ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΖΕΛΑ? LAST YEAR!!
Γράφτηκε απο dono στις 10:54 | 18-02-2014
Η καταληκτική ημερομηνία για την αδειοδότηση των ομάδων έρχεται (τέλος Μαρτίου πριν τα play offs) και αρχίζουν και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για την έκβαση του φακέλου του βαζελάκου. Διαβάζουμε τον Καρπετόπουλο.
Διαβάζω διαρκώς ότι ο Παναθηναϊκός θα καταθέσει λέει στην ΕΠΟ ένα φάκελο για να αδειοδοτηθεί, που «θα είναι πολύ βελτιωμένος σε σχέση με τον περσινό». Θέλω να θυμίσω ότι και πέρυσι ο φάκελος του ΠΑΟ ήταν σύμφωνα με την ΠΑΕ και το παιγνίδι των διαρροών της προς τους ρεπόρτερ άψογος και καταπληκτικός, τόσο μάλιστα ώστε όταν είχε έρθει στο τέλος της διαδικασίας η UEFA για να τον ελέγξει, εκφράζονταν η βεβαιότητα πως η ομάδα και στην Ευρώπη θα παίξει και η ΕΠΟ θα εκτεθεί γιατί ο εκπρόσωπός της κ. Γιώργος Δημητρίου στην Επιτροπή Εφέσεων είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του.
Δεν ξέρω αν το θυμόσαστε, αλλά οι παράγοντες του ΠΑΟ απειλούσαν τον Δημητρίου με μηνύσεις (!) γιατί είχε κάνει αρνητική εισήγηση. Μετά ήρθε η UEFA, o φάκελος απορρίφθηκε, ο ΠΑΟ δεν έπαιξε στην Ευρώπη, αλλά χάρη στην ΕΠΟ και στην μεγάλη διευκόλυνση που έγινε στην ομάδα, ο ΠΑΟ κατάφερε να κάνει κανονικά μεταγραφές. Ουδείς βέβαια αμφιβάλει για το ότι αυτό δεν έπρεπε να συμβεί καθώς δεν γίνεται να ισχύουν άλλα εντός και άλλα εκτός Ελλάδος – αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
Ευσεβής πόθος η αισιοδοξία
Τα θύμισα αυτά για να κάνω κατανοητά δυο πράγματα. Το πρώτο ότι όλη αυτή η αισιοδοξία, όπως εκφράζεται από την ΠΑΕ, δεν είναι παρά ευσεβής πόθος: μπορεί ο ΠΑΟ να αδειοδοτηθεί, όμως η όποια αξιοπιστία της ΠΑΕ, όταν σήμερα μιλάει για το φάκελο, είναι ελάχιστη. Το δεύτερο είναι ότι φέτος αποκλείεται να ισχύσουν άλλα στην Ελλάδα και άλλα στο εξωτερικό. Μετά τα περσινά, ο ΠΑΟ τελεί υπό επιτήρηση, ο φάκελός του θα κριθεί και από την UEFA (χωρίς μάλιστα την παραμικρή έκτακτη διαδικασία) και η όποια πίεση μπορεί η ΠΑΕ ν' ασκήσει στην ΕΠΟ, στην UEFA δεν έχει νόημα.
Είναι τόσο δύσκολο να καταλάβει κανείς αν μια ομάδα μπορεί η όχι να αδειοδοτηθεί; Όχι φυσικά, αρκεί να μην διαβάζει κανείς τις θέσεις της εκάστοτε ΠΑΕ που έχει πρόβλημα, διότι όλες παραποιούν την πραγματικότητα, σπέρνουν συγχύσεις και λένε τα δικά τους πιστεύοντας ότι απευθύνονται σε ένα ακροατήριο που δεν καταλαβαίνει τίποτα. Κι όμως το πράγμα είναι πολύ απλό.
Δεν είναι αστροφυσική
Η διαδικασία της αδειοδότησης στηρίζεται σε δυο πολύ απλούς ελέγχους: δεν είναι αστροφυσική. Ο πρώτος έλεγχος σχετίζεται με τα χρέη της ΠΑΕ που ζητά να αδειοδοτηθεί και ο δεύτερος με το πώς η ΠΑΕ μπορεί να είναι συνεπής, απέναντι στην εξυπηρέτηση του χρέους της. Ο πρώτος έλεγχος από την αρμόδια επιτροπή αφορά την επαλήθευση των στοιχείων – εξετάζουν δηλαδή οι αρμόδιοι της επιτροπής αδειοδότησης της ΕΠΟ (αρχικά) και της UEFA (αν χρειαστεί) αν τα χρέη που δηλώνονται είναι πραγματικά ή αν υπάρχουν οφειλές που αποκρύπτονται. Ο δεύτερος έλεγχος είναι ακόμα πιο απλός: η επιτροπή κρίνει, αν με βάση στοιχεία που οι ΠΑΕ παραθέτουν, στο ταμείο τους υπάρχει πιθανότητα να βρεθούν τα χρήματα, ώστε τα οποία χρέη να πληρώνονται μέσα στη χρονιά κανονικά και χωρίς στάσεις πληρωμής ή αναβολές.
Η περίπτωση του ΠΑΟ είναι πολύ απλή. Ο ΠΑΟ χρωστάει πολλά σε πρώην ποδοσφαιριστές και προπονητές, αλλά και στο ΟΑΚΑ, στο ΙΚΑ, στην εφορία κτλ. Για προφανείς λόγους η ΠΑΕ πιστεύω ότι είναι συνεπής σε ότι αφορά τις όποιες οφειλές στο δημόσιο: για αυτές καραδοκεί το ΣΔΟΕ, οι οικονομικοί εισαγγελείς, το Υπουργείο Οικονομικών κτλ. Ο βραχνάς είναι τα χρέη προς ποδοσφαιριστές και προπονητές. Ο ΠΑΟ δεν θα είχε καμία απολύτως πιθανότητα να αδειοδοτηθεί, αν η ΕΠΟ μετά τη συμφωνία που έκανε με τα συνδικαλιστικά όργανα των ποδοσφαιριστών, δεν έδινε στις ομάδες το δικαίωμα να πληρώσουν τα χρέη σε ένα πολύ συγκεκριμένο αριθμό μηνιαίων δόσεων.
Οσο πιο μεγάλο είναι το χρέος, τόσο πιο πολλές οι δόσεις που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 40. Αυτή είναι η τύχη του ΠΑΟ, που εν προκειμένω, πρακτικά, μέσα στην επόμενη σεζόν θα πρέπει να πληρώσει μόλις το ένα τέταρτο των συνολικών του χρεών σε παίκτες και προπονητές. Αν π.χ χρωστάει συνολικά σε πρώην παίκτες, ας πούμε 25 εκατομμύρια ευρώ, (το νούμερο είναι απολύτως τυχαίο), αυτά διακανονίζονται σε 40 δώσεις και μέσα στη σεζόν 2014 -15, για την οποία αδειοδοτείται, θα πρέπει να πληρώσει κάτι παραπάνω από 7,5.
