Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΤΑΣΟΦ ΤΟ 1990



Αρχές Ιουλίου του 1990 και ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Ανάργυρος Σαλιαρέλης, ψάχνεται να πουλήσει τον Ντέταρι, το μεγάλο αστέρι της ομάδος (που κόστιζε πολύ και δεν δικαιολογούσε τα χρήματα της απόκτησής του και του συμβολαίου του στο γήπεδο), ώστε να γεμίσει το ρόστερ με 2-3 καλούς παίκτες. Την πρώτη μέρα του μήνα, διαρρέει η είδηση-βόμβα. ''Κόκκινος'' ο Όλεγκ Προτάσοφ, ο σέντερ φορ της (υπερδύναμης του τότε ποδοσφαίρου) Σοβιετικής Ένωσης (δεξί κλικ-άνοιγμα σε νέα καρτέλα πάνω στις φωτογραφίες, για να διαβαστούν πιο άνετα).
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΙΛΑΘΛΟΣ 2-7-1990
 
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΙΛΑΘΛΟΣ 3-7-1990
 
 
Υποτίθεται μαζί του θα ερχόταν ο Σμάροφ, αλλά αυτή η μεταγραφή δεν προχώρησε. Ο κόσμος του Θρύλου μπορεί να ήξερε ότι ο Σαλιαρέλης είναι μαλωμένος με την αλήθεια και δεν πολυψηνόταν με όσα κατά καιρούς ανακοίνωνε, έβλεπε όμως πως και τα ''αντικειμενικά'' ΜΜΕ εμφανίζονταν σίγουρα για τη μεταγραφή Προτάσοφ. Έτσι, άρχισε να κάνει όνειρα για συνύπαρξή του με το Λάγιος στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΙΛΑΘΛΟΣ 13-7-1990
 
 
 
Η έλευσή του στην Ελλάδα, για να παρουσιαστεί και επισήμως και να διαψευστούν οι Κασσάνδρες που έκαναν λόγο για ''φιάσκο Σαλιαρέλη'', καθυστερούσε. Ο λόγος ήταν το πρόβλημα των κατασχέσεων της Τράπεζας Κρήτης. Αν πωλούνταν ο Ντέταρι, δεν θα έμπαιναν λεφτά στα ταμεία της ΠΑΕ, αφού θα τα απαιτούσε ο επίτροπος της Τράπεζας Καμάρας. Την ίδια ώρα, οι φήμες για το ποιον παίκτη θα φέρει μαζί του ο Προτάσοφ, έδιναν κι έπαιρναν. Αρχικά ο Σμάροφ μας τελείωσε και έγινε Σάβιτσεφ, την ημέρα που οριστικοποιήθηκε η πώληση του Λάγιος Ντέταρι στην Μπολόνια.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 16-7-1990
 
 
 
Από εκεί και πέρα όμως, έπρεπε να αποκτηθεί αντικαταστάτης του Λάγιος. Το όνομα που κυκλοφορούσε ευρέως ήταν αυτό του ''Ρώσου Μαραντόνα'' Ντομπροβόλσκι, που θα ερχόταν ως πακέτο με τον Προτάσοφ.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΙΛΑΘΛΟΣ 17-7-1990
 
 
 
Ο Ντομπροβόλσκι βέβαια ποτέ δεν έπαιξε στον Θρύλο. Στις 18 Ιουλίου 1990, όπως είδαμε χθες, λύθηκε με κυβερνητική απόφαση προσωρινά το θέμα των κατασχέσεων της Τράπεζας Κρήτης και ουσιαστικά λύθηκαν τα χέρια του Ανάργυρου. Την ίδια μέρα, ανακοινώθηκε η έλευση του Προτάσοφ στη χώρα μας.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΙΛΑΘΛΟΣ 19-7-1990
 

 

 

 

 

 

 

 
Παρά τις φήμες πως μπορεί να χαλάσει η μεταγραφή από τους Σοβιετικούς, που είχαν αρχίσει από τότε να τσινάνε, παίρνοντας χαμπάρι την αφραγκία του Ανάργυρου, τα πάντα είχαν δρομολογηθεί. Έτσι, στις 19 Ιουλίου 1990, ο Προτάσοφ ήρθε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και οι γαύροι του επεφύλαξαν μια αποθεωτική υποδοχή.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΙΛΑΘΛΟΣ 20-7-1990
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΙΛΑΘΛΟΣ 21-7-1990
 

 

 

 
''Τώρα που έφυγε η Τράπεζα Κρήτης, να δούμε το Βαρδινογιάννη και να δούμε τους βάζελους''. ΑΡ-ΡΩ-ΣΤΙΑ...
 
Φυσικά, όπως αποκαλύφθηκε δύο χρόνια αργότερα, ούτε οι ίδιοι οι Σοβιετικοί Προτάσοφ-Λιτόφτσενκο-Σάβιτσεφ, ούτε οι ομάδες τους πληρώθηκαν με τα λεφτά του Ντέταρι. Τα λεφτά του Ντέταρι τα'κανε παντελόνι ο Ανάργυρος. Οι Σοβιετικοί και οι ομάδες τους εξοφλήθηκαν από τη διοίκηση Νταϊφά-ΚΟΚΚΑΛΗ το 1992, αφού πρώτα αντιμετωπίστηκαν νομικά όλες οι απάτες του Σαλιαρέλη, ο οποίς εμφάνιζε τους Σοβιετικούς να έχουν εξοφληθεί, αλλά αυτοί δεν πήραν φράγκο.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 3-4-1992
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 7-4-1992
 

