Ο Κοντονής ο Τσάμπιον
Γράφτηκε απο clark gheibol στις 15:41 | 23-04-2015
Γεια χαραντάν μαγκίτες, αργήσαμε λίγο να τα πούμε. Είχαμε συνεννοηθεί με τα άλλα παιδιά εδώ μέσα να αποφεύγουμε τους χαρακτηριζμούς σε δημόσια πρόσωπα για να μην έχουμε ντράβαλα με τα διάφορα πουσταριά. Θα κάνω μια μικρή παρένθεση με τη σημερινή ανάρτηση, καθώς θα αναφερθώ στον τσάμπιον κύριο Κοντονή. Πόσο μπορεί να πιτσιλίσει ένας άνθρωπος; 42 φορές μαθαίνουμε, αλλά αυτό αφορά 16χρονα αγόρια στη Βραζιλία. Στην Ελλάδα του σήμερα, υπουργοί, βουλευτές, ακόμα και Πρωθυπουργοί έχουν αποδείξει περίτρανα ότι στο θέμα του πιτσιλίζματος μπαίνουν στη μεγάλη κατηγορία, αυτή των υπερβαρέων βαρών που οι επιδόσεις μετριούνται σε τόνους ή στρέμματα, αναλόγως τη διοργάνωση.
Μιας και είπαμε για διοργάνωση, ας κάνουμε μια παρένθεση να ασχοληθούμε με κάτι που δεν έχουμε κάτσει να σκεφτούμε και πολύ. Δεν είναι πολύ γνωστό, καθώς εμείς έτσι τα βρήκαμε και τα θεωρούμε δεδομένα, όπως το τρεχούμενο νερό πχ, αλλά για τους παλιότερους δεν ήταν έτσι. Μιλάμε για την έννοια της Ομοσπονδίας σε ένα άθλημα. Θα πάμε κατευθείαν στο ποδόσφαιρο και στη φίφα. Αρχινάνε το λοιπόν το μπροπεραζμένο αιώνα κάτι τύποι στη Βρετανία να παίζουν ποδόμπαλο. Παίζουν το τόπι γιατί το γουστάρουν, φκιάνουν ομάδες, κανονίζουν ποιοι θα είναι οι κανόνες του παιχνιδιού μεταξύ τους και πώς θα κρίνει ο διαιτητής. Δημιουργούν μια Ομοσπονδία το λοιπόν, την αγγλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου, η οποία κατά την ίδρυση αποτελείται από τις ομάδες που την ίδρυσαν. Αυτή η ομοσπονδία αποφασίζει πώς θα διοργανώνονται τα πρωταθλήματα, ποιοι θα είναι οι κανόνες του παιχνιδιού, ποιοι θα σφουράνε, ποιες θα είναι οι ποινές, με ποιες προϋποθέσεις γίνεσαι μέλος κλπ. Δημιουργείται επισήμως το ποδόμπαλο. Το ποδόμπαλο αρχινάει και γίνεται δημοφιλές ξεπερνώντας τα βρετανικά σύνορα. Ιδρύονται συνεχώς σύλλογοι σε διάφορες χώρες και κατά συνέπεια δημιουργούνται αντίστοιχες ομοσπονδίες και σ’ αυτές, καθώς η κεντρική διαχείριση του αγωνίζματος είναι επιβεβλημένη. Αφού φκιάνονται οι διάφορες εθνικές ομοσπονδίες, αρχινάει σιγά σιγά να γεννιέται η επιθυμία διοργάνωσης διεθνών αγώνων, διεθνών τουρνουά ασούμε, οργανωμένων. Προκύπτει το λοιπόν η ανάγκη να φτιαχτεί μια διεθνής ομοσπονδία που θα κάνει για τα διεθνή παιχνίδια ό,τι και οι τοπικές ομοσπονδίες για τα εθνικά: θα λέει ποιοι θα παίζουν μεταξύ τους, ποιοι θα σφουράνε και ποιοι θα είναι οι κανόνες του αθλήματος. Φκιάνεται το λοιπόν η Φίφα από κάποιες εθνικές ομοσπονδίες και σ’ αυτήν αρχινάνε και προσχωράνε όλες οι ομοσπονδίες που έχουν ήδη ιδρυθεί ή που ιδρύονται στην πορεία. Ξέρετε, στο ποδόμπαλο είχαμε την τύχη να μην έχουμε αντάρτες ευθύς με την ίδρυση της φίφας, έτσι προχωρήσαμε και βρεθήκαμε σήμερα με μία μόνο παγκόζμια ομοσπονδία, πράγμα που δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Για παράδειγμα, στην πυγμαχία έχουμε 5-6 παγκόζμιες ομοσπονδίες, ενώ στο κικ μπόξινγκ που είναι και πιο καινούριο άθλημα, έχουμε αναρίθμητες παγκόζμιες ομοσπονδίες, με δικούς τους κανόνες που βαφτίζουν τις διοργανώσεις τους «παγκόζμια πρωταθλήματα» με αποτέλεζμα να δίνονται καμιά εκατοστή τίτλοι παγκόζμιου πρωταθλητή ετησίως, αποστερώντας τελείως από οποιαδήποτε αίγλη τον τίτλο.
Είδαμε το λοιπόν ότι η φίφα ξεκίνησε ως μια ομοσπονδία ομοσπονδιών, μια συνομοσπονδία δηλαδής. Στην πορεία και καθώς όλο και περισσότερες χώρες έφκιαναν ομοσπονδίες και ζητούσαν να ενταχτούν στη διεθνή ομοσπονδία (που διοργάνωνε όπως είδαμε διεθνείς αγώνες συλλόγων και εθνικών ομάδων), αλλά και για γεωγραφικούς λόγους, η Φίφα έφτιαξε και άλλες «υπο-συνομοσπονδίες» για διοργάνωση διεθνών διοργανώσεων μέσα σε κάθε ήπειρο. Για την Ευρώπη υπεύθυνη είναι η γνωστή μας γουέφα, του μεσιέ Μισέλ Πλατινί. Συνοψίζουμε: οι διάφορες εθνικές ομοσπονδίες ποδοσφαίρου συνασπίστηκαν κάτω από την αιγίδα της φίφας. Η φίφα ίδρυσε την ουέφα προκειμένου να διεξάγει τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις συλλόγων (τσάμπιονς- γιουρόπα λιγκ) και εθνικών (ευρωπαϊκό Κύπελλο).