Καταληκτική ημερομηνία η 31η Μαρτίου
Το πρόβλημα είναι στο δεύτερο μέρος του ελέγχου. Η διοίκηση του ΠΑΟ πρέπει να πείσει ότι αυτά τα χρήματα για την καταβολή των δόσεων, τα, σύμφωνα με το παράδειγμα, 7,5 εκ, μπορεί να τα βρει: η διαδικασία ονομάζεται «πλάνο βιωσιμότητας της ΠΑΕ» και είναι απλή. Για να αδειοδοτηθείς πρέπει να κάνεις ένα από τα τρία απλά πράγματα: ή α) μια, ολοκληρωμένη μέχρι τη μέρα εξέτασης του φακέλου, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που να καλύπτει την εξυπηρέτηση του χρέους ή β) να εμφανίσεις αυτά τα χρήματα, που μπορεί να έχεις βρει από χορηγούς, πωλήσεις παικτών, δωρεές κτλ, σε ένα ειδικό τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο να φαίνεται ότι είναι χρήματα δεσμευμένα για συγκεκριμένο σκοπό, ή γ) να εμφανίσεις μια εγγυητική επιστολή τραπέζης, που κι αυτή για να την πάρεις πρέπει κάποιος να εγγυηθεί στην Τράπεζα το ποσό με εγγύηση την προσωπική του περιουσία, τις καταθέσεις του κτλ. Όλα αυτά πρέπει φέτος να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τη μέρα του ελέγχου του φακέλου. Επειδή αυτός ο έλεγχος θα γίνει πριν την έναρξη των play off, χρησιμοποιείται ως ενδεικτική καταληκτική ημερομηνία η 31η Μαρτίου – στην πραγματικότητα οι ομάδες έχουν και μια εβδομάδα επιπλέον.
Τι σημαίνει αυτό για τον ΠΑΟ; Ότι η ΠΑΕ έχει περιθώριο μέχρι το Μάρτιο να φτάσει σε συμφωνία με τους παίκτες στους οποίους χρωστάει και να βρει τα χρήματα με τα οποία να πείσει ότι θα καλύπτει αυτούς τους διακανονισμούς σε όλη τη διάρκεια της επόμενης σεζόν. Μην ακούτε τις κουταμάρες του τύπου ο ΠΑΟ «έχει μικρότερο κόστος από πέρυσι, δεν πληρώνει την Παιανία» κτλ. Ο ΠΑΟ όντως κοστίζει συνολικά λιγότερα, αλλά έχει και πολύ λιγότερα έσοδα: λείπουν π,χ από τον εφετινό ισολογισμό του όλα τα χρήματα που η ΠΑΕ έβαλε στο ταμείο από την περσινή συμμετοχή της σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις - και ήταν πάνω από 3,5 εκατ ευρώ. Βαραίνουν επίσης αρνητικά τον ισολογισμό του τα δάνεια που η ΠΑΕ έχει εμφανιστεί να έχει λάβει κι ας τα έχει εγγυηθεί ο Αλαφούζος. Εκτός, αν ο πρόεδρος τα πάρει αυτός πάνω του – αλλά και πάλι χρειάζεται και πολύ φρέσκο χρήμα.
Περιορισμοί στις μεταγραφές
Αν ο ΠΑΟ δεν αδειοδοτηθεί το καλοκαίρι δεν θα παίξει στην Ευρώπη και θα έχει και περιορισμούς στις μεταγραφές του. Για να αδειοδοτηθεί, όπως ελπίζω να καταλάβατε, πρέπει μέχρι τις 31 Μαρτίου κάποιος να βάλει χρήματα: δεν ξέρω πόσα ακριβώς, αλλά αν η ΠΑΕ είναι σε ανάλογη κατάσταση με πέρυσι, μπορεί να χρειαστούν γύρω στα 6 με 8 εκατομμύρια. Αυτά έλειψαν και ο ΠΑΟ πέρυσι έμεινε εκτός Ευρώπης. Κατά τη γνώμη μου ήταν τυχερός που η UEFA τον έκοψε πριν αρχίσουν οι διοργανώσεις της. Αν τον ανακάλυπταν αργότερα θα τον τιμωρούσαν όπως π.χ την ΑΕΚ, που ακόμα κι αν εξασφαλίσει του χρόνου ή του παραχρόνου δικαίωμα να παίξει στην Ευρώπη, μέσω μιας κάποιας αγωνιστικής επιτυχίας και πάλι δεν μπορεί να το κάνει, αφού είναι τιμωρημένη από την UEFΑ. Πρόβλημα μεγάλο μπορεί να έχει και ο ΠΑΟΚ αν δεν διακανονίσει την οφειλή του απέναντι στο Δώνη: η UEFA δεν αναγνωρίζει προσφυγές στα πολιτικά δικαστήρια και άλλα τέτοια κόλπα.
Ελπίζω να έγινε κατανοητό το πράγμα. Και αφού το εξηγήσαμε προβληματίζομαι για τα εξής. Μήπως οι εντάσεις στις σχέσεις Αλαφούζου – Γιαννακόπουλου, οφείλονται σε αυτά; Μήπως ο δεύτερος για να μπει το καλοκαίρι θέλει να βρει τον ΠΑΟ στην Ευρώπη, δηλαδή να πληρώσει ο Αλαφούζος για όσα χρέη οικειοθελώς από τους πολυμετοχικούς ανέλαβε; Και μήπως ο Αλαφούζος ψάχνει τρόπο να βάλει το Γιαννακόπουλο στην ΠΑΕ τώρα, ώστε να καταβάλει αυτός τις εγγυήσεις για την αδειοδότηση το Μάρτιο; Συγχωρείστε με που σκέφτομαι έτσι, αλλά οι άντρες για λεφτά κυρίως μπορεί να τσακωθούν. Σε όλα τα άλλα συνήθως στο τέλος τα βρίσκουν…
Για το ζουμί που βγαίνει από το παραπάνω άρθρο, έχουμε ασχοληθεί εκτενώς κι από εδώ. Ο Καρπετόπουλος λέει τα αυτονόητα κι αυτά που προκύπτουν από το νομικό πλαίσιο που είναι κοινό για όλους. Εγώ κρατάω τα παρακάτω σαν τίτλους.
o φάκελος απορρίφθηκε, ο ΠΑΟ δεν έπαιξε στην Ευρώπη, αλλά χάρη στην ΕΠΟ και στην μεγάλη διευκόλυνση που έγινε στην ομάδα, ο ΠΑΟ κατάφερε να κάνει κανονικά μεταγραφές.
