Συνέντευξη του Κούδα



Ο Σάββας έχει ασχοληθεί ενδελεχώς με το θέμα παλαιότερα, αλλά χθες ο Κούδας έδωσε μία συνέντευξη, όπου μίλησε για ό,τι έγινε την περίοδο 1966-68. Αφού θυμηθούμε την ενότητα του Κούδα στο site http://www.redsagainsthemachine.gr/category/extras/koydas , προχωράμε παρακάτω.

Αντιγράφουμε από το sport24:

Για τη δική του ιστορία με την παραλίγο "κλοπή" από τον Ολυμπιακό: "Δικό μου ήταν το λάθος, αλλά σε τέτοια ηλικία δεν μπορώ να πω για έναν άνθρωπο που έχει φύγει (τον πατέρα μου) ότι ήταν λάθος του. Από τις σειρήνες της εποχής παρασύρθηκε και έγινε ό,τι έγινε. Είχαμε ανοίξει ένα ουζερί με έναν παράγοντα, ο κ. Παντελάκης δε θέλησε να βοηθήσει στο μαγαζί και ο πατέρας μου που ήταν ιδιαίτερος και ντόμπρος, είπε θα τον πάμε εκεί γιατί τα λεφτά ήταν έτσι και αλλιώς. Έτσι έγινε η ιστορία για 2 χρόνια. 6-7 μήνες στον Ολυμπιακό ήρθε η χούντα και δεν προπονούμουν καν. Έπαιζα με την Εθνική Ενόπλων μόνο. Γύρισα μετά από δύο χρόνια στον ΠΑΟΚ και έκανα την καριέρα μου. Εκείνη την εποχή ένα πρωτοσέλιδο έγραψε 1-2 εκατομμύρια για τη μεταγραφή και ένας περιπτεράς έγραψε 20 εκατομμύρια. Για την εποχή ήταν τρελά τα λεφτά, αλλά όπως έγινε η ιστορία δε θα γινόταν ποτέ. Το 1966 έγινε ό,τι έγινε. Δεν ήμουν μικρός, αλλά ο λόγος ήταν να διαλέξω ένα από τα δύο σπίτια μου. Γιατί είχα έναν πατέρα, μία μητέρα και αδέρφια.

Αυτούς ή άλλα πράγματα. Είναι μεγάλη ιστορία το πώς γύρισα. Παίζαμε Παγκόσμιο στη Βαγδάτη και ήμουν ο καλύτερος παίκτης. Πήραμε το Κύπελλο. Γυρίσαμε στην Αθήνα και όλοι οι στρατηγοί με είχαν στα ώπα-ώπα. Ένας επίτροπος του Ολυμπιακού, ο Παπαποστόλου, μέσα στην ωραία ατμόσφαιρα γυρίζει και με πιάνει σε μία εκδήλωση «κοίταξε να δεις, είμαι Ολυμπιακός, αλλά θέλω να σε βλέπω στο γήπεδο, σήκω και γύρνα στον ΠΑΟΚ. Με αυτούς εδώ (στρατιωτικούς) δε θα πάρεις μεταγραφή». Μάλωσα με τον πατέρα μου και γύρισα στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι το 1974 δε μιλούσα με τον πατέρα μου, μόνο με τη μάνα μου. Αυτή είναι η ιστορία γιατί ακούγονται πολλές αηδίες. Κοινοί άνθρωποι που μ' αγαπούσαν με βοήθησαν και πήγα του ζήτησα συγγνώμη του πατέρα μου και επανήλθαν οι σχέσεις μας...".

Τι μας λέει, δηλαδή; Πρώτον, ότι πράγματι κατηφόρισε στον Πειραιά με τη θέλησή του και πιο πολύ του πατέρα του και όχι επειδή τον άρπαξε ο «κακός Ολυμπιακός». Το περισσότερο βάρος το ρίχνει στον πατέρα του, αν και δεν θέλει να το παραδεχθεί καθώς έχει φύγει από τη ζωή. Αποποιείται των ευθυνών του, λέγοντας ότι μάλωσε με τον πατέρα του για ό,τι έγινε. Βέβαια, παραπάνω τονίζει ότι δεν ήταν μικρός για να έχει το ακαταλόγιστο… Τέλος πάντων. Το σημαντικότερο που λέει είναι ότι ο χουντικός Παπαποστόλου (ο έφορος που όρισε η χούντα στον Ολυμπιακό) τον συμβούλεψε να αφήσει τον Ολυμπιακό, καθώς δεν επρόκειτο ποτέ η Χούντα να του ενέκρινε τη μεταγραφή που ο Ολυμπιακός κανονικότατα είχε πραγματοποιήσει. Ο Παπαποστόλου, φυσικά, δεν ήταν άνθρωπος που δεν είχε προσβάσεις στη χούντα, ώστε να μην ξέρει τι του γίνεται. Ήταν άνθρωπος της Χούντας και ήξερε πολύ καλά εκ των έσω τις προθέσεις των συνταγματαρχών. Η Χούντα, λοιπόν, ήταν αυτή που δεν επέτρεψε στον Κούδα να παίξει στον Ολυμπιακό. Και έτσι δυναμιτίστηκε ακόμα περισσότερο το ήδη αντιολυμπιακό μένος των παοκτσήδων, στηριζόμενοι τόσα χρόνια στο επιχείρημα ότι ο «κακός Ολυμπιακός» πήγε να κλέψει τον Κούδα. Όποιος εθελοτυφλεί, χάνει την πραγματικότητα και χτίζει ψέματα. Ο Κούδας, φυσικά, το γύρισε το τροπάριο και με τον καιρό μετεξελίχθηκε σε μέγα μακεδονομάχο. 