Τι λένε οι φίφα- ουέφα; Λένε «κύριοι, το ποδόμπαλο όπως παίζεται σήμερα σε διεθνές επίπεδο μας ανήκει. Εμείς θα το ρυθμίζουμε όπως γουστάρουμε μεταξύ μας. Είναι το προϊόν που δημιουργήσαμε εμείς κι άμα θες να παίζεις μαζί μας θα τηρείς οριζμένους κανόνες. Αλλιώς, άμα γουστάρεις, μπορείς να φκιάσεις μια νέα παγκόζμια συνομοσπονδία και να κάνεις τις δικές σου διοργανώσεις. Αν όμως θέλεις να συμμετάσχεις στη δική μας διοργάνωση ως ομοσπονδία, θα ακολουθήσεις τους κανόνες μας. Ο βασικός μας κανόνας είναι ότι ΕΜΕΙΣ ΡΥΘΜΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ. Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΑΝ ΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. Εμείς θα λέμε πώς θα διεξάγεται το πρωτάθλημα, ποιοι θα σφουράνε, ποιοι θα δικάζουν πειθαρχικά, τι ισχύ θα έχουν οι τιμωρίες, όλα, όλα θα τα ρυθμίζουμε εμείς μεταξύ μας. Η κάθε ομοσπονδία θα το κάνει αυτό στην επικράτεια κι εμείς θα το κάνουμε σε διεθνές επίπεδο. Αν μια ομοσπονδία αποτύχει σ’ αυτήν την προσπάθεια, θα αποβάλλεται. Το ξαναλέμε: το ποδόσφαιρο όπως το ξέρετε, είναι το δικό μας άθλημα».
Αυτό χοντρικά είναι το λεγόμενο αυτοδιοίκητο της φίφα, το οποίο διαφυλάσσει ως κόρη οφθαλμού. Α σας δώκω δγυο παραδείγματα για να καταλάβετε:
α) υπόθεσις Μπόζμαν: η βέλγικη ομοσπονδία, καθώς και οι φίφα και γουέφα έβαναν περιοριζμούς στις μετεγγραφές παιχτών με διάφορους τρόπους, όπως καθορίζοντας μέγιστο αριθμό ξένων παιχτών, κάνοντας δηλαδής διάκριση ανάμεσα στους γηγενείς και τους κοινοτικούς αντίθετα με Μάαστριχτ- Σένγκεν, ή την υποχρεωτική καταβολή «διδάκτρων» στις ομάδες που εξέθρεψαν νέους ποδοσφαιριστές, όταν έληγαν τα συμβόλαιά τους με τις ομάδες που τους έφτιαξαν και ήθελαν να μετακινηθούν σε άλλες ομάδες. Ο βέλγος ποδομπαλιστής Μπόζμαν προσέφυγε στα δικαστήρια, ισχυριζόμενος ότι υπέστη ζημιά από αυτούς τους κανονιζμούς μην μπορώντας να παίξει εκεί που ήθελε και κερδίζοντας την υπόθεση. Η υπόθεση Μπόζμαν έφτασε μέχρι τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, οι φίφα και ουέφα πήραν τον πούλο και αυτή ήταν η μόνη φορά που ξέρω εγώ που καταργήθηκε το αυτοδιοίκητο της φίφα, η φορά δηλαδή που μη αθλητικό δικαστήριο αποφάσισε για το πώς θα ρυθμίζεται το ποδόμπαλο (στην ευρωπαϊκή ένωση εδώ συγκεκριμένα). Περιττό να πω ότι η φίφα και η ουέφα έβαλαν λυτούς και δεμένους για να μη δικαστεί ποτέ αυτή η υπόθεση, στο τέλος όμως κάτσαν απάνω στο παγωτό. Την υπόθεση όμως την κυνήγησαν μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
β) υπόθεση καλτσιόπολις: τον Άβγουστο του 2006, η Γιουβέντους καταδικάζεται από την αθλητικιά δικαιοσύνη σε υποβιβαζμό στην τρίτη εθνική για συνομιλίες με αρχιδγιαιτητές. Κατά αυτής της απόφασης της αθλητικής δικαιοσύνης, η Γιουβεντάρα προσφεύγει στο διοικητικό Πρωτοδικείο του Λάτσιο. Η Γουέφα στέλνει τελεσίγραφο στην ιταλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου (ασούμε ΙΠΟ). Λέει το τελεσίγραφο «μάγκες, κοιτάχτε να φύγει η υπόθεσις από τα τακτικά δικαστήρια γιατί θα φάτε πενταετή αποκλειζμό που θα είναι όλος δικός σας». Η ΙΠΟ συμβιβάζεται με τους λεχρίτες τους Έλκαν που διοικούσαν τη Γιούβε και η Γιούβε πέφτει δεύτερη εθνική και αποσύρει την προσφυγή της. Τι έκανε η Γιούβε εδώ; Προσέφυγε στην τακτική δικαιοσύνη εναντίον μιας απόφασης της αθλητικής δικαιοσύνης. Τι είπε η γουέφα; Ότι η αθλητική δικαιοσύνη είναι της αποκλειστικής αρμοδιότητας της συνομοσπονδίας και των εθνικών ομοσπονδιών και κανένας άλλος δεν έχει δικαίωμα να επεμβαίνει στα δικά τους. Δε δίστασε να απειλήσει με αποκλειζμό την ΙΠΟ, την ώρα που πριν ένα μήνα, η σκουάντρα ατζούρα είχε κουμπώσει τα πουστάκια με τα μπλε στον τελικό του μουντιάλ. Με άλλα λόγια, δε θα συμμετείχε στο γιούρο του 2008 η πρωταθλήτρια κόζμου, Ιταλία, αν η Γιουβεντάρα δεν απέσυρε την προσφυγή της στο TAR Lazio.
Χοντρικά αυτό είναι το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και πάμε στον κύριο Κοντονή. Τώρα που είπα Κοντονής, θυμήθηκα ένα αστείο που έχω ακούσει από τον πατέρα μου. Πουλάει ένας τύπος ένα γάιδαρο στο παζάρι. Οι γαϊδάροι κάνουν ξερωγώ 100 δραχμές, αυτός κάνει 10. Πάει ο υποψήφιος αγοραστής λέει του πωλητή:
- ρε συ, είναι καλός ο γάιδαρος;
-πώωως, είναι σούπερ ο γάιδαρος, δουλευταράς, τρώει λίγο, δεν γκρινιάζει ποτέ, μια χαρά
- ε, τότε γιατί τον έχεις δέκα δραχμές;
- ε, να μωρέ, ξέρεις, ο γάιδαρος είναι πούστης.
