ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1 - ΚΟΥΛΑ 1


Tags: -

Γεια χαραντάν μάγκες, να γράψουμε δυο λόγια για το προψεσινό ματς με την Κούλα που τόση αναστάτωση δημιούργησε στο διαδίκτυο και τόσα κουμπάκια υπολογιστών και λάπτοπ χάλασαν από τη μανία των γαύρων που είδαν το ματς. Οι φάσεις του αγώνα εδώ.
Δυστυχώς, πάλι καθυστέρησα να μπω στο γήπεδο, ήγουν που ήταν καθημερινή, οπόταν δεν έχω εικόνα για το πρώτο τέταρτο του αγών. Σ’ αυτό είχε ένα δοκάρικο η Κούλα, ενώ πέτυχε κι ένα γκολ. Στο υπόλοιπο ματς, παρατήρησα τα εξής:
1) Ο Ολυμπιακός είχε τεράστια δυσκολία στο να κυκλοφορήσει την μπάλα. Η Κούλα έβγαζε γρήγορα παγίδες με τρεις και τέσσερις παίχτες απάνω στους δικούς μας ψηλά στο πρώτο ημίχρονο, ενώ σε μας για να πάρει την πρώτη πάσα υπήρχε μόνο ο Μιλιβόγεβιτς, καθώς ο άλλος κόφτης, ο Εντινγκά, είναι παντελώς ανίκανος να φκιάσει παιχνίδι, πόσο μάλλον όταν πιέζεται πάνω στην μπάλα. Έτυχε και από τη δεξιά μεριά είχαμε στα μπακ το Σαλίνο (λίγος στη δημιουργία), τον Εντινγκά (λίγος στη δημιουργία), το Σαντάνα (εδώ δε λέω τίποτα, φάνηκαν όλα στο ματς) και τον Ντουρμάζ. Επομένως όταν η μπάλα έβγαινε από δεξιά ήταν καταδικαζμένη από την αρχή η προσπάθεια. Εδώ θα κάνω μια παρένθεση για να πω πώς βλέπω ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί το σύστημα με την πίεση ψηλά, όταν αυτό γίνεται σωστά όπως έκανε προψές η Κούλα:
α) Μπαλιές σε βάθος ή διαγώνιες: όταν ο αντίπαλος κινείται μόνο προς τα μπρος, το να ρίξεις μπαλιά στην πλάτη του, τονε βγάζει σε αντίθετο χρόνο. Ζωτικής σημασίας είναι ο φορ σου να δώνει όσο μεγαλύτερο μήκος μπορεί και τα εξτρέμ σου όσο το δυνατόν μεγαλύτερο πλάτος. Αυτό το προσπαθήσαμε κάπως, όχι από σύστημα, αλλά επειδή πιέζονταν οι αμυντικοί μας μάλλον.
β) Μπούκα από πίσω: συνήθως με εξτρέμ ή μπακ. Ο φορ κάνει κίνηση ανοίγοντας χώρο για την μπούκα. Γι’ αυτό το σύστημα θες μπουκαδόρους. Εμείς στο ρόστερ από μπουκαδόρους έχουμε τον Ντοσεβή και τον Ομάρ από δεξιά και το Μαζουακού από αριστερά. Ο Ντουρμάζ, ο Αφελάι και ο Φορτούνης δεν είναι μπουκαδόροι. Προσπαθούν, αλλά χωρίς ταχύτητα δεν κάνεις και πολλά. Ο Τσόρι μπορεί να κάνει κίνηση από τον άξονα, αλλά προψές παραδόξως ήταν κι αυτός σε κάκιστη βραδιά. Αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού μάλλον δεν τον εφαρμόσαμε καθόλου στο παιχνίδι.
γ) Ταχύτατοι συνδυαζμοί: αυτό πρέπει να γίνει πάρα πολύ γρήγορα, καθώς οι αντίπαλοι πέφτουν σαν καμικάζοι απάνω στους δικούς σου. Με γρήγορες πάσες μπορείς να ανέβεις αφήνοντας πίσω σου πολλούς αντιπάλους, για να έχεις ελπίδες για την κόντρα.
Εδώ θα προσθέσω ότι το να παίξεις με αντεπιθέσεις απέναντι σε ομάδα που πιέζει ψηλά είναι η φυσιολογική αμυντική αντίδραση, καθώς ουσιαστικά πρέπει να βγάλεις ΓΡΗΓΟΡΑ την μπάλα από τη ζώνη πρεσαρίζματος και να τη μεταφέρεις γρήγορα σε χώρο που οι αντίπαλοι δεν έχουν πολλούς παίχτες.