Σχόλια

Εικόνα ΤΡΕΞΕ ΖΕΛΑ ΤΡΕΞΕ

τι να πρωτοθυμηθούμε;
τον εκτοπισμό του Μπούκοβι, του Σιδέρη, του Αργυρούδη;
την απαίτηση των χουνταίων να μη φορά κόκκινα ο Ολυμπιακός;

με τανκς και με πουστιά...

Εικόνα Αλέξανδρος

Να συμπληρώσω στην αναρτηση σου και αυτό:
http://1.bp.blogspot.com/_T5WdDrKqwio/Saano7YtBhI/AAAAAAAAD4k/3PyX66n-Gy...

http://2.bp.blogspot.com/_T5WdDrKqwio/Saano_sGrbI/AAAAAAAAD4s/znNa5w_6OO...

Γεννήθηκα και θα πεθάνω Ολυμπιακός... Επειδή είναι σε μια άλφα ηλικία και ξεχνάει...

Εικόνα Νίκος Γόδας

Ευχαριστώ για τις φωτογραφίες. Είναι και μέσα στα άρθρα του Σάββα που παρέθεσα στην ειδική ενότητα στο κείμενο.

Εικόνα nmavronas

Καλά να το δεχτούμε αυτό για το 1966.Το 1980 όμως[υπάρχουν ντοκουμέντα] ο Κούδας είχε συμφωνήσει σε όλα με τον Νταϊφά και χάλασε η μεταγραφή με 12 ετία τελευταία στιγμή λίγο πριν ανακοινωθεί όταν ο Παντελάκης παρακάλεσε τον Νταϊφά να μείνει ο Κούδας στον ΠΑΟΚ και έδωσε μεταγραφή τον Ορφανό!

Εικόνα nmavronas

Καλά να το δεχτούμε αυτό για το 1966.Το 1980 όμως[υπάρχουν ντοκουμέντα] ο Κούδας είχε συμφωνήσει σε όλα με τον Νταϊφά και χάλασε η μεταγραφή με 12 ετία τελευταία στιγμή λίγο πριν ανακοινωθεί όταν ο Παντελάκης παρακάλεσε τον Νταϊφά να μείνει ο Κούδας στον ΠΑΟΚ και έδωσε μεταγραφή τον Ορφανό!

Εικόνα Νίκος Γόδας

Αυτό, Νίκο, ομολογώ, δεν το ήξερα. Έχει γραφτεί στον τύπο της εποχής;

Εικόνα koropi48

Καλημέρα Γόδα, με χαρά διαβάζω ανάρτησή σου. Τα ιστορικά στοιχεία είναι απαραίτητα να δημοσιεύονται ξανά και ξανά, προκειμένου να μαθαίνουν οι νέοι τί πραγματικά συνέβη. Γιατί η γκεμπελική προπαγάνδα σβήνει τα ιστορικά αποτυπώματα και κατορθώνει με το πες πες να δημιουργεί ψεύτικες πραγματικότητες. Ώρα είναι να βγουν οι σαραβάκοι, οι αντωνίου και οι μπάγεβιτς να πουν ότι τους άρπαξε ο ΘΡΥΛΟΣ. Εύγε για την ανάρτηση, εύγε και στον Σάββα για την αρχική τεκμηρίωση.

Εικόνα Νίκος Γόδας

Καλημέρα, σύγγαυρε, ευχαριστώ πολύ. Η περίπτωση του Αντωνίου είναι σχεδόν ίδια με του Κούδα, με τη διαφορά ότι δεν τον άφησε όχι η Χούντα, αλλά ο Βαρδινογιαννισμός. Βασικά, δεν υπάρχει καμία διαφορά, τώρα που το σκέφτομαι...