-ε, καλά, φέρ’ τον να τον αγοράσω, τι με νοιάζουν εμένα τα σεξουαλικά του;
Τον παίρνει το λοιπόν ο τύπος, τονε πάει σπίτι του, πάει να του περάσει το χάμουρο, τσινούσε ο γάιδαρος, πάει να τον πιέσει ο χωριάτης, τρώει μια κλοτσιά στο στήθος. Ο γάιδαρος να γκαρίζει, να κυλιέται στο χώμα, δεν τον έκανες ζάφτι δεμπανανάσουνα ο Τόφαλος ο ίδιος. Τον αρπάει ο χωριάτης, τον γυρνάει σ’ αυτόν που τον πούλησε. Λέει του εμπόρου «ο γάιδαρος είναι απάτη, δεν έχει κανένα από τα χαρακτηριστικά που μου υποσχέθηκες. Και του λέει ο έμπορος «Εμ, από πούστη γάιδαρο τι περίμενες;»
Συνεχίζουμε με τον κύριο Κοντονή που αυτές τις μέρες γράφει παγκόζμια πρωταθλήματα και κύπελλα σε ένα αγώνιζμα που έχει μεγάλη διάδοση, αλλά δεν έχει ακόμα δημιουργήσει ομοσπονδίες σε κανένα κράτος, παρότι νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά να πρωτοτυπήσουμε ως χώρα: το πιτσίλιζμα. Υπάρχει το πιτσίλιζμα εις μήκος που λέει ποιος θα πιτσιλίσει πιο μακριά, το πιτσίλιζμα εις ύψος που λέει ποιος θα πιτσιλίσει πιο ψηλά και το πιτσίλιζμα αρασέ που λέει ποιος θα πιτσιλίσει πιο πολύ. Τον κόβω ότι ο κύριος Κοντονής παίρνει άνετα μέρος σε παγκόζμιο πρωτάθλημα και στις 3 κατηγορίες και πολύ φοβάμαι ότι δεν έχει συναγωνιζμό. Αυτή τη στιγμή που διαβάζετε, καταρρίπτει το ένα ρεκόρ πίσω απ’ τ΄ άλλο.
Λέει το λοιπόν χοντρικά ο Κοντονής: «θα τα γαμήσουμε όλα. Θα κάνει ο Υπουργός ό,τι γουστάρει στο ποδόσφαιρο. Θα τραβάει πρόστιμα, πειθαρχικές ποινές κεκλειζμένων των θυρών άμα νομίσει ότι έτσι πρέπει, μη σου πω ότι θα ρίχνει και πειθαρχικές ποινές και στους διαιτητές άμα νομίσει ότι δεν ήταν καλή η διαιτησία. Θα αναβάλει την τέλεση των αγώνων όποτε νομίσει. Η αθλητική δικαιοσύνη θα απονέμεται από τους τακτικούς δικαστές (φυσικά ως δικηγόρος ξέρει ο κύριος Κοντονής ότι οι δικαστές γενικά ξύνουν το καβλί τους, δεν έχουν με τι να ασχοληθούν. Πας, καταθέτεις μια αγωγή και σε ένα μήνα έχεις δικάσει. Οπότε, πώς να γεμίσουν τον κενό χρόνο τους; Ε να, θα λένε άμα πρέπει να αφαιρεθούν δυο βαθμοί απ’ τον Ατρόμητο ή τρεις. Άμα θα τιμωρηθεί με 3 αγωνιστικές ο Μπαϊκαρά ή με 5. Αυτά, το καταλαβαίνει ο οποιοζδήποτε, είναι θέματα με τα οποία πρέπει να ασχολούνται οι τακτικοί δικαστές). Μ’ άλλα λόγια, το ποδόσφαιρο περνάει στα χέρια της Πολιτείας, παύει να είναι το άθλημα που συμφώνησαν κάποιοι σύλλογοι να παίζουν μεταξύ τους και γίνεται δημόσιο αγαθό. Νομίζω ότι θα ήταν πιο εύκολο να γράψει κάτι του στιλ «εγώ είμαι το ποδόσφαιρο… και να συγκεντρώσει όλες τις αρμοδιότητες στο πρόσωπό του, να τον παίρνει πχ ο διαιτητής τηλέφωνο κυριακάτικα να του λέει βάλε νόβα και δες ριπλέι, να δώκω φάουλ ή πέναλτι;» Και να σηκώνεται με τις μπιτζάμες ο τσάμπιον και να λέει στο διαιτητή «έλα, τώρα το είδα, φάουλ και κόκκινη δώσ’ του να καθαρίσει το ποδόμπαλο»
Λέει κι άλλα πολλά ο τσάμπιον Κοντονής. Και στα πολλά αυτά του Κοντονή, απάντησαν με πολλά η Φίφα και η Γουέφα. Του είπαν «σιορ τσάμπιον, το γάμησες και ψόφησε. Γαμάς το αυτοδιοίκητο που είναι προϋπόθεσις για να συμμετάσχει μια ομοσπονδία σε διεθνείς διοργανώσεις. Με αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να αποκλείσουμε την ελληνική ομοσπονδία μέχρι να το διορθώσεις». Λέει ο Κοντονής αρχικά «Δεν υποκύπτουμε σε εκβιαζμούς, εμείς είμαστε η Ελλάς, η χώρα που αγαπάει ο Θεός και μισούν οι εβραίοι. Είμαστε οι καλύτεροι απ’ όλους κι άμα ο Υπουργός νομίζει ότι δε γίνονται σωστά τα πράγματα, θα τα αλλάζει ο ίδιος όπως γουστάρει. Γιατί ο Υπουργός είναι αδέκαστος, ενώ η αθλητική δικαιοσύνη είναι πιαζμένη. Και όπως όλοι ξέρουμε, η κρίση ενός Έλληνα Υπουργού είναι καλύτερη απ’ του Θεού». Τη μπεραζμένη Δευτέρα, στη «Δίκη με σαγόνια», τον είδα λίγο. Είπε ότι το νομοσχέδιο το φκιάνει σε συνεννόηση με τη φίφα και τη γουέφα και ότι έχει ανοίξει εποικοδομητικό διάλογο. Άμα ακούς «εποικοδομητικός διάλογος», ειδικά από ένα ζερβό στόμα σαν αυτό του τσάμπιον, καταλαβαίνεις ότι εννοεί «θα βρεθεί συμβιβαζμός, απλά όταν συμβεί, οι ελέφαντες θα έχουν εξελιχθεί σε ιπτάμενα θηλαστικά». Εκεί λοιπόν που τον χάζεβα κι έλεγα «καλά τα λέει ο τσάμπιον», αρχινάει να εξηγήσει πώς δικαιολογείται η παρέμβαση της Πολιτείας στον οριζμό των διαιτητών, πετάει κι μια ατάκα του στιλ «ξέρουμε όλοι ότι η διαιτησία στην Ελλάδα είναι κακή». Επειδής με βρήκε στο μάτι ο τσάμπιον με την άνω πιτσιλιά κι ας είχαμε μια τηλεόραση ανάμεσά μας, άλλαξα το κανάλι, αλλά δράττομαι της εφκερίας να ρωτήσω από δω τον τσάμπιον: πού το ξέρεις, τσάμπιον, ότι η διαιτησία στην Ελλάδα είναι κακή; Έχεις τίποτα αδένες που εκκρίνουν τίποτα ορμόνες όταν βλέπεις κακές διαιτησίες κι έχεις προσέξει ότι σου πρήζονται τα βυζά μόνο όταν βλέπεις ελληνικό πρωτάθλημα, τσάμπιον; Ή μήπως βασίστηκες σε καμιά μελέτη που συγκρίνει τις ελληνικές με τις ξένες διαιτησίες και λέει «τόσα σφυρίγματα στην Αγγλία ανά παιχνίδι, τόσα στην Ελλάδα. Τόσα σωστά στην Αγγλία, τόσα στην Ελλάδα. Αυτό είναι το ποσοστό των λανθαζμένων στην Αγγλία, αυτό στην Ελλάδα, άρα στην Αγγλία έχουμε καλύτερες διαιτησίες απ’ ό,τι στην Ελλάδα»; Πού είναι αυτή η μελέτη; Πλάκα κάνω, τσάμπιον, ξέρω ότι έχουμε αριστερά και οι αποφάσεις δεν παίρνονται με αριθμούς, παίρνονται με το συναίσθημα.
