά λεφτά και ας κάνουν τις απαιτούμενες συγκρίσεις και μιλάω για αναγωγή και όχι απλά για μετατροπή. Μήπως είναι σταγόνα στον ωκεανό με αυτά που ΧΑΡΙΣΑΝ στο αεκάκι, ή με αυτά που ΧΡΩΣΤΑ ο ποα? Γιατί τόση γαργάρα από τους ΑΡΔ?
Για τις υπόλοιπες ομάδες δεν θα ασχοληθώ καθόλου, γιατί ποτέ στα ΄πέτρινα΄ χρόνια δεν ήταν ανταγωνιστικές όσο αναφορά την κατάκτηση τίτλων. Για ένα περίεργο λόγο όμως ΚΑΜΙΑ ομάδα δεν διαμαρτυρήθηκε ποτέ σοβαρά για παράγκα και άλλα τέτοια χαριτωμένα…
 
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΟΠΑΔΩΝ
Σε αγωνιστικό επίπεδο ήταν απίθανα περίεργο συναίσθημα για τον οποιοδήποτε γαύρο να αρχίζει ένα πρωτάθλημα, η ομάδα να είναι καλύτερη σε ποιότητα από τους ανταγωνιστές της και ως δια μαγείας κάτι να γίνεται και να ΜΗΝ κατακτά τον τίτλο. Σίγουρα έπαιξε και παίζει ρόλο η διοικητική σταθερότητα σε έναν σύλλογο, αλλά θα θυμίσω ότι πέρασαν και περίοδοι που τα διοικητικά του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ δεν ήταν εντελώς μπάχαλο. Η αρμάδα του Μπλαχίν άφησε εποχή, όχι φυσικά για τους τίτλους που κατέκτησε, αλλά για το ποδόσφαιρο που έπαιξε. Θυμίζω ότι υπήρχε εποχή που η ομάδα είχε 3 γκολ μέσο όρο στο Καραϊσκάκη, μιλάμε σίγουρα για μία από τις πιο θεαματικές ομάδες που έχουμε δει τουλάχιστον στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Και όμως αυτή η ομάδα ΔΕΝ πανηγύρισε πρωτάθλημα.
Ακόμα και με αυτά τα ψίχουλα ήμασταν ΟΛΟΙ υπερήφανοι σαν φίλαθλοι του μεγαλύτερου αθλητικού σωματείου στην ιστορία του Ελληνικού αθλητισμού. Πολεμούσαμε ΜΟΝΟ εμείς σαν φίλαθλοι (λόγω ανυπαρξίας Διοίκησης στην ομάδα) όπως μπορούσαμε το σάπιο κατεστημένο του Ελληνικού ποδοσφαίρου.
Θυμάμαι από τα μάρμαρα των επισήμων μια γραφική φιγούρα, τον Μπάμπη τον Ροδέλα που πήγαινε στο 1 μέτρο από τον πουτάνας γιο Ανάργυρο και του φώναζε ΄΄Α ΡΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑΡΑ ΕΙΣΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΕ ΠΟΥΣΤΑΡΑ ΠΡΟΕΔΡΟ΄΄. Προσπάθησαν να τον βουτήξουν 2-3 φορές οι μπράβοι του καρκινώματος, αλλά φύγανε με ασθενοφόρο από ΟΛΗ την υπόλοιπη κερκίδα των επισήμων.
Θυμάμαι τον Σάββα τον Θεοδωρίδη να κάθεται ακριβώς από κάτω μου μαζί με τον Πέτρο Κόκκαλη και τον Δημητράκη τον Θεοδωρίδη.
Θυμάμαι τον αξεπέραστο Δ. Μητροπάνο να μην χάνει αγώνα στην κυριολεξία της αγαπημένης μας ομάδας, έχοντας φυσικά εισιτήριο διαρκείας.
Θυμάμαι τον Ατίλιο με την τρομπέτα του, που σαν πιτσιρικάς μου σήκωνε την τρίχα από το δέος.
ΚΑΝΕΙΣ οπαδός δεν διανοήθηκε σε αυτά τα πολύ δύσκολα χρόνια να αποδοκιμάσει για 90 λεπτά παίχτες, να τους βρίζει εν χορώ λες και είναι ο πραγματικός αντίπαλος. Έκτροπα γίνονταν (καταδικαστέα από όλους), αλλά είναι διαφορετικό να αγανακτείς από την αδικία και διαφορετικό να σπας το ΟΑΚΑ όποτε σου καπνίσει, επειδή και καλά είσαι αντιεξουσιαστής…
Και ξαφνικά στην ζωή του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ μπήκε ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ. Και τι έκανε αυτό το λαμόγιο??? Πήρε έναν ασθενή και αυτός όχι μόνο όρθωσε ξανά ανάστημα, αλλά γαμάει και την μανούλα του κάθε αλλόθρησκου κάθε μέρα στον Πειραιά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αντί λοιπόν να τον βρίζουν φυσιολογικά ΟΛΟΙ οι άλλοι οπαδοί (αφού έκανε τις μάνες τους πουτάνες) φτάσαμε σε σημείο να τον βρίζουν οι νεόγαυροι. Πολλές φορές του πετάγανε και κανένα κινητό ή καφέ για να σπάσουμε και την μονοτονία του γηπέδου, όταν βαριόμασταν βρε αδελφέ…
Το ότι έδωσε και έχασε τα ωραία του λεφτουδάκια, που από ένα σημείο και μετά ήταν θεότρελα ποσά (http://www.redsagainsthemachine.gr/articles/120628/pos-ta-pairnei-o-olympiakos-oi-ependyseis), δεν ασχολείται ή μάλλον δεν θέλει να θυμάται κανείς.
Τα ίδια κάνουν κάποιοι εντελώς μαλάκες και κάφροι και με τον τωρινό πρόεδρο του Ολυμπιακού, τον ΒΑΓΓΕΛΑ, αλλά το παράδειγμα του Σωκράτη είναι πιο χαρακτηριστικό, λόγω των περισσότερων χρόνων στην προεδρία. Αν δε το παραπάνω σχόλιο το εκλάβετε ως τσατσοσύνη και γλείψιμο είστε Μ Η Ν Α Ρ Ε Σ!!!!!!!!!
Αν πάμε στις άλλες ομάδες και δη στον ποα, θα αναφερθώ ΜΟΝΟ στο τελευταίο επεισόδιο του σήριαλ με την τωρινή Διοίκηση να ‘δίνει’ παίκτες στους οργανωμένους, για να τους αναγκάσουν να φύγουν, προφανώς χωρίς αποζημίωση. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά όπως Βύντρα, Σπυρόπουλος, Χριστοδουλόπουλος, Κατσουράνης, κτλ κτλ κτλ. Κατά τα άλλα οπαδοί και Διοίκηση δεν είναι μαζί. Δεν είναι σε καμία περίπτωση τσάτσοι της Διοίκησης. Ούτε τα πανό κατά των παικτών με τον Λεβαδειακό ήταν δικά τους.
Ο σανοφόρος δεν έχει λεφτά ούτε για την ανασφάλιστη αλλοδαπή καθαρίστρια της Παιανίας πια, αλλά ένας φταίει για όλα αυτά. Ποιος??? Φυσικά ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ και ο πρόεδρός του!!! Της κοντής ψ… της φταίνε οι τρίχες λέει ο σοφός λαός.
 