φέτος αποκλείεται να ισχύσουν άλλα στην Ελλάδα και άλλα στο εξωτερικό
Ο ΠΑΟ δεν θα είχε καμία απολύτως πιθανότητα να αδειοδοτηθεί, αν η ΕΠΟ μετά τη συμφωνία που έκανε με τα συνδικαλιστικά όργανα των ποδοσφαιριστών, δεν έδινε στις ομάδες το δικαίωμα να πληρώσουν τα χρέη σε ένα πολύ συγκεκριμένο αριθμό μηνιαίων δόσεων. Αλήθεια η ΄΄κόκκινη΄΄ ΕΠΟ ποιόν εξυπηρέτησε πάλι κάνοντας αυτή την συμφωνία?
Σε αυτό το σημείο πρέπει να γίνει μια διευκρίνηση. Την 31η Μαρτίου η κάθε ΠΑΕ, άρα και ο ζέλας, οφείλει να έχει τελειωμένες ενέργειες που αφορούν την κάλυψη των χρεών της. Για παράδειγμα αν πάει σε δανεισμό και βρει κάποιον να της δανείσει χρήματα για να καλύψει την μαύρη τρύπα των οικονομικών της, θα πρέπει αυτά τα χρήματα να έχουν μπει στα ταμεία της παε. Όχι στο μιλητό ή σαν υπόσχεση, αλλά να εμφανίζονται στα ταμεία της παε την 31η Μαρτίου. Πολύ σημαντική διευκρίνηση αυτή...
Για το επικείμενο σήριαλ αδειοδότησης του ζέλα ασχολήθηκε κι ο Μανώλαρος Γαβαθιώτης
Το εφιαλτικό σκηνικό του περασμένου Ιουνίου, φαίνεται ότι επαναλαμβάνεται και φέτος. Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει ήδη σοβαρότατο πρόβλημα με την αδειοδότηση από την ΟΥΕΦΑ και αυτό, έχει προκαλέσει ακόμα και ιδιοκτησιακούς τριγμούς στην ομάδα του κ. Αλαφούζου.
Ο τελευταίος, εν όψει του άμεσου και ορατού, πλέον κινδύνου να μείνει και πάλι εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων η ομάδα του, αποφάσισε να κάνει ένα βήμα προς την πλευρά της ΟΥΕΦΑ, προκειμένου να προλειάνει το έδαφος εν όψει της αξιολόγησης του Απριλίου.
Ο κ. Αλαφούζος, ύστερα από την περσινή του περιπέτεια αντιλήφθηκε ότι δεν μπορούσε να περάσει τίποτα μέσω ΕΠΟ, αφού την τελική απόφαση παίρνει η απρόσιτη σε τέτοια θέματα ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία ποδοσφαίρου. Αποφάσισε λοιπόν να κινηθεί άμεσα και με κάθε εχεμύθεια, απ’ ευθείας προς την ΟΥΕΦΑ, μέσω βεβαίως της ΕΠΟ (αφού χωρίς την εισήγηση της ΕΠΟ συνάντηση με ΟΥΕΦΑ δεν είναι εφικτή για κανένα ).
Το επίσημο αίτημα – παράκληση του κ. Αλαφούζου, υπό την ιδιότητά του ως προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ήταν να του επιτραπεί να επισκεφθεί την ΟΥΕΦΑ και να συναντηθεί με τους αρμοδίους του τμήματος Αδειοδοτήσεων, προκειμένου .. τι άραγε ; Δεν είναι γνωστό το ακριβές αντικείμενο συζητήσεως της συνάντησης πού ζήτησε ο κ. Αλαφούζος. Σίγουρα όμως, θα ήταν σχετικό με την χορήγηση του πιστοποιητικού ( άδεια ) συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Και βεβαίως, εξ αυτού συνεπάγεται ότι και φέτος, ο Παναθηναϊκός θα έχει ΠΟΛΛΑ ΚΕΝΑ και ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ στον φάκελο πού πρέπει να υποβάλει στην ΟΥΕΦΑ, διότι αν δεν είχε, δεν θα υπήρχε και η ανάγκη αυτής της συνάντησης.
Το αποτέλεσμα του αιτήματος για συνάντηση, ήταν πλήρως ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ ! Η Επιτροπή Αδειοδοτήσεων της ΟΥΕΦΑ, ΑΠΕΡΡΙΨΕ κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να δεχτούν τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού, για τον απλούστατο λόγο ότι θεωρούν ότι δεν έχουν τίποτα να συζητήσουν μαζί του : Οι κανόνες είναι ξεκάθαροι και δεν επιδέχονται ούτε παρερμηνείας, ούτε αμφισβητήσεως !
Η αρνητική απάντηση της ΟΥΕΦΑ ( ή μάλλον, μιάς Επιτροπής της ΟΥΕΦΑ ) να τον συναντήσει, προκάλεσε μεγάλο σκεπτικισμό και απογοήτευση στον κ. Αλαφούζο, ο οποίος, ευρισκόμενος μπροστά σε μία επανάληψη της περσινής ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ του ιστορικού συλλόγου, φέρεται αυτή τη στιγμή να ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ έντονα για το μέλλον της ομάδας, αφού οι ημέρες της κρίσεως κοντοζυγώνουν (η περίοδος αδειοδότησης είναι από τις 5 έως τις 20 Απριλίου και οι ομάδες πού δεν θα εξασφαλίσουν άδεια ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΤΑΣΧΟΥΝ και στα πλέϊ οφ ! ) και φως δεν βλέπει πουθενά και από κανένα.
Είναι λοιπόν πολύ πιθανό, στο άμεσο μέλλον να υπάρξουν ΡΑΓΔΑΙΕΣ εξελίξεις στα διοικητικά της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, πού – ασχέτως της δικαιολογίας πού θα βρεθεί – θα είναι απόρροια της αδυναμίας για εξασφάλιση και φέτος της άδειας συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Φυσικά, δεν πρέπει να αποκλείει κανείς και το ενδεχόμενο κάποιας θεαματικής ανατροπής των παραπάνω δεδομένων, εάν κατά κάποιο τρόπο ( π.χ. νέος δανεισμός ) λυθεί το οικονομικό πρόβλημα, το οποίο είναι και το μοναδικό εμπόδιο για την εξασφάλιση της πολυπόθητης άδειας.