Το ένα βασικό λοιπόν για να αντιμετωπίσεις την πίεση ψηλά είναι η ταχύτητα με την οποία αλλάζεις από άμυνα σε επίθεση, το τρανζίσιον που λένε οι μπασκετικοί. Πρέπει να γυρίσεις δηλαδής γρήγορα πρόσωπο προς την αντίπαλη εστία. Το άλλο χαρακτηριστικό που θα σου επιτρέψει να εφαρμόσεις τις παραπάνω τεχνικές είναι το άπλωμα στο χώρο. Αυτό θα σου δώσει λίγο παραπάνω χρόνο για να σκεφτείς πώς θα κινηθείς, θα έχεις μερικά εκατοστά του δευτερολέπτου παραπάνω πριν πέσει πάνω σου ο αντίπαλος. Αυτό το κάναμε, αν και οριζμένες φορές έβλεπα απροθυμία, ραθυμία να απλωθούν οι παίχτες μας, δυσκολεύοντας τον έχοντα το τόπι στα πόδια του.
Από τα δύο παραπάνω, προσπαθήσαμε έστω και κάπως αναιμικά να απλώσουμε το χώρο, ενώ έλειπε τελείως το γρήγορο παιχνίδι.  Ε, αυτό δεν το κάναμε γιατί δεν είχαμε τους παίχτες να το κάνουν. Υποθέτω ότι δεν περίμενε ο Περέιρα, ο μεγαλύτερος προπονητής όλων των εποχών για όσους δεν το θυμούνται, ότι η Κούλα, μια ξεφτιλιζμένη ομάδα βήτα εθνικής, θα τολμούσε να μας πιέσει απάνω στο τόπι. Συνέβη και θέλουμε να ελπίζουμε ότι δε θα ξανασυμβεί.
Είναι αυτονόητο ότι οι ισορροπίες στο παιχνίδι αλλάζουν και με βάση την απόδοση των παιχτών. Έτσι όταν ο άλλος σε πιέζει ψηλά και κάνεις μια δυο τρεις ευκαιρίες, ε, αναγκάζεται και καλύπτεται λίγο παραπάνω, σε πιέζει λίγο χαμηλότερα κοκ. Ας κρατήσουμε αυτό κι ας εξετάσουμε τι έγινε στο δεύτερο ημίχρονο.
2) Στο δεύτερο ημίχρονο βγήκε ο Σαντάνας και μπήκε στη θέση του ο Μήτρογλου σε σχήμα που έμοιαζε περισσότερο με 4-4-2. Για την άλλη αλλαγή (Φουστέρ- Αφελάι) δε θα μιλήσω γιατί δεν άλλαξε τίποτα σχεδόν στην τακτική. Ο Σέρβος μπήκε εκεί για να πάρει την πρώτη πάσα, να κοιτάξει να φκιάσει παιχνίδι από πίσω, μιας και ο Σαντάνας έδειξε να έχει προβλήματα γενικά και στην άμυνα και στη δημιουργία. Γύρισε ο Φορτούνης για να φκιάνει παιχνίδι από τον άξων και κάτω απ’ αυτό το πρίζμα, θα μπορούσε να έχει λογική η διατήρηση του Εντινγκά στην εντεκάδα, μιας και ύστερα απ’ όλα αυτά, κάποιος έπρεπε να κόβει. Άλλο που ο Εντινγκά ήταν σε κακή βραδιά όπως και οι περισσότεροι άλλωστε. Ο δεύτερος φορ είχε το νόημα να δώνει βάθος στην επίθεση, να μεγαλώσουν οι χώροι, καθώς το παιχνίδι θα γινόταν πια από πιο πίσω και να έχουμε κόζμο παραπάνω στην περιοχή. Το γκολ το βάλαμε σχεδόν με το που ξεκίνησε το δεύτερο ημιχρόνιο, ενώ και στη συνέχεια μεταφέραμε καλύτερα το παιχνίδι στο μισό της Κούλας. Λίγο η ψυχρολουσία, λίγο ο δεύτερος φορ, λίγο το ότι η πίεση ψηλά είναι πολύ ενεργοβόρα για τους ποδοσφαιριστάς, η Κούλα τραβήχτηκε πιο πίσω, δεν πίεζε πια πάνω στην μπάλα στο τέταρτο το δικό μας, αλλά στο δικό της πια τέταρτο του γηπέδου, ξεκινώντας τις αντεπιθέσεις από πιο πίσω. Έτσι κύλισε και το δεύτερο ημίχρονο με τον Τσόρι στη θέση του Διαμαντάκου να προσπαθεί σε κακή βραδιά κι αυτός να μεταφέρει το παιχνίδι μέσα στην περιοχή της Κούλας προς το Μήτρογλου.