Είχα την πολυτέλεια μέσω του πατέρα μου να πηγαίνω στο γήπεδο από την περίοδο 1981 και να βρίσκομαι με εισιτήριο διαρκείας στο ποδόσφαιρο από την περίοδο 1989. Πριν από αυτό είχε φροντίσει να μου μεταδώσει τις αξίες, την ηθική και το μεγαλείο του Ολυμπιακού, από τα πρώτα κιόλας βήματα της ζωής μου και αυτό είναι κάτι που δεν θα μπορέσω να του το ξεπληρώσω ποτέ. Του υπόσχομαι όμως ότι θα κάνω το ίδιο στον δικό μου γιο.
Τα ΄πέτρινα΄ χρόνια διαμόρφωσαν και εντύπωσαν στο dna των φιλάθλων του Ολυμπιακού, το τι ακριβώς εστί ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ. Έγινε σημείο αναφοράς για μια  ολόκληρη γενιά οπαδών μας, που μέσω αυτής της περιόδου ανδρώθηκαν αλλά και ΕΚΤΙΜΗΣΑΝ την πορεία με τα πρωταθλήματα που ακολούθησε. Εσείς οι νεόγαυροι (όχι στην ηλικία, αλλά στην νοοτροπία) ξυπνήστε και δείτε την πραγματικότητα, αλλά πάνω από όλα μάθετε την ιστορία της ίδιας μας της ομάδας. Για όλα τα παραπάνω, τα ΄πέτρινα΄ χρόνια του συλλόγου μας ήταν ΩΡΑΙΑ, αλλά δυστυχώς για όλους τους αλλόθρησκους δεν πρόκειται να ξανάρθουν.
 
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς.
 
ΥΣΤ. Ο ποδοσφαιριστής στην φωτογραφία είναι ίσως από τους πιο αδικημένους στην ιστορία της ομάδας, με βάση την προσφορά του κυρίως στα ΄πέτρινα΄ χρόνια

Σχόλια

Εικόνα savvas gridlock

Για τον Μπάμπη το Ροδέλα θα μιλήσουμε αναλυτικά στο μέλλον. Ειδικά για κάτι ωραίες εκδρομές, σε Τελ Αβίβ και Σαραγό...

Εικόνα dono

Για Τελ Αβίβ κάτι ξέρω. Αναμένω φίλε