Με το συναίσθημα θα σου μιλήσω κι εγώ, τσάμπιον. Και θα σου εκμυστηρευτώ ότι το ποδόσφαιρο όπως παίζεται τώρα, δε μ’ αρέσει. Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε κάτι τροποποιήσεις, μιας και όπου να ‘ναι, θα παίζουμε μόνο μεταξύ μας. Πλάκα κάνω, θα φτιάξουμε κοινή συνομοσπονδία με Ινδονησία, Πακιστάν και Ζιμπάμπουε, να κατακτάμε κάθε τέσσερα χρόνια μουντιάλ. Χοντρικά, οι αλλαγές που προτείνω είναι οι εξής:
1) Να βάλουμε έναν ακόμα παίχτη μπακότερμα, με χωριστή φανέλα, όπως κάνουν στο βόλεϊ. Να μπορεί να πιάνει την μπάλα με τα χέρια μόνο μέσα στη μικρή περιοχή.
2) Να φτιάξουμε μια πράσινη κάρτα που θα δίνουμε στους εξωκοινοτικούς παίχτες. Στις 3 πράσινες, απέλαση
3) Να καταργηθούν τα φάουλ σε μία ζώνη μήκους 20 μέτρων σε όλο το πλάτος του γηπέδου στο κέντρο ακριβώς (10 σε κάθε πλευρά). Έτσι, θα βλέπουμε μόνο αγνό ποδόσφαιρο στο χώρο που παίζεται τον περισσότερο χρόνο το τόπι.
Υπάρχουν κι άλλα, λιγότερο σημαντικά, που θα ήθελα να προτείνω, αλλά νομίζω δεν είναι της ώρας να μιλήσουμε γι’ αυτά. Για την ώρα είμαι θαμπωμένος από τις πιτσιλιές σου, τσάμπιον.
Κύριε Κοντονή, αυτό που βλέπετε όταν κοιτάτε τον αφαλό σας δεν είναι η υφήλιος. Το Σύμπαν δεν είναι φτιαγμένο γύρω απ’ τον Κοντονή όσο κι αν φαίνεται ότι κάτι τέτοιο έχει προφητικά διατυπώσει ο Κροπότκιν, μπορεί και ο Τρότσκι- δε θυμάμαι. Ώρα ν’ αφήσουμε τις μαλακίες και να πάμε απ’ τα βραχάκια, εντάξει;
Άντε, τα λέμε μάγκες, τελικά δεν μπήκα σε χαρακτηριζμούς. Ο τσάμπιον θα είναι πάντα ένας και πάντα στη γκαρδγιά μας. Ο αριστερός Θεός να μας φυλάει
Μιας και είπαμε για διοργάνωση, ας κάνουμε μια παρένθεση να ασχοληθούμε με κάτι που δεν έχουμε κάτσει να σκεφτούμε και πολύ. Δεν είναι πολύ γνωστό, καθώς εμείς έτσι τα βρήκαμε και τα θεωρούμε δεδομένα, όπως το τρεχούμενο νερό πχ, αλλά για τους παλιότερους δεν ήταν έτσι. Μιλάμε για την έννοια της Ομοσπονδίας σε ένα άθλημα. Θα πάμε κατευθείαν στο ποδόσφαιρο και στη φίφα. Αρχινάνε το λοιπόν το μπροπεραζμένο αιώνα κάτι τύποι στη Βρετανία να παίζουν ποδόμπαλο. Παίζουν το τόπι γιατί το γουστάρουν, φκιάνουν ομάδες, κανονίζουν ποιοι θα είναι οι κανόνες του παιχνιδιού μεταξύ τους και πώς θα κρίνει ο διαιτητής. Δημιουργούν μια Ομοσπονδία το λοιπόν, την αγγλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου, η οποία κατά την ίδρυση αποτελείται από τις ομάδες που την ίδρυσαν. Αυτή η ομοσπονδία αποφασίζει πώς θα διοργανώνονται τα πρωταθλήματα, ποιοι θα είναι οι κανόνες του παιχνιδιού, ποιοι θα σφουράνε, ποιες θα είναι οι ποινές, με ποιες προϋποθέσεις γίνεσαι μέλος κλπ. Δημιουργείται επισήμως το ποδόμπαλο. Το ποδόμπαλο αρχινάει και γίνεται δημοφιλές ξεπερνώντας τα βρετανικά σύνορα. Ιδρύονται συνεχώς σύλλογοι σε διάφορες χώρες και κατά συνέπεια δημιουργούνται αντίστοιχες ομοσπονδίες και σ’ αυτές, καθώς η κεντρική διαχείριση του αγωνίζματος είναι επιβεβλημένη. Αφού φκιάνονται οι διάφορες εθνικές ομοσπονδίες, αρχινάει σιγά σιγά να γεννιέται η επιθυμία διοργάνωσης διεθνών αγώνων, διεθνών τουρνουά ασούμε, οργανωμένων. Προκύπτει το λοιπόν η ανάγκη να φτιαχτεί μια διεθνής ομοσπονδία που θα κάνει για τα διεθνή παιχνίδια ό,τι και οι τοπικές ομοσπονδίες για τα εθνικά: θα λέει ποιοι θα παίζουν μεταξύ τους, ποιοι θα σφουράνε και ποιοι θα είναι οι κανόνες του αθλήματος. Φκιάνεται το λοιπόν η Φίφα από κάποιες εθνικές ομοσπονδίες και σ’ αυτήν αρχινάνε και προσχωράνε όλες οι ομοσπονδίες που έχουν ήδη ιδρυθεί ή που ιδρύονται στην πορεία. Ξέρετε, στο ποδόμπαλο είχαμε την τύχη να μην έχουμε αντάρτες ευθύς με την ίδρυση της φίφας, έτσι προχωρήσαμε και βρεθήκαμε σήμερα με μία μόνο παγκόζμια ομοσπονδία, πράγμα που δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Για παράδειγμα, στην πυγμαχία έχουμε 5-6 παγκόζμιες ομοσπονδίες, ενώ στο κικ μπόξινγκ που είναι και πιο καινούριο άθλημα, έχουμε αναρίθμητες παγκόζμιες ομοσπονδίες, με δικούς τους κανόνες που βαφτίζουν τις διοργανώσεις τους «παγκόζμια πρωταθλήματα» με αποτέλεζμα να δίνονται καμιά εκατοστή τίτλοι παγκόζμιου πρωταθλητή ετησίως, αποστερώντας τελείως από οποιαδήποτε αίγλη τον τίτλο.
