ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 3 - ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ 0



Εχθές είχαμε την 13η αγωνιστική του πρωταθλήματος με αντίπαλο τον Εργοτέλη στο Γ. Καραϊσκάκης. Ένα παιχνίδι που έληξε νικηφόρα για την ομάδα μας με σκορ 3-0, σπάζοντας ένα ακόμα απίστευτο ρεκόρ στην ιστορία μας, αυτό του καλύτερου ξεκινήματος στο πρωτάθλημα, με συνολικά 12 νίκες και και μια ισοπαλία.
Ο Μίτσελ έιχε, όπως αναμενόταν μετά το δύσκολο παιχνίδι στο Παρίσι μεσοβδόμαδα, πολλές αλλαγές στο αρχικό σχήμα. Ο Ρομπέρτο διατήρησε την θέση του στο τέρμα, ο Μπονγκ και ο Τόρες στα άκρα της άμυνας με τον Αβραάμ και τον Μανωλά κεντρικό αμυντικό δίδυμο. Αμυντικό χαφ άρχισε ο Εντιγκά με τον Μανιάτη δίπλα του. Στα άκρα της επίθεσης ξεκίνησαν ο Βάις με τον Κάμπελ και κεντρικό δίδυμο στην επίθεση ο Σαβιόλα με τον Ολαϊτάν, με τον Αργεντίνο να παίζει λίγο πιο πίσω και περιφερειακά της περιοχής.
Το παιχνίδι άρχισε ιδανικά με την ομάδα μας να πετυχαίνει μόλις στο 3΄ γκολ με τον Κάμπελ μετά από εξαιρετική ομαδική προσπάθεια των παικτών μας. Κόψαμε ωραία στον χώρο του κέντρου μετά από σωστή πίεση στον αντίπαλο, η μπάλα βγήκε αριστουργηματικά στον Κάμπελ κι αυτός με πολύ ωραίο πλασέ στην κίνηση νίκησε τον αντίπαλο τερματοφύλακα. Μετά το γκολ ο ρυθμός έπεσε και φάνηκε καθαρά ότι οι παίκτες προσπαθούσαν να βγάλουν σβηστά το παιχνίδι. Ο Εργοτέλης στον αντίποδα παρουσίασε το γνωστό συμπαθητικό του πρόσωπο, με προσπάθεια να χτυπήσει τον Ολυμπιακό με γρήγορη ανάπτυξη και κάθετες μπαλιές στην πλάτη της άμυνας και στα άκρα με τον δαιμόνιο Μπαντιμπανγκά να κάνει πάρτι στην πλευρά του Μπονγκ. Εμείς από την μεριά μας δεν απειληθήκαμε αλλά δεν απειλήσαμε κιόλας τον αντίπαλο και στην δεύτερη πολύ καλή ευκαιρία μας στα χασομέρια του πρώτου ημιχρόνου ευτυχήσαμε να κάνουμε το σκορ 2-0 και να τελειώνουμε την υπόθεση νίκη με ωραία πλασέ του Ολαϊτάν από πολύ κοντά ύστερα από ωραία προσπάθεια από δεξιά του Σάμαρη. Ο Σάμαρης μπήκε αλλαγή στο 25΄ στην θέση του Μανιάτη, όταν αυτός σε μια διεκδίκηση της μπάλας γύρισε το πόδι του και όλα δείχνουν ότι το διάστρεμμα που κληρονόμησε από αυτή την φάση θα τον αφήσει εκτός αγωνιστικών υποχρεώσεων της ομάδας για περίπου 3 εβδομάδες.
Στην ανάπαυλα του ημιχρόνου ο Μίτσελ πρέπει να τους έκραξε αρκετά με αποτέλεσμα μετά το 50΄η ομάδα να ανεβάσει απόδοση και το γήπεδο να κατηφορίσει. Στο 60΄ο Τσόρι πήρε την θέση του Βάις και στο 72΄πέτυχε με σουτ εκτός περιοχής το τελικό 3-0 για την ομάδα μας. Στο 68΄ο Μασάντο πήρε την θέση του Σαβιόλα. Το παιχνίδι τελείωσε χαλαρά με τον Ολυμπιακό σβηστά να παίρνει εύκολα άλλο ένα παιχνίδι στο φετινό πρωτάθλημα.
 
