ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ:Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ PART 2



Συνεχίζουμε από εδώ (δεξί κλικ-άνοιγμα σε νέα καρτέλα πάνω στις φωτογραφίες, για να διαβαστούν πιο άνετα).
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Στεκόμαστε εδώ.
 

 

 
 
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ''ΠΟΔΑΡΑ'' ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟ, Ο ''ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ'' ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 16 ΜΑΪΟΥ 1924. Ο ''ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ'', ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΟΥ ''ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ'' ΚΑΙ ΤΟΥ ''ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ'', ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 1925.
 
Αύριο, στο τρίτο και τελευταίο μέρος του βιβλίου του ''Ποδάρα'', θα δούμε περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από αυτό το επίμαχο ζήτημα.

Σχόλια

Εικόνα apostolos gaganis

Ο μακαριτης ο πατερας μου, Πειραιωτης, κατοικος της Βαγγελιστρας και γεννημενος το 1900 στη Ρωσια, μου΄λεγε θυμαμαι οταν ημουνα μικρο παιδακι πως ηταν θαμωνας του καφενειου ( δεν θυμαμαι ποιού ) και αναμεσα στην παρεα εκεινη που ιδρυσε τον Ολυμπιακο. Δεν ειμαι σε θεση να ξερω κατα ποσον αληθευανε και ποσα, απ΄αυτα που μου΄λεγε. Ξερω ομως απολυτως, διαβαζοντας τα ονοματα των ανθρωπων που υπηρξαν το 1925 ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ του Ολυμπιακου και παραθετεις στην αναρτηση σου Σαββα, οτι ειχα θειους και ξαδελφια ( εχω συναντηθει αλλωστε πιτσιρικας μαζι τους ) με τα επιθετα ΤΡΥΠΟΣΚΙΑΔΗΣ εξ Αιγυπτου και ΟΡΛΩΦ εκ Ρωσιας. Δυο επιθετα, οπωσδηποτε ασυνηθη. Τί να σημαινει αυτο; Μπορει κατι - ενθυμουμενος τον πατερα μου - μπορει και τιποτα. Απλως ηθελα να το καταγραψω αυτο, ιδιαιτερα απο τη στιγμη που ειδα στην αναρτηση τα ονοματεπωνυμα των ποδοσφαιριστων Βρασιδα ΤΡΥ(και οχι Τρου)ΠΟΣΚΙΑΔΗ και Θεοδωρου ΟΡΛΩΦ, αμφοτερων ιδρυτικων μελων του ΤΡΙΣΕΝΔΟΞΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Γραφω τον πληρη τιτλο της ομαδαρας μας και, ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ, ΔΟΝΟΥΜΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ! Ισως ειναι και η αναρτηση αυτη, που τα΄χει καταφερει ετσι...Α, μην ξεχασω: Ο πατερας μου ειχε συμμετασχει, υπηρετωντας, στον πολεμο του ΄22 στη Μ. Ασια κι΄επαιζε αριστερο μπακ στην ομαδα του Στρατου ( διαπιστωμενο οτι ΄΄ηξερε΄΄ μπαλα...). Μακαρι αυτα τα δυο προσωπα ναταν συγγενεις μου...Αλλα και να μην ηταν, ολοι εμεις οι ΓΑΥΡΟΙ ειμαστε ουτως ή αλλως συγγενεις μεταξυ μας και μαλιστα στενοι...ΑΦΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΔΕΛΦΙΑ...

Εικόνα savvas gridlock

Απόστολε, πόσο μεγάλος γαύρος είσαι ρε φίλε. Πραγματικά, όποτε διαβάζω το τι γράφεις, συγκινούμαι. Τι να πω, δεν είναι απλώς τιμή όλων μας που γράφεις εδώ. Είσαι ένα κομμάτι ζωντανής ιστορίας του Θρύλου...

Εικόνα apostolos gaganis

Απο χτες δεν εχω υπνο...Αυτη σου η αναρτηση με ξαγρυπναει...Η οικογενεια μου απ΄τη μερια του πατερα μου συγγενευε εξ αιματος με Ορλωφ και εξ αγχιστειας με Τρυποσκιαδηδες. Ορλωφ και Τρυποσκιαδηδες, ειχανε συγγενεψει μεταξυ τους με γαμο. Θυμαμαι και τα δυο αυτα σογια καλα. Μου΄ρχονται, σαν γλυκες αστραπες στο κεφαλι, ονοματα οπως Βανιας, Κολιας, Αννιτσα...Ισως λοιπον να κανανε παρεα μαζι στα νιατα τους ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΝΕΑΡΟΙ...ΙΣΩΣ. Θα΄ταν τοτε γυρω στα 25, παιζανε ποδοσφαιρο, βρισκοντουσαν στον Πειραια, ηταν σε ηλικια και ποδοσφαιρου και καφενειου, ειχανε συγγενεψει ή οχι, φιλαρακια θα΄σαντε...Ποσοι Ορλωφ και ποσοι Τρυποσκιαδηδες εξαλλου να υπηρχαν τοτε εκει, στη Βαγγελιστρα, στο Νεο Φαληρο, στο Πασαλιμανι...Δεν το΄χα ψαξει τοτε που μπορουσα και το΄χασα...