 

Σχόλια

Εικόνα Εν Αθήναις

Έπος.
Τί να πρωτοσχολιάσει κανείς...
Τη γριά που κλαίει κρατώντας καρτ-ποστάλ με τον Παρθενώνα;
Το πουά πουκάμισο του απόλυτου σερνικού, Τάσου Μητρόπουλου;
Τον τύπο που έγραψε το όνομα του Πρότασοφ/Προτάσοφ/Προτασόφ στο γύψο του ποδιού του;
Τα Ray-Ban του Αργύρη Διαμαντέλη, τα οποία μέχρι και ο Τομ Κρουζ θα ζήλευε;

Η απόλυτη καλτίλα, τα 90's όπως πρέπει να είναι. Βλέπω και ξαναβλέπω τα βίντεο με την ελπίδα πως στο τέλος θα εμφανιστεί Κατερίνα Γιουλάκη να αναφωνήσει δις «ε, δεν είναι δυνατόν», και καπάκι οι θρυλικοί τίτλοι τέλους του Ρετιρέ.

Εικόνα savvas gridlock

Ξέρεις ποιος είναι αυτός με το γύψο;

Εικόνα Εν Αθήναις

Για πες...

Εικόνα savvas gridlock

Η φωνή δεν σου λέει κάτι; Δεν έβλεπες εκπομπές της Θύρας 7;

Εικόνα Εν Αθήναις

Δεν έχω φτάσει στο σημείο να βλέπω και εκπομπές της θύρας 7. Ένα RATM και πολύ είναι.
Από τις εκπομπές όμως θυμάμαι τον Άκη, τον Τσουκαλά, τον Chelsea και έναν με μαλλιά και μούσι (δε θυμάμαι όνομα).

Επιλέγω Άκη, με δεύτερη επιλογή τον Chelsea. Εάν είναι κάποιος άλλος από αυτούς, τότε δε θα τον γνωρίζω.

Εικόνα savvas gridlock

Σωστά επέλεξες. Με την πρώτη, όχι με δευτέρα. (ο ''μαλλιάς με μούσι'' είναι ο Μητσάρας ο ''Εφτάψυχος'').

Εικόνα Εν Αθήναις

Βασικά ήταν αυτός που κολλούσε πιο πολύ εμφανισιακά. Γιατί η φωνή του εκεί δεν είναι και τόσο βραχνή.

Σε κάποια στιγμή εμφανίζεται και ο Φωτίου στο βίντεο. Παρεμπιπτόντως, ο Μορτάκης με τον Ρουμελιώτη τί απέγιναν;
Τον Μορτάκη τον είχα πετύχει πολλές φορές σε γήπεδα ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, ίσως ο πιο συμπαθής γάβρος που έχω γνωρίσει, μαζί με τον Ηλία τον Ρωσσίδη. Μοσχατιώτες και οι δύο, εάν δεν κάνω λάθος.

Εικόνα savvas gridlock

Nαι, δεν κάνεις λάθος, απ'το Μοσχάτο είναι ο Νίκος. Πες μου ότι είσαι Πειραιώτης να φύγω ΕΠΟΠ τώρα στον Έβρο. Ο Ρουμελιώτης παρέμεινε στη μετεξέλιξη του πρώην TV MAGIC σε ACTION24. Ο Μορτάκης, που τον θυμόμαστε όλοι να γράφει στο περιοδικό της ''Θύρας 7'', δεν ξέρω τι κάνει αυτήν την στιγμή, αν παρακολουθεί κάποιος που ξέρει, ας το γράψει.

Εικόνα Εν Αθήναις

Τον γλιτώνεις τον Έβρο.
Ο Μορτάκης μέχρι πριν λίγα χρόνια περιέγραφε αγώνες γυναικείου μπάσκετ. Έχω την εντύπωση πως είχε περιγράψει και αγώνες του Παναθηναϊκού.

Εικόνα Ερυθροφύλακας

Κι' όμως πολλά παιδιά γίναν τότε Ολυμπιακοί και είναι πολύ περήφανοι για τον λόγο αυτό!

Εικόνα μαουνιέρης

Μεγάλος ποδοσφαιρισής, υπέροχος άνθρωπος, πιστός ολυμπιακός.

Εικόνα red7neck

Μέσα στην σαπίλα και το καρκίνωμα που λεγόταν βαρδινογιαννισμός, η ερυθρόλευκη φλόγα δεν έσβησε ποτέ! Και στα δύσκολα ο κόσμος βρισκόταν πάντα κοντά! Τώρα, αισθάνομαι, ότι αυτή η φλόγα αρχίζει και σβήνει είτε λόγω οικονομικών δυσχερειών και της γενικότερης ύφεσης είτε λόγω διάθεσης καθώς δεν υπάρχει αντίπαλος πλέον για εμάς εντός των συνόρων, είτε λόγω των νεογαύρων που πολλαπλασιάζονται και γίνονται ένα με τους αντικειμενικούς οχετούς (διαδικτυακούς και έντυπους).

Ολεγκ Προτάσοφ ήσουν μία από τις μεγαλύτερες δόξες που πέρασε ποτέ απ' την Ελλάδα και τον Ολυμπιακό μας! Σε ευχαριστούμε για την Ριζούπολη! 11 Μαϊου 2003!

Εικόνα LAKIS

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ Ο ''ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ'' ΚΑΙ Ο ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ ΝΕΟΣ !!!!