Εδώ ο Μανώλαρος δίνει μέσω της αποκλειστικής του πληροφόρησης, μια άλλη πτυχή του θέματος. Ο τουίτη νόμιζε ότι η uefa ή έστω η αρμόδια για την αδειοδότηση επιτροπή της, είναι μια κατάσταση όπως η ΄΄κόκκινη΄΄ ΕΠΟ στο Ελλάντα. Απ’ έξω από το κτήριο την βρίζουμε, απειλούμε λειτουργούς της, αλλά μέσα στο κτήριο όλα είναι μέλι γάλα αφού γίνονται όλα μας τα χατίρια, όσο παράνομα κι αν είναι αυτά. Τι έκανε λοιπόν? Έστειλε αίτημα στην αρμόδια Ευρωπαϊκή αρχή για να τα πουν off the record (!!!!). Η αντίδραση της uefa ήταν χαρακτηριστική της ανυποληψίας – κατάντια που έχουν περιέλθει τα τελευταία χρόνια, μετά τους 10 Αμπράμοβιτς και την λαίλαπα τουίτη. Φυσικά τους γείωσε κανονικά και τους έδειξε για ακόμα μια φορά πόσο μικρό μέγεθος είναι σαν ομάδα, αλλά κυρίως σαν παράγοντες. Εδώ στην Ελλάντα ο κάθε πρόεδρος ή παράγοντας του ζέλα (αν βαριούνται την διαδρομή, απλά ο Μπαλτάκος αναλαμβάνει δράση) βλέπει με χαρακτηριστική ευκολία τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αλλά εκεί έξω δεν μπορεί να συναντήσει ούτε τον καφετζή του κτιρίου.
Ανακεφαλαιώνοντας και οι δύο αρθρογράφοι συμφωνούν ότι ο ζέλας μόνο με μαγικά θα πάρει άδεια συμμετοχής για τις Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της επόμενης χρονιάς, αλλά προσωπικά θεωρώ άνευ λογικής και εντελώς εκτός πνεύματος του financial fair play της uefa να μπορούν να αγωνίζονται (έστω χωρίς μεταγραφές) κανονικά στο επόμενο πρωτάθλημα, ενώ την ίδια στιγμή τους απαγορεύεται η συμμετοχή στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η κάθε ομοσπονδία του κάθε μέλους της uefa πρέπει να καταλάβει ότι όταν ένας σύλλογος δεν είναι σύννομος με τις νομικές και αθλητικές προδιαγραφές για να συμμετέχει στις Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, ΠΡΕΠΕΙ να αποβάλλεται και από την διοργάνωση που μετέχει στο εσωτερικό της χώρας, γιατί όπως επιβεβαιώνει και ο Καρπετόπουλος φέτος αποκλείεται να ισχύσουν άλλα στην Ελλάδα και άλλα στο εξωτερικό. Ποιοί θα αγωνίζονται τελικά σε αυτή την superleague? Μα φυσικά όσοι έχουν το δικαίωμα με βάση τον κανονισμό. Φανταστείτε λοιπόν να μετέχουν από του χρόνου ομάδες, προφανώς μικρότερα ιστορικά ονόματα από τους μπαταχτσήδες ποα, αρούλη, γιάννενα κτλ, αλλά την ίδια στιγμή οικονομικά υγιείς και να ακολουθήσουν την πορεία π.χ του Ατρομήτου. Να ανέβουν φέτος και μετά από 3-4 χρόνια μέσα από τις επενδύσεις και την σωστή τους διαχείριση να γίνουν ομάδα που να διεκδικεί την είσοδό της στα Play offs. Ανεβαίνει έτσι το επίπεδο του πρωταθλήματος, ή όχι? Ανεβαίνει ο ανταγωνισμός για όλους ή όχι? Εξάλλου πείτε μου ΕΝΑΝ άνθρωπο που να του έχει λείψει η παρουσία της περυσινής κούλας και εγώ έφυγα για Δαφνί.
Πάντως για να είμαστε ρεαλιστές δεν βλέπω πως στο Ελλάντα για πρώτη φορά δεν θα λειτουργήσει το παρασκήνιο υπέρ του εμπνευστή και μόνιμου λειτουργού του, παναθηναϊκούλη. Εκτός κι αν εκεί στην ΕΠΟ βάλουν μυαλό, σταματήσουν τις λαμογιές και επιτέλους εφαρμόσουν, ως οφείλουν, την αρχή της ισονομίας. Εκτός κι αν οι εντολές έρχονται από πιο πάνω, οπότε σηκώνω τα χέρια ψηλά και κουνάω το κεφάλι μου.
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς.
Διαβάζω διαρκώς ότι ο Παναθηναϊκός θα καταθέσει λέει στην ΕΠΟ ένα φάκελο για να αδειοδοτηθεί, που «θα είναι πολύ βελτιωμένος σε σχέση με τον περσινό». Θέλω να θυμίσω ότι και πέρυσι ο φάκελος του ΠΑΟ ήταν σύμφωνα με την ΠΑΕ και το παιγνίδι των διαρροών της προς τους ρεπόρτερ άψογος και καταπληκτικός, τόσο μάλιστα ώστε όταν είχε έρθει στο τέλος της διαδικασίας η UEFA για να τον ελέγξει, εκφράζονταν η βεβαιότητα πως η ομάδα και στην Ευρώπη θα παίξει και η ΕΠΟ θα εκτεθεί γιατί ο εκπρόσωπός της κ. Γιώργος Δημητρίου στην Επιτροπή Εφέσεων είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του.
Δεν ξέρω αν το θυμόσαστε, αλλά οι παράγοντες του ΠΑΟ απειλούσαν τον Δημητρίου με μηνύσεις (!) γιατί είχε κάνει αρνητική εισήγηση. Μετά ήρθε η UEFA, o φάκελος απορρίφθηκε, ο ΠΑΟ δεν έπαιξε στην Ευρώπη, αλλά χάρη στην ΕΠΟ και στην μεγάλη διευκόλυνση που έγινε στην ομάδα, ο ΠΑΟ κατάφερε να κάνει κανονικά μεταγραφές. Ουδείς βέβαια αμφιβάλει για το ότι αυτό δεν έπρεπε να συμβεί καθώς δεν γίνεται να ισχύουν άλλα εντός και άλλα εκτός Ελλάδος – αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
Ευσεβής πόθος η αισιοδοξία
Τα θύμισα αυτά για να κάνω κατανοητά δυο πράγματα. Το πρώτο ότι όλη αυτή η αισιοδοξία, όπως εκφράζεται από την ΠΑΕ, δεν είναι παρά ευσεβής πόθος: μπορεί ο ΠΑΟ να αδειοδοτηθεί, όμως η όποια αξιοπιστία της ΠΑΕ, όταν σήμερα μιλάει για το φάκελο, είναι ελάχιστη. Το δεύτερο είναι ότι φέτος αποκλείεται να ισχύσουν άλλα στην Ελλάδα και άλλα στο εξωτερικό. Μετά τα περσινά, ο ΠΑΟ τελεί υπό επιτήρηση, ο φάκελός του θα κριθεί και από την UEFA (χωρίς μάλιστα την παραμικρή έκτακτη διαδικασία) και η όποια πίεση μπορεί η ΠΑΕ ν' ασκήσει στην ΕΠΟ, στην UEFA δεν έχει νόημα.