Είδαμε το λοιπόν ότι η φίφα ξεκίνησε ως μια ομοσπονδία ομοσπονδιών, μια συνομοσπονδία δηλαδής. Στην πορεία και καθώς όλο και περισσότερες χώρες έφκιαναν ομοσπονδίες και ζητούσαν να ενταχτούν στη διεθνή ομοσπονδία (που διοργάνωνε όπως είδαμε διεθνείς αγώνες συλλόγων και εθνικών ομάδων), αλλά και για γεωγραφικούς λόγους, η Φίφα έφτιαξε και άλλες «υπο-συνομοσπονδίες» για διοργάνωση διεθνών διοργανώσεων μέσα σε κάθε ήπειρο. Για την Ευρώπη υπεύθυνη είναι η γνωστή μας γουέφα, του μεσιέ Μισέλ Πλατινί. Συνοψίζουμε: οι διάφορες εθνικές ομοσπονδίες ποδοσφαίρου συνασπίστηκαν κάτω από την αιγίδα της φίφας. Η φίφα ίδρυσε την ουέφα προκειμένου να διεξάγει τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις συλλόγων (τσάμπιονς- γιουρόπα λιγκ) και εθνικών (ευρωπαϊκό Κύπελλο).
Τι λένε οι φίφα- ουέφα; Λένε «κύριοι, το ποδόμπαλο όπως παίζεται σήμερα σε διεθνές επίπεδο μας ανήκει. Εμείς θα το ρυθμίζουμε όπως γουστάρουμε μεταξύ μας. Είναι το προϊόν που δημιουργήσαμε εμείς κι άμα θες να παίζεις μαζί μας θα τηρείς οριζμένους κανόνες. Αλλιώς, άμα γουστάρεις, μπορείς να φκιάσεις μια νέα παγκόζμια συνομοσπονδία και να κάνεις τις δικές σου διοργανώσεις. Αν όμως θέλεις να συμμετάσχεις στη δική μας διοργάνωση ως ομοσπονδία, θα ακολουθήσεις τους κανόνες μας. Ο βασικός μας κανόνας είναι ότι ΕΜΕΙΣ ΡΥΘΜΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ. Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΑΝ ΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. Εμείς θα λέμε πώς θα διεξάγεται το πρωτάθλημα, ποιοι θα σφουράνε, ποιοι θα δικάζουν πειθαρχικά, τι ισχύ θα έχουν οι τιμωρίες, όλα, όλα θα τα ρυθμίζουμε εμείς μεταξύ μας. Η κάθε ομοσπονδία θα το κάνει αυτό στην επικράτεια κι εμείς θα το κάνουμε σε διεθνές επίπεδο. Αν μια ομοσπονδία αποτύχει σ’ αυτήν την προσπάθεια, θα αποβάλλεται. Το ξαναλέμε: το ποδόσφαιρο όπως το ξέρετε, είναι το δικό μας άθλημα».
Αυτό χοντρικά είναι το λεγόμενο αυτοδιοίκητο της φίφα, το οποίο διαφυλάσσει ως κόρη οφθαλμού. Α σας δώκω δγυο παραδείγματα για να καταλάβετε:
α) υπόθεσις Μπόζμαν: η βέλγικη ομοσπονδία, καθώς και οι φίφα και γουέφα έβαναν περιοριζμούς στις μετεγγραφές παιχτών με διάφορους τρόπους, όπως καθορίζοντας μέγιστο αριθμό ξένων παιχτών, κάνοντας δηλαδής διάκριση ανάμεσα στους γηγενείς και τους κοινοτικούς αντίθετα με Μάαστριχτ- Σένγκεν, ή την υποχρεωτική καταβολή «διδάκτρων» στις ομάδες που εξέθρεψαν νέους ποδοσφαιριστές, όταν έληγαν τα συμβόλαιά τους με τις ομάδες που τους έφτιαξαν και ήθελαν να μετακινηθούν σε άλλες ομάδες. Ο βέλγος ποδομπαλιστής Μπόζμαν προσέφυγε στα δικαστήρια, ισχυριζόμενος ότι υπέστη ζημιά από αυτούς τους κανονιζμούς μην μπορώντας να παίξει εκεί που ήθελε και κερδίζοντας την υπόθεση. Η υπόθεση Μπόζμαν έφτασε μέχρι τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, οι φίφα και ουέφα πήραν τον πούλο και αυτή ήταν η μόνη φορά που ξέρω εγώ που καταργήθηκε το αυτοδιοίκητο της φίφα, η φορά δηλαδή που μη αθλητικό δικαστήριο αποφάσισε για το πώς θα ρυθμίζεται το ποδόμπαλο (στην ευρωπαϊκή ένωση εδώ συγκεκριμένα). Περιττό να πω ότι η φίφα και η ουέφα έβαλαν λυτούς και δεμένους για να μη δικαστεί ποτέ αυτή η υπόθεση, στο τέλος όμως κάτσαν απάνω στο παγωτό. Την υπόθεση όμως την κυνήγησαν μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
β) υπόθεση καλτσιόπολις: τον Άβγουστο του 2006, η Γιουβέντους καταδικάζεται από την αθλητικιά δικαιοσύνη σε υποβιβαζμό στην τρίτη εθνική για συνομιλίες με αρχιδγιαιτητές. Κατά αυτής της απόφασης της αθλητικής δικαιοσύνης, η Γιουβεντάρα προσφεύγει στο διοικητικό Πρωτοδικείο του Λάτσιο. Η Γουέφα στέλνει τελεσίγραφο στην ιταλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου (ασούμε ΙΠΟ). Λέει το τελεσίγραφο «μάγκες, κοιτάχτε να φύγει η υπόθεσις από τα τακτικά δικαστήρια γιατί θα φάτε πενταετή αποκλειζμό που θα είναι όλος δικός σας». Η ΙΠΟ συμβιβάζεται με τους λεχρίτες τους Έλκαν που διοικούσαν τη Γιούβε και η Γιούβε πέφτει δεύτερη εθνική και αποσύρει την προσφυγή της. Τι έκανε η Γιούβε εδώ; Προσέφυγε στην τακτική δικαιοσύνη εναντίον μιας απόφασης της αθλητικής δικαιοσύνης. Τι είπε η γουέφα; Ότι η αθλητική δικαιοσύνη είναι της αποκλειστικής αρμοδιότητας της συνομοσπονδίας και των εθνικών ομοσπονδιών και κανένας άλλος δεν έχει δικαίωμα να επεμβαίνει στα δικά τους. Δε δίστασε να απειλήσει με αποκλειζμό την ΙΠΟ, την ώρα που πριν ένα μήνα, η σκουάντρα ατζούρα είχε κουμπώσει τα πουστάκια με τα μπλε στον τελικό του μουντιάλ. Με άλλα λόγια, δε θα συμμετείχε στο γιούρο του 2008 η πρωταθλήτρια κόζμου, Ιταλία, αν η Γιουβεντάρα δεν απέσυρε την προσφυγή της στο TAR Lazio.