Ατομική κριτική παικτών
 
Ρομπέρτο
Απλός θεατής στην αναμέτρηση. Δεν χρειάστηκε να επέμβει ακόμα κι όταν η άμυνα δέχτηκε πίεση, η μπάλα δεν έφτασε ποτέ σε αυτόν.
 
Μπονγκ
Εκτός τόπου και χρόνου στο πρώτο ημίχρονο, ανέβηκε κάπως στο δεύτερο μέρος. Ο Μαντιμπανγκά έκανε πάρτι, τον εξέθετε συνέχεια και δυστυχώς μετά την επάνοδο από τον τραυματισμό του δεν τον ξαναείδαμε να βγάζει τα πολύ θετικά στοιχεία που μας έδειξε πριν τραυματιστεί.
 
Αβραάμ
Θέλει ακόμα παιχνίδια για να στρώσει. Φαίνεται βαρύς, έχει χάσει μέρος από την ταχύτητά του, αλλά το θετικό είναι ότι εχθές ήταν καλύτερος από τις προηγούμενες εμφανίσεις του, κόντρα σε έναν καλύτερο αντίπαλο. Το γεγονός όμως της συνεχής αστάθειάς του σε όλα τα στημένα του αντιπάλου (στο ένα κωλοκάθησε κιόλας), κάνει την οριστική επάνοδό του στην πρότερη κατάσταση μακρινή εικόνα ακόμα.
 
Μανωλάς
Σαφώς ο καλύτερος της άμυνας εχθές. Κέρδισε μπάλες και γενικά φάνηκε σαν να ήταν ο εμπειρότερος της χθεσινής αμυντικής τετράδας.
 
Τόρες
Τον είδαμε λοιπόν κι αυτόν σαν βασικό φέτος. Δεν μπορώ να τον κρίνω σοβαρά από την χθεσινή του και μόνο εμφάνιση. Τα θετικά που είδα είναι ότι έκανε τα βασικά του ρόλου του με επιτυχία. Δεν εκτέθηκε σχεδόν ποτέ, περιόρισε τους όποιους κινδύνους εύκολα με τις καλές τοποθετήσεις του. Δεν ανέβηκε πολύ πάνω από την σέντρα, δεν θα έλεγα ότι είδαμε έναν παίκτη που καθαρίζει τις φάσεις με την δύναμή του ή με την ταχύτητά του. Άλμα αξιόλογο δεν έδειξε ότι έχει, αλλά μάλλον είναι πολύ νωρίς και άδικο να προσπαθήσουμε να του βρούμε τα όποια αρνητικά του αγωνιστικού του προφίλ. Είναι πολύ σημαντικό που αρχίζει και παίρνει χρόνο συμμετοχής σε επίσημα παιχνίδια και ευελπιστώ να  δούμε έναν καλύτερο παίκτη όσο περνάει ο καιρός.
 
Εντιγκά
Στο πρώτο ημίχρονο, αν δεν έπαιζε ο Μπονγκ θα ήταν σίγουρα ένας από τους χειρότερους παίκτες του γηπέδου. Δεν έκοβε, δεν μεταβίβαζε, δεν κάλυπτε χώρους. Γενικότερα ήταν μια μαύρη τρύπα στο κέντρο. Στο δεύτερο μέρος η κατάσταση βελτιώθηκε αλλά όχι και ριζικά. Έκανε απλά κάποια προβλεπόμενα πράγματα, όπως να κόβει την μπάλα στον χώρο ευθύνης του. Δεν νομίζω ότι είναι ένα στυλ ποδοσφαιριστή που ταιριάζει με την φιλοσοφία που θέλει ο Μίτσελ για τον αμυντικό χαφ του.
 
Μανιάτης
Όσο αγωνίστηκε ήταν μάλλον ο καλύτερος παίκτης της ομάδας. Το κακό όμως είναι ότι τραυματίστηκε, όχι σοβαρά, αλλά ικανά να τον κρατήσουν ένα μήνα σχεδόν εκτός αγώνων. Θα λείψει πολύ γιατί τα τρεξίματα του αρχηγού δεν τα αναπληρώνει κανείς στο υπάρχον ρόστερ.
 
