7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1973: ΠΑ-ΝΙ-ΚΟΣ ΣΤΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ



Θυμάστε τι λέγαμε χθες; Οι ιστορίες για το ''40.000 γαύροι μέσα στο Καραϊσκάκη, 10-15.000 απ'έξω'' είναι αληθινές και δεν βγήκανε από τις κοιλιές κάποιων μεγαλύτερων ηλικιακά Ολυμπιακών. Ας δούμε άλλη μία.
 
7 Φεβρουαρίου 1973 και στα πλαίσια της φάσης των ''16'' του Κυπέλλου Ελλάδος, ο Ολυμπιακός του ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ και του Λάκη Πετρόπουλου στον πάγκο, υποδέχεται σε νοκ-άουτ αγώνα στο Καραϊσκάκη τον ΠΑΣ Γιάννινα, ομάδα Β' Εθνικής. Οι Γιαννιώτες είχαν στις τάξεις τους αρκετούς Αργεντίνους παίκτες και η ομάδα τους ήταν ουσιαστικά καλύτερη από πολλές αντίστοιχες της Α' Εθνικής, ενώ τις ημέρες πριν το ματς, οι εφημερίδες γέμισαν με προαναγγελίες για τους ''χιλιάδες Γιαννιώτες που θα έρθουν εκδρομή στο Καραϊσκάκη''. Από τη μία η ''πρόκληση'' των πολλών φιλοξενουμένων οπαδών στο σπίτι μας, από την άλλη η ανάγκη για στήριξη στην ΟΜΑΔΑΡΑ ΤΟΥ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ, που έφτυνε αίμα για να κερδίσει κάθε αγωνιστική στο πρωτάθλημα διαιτητές και κάθε χουντικό παρατρεχάμενο που επιχειρούσε να της φράξει τον δρόμο προς το νταμπλ, δεν θέλανε και πολύ οι γαύροι. Ας δούμε λοιπόν το τι έγινε σε αυτό το παιχνίδι.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 8-2-1973
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 8-2-1973
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
1-0 κέρδισε ο Θρύλος με γκολ του Σιώκου. 38.523 εισιτήρια κόπηκαν στο ματς, γιατί η Αστυνομία δεν επέτρεπε να διατεθούν περισσότερα από 38.500 και με τα χίλια ζόρια δώθηκαν μόλις 23 παραπάνω. Στο Καραϊσκάκη κόπηκαν 5.500 περισσότερα εισιτήρια από όσα κόπηκαν σε όλα τα άλλα ματς Κυπέλλου που έγιναν την ίδια μέρα, με τον ΠΑΟ να αγωνίζεται ως γηπεδούχος. Κανείς δεν αρνείται ότι πολλοί Γιαννιώτες βρέθηκαν στο Καραϊσκάκη. Ακόμη και το ΦΩΣ το παραδέχεται. Πόσοι ήταν όμως αυτοί; Ήταν περισσότεροι από τους 15.000 οπαδούς που δεν βρήκαν εισιτήριο και έμειναν εκτός γηπέδου, αν και τραβήχτηκαν μέχρι το Καραϊσκάκη; Ποιοι μπλόκαραν όλους τους δρόμους Αθήνας και Πειραιά προς το Καραϊσκάκη δύο ώρες πριν το ματς; Ποιοι έκαναν ντου και έσπασαν τη Θύρα 5 του Σταδίου;
 

 
Η ''Ηχώ'', ως vazeletta της εποχής, έγραφε πως οι χιλιάδες Γιαννιώτες απλώθηκαν στις εξέδρες και ήταν ''έντονη μειοψηφία''. Επίσης, βρήκε αφορμή να κράζει, επειδή ''οι γαύροι διαπόμπευσαν τον τραυματία λίμπερο Μιγκέλ Νικολάου, βάζοντάς τον να παίξει αν και δεν μπορούσε, μόνο και μόνο επειδή πλήρωσαν πολλά λεφτά για να τον αποκτήσουν''. Την επόμενη μέρα όμως, ο Θρύλος ζήτησε κι επισήμως από το χουντικό ΓΓΑ, για μία ακόμη φορά, να του επιτραπεί να διαθέτει περισσότερες από 40.000 εισιτήρια.
 

 
Η ουσία είναι μία.
 
42.000 ΜΕΣΑ, 15.000 ΓΑΥΡΟΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ.
 
Τότε, το 1973...
 

Σχόλια

Εικόνα ΔΙΑΣ

προφανως η οικονομική ανεσις των γαυρων το 1973 ήταν τέτοια που μπορούσαν να ανταπεξέλθουσιν στο κόστος του εισητηρίου..τα παρκαρισμένα υπερπολυτελή αυτοκίνητα απέκλειαν τους χωματόδρομους γύρω από το γήπεδο. ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ερχονταν ο κόσμος στο Καραισκάκη ΝΕΟΓΑΥΡΟΙ!!! ούτε καφέ στο καφενείο (όχι φρέντο) ούτε τσιγάρο, για να μαζευτούν τα χρήματα για το ΘΡΥΛΟ. η πιτσιρικαρία τσαμπιά, παρακαλούσε για κανα "φοράκι" να μπει στο γήπεδο. Ξέρετε τι είναι το "φοράκι" νεόγαυροι?

Εικόνα clark gheibol

Τι είναι το φοράκι μπαρμπα Ζεφ;

Εικόνα ΔΙΑΣ

"φοράκι: Τυπικά, εισιτήριο για ποδοσφαιρικο ματς με τιμή εξαιρετικά χαμηλή. Στην πράξη, εισιτήριο ελευθέρας εισόδου".
Οι ομαδες εβγαζαν ενα μικρο αριθμο τετοιων εισητηρίων και τα εδιναν κυριως στους ποδοσφαιριστες για να τα μοιραζουν σε φιλους και γνωστους τους. Στην τελευταία προπονηση του ΘΡΥΛΟΥ στο βοηθητικό του καραισκάκη μαζευόμασταν η πιτσιρικαρία και παρακαλουσαμε τους παιχτες να μας δωσουν κανα φορακι να δουμε το ματς. δεν ειμασταν παντα τυχεροι. Αυτός που εδινε σχεδον παντα στη πιτσιρικαρία ήταν ο Γαλάκος.

Εικόνα red apple

Θυμάμαι μία από τις πρώτες αγωνιστικές που έχει έρθει ο Λοσάντα και έχουμε πάει όλη οι εφηβοπαρέα από τα Πατήσια στο Καραισκάκη για να δούμε τον παιχταρά

Στην μπάντα στην μπάντα έρχεται ο Λοσάντα..

Αυτή την ομαδάκλα του Γουλανδρή την έβλεπα σε όλη την Αττική κείνη τη χρονιά

Ο κόσμος ήμασταν σαν σταφύλια, όπου μπορούσε κανείς να δει λίγο αγωνιστικό χώρο, αν δεν ήσουν στην κερκίδα, όπως πίσω από τα κάγκελα.

Ριζούπολη, με ΥΒ και 20 χιλιάδες κόσμο...

Τρομερές εικόνες, Σάββα