Χοντρικά αυτό είναι το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και πάμε στον κύριο Κοντονή. Τώρα που είπα Κοντονής, θυμήθηκα ένα αστείο που έχω ακούσει από τον πατέρα μου. Πουλάει ένας τύπος ένα γάιδαρο στο παζάρι. Οι γαϊδάροι κάνουν ξερωγώ 100 δραχμές, αυτός κάνει 10. Πάει ο υποψήφιος αγοραστής λέει του πωλητή:
- ρε συ, είναι καλός ο γάιδαρος;
-πώωως, είναι σούπερ ο γάιδαρος, δουλευταράς, τρώει λίγο, δεν γκρινιάζει ποτέ, μια χαρά
- ε, τότε γιατί τον έχεις δέκα δραχμές;
- ε, να μωρέ, ξέρεις, ο γάιδαρος είναι πούστης.
-ε, καλά, φέρ’ τον να τον αγοράσω, τι με νοιάζουν εμένα τα σεξουαλικά του;
Τον παίρνει το λοιπόν ο τύπος, τονε πάει σπίτι του, πάει να του περάσει το χάμουρο, τσινούσε ο γάιδαρος, πάει να τον πιέσει ο χωριάτης, τρώει μια κλοτσιά στο στήθος. Ο γάιδαρος να γκαρίζει, να κυλιέται στο χώμα, δεν τον έκανες ζάφτι δεμπανανάσουνα ο Τόφαλος ο ίδιος. Τον αρπάει ο χωριάτης, τον γυρνάει σ’ αυτόν που τον πούλησε. Λέει του εμπόρου «ο γάιδαρος είναι απάτη, δεν έχει κανένα από τα χαρακτηριστικά που μου υποσχέθηκες. Και του λέει ο έμπορος «Εμ, από πούστη γάιδαρο τι περίμενες;»
Συνεχίζουμε με τον κύριο Κοντονή που αυτές τις μέρες γράφει παγκόζμια πρωταθλήματα και κύπελλα σε ένα αγώνιζμα που έχει μεγάλη διάδοση, αλλά δεν έχει ακόμα δημιουργήσει ομοσπονδίες σε κανένα κράτος, παρότι νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά να πρωτοτυπήσουμε ως χώρα: το πιτσίλιζμα. Υπάρχει το πιτσίλιζμα εις μήκος που λέει ποιος θα πιτσιλίσει πιο μακριά, το πιτσίλιζμα εις ύψος που λέει ποιος θα πιτσιλίσει πιο ψηλά και το πιτσίλιζμα αρασέ που λέει ποιος θα πιτσιλίσει πιο πολύ. Τον κόβω ότι ο κύριος Κοντονής παίρνει άνετα μέρος σε παγκόζμιο πρωτάθλημα και στις 3 κατηγορίες και πολύ φοβάμαι ότι δεν έχει συναγωνιζμό. Αυτή τη στιγμή που διαβάζετε, καταρρίπτει το ένα ρεκόρ πίσω απ’ τ΄ άλλο.
Λέει το λοιπόν χοντρικά ο Κοντονής: «θα τα γαμήσουμε όλα. Θα κάνει ο Υπουργός ό,τι γουστάρει στο ποδόσφαιρο. Θα τραβάει πρόστιμα, πειθαρχικές ποινές κεκλειζμένων των θυρών άμα νομίσει ότι έτσι πρέπει, μη σου πω ότι θα ρίχνει και πειθαρχικές ποινές και στους διαιτητές άμα νομίσει ότι δεν ήταν καλή η διαιτησία. Θα αναβάλει την τέλεση των αγώνων όποτε νομίσει. Η αθλητική δικαιοσύνη θα απονέμεται από τους τακτικούς δικαστές (φυσικά ως δικηγόρος ξέρει ο κύριος Κοντονής ότι οι δικαστές γενικά ξύνουν το καβλί τους, δεν έχουν με τι να ασχοληθούν. Πας, καταθέτεις μια αγωγή και σε ένα μήνα έχεις δικάσει. Οπότε, πώς να γεμίσουν τον κενό χρόνο τους; Ε να, θα λένε άμα πρέπει να αφαιρεθούν δυο βαθμοί απ’ τον Ατρόμητο ή τρεις. Άμα θα τιμωρηθεί με 3 αγωνιστικές ο Μπαϊκαρά ή με 5. Αυτά, το καταλαβαίνει ο οποιοζδήποτε, είναι θέματα με τα οποία πρέπει να ασχολούνται οι τακτικοί δικαστές). Μ’ άλλα λόγια, το ποδόσφαιρο περνάει στα χέρια της Πολιτείας, παύει να είναι το άθλημα που συμφώνησαν κάποιοι σύλλογοι να παίζουν μεταξύ τους και γίνεται δημόσιο αγαθό. Νομίζω ότι θα ήταν πιο εύκολο να γράψει κάτι του στιλ «εγώ είμαι το ποδόσφαιρο… και να συγκεντρώσει όλες τις αρμοδιότητες στο πρόσωπό του, να τον παίρνει πχ ο διαιτητής τηλέφωνο κυριακάτικα να του λέει βάλε νόβα και δες ριπλέι, να δώκω φάουλ ή πέναλτι;» Και να σηκώνεται με τις μπιτζάμες ο τσάμπιον και να λέει στο διαιτητή «έλα, τώρα το είδα, φάουλ και κόκκινη δώσ’ του να καθαρίσει το ποδόμπαλο»
Λέει κι άλλα πολλά ο τσάμπιον Κοντονής. Και στα πολλά αυτά του Κοντονή, απάντησαν με πολλά η Φίφα και η Γουέφα. Του είπαν «σιορ τσάμπιον, το γάμησες και ψόφησε. Γαμάς το αυτοδιοίκητο που είναι προϋπόθεσις για να συμμετάσχει μια ομοσπονδία σε διεθνείς διοργανώσεις. Με αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να αποκλείσουμε την ελληνική ομοσπονδία μέχρι να το διορθώσεις». Λέει ο Κοντονής αρχικά «Δεν υποκύπτουμε σε εκβιαζμούς, εμείς είμαστε η Ελλάς, η χώρα που αγαπάει ο Θεός και μισούν οι εβραίοι. Είμαστε οι καλύτεροι απ’ όλους κι άμα ο Υπουργός νομίζει ότι δε γίνονται σωστά τα πράγματα, θα τα αλλάζει ο ίδιος όπως γουστάρει. Γιατί ο Υπουργός είναι αδέκαστος, ενώ η αθλητική δικαιοσύνη είναι πιαζμένη. Και όπως όλοι ξέρουμε, η κρίση ενός Έλληνα Υπουργού είναι καλύτερη απ’ του Θεού». Τη μπεραζμένη Δευτέρα, στη «Δίκη με σαγόνια», τον