Είναι τόσο δύσκολο να καταλάβει κανείς αν μια ομάδα μπορεί η όχι να αδειοδοτηθεί; Όχι φυσικά, αρκεί να μην διαβάζει κανείς τις θέσεις της εκάστοτε ΠΑΕ που έχει πρόβλημα, διότι όλες παραποιούν την πραγματικότητα, σπέρνουν συγχύσεις και λένε τα δικά τους πιστεύοντας ότι απευθύνονται σε ένα ακροατήριο που δεν καταλαβαίνει τίποτα. Κι όμως το πράγμα είναι πολύ απλό.
Δεν είναι αστροφυσική
Η διαδικασία της αδειοδότησης στηρίζεται σε δυο πολύ απλούς ελέγχους: δεν είναι αστροφυσική. Ο πρώτος έλεγχος σχετίζεται με τα χρέη της ΠΑΕ που ζητά να αδειοδοτηθεί και ο δεύτερος με το πώς η ΠΑΕ μπορεί να είναι συνεπής, απέναντι στην εξυπηρέτηση του χρέους της. Ο πρώτος έλεγχος από την αρμόδια επιτροπή αφορά την επαλήθευση των στοιχείων – εξετάζουν δηλαδή οι αρμόδιοι της επιτροπής αδειοδότησης της ΕΠΟ (αρχικά) και της UEFA (αν χρειαστεί) αν τα χρέη που δηλώνονται είναι πραγματικά ή αν υπάρχουν οφειλές που αποκρύπτονται. Ο δεύτερος έλεγχος είναι ακόμα πιο απλός: η επιτροπή κρίνει, αν με βάση στοιχεία που οι ΠΑΕ παραθέτουν, στο ταμείο τους υπάρχει πιθανότητα να βρεθούν τα χρήματα, ώστε τα οποία χρέη να πληρώνονται μέσα στη χρονιά κανονικά και χωρίς στάσεις πληρωμής ή αναβολές.
Η περίπτωση του ΠΑΟ είναι πολύ απλή. Ο ΠΑΟ χρωστάει πολλά σε πρώην ποδοσφαιριστές και προπονητές, αλλά και στο ΟΑΚΑ, στο ΙΚΑ, στην εφορία κτλ. Για προφανείς λόγους η ΠΑΕ πιστεύω ότι είναι συνεπής σε ότι αφορά τις όποιες οφειλές στο δημόσιο: για αυτές καραδοκεί το ΣΔΟΕ, οι οικονομικοί εισαγγελείς, το Υπουργείο Οικονομικών κτλ. Ο βραχνάς είναι τα χρέη προς ποδοσφαιριστές και προπονητές. Ο ΠΑΟ δεν θα είχε καμία απολύτως πιθανότητα να αδειοδοτηθεί, αν η ΕΠΟ μετά τη συμφωνία που έκανε με τα συνδικαλιστικά όργανα των ποδοσφαιριστών, δεν έδινε στις ομάδες το δικαίωμα να πληρώσουν τα χρέη σε ένα πολύ συγκεκριμένο αριθμό μηνιαίων δόσεων.
Οσο πιο μεγάλο είναι το χρέος, τόσο πιο πολλές οι δόσεις που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 40. Αυτή είναι η τύχη του ΠΑΟ, που εν προκειμένω, πρακτικά, μέσα στην επόμενη σεζόν θα πρέπει να πληρώσει μόλις το ένα τέταρτο των συνολικών του χρεών σε παίκτες και προπονητές. Αν π.χ χρωστάει συνολικά σε πρώην παίκτες, ας πούμε 25 εκατομμύρια ευρώ, (το νούμερο είναι απολύτως τυχαίο), αυτά διακανονίζονται σε 40 δώσεις και μέσα στη σεζόν 2014 -15, για την οποία αδειοδοτείται, θα πρέπει να πληρώσει κάτι παραπάνω από 7,5.
Καταληκτική ημερομηνία η 31η Μαρτίου
Το πρόβλημα είναι στο δεύτερο μέρος του ελέγχου. Η διοίκηση του ΠΑΟ πρέπει να πείσει ότι αυτά τα χρήματα για την καταβολή των δόσεων, τα, σύμφωνα με το παράδειγμα, 7,5 εκ, μπορεί να τα βρει: η διαδικασία ονομάζεται «πλάνο βιωσιμότητας της ΠΑΕ» και είναι απλή. Για να αδειοδοτηθείς πρέπει να κάνεις ένα από τα τρία απλά πράγματα: ή α) μια, ολοκληρωμένη μέχρι τη μέρα εξέτασης του φακέλου, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που να καλύπτει την εξυπηρέτηση του χρέους ή β) να εμφανίσεις αυτά τα χρήματα, που μπορεί να έχεις βρει από χορηγούς, πωλήσεις παικτών, δωρεές κτλ, σε ένα ειδικό τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο να φαίνεται ότι είναι χρήματα δεσμευμένα για συγκεκριμένο σκοπό, ή γ) να εμφανίσεις μια εγγυητική επιστολή τραπέζης, που κι αυτή για να την πάρεις πρέπει κάποιος να εγγυηθεί στην Τράπεζα το ποσό με εγγύηση την προσωπική του περιουσία, τις καταθέσεις του κτλ. Όλα αυτά πρέπει φέτος να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τη μέρα του ελέγχου του φακέλου. Επειδή αυτός ο έλεγχος θα γίνει πριν την έναρξη των play off, χρησιμοποιείται ως ενδεικτική καταληκτική ημερομηνία η 31η Μαρτίου – στην πραγματικότητα οι ομάδες έχουν και μια εβδομάδα επιπλέον.
Τι σημαίνει αυτό για τον ΠΑΟ; Ότι η ΠΑΕ έχει περιθώριο μέχρι το Μάρτιο να φτάσει σε συμφωνία με τους παίκτες στους οποίους χρωστάει και να βρει τα χρήματα με τα οποία να πείσει ότι θα καλύπτει αυτούς τους διακανονισμούς σε όλη τη διάρκεια της επόμενης σεζόν. Μην ακούτε τις κουταμάρες του τύπου ο ΠΑΟ «έχει μικρότερο κόστος από πέρυσι, δεν πληρώνει την Παιανία» κτλ. Ο ΠΑΟ όντως κοστίζει συνολικά λιγότερα, αλλά έχει και πολύ λιγότερα έσοδα: λείπουν π,χ από τον εφετινό ισολογισμό του όλα τα χρήματα που η ΠΑΕ έβαλε στο ταμείο από την περσινή συμμετοχή της σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις - και ήταν πάνω από 3,5 εκατ ευρώ. Βαραίνουν επίσης αρνητικά τον ισολογισμό του τα δάνεια που η ΠΑΕ έχει εμφανιστεί να έχει λάβει κι ας τα έχει εγγυηθεί ο Αλαφούζος. Εκτός, αν ο πρόεδρος τα πάρει αυτός πάνω του – αλλά και πάλι χρειάζεται και πολύ φρέσκο χρήμα.