Πάμε τώρα στον Περέιρα. Τσαντίστηκε ο κόζμος που μπήκαν οι αναπληρωματικοί. Σου λένε «ρε πούστη μου, εγώ έρχομαι εδώ με το καβλί στο στόμα απ’ το κρύο να σε δω να ξεφτιλίζεις τις Κούλες, έρχεται τόσος κόζμος για το ντέρμπι κι εσύ μου βάζεις τα λιμά;» Τι να σου πω ρε φίλε άμα το βλέπεις έτσι; Εγώ δεν μπορώ να κρίνω γιατί δεν ξέρω. Γιατί τώρα μπαίνουμε σε έναν τομέα άγνωστο σε μας, αυτό των αθλητικών επιδόσεων και τη σημασία που δίνει στα εργομετρικά ο προπονητής. Αν το αθλητικό απόθεμα που διαθέτει εξαντλείται, το ροτέισον θα σε βοηθήσει να το επανακτήσεις. Θα μπορούσε να γίνει μικρότερο ροτέισον, καθώς υπήρχαν κάμποσοι παίχτες χωρίς παιχνίδια στα πόδια τους, σύμφωνοι. Όμως έτσι θα πρέπει να συμφωνήσετε ότι  ροτέισον έπρεπε να γίνει με την Κούλα. Το πόσο συζητάμε τώρα.
Νομίζω ότι ο Περέιρα φέρθηκε στην Κούλα όπως της έπρεπε. Σαν να είναι μια ομάδα Β΄ Εθνικής που παίζει για το κύπελλο, όπως θα έβλεπε μια οποιαδήποτε άλλη ομάδα Β΄ Εθνικής. Για πείτε μου, πού τον παίρνει τώρα να μην πάρει αποτέλεζμα; Με τον Εργοτέλη; Με την Ντνίπρο έξω; Με το βάζελο; Με την Ντνίπρο μέσα; Την Κούλα θα την ξαναβρούμε και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα έχουμε καθαρίσει με το πρωτάθλημα μέχρι τότε. Άρα είναι ζωτικής σημασίας τα παιχνίδια με Ντνίπρο- βάζελο- Ντνίπρο. Γιατί θες και να περάσεις στο γιουρόπα, έτσι; Και θες και νίκη μέσα στο βάζελο, ε; Ε, ποιος θα θυσιαστεί; Η Κούλα. Το είπε άλλωστε και ο Μανιάτης. 
Υπάρχει δυσαρέσκεια για τη διοίκηση. Για ποιο λόγο; Άλλοι λένε ότι παντελονιάζει. Το είδαμε πώς. Άλλοι λένε ότι δεν πήρε παίχτες. Πόσους έπρεπε να πάρει; Αλλάξαμε προπονητή και κάναμε δύο μεταγραφές Γενάρη μήνα. Έφυγε ο Αμπιντάλ και αντικαταστάθηκε από τον Σαντάνα. Και έναν παίχτη για την επίθεση. Θέλαμε έναν ακόμα; Δύο; Τρεις; Πόσους; Ποιο είναι το πρόβλημα; Ότι έδιωξε το Μίτσελ; Αν αυτό είναι το πρόβλημά σου, αδερφέ, πάει αυτό, τέλειωσε. ΤΕΛΕΙΩΣΕ, πάμε παρακάτω, είπαμε ό,τι είπαμε τότε που συνέβη, ανήκει στο παρελθόν. Λελέ που λένε και στο στρατό. Για να κρίνεις τη διοίκηση πρέπει να δεις τη συνολική της πορεία. Κανένας δε λέει ότι δεν κάνει λάθη η διοίκηση. Το θέμα είναι να μην κάνει λάθη από πρόθεση και φυσικά τα λάθη να είναι λιγότερα από τις σωστές επιλογές. Υπάρχει αυτό; Ε, φίλε, αν δεν το βλέπεις αυτό, σταματάω να αμφιβάλλω για την ολυμπιακοφροσύνη σου κι αρχίζω να αναρωτιέμαι μόνο για την ψυχική σου υγεία. Πέντε χρόνια τους έχω όλους στην πούτσα, φωτιά θα πέσει να μας κάψει, αδερφέ.
Τώρα έχουμε δύσκολο πρόγραμμα. Άντε πες με τον Εργοτέλη κουτσά στραβά θα πάρουμε το τρίποντο. Μετά Ντνίπρο έξω, βάζελο έξω, Ντνίπρο μέσα. Τώρα δεν είμαστε για γκρίνιες και για το πώς ονειρευόμαστε τον Ολυμπιακό. Τώρα θέλει συσπείρωση. Άντε, το κόβω εδώ μπας και ανέβει πριν τον Εργοτέλη.