Βάις
Παρτάλι από τα λίγα εχθές. Είναι σε κακή αγωνιστική και ψυχολογική κατάσταση τον τελευταίο καιρό, κάτι που βγάζει μάτι αμέσως. Είναι μόνιμα σε μια τρικυμία μόλις παίρνει την μπάλα, όλες του οι προσπάθειες είναι ανολοκλήρωτες και σπάει και τα νεύρα όλων των συμπαικτών του γύρω του. Μπορεί να φταιει το σκυλί του, μπορεί αν φταιει ότι δεν αισθάνεται σίγουρος για την θέση του στην ενδεκάδα, αλλά όλοι ανεξαιρέτως οι αθλητές κρίνονται για την συνέπεια και την σταθερότητα της απόδοσής τους και σε αυτόν τον τομέα υστερεί. Εχθές μου θύμισε τον κακό Λέτο - κοτολέτο, που σε κακή μέρα ήταν εκνευριστικός.
 
Κάμπελ
Για ακόμα μια φορά ήταν καλός, για ακόμα μια φορά ήταν χρήσιμος για την ομάδα. Έβαλε ένα πανέμορφο γκολ, προσπάθησε να προσφέρει στο σύνολο. Σε κάποιες στιγμές προσπαθούσε τόσο έντονα και με τόση ένταση που μου θύμισε κάτι από Φουστέρ.
 
Σαβιόλα
Δεν ήταν καλός, έχασε δύο καλές ευκαιρίες στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά περιμένω πολύ περισσότερα πράγματα από τον παίκτη. Ευελπιστώ ότι μετά τις γιορτές θα δούμε άλλον παίκτη, πιο ανεβασμένο αγωνιστικά, πιο κοντά στα πρότυπα που έχει θέσει αυτός σε όλες τις προηγούμενες ομάδες του.
 
Ολαϊτάν
Προσπάθησε πολύ, έβαλε ένα ωραίο γκολ και έδειξε σε όλους τους υπόλοιπους πως ένας παίκτης που έχει να παίξει βασικός από το παιχνίδι της Ν. Σμύρνης με τον νιόνιο στις 28.09 πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα να αρπάξει την ευκαιρία που θα του δώσει ο προπονητής του. Γιατί ο παίκτης αυτό ακριβώς έκανε στο χθεσινό παιχνίδι.
 
Σάμαρης
Δυστυχώς αλλά κι αυτός ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Αν έλειπε η φάση που μόνος του δημιούργησε στο γκολ του Ολαϊτάν, τότε θα μιλάγαμε για πολύ κακή εμφάνιση. Κράτησε πολύ και χωρίς αιτία την μπάλα στα πόδια του, οι μεταβιβάσεις του δεν ήταν σωστές και στην τελική δεν άλλαξε την υποτονική εικόνα της αμυντικής μας λειτουργίας στο κέντρο του γηπέδου.
 
Τσόρι
Μόλις μπήκε στο γήπεδο η ομάδα ηρέμησε και έβγαλε φάσεις. Σε μία από αυτές σκόραρε με σουτ εκτός περιοχής. Πρέπει να ανέβει και να αρχίσει να σκοράρει πιο συχνά γιατί μέχρι την επάνοδο του Μήτρογλα έχουμε ανάγκη γκολ από τους μεσοεπιθετικούς μας.
 
Μασάντο
Έκανε μια μεστή εμφάνιση σε ένα παιχνίδι που είχε κριθεί πολύ πριν την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο. Οπωσδήποτε θέλει παιχνίδια στα πόδια του, αλλά κυρίως ανέβασμα της ψυχολογίας του εν΄ όψει του παιχνιδιού -τελικό με την Άντερλεχτ, γιατί μάλλον φαντάζει την πιο πιθανή επιλογή στην ενδεκάδα στην θέση του τραυματία Μανιάτη (που έτσι κι αλλιώς δεν θα έπαιζε λόγω καρτών).
 