Περιορισμοί στις μεταγραφές
Αν ο ΠΑΟ δεν αδειοδοτηθεί το καλοκαίρι δεν θα παίξει στην Ευρώπη και θα έχει και περιορισμούς στις μεταγραφές του. Για να αδειοδοτηθεί, όπως ελπίζω να καταλάβατε, πρέπει μέχρι τις 31 Μαρτίου κάποιος να βάλει χρήματα: δεν ξέρω πόσα ακριβώς, αλλά αν η ΠΑΕ είναι σε ανάλογη κατάσταση με πέρυσι, μπορεί να χρειαστούν γύρω στα 6 με 8 εκατομμύρια. Αυτά έλειψαν και ο ΠΑΟ πέρυσι έμεινε εκτός Ευρώπης. Κατά τη γνώμη μου ήταν τυχερός που η UEFA τον έκοψε πριν αρχίσουν οι διοργανώσεις της. Αν τον ανακάλυπταν αργότερα θα τον τιμωρούσαν όπως π.χ την ΑΕΚ, που ακόμα κι αν εξασφαλίσει του χρόνου ή του παραχρόνου δικαίωμα να παίξει στην Ευρώπη, μέσω μιας κάποιας αγωνιστικής επιτυχίας και πάλι δεν μπορεί να το κάνει, αφού είναι τιμωρημένη από την UEFΑ. Πρόβλημα μεγάλο μπορεί να έχει και ο ΠΑΟΚ αν δεν διακανονίσει την οφειλή του απέναντι στο Δώνη: η UEFA δεν αναγνωρίζει προσφυγές στα πολιτικά δικαστήρια και άλλα τέτοια κόλπα.
Ελπίζω να έγινε κατανοητό το πράγμα. Και αφού το εξηγήσαμε προβληματίζομαι για τα εξής. Μήπως οι εντάσεις στις σχέσεις Αλαφούζου – Γιαννακόπουλου, οφείλονται σε αυτά; Μήπως ο δεύτερος για να μπει το καλοκαίρι θέλει να βρει τον ΠΑΟ στην Ευρώπη, δηλαδή να πληρώσει ο Αλαφούζος για όσα χρέη οικειοθελώς από τους πολυμετοχικούς ανέλαβε; Και μήπως ο Αλαφούζος ψάχνει τρόπο να βάλει το Γιαννακόπουλο στην ΠΑΕ τώρα, ώστε να καταβάλει αυτός τις εγγυήσεις για την αδειοδότηση το Μάρτιο; Συγχωρείστε με που σκέφτομαι έτσι, αλλά οι άντρες για λεφτά κυρίως μπορεί να τσακωθούν. Σε όλα τα άλλα συνήθως στο τέλος τα βρίσκουν…
Για το ζουμί που βγαίνει από το παραπάνω άρθρο, έχουμε ασχοληθεί εκτενώς κι από εδώ. Ο Καρπετόπουλος λέει τα αυτονόητα κι αυτά που προκύπτουν από το νομικό πλαίσιο που είναι κοινό για όλους. Εγώ κρατάω τα παρακάτω σαν τίτλους.
o φάκελος απορρίφθηκε, ο ΠΑΟ δεν έπαιξε στην Ευρώπη, αλλά χάρη στην ΕΠΟ και στην μεγάλη διευκόλυνση που έγινε στην ομάδα, ο ΠΑΟ κατάφερε να κάνει κανονικά μεταγραφές.
φέτος αποκλείεται να ισχύσουν άλλα στην Ελλάδα και άλλα στο εξωτερικό
Ο ΠΑΟ δεν θα είχε καμία απολύτως πιθανότητα να αδειοδοτηθεί, αν η ΕΠΟ μετά τη συμφωνία που έκανε με τα συνδικαλιστικά όργανα των ποδοσφαιριστών, δεν έδινε στις ομάδες το δικαίωμα να πληρώσουν τα χρέη σε ένα πολύ συγκεκριμένο αριθμό μηνιαίων δόσεων. Αλήθεια η ΄΄κόκκινη΄΄ ΕΠΟ ποιόν εξυπηρέτησε πάλι κάνοντας αυτή την συμφωνία?
Σε αυτό το σημείο πρέπει να γίνει μια διευκρίνηση. Την 31η Μαρτίου η κάθε ΠΑΕ, άρα και ο ζέλας, οφείλει να έχει τελειωμένες ενέργειες που αφορούν την κάλυψη των χρεών της. Για παράδειγμα αν πάει σε δανεισμό και βρει κάποιον να της δανείσει χρήματα για να καλύψει την μαύρη τρύπα των οικονομικών της, θα πρέπει αυτά τα χρήματα να έχουν μπει στα ταμεία της παε. Όχι στο μιλητό ή σαν υπόσχεση, αλλά να εμφανίζονται στα ταμεία της παε την 31η Μαρτίου. Πολύ σημαντική διευκρίνηση αυτή...
Για το επικείμενο σήριαλ αδειοδότησης του ζέλα ασχολήθηκε κι ο Μανώλαρος Γαβαθιώτης
Το εφιαλτικό σκηνικό του περασμένου Ιουνίου, φαίνεται ότι επαναλαμβάνεται και φέτος. Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει ήδη σοβαρότατο πρόβλημα με την αδειοδότηση από την ΟΥΕΦΑ και αυτό, έχει προκαλέσει ακόμα και ιδιοκτησιακούς τριγμούς στην ομάδα του κ. Αλαφούζου.
Ο τελευταίος, εν όψει του άμεσου και ορατού, πλέον κινδύνου να μείνει και πάλι εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων η ομάδα του, αποφάσισε να κάνει ένα βήμα προς την πλευρά της ΟΥΕΦΑ, προκειμένου να προλειάνει το έδαφος εν όψει της αξιολόγησης του Απριλίου.
Ο κ. Αλαφούζος, ύστερα από την περσινή του περιπέτεια αντιλήφθηκε ότι δεν μπορούσε να περάσει τίποτα μέσω ΕΠΟ, αφού την τελική απόφαση παίρνει η απρόσιτη σε τέτοια θέματα ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία ποδοσφαίρου. Αποφάσισε λοιπόν να κινηθεί άμεσα και με κάθε εχεμύθεια, απ’ ευθείας προς την ΟΥΕΦΑ, μέσω βεβαίως της ΕΠΟ (αφού χωρίς την εισήγηση της ΕΠΟ συνάντηση με ΟΥΕΦΑ δεν είναι εφικτή για κανένα ).