είδα λίγο. Είπε ότι το νομοσχέδιο το φκιάνει σε συνεννόηση με τη φίφα και τη γουέφα και ότι έχει ανοίξει εποικοδομητικό διάλογο. Άμα ακούς «εποικοδομητικός διάλογος», ειδικά από ένα ζερβό στόμα σαν αυτό του τσάμπιον, καταλαβαίνεις ότι εννοεί «θα βρεθεί συμβιβαζμός, απλά όταν συμβεί, οι ελέφαντες θα έχουν εξελιχθεί σε ιπτάμενα θηλαστικά». Εκεί λοιπόν που τον χάζεβα κι έλεγα «καλά τα λέει ο τσάμπιον», αρχινάει να εξηγήσει πώς δικαιολογείται η παρέμβαση της Πολιτείας στον οριζμό των διαιτητών, πετάει κι μια ατάκα του στιλ «ξέρουμε όλοι ότι η διαιτησία στην Ελλάδα είναι κακή». Επειδής με βρήκε στο μάτι ο τσάμπιον με την άνω πιτσιλιά κι ας είχαμε μια τηλεόραση ανάμεσά μας, άλλαξα το κανάλι, αλλά δράττομαι της εφκερίας να ρωτήσω από δω τον τσάμπιον: πού το ξέρεις, τσάμπιον, ότι η διαιτησία στην Ελλάδα είναι κακή; Έχεις τίποτα αδένες που εκκρίνουν τίποτα ορμόνες όταν βλέπεις κακές διαιτησίες κι έχεις προσέξει ότι σου πρήζονται τα βυζά μόνο όταν βλέπεις ελληνικό πρωτάθλημα, τσάμπιον; Ή μήπως βασίστηκες σε καμιά μελέτη που συγκρίνει τις ελληνικές με τις ξένες διαιτησίες και λέει «τόσα σφυρίγματα στην Αγγλία ανά παιχνίδι, τόσα στην Ελλάδα. Τόσα σωστά στην Αγγλία, τόσα στην Ελλάδα. Αυτό είναι το ποσοστό των λανθαζμένων στην Αγγλία, αυτό στην Ελλάδα, άρα στην Αγγλία έχουμε καλύτερες διαιτησίες απ’ ό,τι στην Ελλάδα»; Πού είναι αυτή η μελέτη; Πλάκα κάνω, τσάμπιον, ξέρω ότι έχουμε αριστερά και οι αποφάσεις δεν παίρνονται με αριθμούς, παίρνονται με το συναίσθημα.
Με το συναίσθημα θα σου μιλήσω κι εγώ, τσάμπιον. Και θα σου εκμυστηρευτώ ότι το ποδόσφαιρο όπως παίζεται τώρα, δε μ’ αρέσει. Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε κάτι τροποποιήσεις, μιας και όπου να ‘ναι, θα παίζουμε μόνο μεταξύ μας. Πλάκα κάνω, θα φτιάξουμε κοινή συνομοσπονδία με Ινδονησία, Πακιστάν και Ζιμπάμπουε, να κατακτάμε κάθε τέσσερα χρόνια μουντιάλ. Χοντρικά, οι αλλαγές που προτείνω είναι οι εξής:
1) Να βάλουμε έναν ακόμα παίχτη μπακότερμα, με χωριστή φανέλα, όπως κάνουν στο βόλεϊ. Να μπορεί να πιάνει την μπάλα με τα χέρια μόνο μέσα στη μικρή περιοχή.
2) Να φτιάξουμε μια πράσινη κάρτα που θα δίνουμε στους εξωκοινοτικούς παίχτες. Στις 3 πράσινες, απέλαση
3) Να καταργηθούν τα φάουλ σε μία ζώνη μήκους 20 μέτρων σε όλο το πλάτος του γηπέδου στο κέντρο ακριβώς (10 σε κάθε πλευρά). Έτσι, θα βλέπουμε μόνο αγνό ποδόσφαιρο στο χώρο που παίζεται τον περισσότερο χρόνο το τόπι.
Υπάρχουν κι άλλα, λιγότερο σημαντικά, που θα ήθελα να προτείνω, αλλά νομίζω δεν είναι της ώρας να μιλήσουμε γι’ αυτά. Για την ώρα είμαι θαμπωμένος από τις πιτσιλιές σου, τσάμπιον.
Κύριε Κοντονή, αυτό που βλέπετε όταν κοιτάτε τον αφαλό σας δεν είναι η υφήλιος. Το Σύμπαν δεν είναι φτιαγμένο γύρω απ’ τον Κοντονή όσο κι αν φαίνεται ότι κάτι τέτοιο έχει προφητικά διατυπώσει ο Κροπότκιν, μπορεί και ο Τρότσκι- δε θυμάμαι. Ώρα ν’ αφήσουμε τις μαλακίες και να πάμε απ’ τα βραχάκια, εντάξει;
Άντε, τα λέμε μάγκες, τελικά δεν μπήκα σε χαρακτηριζμούς. Ο τσάμπιον θα είναι πάντα ένας και πάντα στη γκαρδγιά μας. Ο αριστερός Θεός να μας φυλάει
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Σχόλια
Έτσι. Πρέπει ο καθένας να αντιληφθεί τα διακριτά όρια που χωρίζουν την ευθύνη της πολιτείας πάνω στο ποδόσφαιρο. Και να πει κανείς ότι το νομοσχέδιο απλώνει τα όρια της πολιτείας, να πω εντάξει. Το νομοσχέδιο απλώνει τα όρια της πολιτείας μέσα από τον Κοντονή, ο οποίος θα ρυθμίζει καταπώς γουστάρει τις εξελίξεις. Δεν πρόκειται, δηλαδή, για ένα νομοσχέδιο που περιορίζει τις εξουσίες των Ομοσπονδιών και των δικαστών, στέλνοντάς τες σε κυβερνητικά συνέδρια. Περιορίζει τις αρμόδιες εξουσίες, συγκεντρώνοντάς τες στα χέρια του αρμόδιου υφυπουργού. Ένα προσωποκεντρικό νομοσχέδιο με υπερεξουσίες. Αυτά συμβαίνουν μόνο σε τριτοκοσμικές - φασιστικές χώρες. Σε χούντες. Κάτι τέτοιο οραματίζεται ο ΦΑΣΙΣΤΑΣ και ΨΥΧΑΣΘΕΝΗΣ Κοντονής. Οραματίζεται να γίνει ο νέος Ασλανίδης του ελληνικού αθλητισμού. Οραματίζεται να τον ξεπεράσει. Αν στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α θέλουν να λέγονται σοβαρό κόμμα, έστω και υποτυπωδώς, καλά θα κάνουν να συμμαζέψουν την κατάσταση, πριν αναγκαστεί να την συμμαζέψει ο κόσμος του Ολυμπιακού...
