ΕΓΩ ΣΕ ΘΕΛΩ ΑΕΤΟ! ΕΠΙΤΡΕΨΕ ΜΟΥ ΛΟΙΠΟΝ, ΩΣ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ....



Το σημερινο άρθρο, ας θεωρηθεί ΄΄εκτός προγράμματος΄΄. Γράφεται για κάποιο δικό μας παιδί, με την έννοια ότι αφορά έναν αθλητικογράφο που, καθ΄ομολογίαν του, είναι...γνησιόγαυρος από τα γεννοφάσκια του και το οποίο παρακολουθώ από καιρό, μαζί με άλλους φυσικά, για να ενημερώνομαι. Τον διαβάζω, γιατί έχει πέννα καθαρή, ευθεία, άμεση, απλή, χωρίς λοβιτούρες, υποννοούμενα, στρεβλώσεις, αποσιωπήσεις κ.λ.π. και αναδίδει - κυρίως - ένα οπαδικό ( και όχι μόνο ) ΗΘΟΣ, δυσεύρετο στις...βρόμικες επικοινωνιακές μέρες που διερχόμαστε... ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑΥΤΟ. Δεν θα τον ονοματίσω, ούτε και θα αναφέρω το μέσο που γράφει. Θα του επισημάνω όμως μερικά  πραγματάκια, γιατί μ΄ενδιαφέρει όταν σηκώνομαι το πρωϊ και γυροφέρνω τα διάφορα αθλητικά ΜΜΕ, να μην βλέπω ΑΠ΄ΑΥΤΟΝ ΕΙΔΙΚΑ, ΄΄ολισθήματα΄΄ του είδους το οποίο συνάντησα σήμερα. Να το πω με μια φρασούλα: ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΘΕΛΩ - ΠΑΝΤΑ - ΑΕΤΟ! Τα συνοψίζω:

1.  ΑΥΤΟ, ΔΙΟΡΘΩΘΗΚΕ, ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ. Δεν μπορείς συγκεκριμένα να γράφεις αδελφούλη ( λόγω ηλικίας και μόνο ) στον κεντρικό τίτλο της ανάρτησής σου για το...ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΩΔΗ ΞΕΚΙΝΗΜΑ της ομάδας και δικό σου, στην Ολλανδία. Έγινε βέβαια, ως όφειλε, στη συνέχεια ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΩΔΕΣ, αλλά καλά είναι να προσέχουμε την ενδεχόμενη πρόκληση...εγκεφαλικών ΄΄περιπετειών΄΄ μελλοντικά στους αναγνώστες σου, από τέτοιες...ατασθαλίες. Και να πεις ότι διέφυγε. Δεκτό. Έλα όμως που μου΄ρχεται δεύτερο...χτύπημα, μέσα στο κείμενο τούτη τη φορά, σαν να θέλει να με...αποτελειώσει πρωϊνιάτικα ο εκ των εκλεκτών μου αθλητικογράφος; ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΣΥΝΗΘΙΖΕ, ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΑΛΙΣΤΑ, ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ... Το καταγράφω αμέσως παρακάτω, στο 2.

2.  ΄΄ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ΄΄... Διαβάζω, και η...θρομβογένεση σε κάποιο ενδεγκεφαλικό μου - ατυχές - αγγείο, τείνει να ολοκληρωθεί... Είναι πουτάνες, μα την αλήθεια, οι μετοχές και πολλοί νεότεροι ΄΄στραβογαμούν΄΄ με δαύτες... Τί τις θέλετε λοιπόν τις καριόλες, άμα δεν είναι σίγουρο ότι τις ΄΄έχετε΄΄; ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑ λοιπόν αγόρι μου και με πικραίνει ειλικρινά που το διορθώνω, αλλά γνωρίζεις ασφαλώς τί λένε για την επαναλαμβανόμενη σύμπτωση... Σου θυμίζω: Σε θέλω πάντοτε ΑΕΤΟ κι όχι...γούντιγουντπέκερ. Δεν αντέχω, ρε παιδί μου, τους ΑΡΔηδες να γράφουν σωστότερα απ΄τους δικούς μας. Αν κι αυτοί... Κάτι ΄΄νίσσιοι΄΄ το ξέρουν...