Το επίσημο αίτημα – παράκληση του κ. Αλαφούζου, υπό την ιδιότητά του ως προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ήταν να του επιτραπεί να επισκεφθεί την ΟΥΕΦΑ και να συναντηθεί με τους αρμοδίους του τμήματος Αδειοδοτήσεων, προκειμένου .. τι άραγε ; Δεν είναι γνωστό το ακριβές αντικείμενο συζητήσεως της συνάντησης πού ζήτησε ο κ. Αλαφούζος. Σίγουρα όμως, θα ήταν σχετικό με την χορήγηση του πιστοποιητικού ( άδεια ) συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Και βεβαίως, εξ αυτού συνεπάγεται ότι και φέτος, ο Παναθηναϊκός θα έχει ΠΟΛΛΑ ΚΕΝΑ και ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ στον φάκελο πού πρέπει να υποβάλει στην ΟΥΕΦΑ, διότι αν δεν είχε, δεν θα υπήρχε και η ανάγκη αυτής της συνάντησης.
Το αποτέλεσμα του αιτήματος για συνάντηση, ήταν πλήρως ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ ! Η Επιτροπή Αδειοδοτήσεων της ΟΥΕΦΑ, ΑΠΕΡΡΙΨΕ κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να δεχτούν τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού, για τον απλούστατο λόγο ότι θεωρούν ότι δεν έχουν τίποτα να συζητήσουν μαζί του : Οι κανόνες είναι ξεκάθαροι και δεν επιδέχονται ούτε παρερμηνείας, ούτε αμφισβητήσεως !
Η αρνητική απάντηση της ΟΥΕΦΑ ( ή μάλλον, μιάς Επιτροπής της ΟΥΕΦΑ ) να τον συναντήσει, προκάλεσε μεγάλο σκεπτικισμό και απογοήτευση στον κ. Αλαφούζο, ο οποίος, ευρισκόμενος μπροστά σε μία επανάληψη της περσινής ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ του ιστορικού συλλόγου, φέρεται αυτή τη στιγμή να ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ έντονα για το μέλλον της ομάδας, αφού οι ημέρες της κρίσεως κοντοζυγώνουν (η περίοδος αδειοδότησης είναι από τις 5 έως τις 20 Απριλίου και οι ομάδες πού δεν θα εξασφαλίσουν άδεια ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΤΑΣΧΟΥΝ και στα πλέϊ οφ ! ) και φως δεν βλέπει πουθενά και από κανένα.
Είναι λοιπόν πολύ πιθανό, στο άμεσο μέλλον να υπάρξουν ΡΑΓΔΑΙΕΣ εξελίξεις στα διοικητικά της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, πού – ασχέτως της δικαιολογίας πού θα βρεθεί – θα είναι απόρροια της αδυναμίας για εξασφάλιση και φέτος της άδειας συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Φυσικά, δεν πρέπει να αποκλείει κανείς και το ενδεχόμενο κάποιας θεαματικής ανατροπής των παραπάνω δεδομένων, εάν κατά κάποιο τρόπο ( π.χ. νέος δανεισμός ) λυθεί το οικονομικό πρόβλημα, το οποίο είναι και το μοναδικό εμπόδιο για την εξασφάλιση της πολυπόθητης άδειας.
Εδώ ο Μανώλαρος δίνει μέσω της αποκλειστικής του πληροφόρησης, μια άλλη πτυχή του θέματος. Ο τουίτη νόμιζε ότι η uefa ή έστω η αρμόδια για την αδειοδότηση επιτροπή της, είναι μια κατάσταση όπως η ΄΄κόκκινη΄΄ ΕΠΟ στο Ελλάντα. Απ’ έξω από το κτήριο την βρίζουμε, απειλούμε λειτουργούς της, αλλά μέσα στο κτήριο όλα είναι μέλι γάλα αφού γίνονται όλα μας τα χατίρια, όσο παράνομα κι αν είναι αυτά. Τι έκανε λοιπόν? Έστειλε αίτημα στην αρμόδια Ευρωπαϊκή αρχή για να τα πουν off the record (!!!!). Η αντίδραση της uefa ήταν χαρακτηριστική της ανυποληψίας – κατάντια που έχουν περιέλθει τα τελευταία χρόνια, μετά τους 10 Αμπράμοβιτς και την λαίλαπα τουίτη. Φυσικά τους γείωσε κανονικά και τους έδειξε για ακόμα μια φορά πόσο μικρό μέγεθος είναι σαν ομάδα, αλλά κυρίως σαν παράγοντες. Εδώ στην Ελλάντα ο κάθε πρόεδρος ή παράγοντας του ζέλα (αν βαριούνται την διαδρομή, απλά ο Μπαλτάκος αναλαμβάνει δράση) βλέπει με χαρακτηριστική ευκολία τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αλλά εκεί έξω δεν μπορεί να συναντήσει ούτε τον καφετζή του κτιρίου.
Ανακεφαλαιώνοντας και οι δύο αρθρογράφοι συμφωνούν ότι ο ζέλας μόνο με μαγικά θα πάρει άδεια συμμετοχής για τις Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της επόμενης χρονιάς, αλλά προσωπικά θεωρώ άνευ λογικής και εντελώς εκτός πνεύματος του financial fair play της uefa να μπορούν να αγωνίζονται (έστω χωρίς μεταγραφές) κανονικά στο επόμενο πρωτάθλημα, ενώ την ίδια στιγμή τους απαγορεύεται η συμμετοχή στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η κάθε ομοσπονδία του κάθε μέλους της uefa πρέπει να καταλάβει ότι όταν ένας σύλλογος δεν είναι σύννομος με τις νομικές και αθλητικές προδιαγραφές για να συμμετέχει στις Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, ΠΡΕΠΕΙ να αποβάλλεται και από την διοργάνωση που μετέχει στο εσωτερικό της χώρας, γιατί όπως επιβεβαιώνει και ο Καρπετόπουλος φέτος αποκλείεται να ισχύσουν άλλα στην Ελλάδα και άλλα στο εξωτερικό. Ποιοί θα αγωνίζονται τελικά σε αυτή την superleague? Μα φυσικά όσοι έχουν το δικαίωμα με βάση τον κανονισμό. Φανταστείτε λοιπόν να μετέχουν από του χρόνου ομάδες, προφανώς μικρότερα ιστορικά ονόματα από τους μπαταχτσήδες ποα, αρούλη, γιάννενα κτλ, αλλά την ίδια στιγμή οικονομικά υγιείς και να ακολουθήσουν την πορεία π.χ του Ατρομήτου. Να ανέβουν φέτος και μετά από 3-4 χρόνια μέσα από τις επενδύσεις και την σωστή τους διαχείριση να γίνουν ομάδα που να διεκδικεί την είσοδό της στα Play offs. Ανεβαίνει έτσι το επίπεδο του πρωταθλήματος, ή όχι? Ανεβαίνει ο ανταγωνισμός για όλους ή όχι? Εξάλλου πείτε μου ΕΝΑΝ άνθρωπο που να του έχει λείψει η παρουσία της περυσινής κούλας και εγώ έφυγα για Δαφνί.