Σχόλια

Εικόνα Raul 7

Γεια σας παιδιά..
Μήπως μάθατε για την αναβολή της ρεβάνς με την κουλα;μήπως ξέρετε τον λόγο που ήρθε η αναβολή;συνεχίστε την πολύ καλή δουλειά ξεβρακώματος..

Εικόνα Bad7

Εμεις ξερουμε οτι ερχονται κρισιμα παιχνιδια...το ρωτημα ειναι οι παικτες το ξερουν;

Εικόνα RED HELL

11αδα για τον πουτσο.Ντινγκα-Μιλι δεν μπορουν να κανουν παιχνιδι.Φουστερ αριστερα ο οποιος επισης αχρηστευεται οταν θελουμε να παιξουμε επιθετικα.Καλα για διαμαντακο δεν θελω να μιλησω γιατι θα πω πολλα.Ακομη περιμενω να δω Μπενιτεζ για τον οποιο επιμενω οτι αξιζει.Οσον αφορα τα α) β) γ)αντε να δουμε το β γιατι τα αλλα δυο ουτε καν.Αλλα και στο β) αυτοι που κανουν καμια μπουκα δεν ξερουν ουτε να σεντραρουν.Το ροτεισον ηταν σωστο.Αλλα δυστυχως πολλοι αναπληρωματικοι δεν κανουν για Ολυμπιακο και κυριως σε ματς με δυνατο αντιπαλο.
Εγω περιμενα απο το Μαρινακη κατι για τα εξτρεμ και αντ αυτου πηγαμε στο Χαρα που δεν εχει ακουμπησει ακομα(να ναι καλα το παιδακι του πανω απο ολα).Δεν ειναι μονο το ματς με αεκ οπου η επιθετικη λειτουργια ειναι αποκαρδιωτικη.Με αεκ ηταν και η αμυντικη.Καμια δημιουργια φασεων ουτε καν ενας συνδυασμος εδω και πολυ καιρο.Εχουμε γεμισει παιχτακια της σειρας.Οταν παιζεις χωρις εξτρεμ πως να διασπασεις την αμυνα.Και ειχαμε και μια αεκ να κανει απο τα καλυτερα της παιχνιδια με στοιχεια που φετος στο Θρυλο δεν εχω δει δυστυχως.Απλα δεν γινεται να κανουν 2 ευκαριες και να βαζουν καπακι γκολ και εσυ να τον παιζεις.Η μετα κανουμε το 1-1 και εκει που μας δημιουργουν προσδοκιες παλι το απολυτο τιποτα.Εχουμε 40 παιχτες και αξιζουν οι 20.Ξεσκαρταρετε επιτελους το γαμημενο το ροστερ απο τους δανεικους που δεν θα γινουν μονιμοι ποτε και καντε 3-4 μεταγραφες ουσιας.Το δεκεμβρη ακουγαμε για 3 δυνατες μεταγραφες και πηραμε τα αρχιδια μας(ο Σαντανα καλος μου φαινεται αλλα πολυ επιπολαιος).Τελος παντων ερχονται δυσκολα ματς εδω θα παιχτουν ολα.Αν τα παρουμε εχει καλως(ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΜΟΝΟ 2ΠΛΟ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΜΑΙ ΠΙΑ).Αν δεν τα παρουμε τοτε....