Προπονητής
Ο Μίτσελ έδωσε χρόνο συμμετοχής σε παίκτες που δεν θεωρούνται βασικοί. Δεν θα έλεγα ότι τον δικαίωσαν απόλυτα, αλλά καθάρισαν πανεύκολα ένα παιχνίδι, με έναν αντίπαλο που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα σε έναν Ολυμπιακό μετά από ευρωπαϊκό παιχνίδι και στο τέλος ενός σερί αγώνων που ξεκίνησε από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Η φυσική κατάσταση της ομάδας είναι αξιομνημόνευτη, αλλά και εχέγγυο για το μέλλον της στις φετινές διοργανώσεις. Όταν αποφασίζει στην Ελλάδα να αλλάξει ταχύτητα στο παιχνίδι της, τότε κανένας αντίπαλος δεν έχει τύχη απέναντί της. Από τον τελευταίο στην βαθμολογία, έως τον μπάοκ του Ιβάν. Για εμένα το σημαντικό είναι άλλο. Ο προπονητής δείχνει και είναι το απόλυτο αφεντικό στην ομάδα, με την πλήρη στήριξη της Διοίκησης και των οπαδών (επιτέλους). Αυτό από μόνο του δημιουργεί ένα κλίμα στο εσωτερικό του Ρέντη που ανεβάζει ένα τουλάχιστον επίπεδο όλους τους παίκτες. Πλέον δεν υπάρχει αμφισβήτηση γιατί ο ίδιος με τις πράξεις του και τα πεπραγμένα του την έχει τελειώσει.
 
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς.

Σχόλια

Εικόνα Νίκος Γόδας

Εμένα, φίλε Dono, μου άρεσε ο Βάις χθες. Όχι επιθετικά, που συμφωνώ απόλυτα μαζί σου περί τρικυμίας, αλλά στην προσπάθειά του να μαρκάρει. Να κάνει, δηλαδή, αυτό που του ζήτησε ο Μίτσελ. Τα άκουσε με΄τα την Παρί, δικαίως και κατευθείαν έδειξε σημάδια διόρθωσης. Μου άρεσε που γύρναγε συνέχεια να καλύψει τον Μπονγκ, μου άρεσε που έκανε τάκλιν κάμποσες φορές, μου άρεσε που συμμορφώθηκε και στάθηκε σούζα στον Μίτσελ. Μου αρκεί η πρόθεση προς το παρόν. Να λέμε τα άσχημα, να λέμε και τα καλά.

Ο Μπονγκ είναι για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι παραφωνία. Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι δείχνει να αγνοεί τα βασικά της θέσης του. Λείπει συνέχει από το σωστό σημείο και αφήνει μεγάλα κενά. Μέχρι και ο Βάις γύριζε για να τον καλύπτει.

Πολύ ωραίος ο Ολαϊτάν. Μεγάλο κεφάλαιο.

Δυστυχώς, είναι εξαιρετικά δύσκολο να δούμε ξανά τον παλιό Αβραάμ. Είναι και η ηλικία τέτοια που δεν επιτρέπει την εύκολη επάνοδο. Μακάρι να διαψευστώ. Το καλό είναι ότι Μανωλάς και Σιόβας τον καλύπτουν πολύ καλά.

Τί ακριβώς μας δίδαξε η αντίδραση του επίσημου Ολυμπιακού για την περιγραφή του αγώνα με την Παρί; Τρία πέναλτι κατάπιε ο ανεκδιήγητος διαιτητής και ο σπίκερ μούγκα στην στρούγκα. Τόσο δύσκολο να πούνε ότι, ναι ρε πούστη, είναι πέναλτι. Τί φοβούνται; Μήπως στιγματιστούνε; Αυτά είναι γελοία πράματα.