Πάντως για να είμαστε ρεαλιστές δεν βλέπω πως στο Ελλάντα για πρώτη φορά δεν θα λειτουργήσει το παρασκήνιο υπέρ του εμπνευστή και μόνιμου λειτουργού του, παναθηναϊκούλη. Εκτός κι αν εκεί στην ΕΠΟ βάλουν μυαλό, σταματήσουν τις λαμογιές και επιτέλους εφαρμόσουν, ως οφείλουν, την αρχή της ισονομίας. Εκτός κι αν οι εντολές έρχονται από πιο πάνω, οπότε σηκώνω τα χέρια ψηλά και κουνάω το κεφάλι μου.
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Σχόλια
Μπάσκετ, ΚΑΕ Καράμπαμπας. Έχω ένα όνειρο...
http://www.sport24.gr/Basket/OmadesBasket/siena/deka_paiktes_ths_siena_s...
Εκφραζεις αποριες που πιθανον να μεινουν αποριες Θωμα
Αδελφε, μολις τωρα πεσανε στα χερια μου ορισμενες αποκαλυψεις οικονομικου περιεχομενου απο την σημερινη ΑΞΙΑ, που ταιριαζουν << γαντι >> σε οσα παραθετεις. Συγκεκριμενα, στην Εκθεση της Αρχης για την αντιμετωπιση του << μαυρου >> χρηματος ( φοροδιαφυγη και αλλα οικονομικα εγκληματα - στοιχεια του 2013 ) και σε 413 συνολικα περιπτωσεις, υπαρχουν μεσα 13 ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΑΙ ΜΕΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, 10 περιπτωσεις ΜΕΛΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ, 18 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ και 27 ΜΕΤΟΧΟΙ, ΕΤΑΙΡΟΙ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΜΜΕ....Θα τους μαθουμε αραγε ποτε;
Υ.Γ. Φυσικα δεν λειπουν απ΄τη λιστα σωφρωνιστικοι υπαλληλοι και εξωτερικοι φρουροι, δικαστικοι, προεδροι και μελη αξιολογησης διαγωνισμων, διευθυντες ΕΣΥ, δημαρχοι ( οι ...πρωταθλητες ), κ.α.
ΡΕ ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΡΕΕΕ, ΠΟΥ ΠΑΜΕΕΕ;.... ΠΟΥΛΕΓΕ ΚΙ Ο ΜΑΚΑΡΙΤΗΣ Ο ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ!
http://www.contra.gr/Soccer/Hellas/paragontes-kai-diaithtes-se-ekthesh-g...
Ποιοι να'ναι, ποιοι να'ναι...
Ο,τι και να γινει Dono, θα πω σχετικα μερικα πραγματα:
1. Η ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ ΔΙΕΦΘΑΜΕΝΗ. Η ΝΟΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΗΜΙΚΗ ΚΑΙ ΑΦΟΡΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΜΩΣ ΤΟΥΣ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΙΘΥΝΟΝΤΕΣ. ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙΣ Σ΄ΕΝΑ ΠΟΣΤΟ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΤΑ ΚΑΝΟΝΑ ΝΑ << ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΕΙΣ >> ΑΝΑΛΟΓΑ. ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ, ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΞΑΙΡΕΣΗ.
2. ΟΣΟΙ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΤΙΜΙΑ, ΕΙΤΕ ΚΟΥΡΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΝΕ, ΓΙΑΤΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΤΕ ΕΚΤΟΠΙΖΟΝΤΑΙ ΕΥΣΧΗΜΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΘΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΙ, << ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΙ >>...
3. ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Ο ΒΑΖΕΛΟΣ Θ΄ΑΠΟΥΣΙΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ, ΕΦ΄ΟΣΟΝ ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΕΙ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ. ΝΑ ΤΟ ΄ΔΩ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΩ! ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΒΕΒΑΙΑ, ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΜΙΑ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΟΤΙ ΘΑ ΔΙΕΝΕΡΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΔΕΟΝΤΑ, ΤΑ ΙΣΧΥΟΝΤΑ. Η ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩΩΩΩ....
4. ΟΠΩΣ ΚΙ ΑΝ ΕΧΕΙ, ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΣ ΗΤΑΝ ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΝΑ: ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΗΔΑΕΙ ΑΓΡΙΩΣ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΠΟΤΕ ΤΟΥΣ ΒΡΙΣΚΕΙ!
1. Δεν θα μπορούσε ο αθλητισμός σαν κοινωνική εκδήλωση, μια προέκταση της κοινωνίας μας να είναι κάτι άλλο, συμφωνούμε. Αν αρχίζει να φτιάχνει το πράγμα γενικότερα - να λειτουργήσουν επιτέλους στην Ελλάδα οι νόμοι που υπάρχουν αλλά δεν εφαρμόζονται, θα δούμε και καμμιά άσπρη μέρα και στα αθλητικά δρώμενα.
2. Πολύ σωστά έχω και κοντινό μου παράδειγμα
3. Μα το γράφω κι εγώ στο άρθρο, ούτε εγώ το πιστέυω τελικά
4. Φέτος είναι η χρονιά των ρεκόρ. Ας κάνουμε άλλο ένα στο σκορ του μεταξύ μας αγώνα, έτσι ρε παιδάκι μου να γουστάρουμε μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Και μόνο όταν συνειδητοπείς αυτές τις αλήθειες σε πιάνει ένα κάτι, μια μελαγχολία για τους άξιους που χάθηκαν και για τις προσδοκίες που εξανεμίστηκαν. Αλλά, άιντε και να τους βάλουμε να αγωνιστούν στην σούπερ λίγκα...Ψυχικό είναι, όχι τίποτε ουσίας. Άλλωστε, έτσι όπως πάνε, αν δεν βρεθεί κανάς σοβαρός φραγκάτος, σε λίγο θα αποτελούν ανάμνηση
και το "σεντονι" που βλεπουν τοσες μερες τα μανοσκυλα οι ΑΡΔ? τι είναι?
Δεν είναι σεντόνι. Το πανί που προβάλουν τον Καραγκιόζη είναι, Δία μου!
Θα έχουν περίοδο φαίνεται και θα βλέπουν γενικώς... πανιά για το αίμα στην σούφρα τους! Αστα διαλα και καλό ΟΑΕΔ
Κι όμως επειδή η Ουέφα αναπολεί τις τρομερρρρές και φοβερρρές ημέρες του Panathinaikos στην Εσπερία έμαθα, από προσωπικά contacts που έχω εντός του τσαρδακίου του Μισέλ, πως έχουν αποφασίσουν να του χρυσώσουν το χάπι και θα διοργανώσουν Champions League Subuteo... Eκεί να δεις μεγαλεία για τον Panathinaikos. Και θα έχει έδρα στον καφενέ απέναντι από την Λαγοφλώρο