Εικόνα apostolos gaganis

Μμμμ.. και συ από ΣΥΓΑΔ πάσχεις, όπως κι ο Γιάννης από κάτω, κι εγώ κι ο Κλάρκης και οι περισσότεροι απο μας...
Στέκομαι σε μια σου πρόταση: ΄΄Το Δεκέμβρη ακούγαμε για 3 δυνατές μεταγραφές και πήραμε τ΄αρχίδια μας΄΄...Τς,Τς,Τς, παιδί πράμα τέτοια γλώσσα... Καλού -κακού πάντως, εξαφάνισε απ΄το δωμάτιό σου κάθε τι το εύθραυστο ή πολύτιμο...Οι μέρες που μας περιμένουν είναι...φωτιά!

Εικόνα john

Το θέμα ειναι πολύ πιο σοβαρό απο τις αναλύσεις διατάξεων απο την τακτική του περειρα η απο την καθαρή κουβέντα για το τι εγινε στο χορτάρι.
Ο ολυμπιακος εδώ και 3 χρονια αδυνατεί να κερδίσει ενα ντέρμπι με πειστική εμφάνιση( εκτος του 4-0 με ΠΑΟΚ ). Ιδιαίτερα τα τελευταια χρονια που ο πόλεμος του ΕΑΜ εχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, Υπό αυτο το γεγονός καταλαβαίνω απόλυτα το λόγο που σαλταραν ολοι οι οπαδοί μας. Τα τελευταια χρονια το πρωτάθλημα κατακτιέται με ευκολία το επίπεδο των αγώνων εχει πέσει, και γενικα μόνο τα ντέρμπι κρατάνε σε ενα βαθμό την καυλα του κόσμου για την ομάδα. Και ΕΦ όσον στην ομάδα παίζουν μισθοφόροι και παίκτες που δεν θέλουν ούτε εχουν καμία όρεξη να καταλάβουν τι σημαίνουν αυτα τα ντέρμπι για εμάς ειναι απόλυτα λογικό η ομάδα να ειναι μπλαζέ και αδιάφορη( χαρακτηριστικά παραδείγματα το 0-0 με τον ΠΑΟΚ το 2013, το 0-3 απο τον ΠΑΟ,το ματς με ΑΕΚ κλπ).

ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΩΣ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΑΛΛΑ. Η ομάδα τα τελευταια χρόνια μας εχει δώσει ευρωπαϊκές χαρές που θα ηταν αδιανόητες 10 χρονια πριν. Οι ευρωπαϊκές νίκες και η προσπάθεια για ευρωπαϊκή καταξίωση ΑΞΙΖΟΥΝ για εμένα τη θυσία των εγχώριων ντέρμπι.Εφ όσον έχουμε ευκαιρία να γιγαντωθουμε ευρωπαϊκά ας θυσιάσουμε μερικές σημαντικές εγχώριες νίκες. ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΞΑΝΑΔΩ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΛΕΒΑΝΤΕ Η ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΝΤ ΕΤΙΕΝ ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ.Κρατιεμαι τόσο καιρο και δεν αρχίζω τα βρισίδια γιατι περιμένω απο την ομάδα να μου δείξει ΟΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ.Σε διαφορετική περίπτωση......

Καθαρά σε διοικητικά και αγωνιστικά θέματα εχουν γίνει εγκλήματα σε όλη τη διαρκεία της χρονιάς και απο τον Μίτσελ και απο την διοίκηση και απο τους παίκτες. Το ρόστερ ειναι χαμηλότερου επιπέδου απο το περυσινο, ο Μίτσελ εκανε λάθη σε επιλογές παικτών, έχασε τον έλεγχο των αποδυτηρίων ΑΛΛΑ ΗΞΕΡΕ ΚΑΛΑ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΡΟΣΤΕΡ και διάβαζε ΑΡΙΣΤΑ τα ευρωπαϊκά παιχνίδια.Με τον Μίτσελ φετος η ομάδα ηταν καταπληκτικη στην Ευρώπη οταν εκανε παιχνιδι πίσω απο την μπάλα. Με τον περειρα δεν ξερω τι θα γίνει και πως θα ανταποκριθεί στο διάβασμα των ευρωπαϊκών παιχνιδιών και στην προετοιμασία των αγώνων. Δεν ξερω αν γνωρίζει τόσο καλα το ρόστερ ακόμα για να καταλάβει πως ΠΡΕΠΕΙ στην Ευρώπη η ομάδα να εχει παθητικό ρόλο( γιατι ετσι διαμορφώθηκε το ρόστερ ). Ας ελπίσουμε να το καταλάβει σύντομα και να επιτύχει στο Europa league γιατι δυστυχώς σε διαφορετική περίπτωση θα αποδειχτεί εντελώς λανθασμένη στην πράξη η απόλυση Μίτσελ. Περιμένω τα ευρωπαϊκά παιχνίδια ειναι το τελευταίο αποκούμπι για φετος γιατι στα εγχώρια παιχνίδια η ομάδα ειναι άθλια.Παικτες μέτριοι,κακή αμυνα ,μέτρια εξτρεμ και ολα τα περιμένουμε απο τις εμπνεύσεις του Τσορι και τα τελειώματα του Μητρογλου. Άντε μην ανοίξω το στόμα μου για Μπενιτες,Χαρά,Αφελαι και λοιπούς ενοχλητικούς....

Εικόνα apostolos gaganis

- Γιααα... να μετρήσω σφύξεις παιδί μου Γιάννη και να πάρουμε μια πίεση, γιατί βλέπω μιααα ταραχή, μια οργή καταπιεσμένη, μια αγανάκτηση ένα πράμα, πολλή αδρεναλίνη, πολλές γκαζιές...

- Φσου, φσου, φσου, φσου... φςςςςςςςςςςςςς...

- Τί βλέπω; Σφύξεις 94/λεπτόοοο...και πίεσηηη....15 μεεε... 9,5 η μικρή. Χμμμ... Διάγνωση: ΣΥΓΑΔ ( Σύνδρομο ΓαυροΔυσφορίας ). Αααα... μην ανησυχείς. Δεν είναι τίποτα. Το 90% με 95% των Ολυμπιακών ζει απ΄τον καιρό που πρωτογίνονται Ολυμπιακοί με την ίδια αρρώστια... Έρχεται και φεύγει, έρχεται και φεύγει... Χαρακτηριστική των Γαύρων. Σκέψου τί γίνεται με τους άλλους, εκείνους με τη χρόνια...τροπαιοπενία. Ψυχραιμία λοιπόν, υπομονή, αισιοδοξία και τόπο στην οργή... Έρχονται κρίσιμα παιχνίδια...