ΟΠΩΣ ΚΙ ΑΝ ΕΧΕΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΠΡΑΜΑ, ΑΛΗΘΕΙΑ Ή ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ, ΤΟ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟ ΑΥΤΟ ΄΄ΠΑΡΑΜΥΘΙ΄΄ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ, ΟΛΟΖΩΝΤΑΝΟ! ΤΟΥΤΗ Η ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΠΟΥ ΠΑΡΑΘΕΤΕΙ Ο ΣΑΒΒΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΠΕΤΑΓΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ ΜΑΣ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΜΕ ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΠ΄ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΡΑΤΜΙΤΕΣ! ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ, ΚΑΝΟΝΙΚΑ, ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΒΑΘΟΣ, ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΛΑΤΡΕΥΟΥΜΕ!

Εικόνα Spiros Legend

Τον απεριοριστο σεβασμο μου(για ακομη μια φορα)εχεις Απόστολε,σε καποια προσφατη συνομιλια μας εδω μεσα,σε ειχα αποκαλεσει Τοτέμ Ολυμπιακοφροσύνης,αλλα οπως και να σε πουμε φιλε Αποστολε,θα σε αδικησουμε!Εισαι ΤΙΤΑΝΟΤΕΡΑΣΤΙΟΣ Θρύλος,εισαι Αδερφος και Πατερας μας μαζι!Ειναι ευλογια για εμας να συνομιλουμε μαζί και να διαβαζουμε τα σχολια σου και τα γραπτα σώψυχα σου!Να εισαι παντα καλά να μας φωτίζεις και να μας κανεις παρεα!

Εικόνα apostolos gaganis

Σας ευχαριστω με ολη μου την καρδια, και τον πανω και τον κατω...ΕΙΜΑΙ ΑΠΛΑ ΕΝΑΣ ΑΠΟ΄ΣΑΣ. ΜΙΑ ΥΨΩΜΕΝΗ ΓΡΟΘΙΑ, ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΥΨΩΜΕΝΕΣ ΑΣΠΡΟΚΟΚΚΙΝΕΣ ΘΡΥΛΙΚΕΣ ΓΡΟΘΙΕΣ! ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΑΠΟΛΥΤΩΣ. ΜΙΑ ΠΝΟΗ, ΠΟΥΧΕΙ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΕΣΑ Σ΄ΕΝΑ ΠΕΛΩΡΙΟ ΔΑΣΟΣ ΑΠΟ ΥΠΕΡΟΧΕΣ, ΛΕΒΕΝΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΘΕΡΜΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΝΟΕΣ, ΣΑΝ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ...

Εικόνα Εν Αθήναις

Βάζετε κι εμένα μέσα;

Εικόνα Νίκος Γόδας

Όχι μόνο διαβάστηκε το άρθρο, αλλά αναμένουμε με αγωνία το αυριανό και τελευταίο μέρος για να βγάλουμε τα τελικά μας συμπεράσματα. Προς το παρόν κρατάμε τις σπάνιες πληροφορίες για τη γέννηση του Ολυμπιακού. Τελικά, άλλα μας λένε τα ερυθρόλευκα sites και άλλα μαθαίνουμε από τον Γιώργο Ανδριανόπουλο. Ειδικά όταν αναφέρονται σε λεπτομέρειες λένε διάφορες αρλούμπες. Τέλος πάντων... Καλημέρα Απόστολε, Θρύλε!!!

Εικόνα Spiros Legend

Eχεις δικιο Θωμά για τις ανακριβειες που διαβαζουμε,και οταν μιλαμε για ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ,δεν θα επρεπε να συμβαινει...Ας συγκεντρωσει ο Ερασιτεχνης σε συνεργασια με την Παε βεβαια,καποιους ανθρωπους με καταρτιση και προσβαση σε ιστορικα Αρχεια,να καταγραψουν με τον πλεον επισημο και αναμφισβητητο τροπο την ιστορια της ιδρυσης του Ολυμπιακου,αλλα και της συνεχειας του...Με επιστημονικο και οχι μυθιστορηματικο τροπο,με ακριβεια και οχι ωραιοποιημενη ιστοριουλα.Το απαιτει η ιδια η Ιστορια ενος απο τους μεγαλυτερους πολυαθλητικους συλλογους του Κοσμου,του Ο.Σ.Φ.Π.!Για εμας,φυσικα,ειναι ο κορυφαιος Συλλογος-Συνδεσμος στον Πλανητη,στο Ηλιακο Συστημα,στον Γαλαξια και στο Συμπαν απο καταβολης του!