Εικόνα savvas gridlock

Θωμά, ακριβώς επειδή είναι όπως είναι ο Αβράμης κι ακριβώς επειδή σε άλλα ματς παίζει δίπλα στο Μανωλά ο Σιόβας, αναγκάζεται να γίνεται στόπερ ο Μπονγκ και να μην βγαίνει ενεργητικά στο χώρο ευθύνης του, στην γραμμή απάνω. Ο Μανωλάς τρέχει να καλύψει Σιόβα-Αβραάμ και δημιουργείται κενό για παίκτες του αντιπάλου που έρχονται από τον άξονα να πατήσουν την περιοχή μας, το οποίο κενό πρέπει να καλυφθεί με διαγώνια κάλυψη από ακραίο μπακ. Αν ήταν καλύτερα ο Αβράμης ή αν είχαμε κι άλλο στόπερ που δαγκώνει όπως ο Μανωλάς και δεν τον φοβάσαι στο ένας με έναν, πιστεύω ο Μπονγκ θα έπαιζε στη θέση του κανονικά. Τώρα παίρνει αυτήν την εντολή από το Μίτσελ και το λέω με σιγουριά αυτό για το Μίτσελ, γιατί το ίδιο συμβαίνει από την προετοιμασία μας, στα φιλικά, πριν έρθει ο Μπονγκ. Οι ακραίοι μπακ καλύπτουν τα στόπερ, αφού ο Μίτσελ δεν τους εμπιστεύεται τόσο πολύ. Και δεν έχει άδικο, αν θυμηθείς πως στην προετοιμασία φέτος ακόμη και ο Μανωλάς δεν έβγαζε καν τα προγράμματα των ασκήσεων. Πιστεύω το Γενάρη με την αλλαγή του Μεντζανί με έναν άλλο στόπερ να λυθεί το θέμα, γιατί συμφωνώ μαζί σου, δυστυχώς, για το μέλλον του Αβράμη...

Εικόνα red apple

Και προς επίρρωση των λεγομένων σου, να θυμηθούμε ποιά ήταν η εικόνα του Μπονγκ στα πρώτα παιχνίδια. Δράκων ήταν το παιδί. Και μένα με ξένισε που τον έβλεπα σε Παρί και Εργοτέλη να συγκλίνει -ιδίως με την Παρί- με αποτέλεσμα να έχουμε μαύρη τρύπα από την πλευρά του, μιας και είχε να αντιμετωπίσει πολύ ταχείς αντιπάλους

Εικόνα Νίκος Γόδας

Ναι, έχεις δίκιο. Δεν το είχα συνδυάσει έτσι για τον Μπονγκ.

Εικόνα savvas gridlock

14.495 εισιτήρια χθες στο Καραισκάκη. Με Μπενφίκα-Παρί-Άντερλεχτ τίγκα όμως το γήπεδο. Ένα κάρο μαλακίες ακούμε, ότι ''γεμίσαμε φασίστες-υπαλλήλους'' στη θύρα 7, αλλά οι κεντρικές θύρες άδειες χθες. Στις κεντρικές θύρες οργανωμένοι κάθονται? Αν σε ενοχλεί κάτι στη θύρα 7, τράβα κάτσε σε μία άλλη θύρα στο Καραισκάκη ή στο άλλο πέταλο, που κι εκεί φθηνό είναι το εισιτήριο. Το άλλο παραμύθι, ''ακριβά εισιτήρια, δεν έχει λεφτά ο κόσμος'', πήγε κι αυτό περίπατο χθες. Ούτε τα μισά διαρκείας ήρθανε. Έχουν πληρώσει για το εισιτήριο και δεν έρχονται. Μήπως δεν βλέπουν μπάλα? Τα ρεκόρ της ομαδάρας του Γουλανδρή απειλούμε. 4-5άρες μοιράζει ο Θρύλος στην Ελλάδα κι ένα βήμα από τους ''16'' του Champions League είμαστε. Μήπως δείχνει τα ματς η ελεύθερη τηλεόραση, ώστε να πει κάποιος ''πού να τρέχω μωρέ τώρα, ας αράξω σπίτι, σιγά το Ολυμπιακός-Εργοτέλης που θα δω''? Πάλι έξω πρέπει να βγεις να δεις το ματς, ούτε stream αφήνει η NOVA μέσω Internet για τα παιχνίδια, εκτός αν περάσουμε στην παράνοια ''έχω λεφτά να πληρώνω κάθε μήνα NOVA, αλλά δεν έχω λεφτά να πηγαίνω στο Καραισκάκη''. Ας το πάρουμε απόφαση. Έχουμε να κάνουμε με πολλούς ΝΕΑΣ ΚΟΠΗΣ Ολυμπιακούς. Βαζελάκια, που ολοένα αυξάνονται. Δεν ξέρω τι θα γίνει, αλλά αυτό πρέπει να αλλάξει κι όποιος δεν το βλέπει, είτε άσχετος είναι και δεν ξέρει πού πέφτει το γήπεδο, είτε κοιμάται όρθιος, είτε την πάει αλλού τη δουλειά, επειδή το έχει, αυτό, μέσα του.

Εικόνα red apple

Μέσα είστε και οι δύο σας...