Ρε πούστη, κατανοητό να θες να περιορίσεις την εξουσία μιας Ομοσπονδίας. Έχεις το δικαίωμα, ξέροντας βέβαια τις συνέπειες. Αλλά να παρεμβαίνεις σε δικαστικές αποφάσεις, κατά το δοκούν, αυτό είναι κάτι πρωτάκουστο. Πού τα είδες αυτά, ρε Κοντονή; Σε ποια πολιτισμένη χώρα τα είδες αυτά;
Σοβαρο κομμα οι μπουληδες της ροζ αριστερας; Ηταν που ηταν καθυστερημενοι, τακιμιασαν τωρα με τους λαικοδεξιους και προεκυψε εκρηκτικο μειγμα chemtrails.
Πόσο σοβαρό μπορεί να είναι ένα κόμμα που φωλιάζει 100 διαφορετικές απόψεις για τα μνημόνια μόνο; Μονομερής διαγραφή, διαπραγμάτευση με τους όρους μας, διαπραγμάτευση με μπούσουλα τη σίγουρη συνέχισή μας στην ευρωζώνη, επιστροφή στο ευρώ και πούτσες μπλε. Τα πάντα έχουμε ακούσει. Το τακίμιασμα με τον ψεΚΑσΜΜΈΝΟ αποδεικνύει πως μοναδική τους μέριμνα είναι οι κυβερνητικές εξουσίες. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, οπότε...
Άστα, άστα γιατί θα χαλάσουμε μια όμορφη βραδιά!!! Ζήτω η Ολυμπιακάρα μας!!!
ROMAIN,το αφησες επιτηδες κενο,για να γραψουμε:
ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕ .ΦΥΓΑΜΕ ΓΙΑ ΜΑΔΡΙΤΗ.ΤΡΕΛΑΘΗΚΑΜΕ.
υγ.μετα το τριποντο του γιωργαρου (χρονια σου πολλα)
ο κοσμοσ μπηκε μεσα!!!Ο ΚΟΝΤΟΝΗΣ ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ
ΝΑ ΠΑΜΕ ΜΑΔΡΙΤΗ ΣΤΟ Φ.4
Ρε παιδιά τι έγινε? έγραψα το μεγαλύτερο μου comment μέχρι τωρα κα δεν πέρασε. Γιατι? Μήπως επειδή έβαλα μια μικρή σημαία της Ινδονησίας απο το tablet?
Και την εξέλαβε το σύστημα σαν βάιρους?
Mάλλον ναι. Ελπίζω να έσωσες κάπου αυτό που έγραψες. Αν ναι, ξαναβάλ'το και βάλε τη σημαία της Ινδονησίας από link.
Ευχαριστώ Σαββα. Δεν πειράζει. Το έγραψα κατευθείαν και δεν το έσωσα. Δεν υπαρχει πρόβλημα. Απλα για να έχεις υπ όψιν ειναι αυτα τα εικονίδια απο το νέο πληκτρολόγιο που εχει το iPad.
Σ΄είχα πεθυμήσει ρε Κλάρκη... Χαίρομαι ειλικρινά που σε ξαναδιαβάζω. Μοναδικό αυτό το ύφος σου... Διάβαζα Σαμπράκο πριν από λίγο. Μετά τον Προυστ, αυτόν έχω στις...κορώνες μου. Εύκολα τον ξετινάζω, αλλά βαριέμαι σήμερα. Λέει και μερικά σωστούλια, αλλά η προσπάθειά του να υποβαθμίσει την ευθύνη του...Ιούλιου, έτσι και τινάξει ο τύπος την ποδοσφαιρική μπάγκα στον αέρα και να τα ρίξει ΟΛΑ ή σχεδόν ΟΛΑ στην ΕΠΟ, είναι το λιγότερο...οικτρή. Σκέτη ιλαροτραγωδία, ρε παιδάκι μου. Απορείς πού βρίσκουν και πώς γράφουν μερικοί...έγκριτοι κάτι τέτοια σαν το σημερινό του. Του τα ΄΄μαζεύω΄΄ πάντως και θα τον περιλάβω in... tiiiime, που΄λεγε κι η Λίντα Μπλερ...
Πιστεύω ότι ο Ιούλιος άρχισε ήδη το κωλοτούμπιασμα, θα συμβιβαστεί με την πραγματικότητα και ψάχνει να βει την κατάλληλη επικοινωνιακή φόρμουλα γιαυτό. Τα πράματα ειναι απλά για μενα. ΒΙΑ και ΔΙΑΦΘΟΡΑ - ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ - ΣΤΗΣΙΜΑΤΑ ΑΓΩΝΩΝ δεν είναι τα κύρια θέματα; Ο.Κ. Για το μπουκέτο των τριών τελευταίων, ασχολείται η Δικαιοσύνη και οι ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ένοχοι να τιμωρηθούνε. Για τη βία τα΄παμε. Αυστηροποίησε τους νόμους και κυρίως ΕΦΑΡΜΟΣΕ ΤΟΥΣ. Γίνεται της πουτάνας από 10δες, προσάγονται το πολύ τρία άτομα κι ελευθερώνονται και τα τρία. Και μόνο σ΄όλες τις κατηγορίες του ποδοσφαίρου; Παντού. Προσωπικά, δεν λέω όχι στην πρόληψη, είμαι όμως της Σχολής της αυστηρής καταστολής, που δρα ΚΑΙ προληπτικά. Γιατί είμαστε ΄΄Παναγίες΄΄ στα ματς της Ευρώπης;
Μια ερώτηση μοναχά: πιτσίλισμα, ρε Κλάρκη, εννοείς την εκσπερμάτωση;
Aπανταω εκ μερους του.Ναι ειμαι σιγουρος οτι την εκσπερματωση εννοεί
Μήπως εννοεί κατούρημα? Που είναι και πιο εύκολο? διότι η εκσπερμάτωση χρειάζεται προσπάθεια.