Εικόνα μαουνιέρης

Αυτό που θα έπρεπε να γίνει από δεκαετιών, ας γίνει τώρα! Η ιστορία του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ είναι ιερή και μας αφορά.

Εικόνα Νίκος Γόδας

Μακάρι, Σπύρο και Γιώργο, να προχωρήσει το θέμα. Ο Σάββας, φαντάζομαι, θα είναι υπερπολύτιμος σε μία τέτοια προσπάθεια. Δεν πρέπει να υπάρχουν ανακρίβειες γύρω από αυτό το βαρυσήμαντο ζήτημα.

Εικόνα μαουνιέρης

Ο Σάββας, σύγγαυρε Θωμά, είναι σκαπανέας της ερυθρόλευκης ιστορίας. Είναι όντως υπερπολύτιμος: είναι ολυμπιακός (και μόνο ολυμπιακός), ακριβέστατος, ακομπλεξάριστος, γενναίος στον λόγο και καίριος στις παρατηρήσεις και στα συμπεράσματα. Ξέρω ότι δεν του αρέσει να μιλάνε / γράφουνε γι' αυτόν, αλλά ΕΤΣΙ είναι τα πράγματα, και πρέπει να λέγονται / γράφονται.

Προσωπικώς είμαι ευτυχής που RATMίζομαι κάθε μέρα - για την ακρίβςια: συρRATMίζομαι με τόσο δυνατή ερυθρόλευκη παρέα.

ΖΗΤΩ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ!

Εικόνα Νίκος Γόδας

Το πιο ωραίο που μπορούμε να του αναγνωρίσουμε είναι ότι δεν του αρέσει να τον επαινούμε. Μετριόφρων και σώφρων. Ο Σάββας είναι ένας σύγχονος Σολομών, περιλουσμένος με ερυθρόλευκα νερά. Καλά να περάσεις Γιώργο και γρήγορα μαζί μας!

Εικόνα Spiros Legend

Ακριβως κ.μαουνιέρη!Θα μου επιτρεψετε τωρα που λεμε για ιστορια να πω και μια μικρη προσωπικη?Πριν καμια 10 χρονια,στην ονομαστικη μου εορτη,του Αγιού,ενας επι διδακτορικω φοιτητης του Ιονιου Πανεπιστημιου και καλος Ολυμπιακος(προσεχω τις παρέες μου!)μου εφερε ως δωρο ενα βιβλιο.Λεω τι ειναι αυτο?Λεει με καμαρι,το εχει γραψει ενας καθηγητης μου,ο τάδε...45 Χρονια βαζω γκολ στους βάζελους!Αυτος ηταν ο τιτλος,και περιττο να πω οτι τα υπολοιπα δωρα,οσο ακριβα και να ηταν,τεθηκαν αυτοματως στο περιθωριο(συγγνώμη καλοι μου φιλοι,αλλα εδω προκειται για τον Ολυμπιακο μας!)Δεχτηκα και την αναλογη καζουρα,που δεν το αποχωριστηκα κατα την διαρκεια της βραδιας της εορτης,αλλα συνηθισμενα τα βουνα στα χιονια...!Αν και δεν ειμαι ιδιαιτερα βιβλιοφαγος,το συγκεκριμενο το καταβροχθησα με ιδιαιτερη λαιμαργια σε 2 μερονυχτα...Ευχαριστω για την απολαυση κ.μαουνιερη!

Εικόνα μαουνιέρης

Αντε Θρυλόσπυρε, φτιάξε με τώρα! Μου έκανες το καλύτερο δώρο. Για καμμιά δεκαριά μέρες θα με χάσετε -καλά δεν τρέχει και τίποτα-, αλλά θα φύγω και θα κρατήσω την κουβέντα σου. Τα ίδια θα πω και στον Απόστολο αποκάτω! Νά 'σαι καλά.

Εικόνα apostolos gaganis

Hταν δωρο. Βρισκεται πισω και δεξια απ΄την πολυθρονα μου, στο γραφειο του σπιτιου μου. Ουσιαστικα ομως βρισκεται αλλου. Στην καρδια μου...

Εικόνα μαουνιέρης

Αντε υπεργαύριστε Απόστολε, φτιάξε με τώρα! Μου έκανες (κι εσύ) το καλύτερο δώρο. Για καμμιά δεκαριά μέρες θα με χάσετε -καλά δεν τρέχει και τίποτα-, αλλά θα φύγω και θα κρατήσω την κουβέντα σου. Τα ίδια είπα και στον Θρυλόσπυρο αποπάνω! Νά 'σαι καλά.