3.  Ενώ σε προηγούμενο άρθρο σου για το Αφιόν, ήσουνα εξαίρετος πραγματικά με την παραστατικότατη περιγραφή σου, εδώ με τους...Κατηχωρίτες, τα ψιλοθαλάσσωσες. Εξηγούμαι απ΄την αρχή. Τους Ολλανδούς, δεν τους ΄΄πάω΄΄. Είναι ανθέλληνες. Όχι όλοι. Έχω γνωρίσει καλά και θαυμάσιους ανθρώπους. Αρκετοί πάντως. Που δίνουν όμως τον ΄΄τόνο΄΄. Όπως και τους Άγγλους. Χωρίς γενικεύσεις, φυσικά, γιατί κι απ΄αυτούς απέκτησα εξαίρετους φίλους. Επαγγελματικά. Μοναδικούς. Αλλά το να μου γράφεις έτσι γενικά και αόριστα, επειδή εκνευρίστηκες - δικαιολογημένα, αν θέλεις - με την συμπεριφορά απέναντί σου κάποιου Ολλανδόμπατσου ότι οι λαοί ΑΥΤΟΙ ( ποιοί δηλαδή; ) έχουν και θα έχουν πρόβλημα μ΄εμάς, ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΝ ΠΟΤΕ, επειδή εμείς ΄΄βράζουμε΄΄ τούτες τις μέρες ενώ εκείνοι έχουν βαρυχειμωνιά, δηλαδή επειδή - ούτε λίγο ούτε πολύ - ζηλεύουν τον τρόπο του...βασανισμού μας, ε!... ΣΤΑΚΑ! ΠΑΕΙ ΠΟΛΥ! Κι αν το θες, το γεγονός ότι του΄πες πως είσαι δημοσιογράφος, ακολουθείς τον Ολυμπιακό κι έφτασες στο Άμστερνταμ μέσω Τουρκίας και Βελιγραδίου γιατί σου ήταν βολικότερο και οικονομικότερο ( και ΚΑΛΑ έκανες ), αντί να΄ρθεις απ΄την Αθήνα στρέϊτ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΠΕΙΣΕΣ, αυτό σ΄ανέβασε την αδρεναλίνη τόσο ώστε να τσουβαλιάζεις σήμερα με την οξύτατη κριτική σου ΛΑΟΥΣ ολόκληρους, μάθε ότι το παραπάνω συμβάν δεν σου δίνει τέτοιο δικαίωμα αγόρι μου... ΕΧΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗ. Γράφεις ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ σε ΔΗΜΟΣΙΟ μέσο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για σένα... Το ότι είναι οπαδικό, δεν σημαίνει ΤΙΠΟΤΑ!  Κι΄επειδή; Τί ήθελες στο φινάλε να κάνουν οι Ολλανδόμπατσοι στο αεροδρόμιο όταν τους είπες ότι είσαι δημοσιογράφος και ακολουθείς την αποστολή του Ολυμπιακού; Να κάτσουνε κλαρίνο; Για να τηρήσουν τέτοια στάση - προκλητική και προσβλητική για σένα - κάτι θα΄χουνε δει με τα χρόνια τα μάτια τους σ΄αυτό το πόστο και, όσο να΄ναι , σίγουρα θα εφαρμόζουν κάποιες αυστηρές οδηγίες που έχουν για λόγους ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Με υπερβολές να το πω; Το λέω. Εμένα, να σκεφτείς, κάποτε στην Φρανγκφούρτη με κράτησε αστυνομικός, γιατί την ώρα που μου΄κανε σωματικό έλεγχο εγώ χαμηλοτραγουδούσα ένα ρεφρέν, χωρίς να ξέρω τα λόγια, μουρμουρίζοντας ΄΄ντου- ντου- ντουντού΄΄  κι επειδή το ΄΄ντου΄΄ σημαίνει ΕΣΥ στα γερμανικά, ο τύπος νόμιζε ότι τον κορόϊδευα... Έτσι είναι αυτές οι κρίσιμες θέσεις... ΟΛΟΙ όσοι τις υπηρετούν, λιγότερο ή περισσότερο, την έχουν αυτή την νευρωσάρα του...υπερβάλλοντος συχνά INDEX OF SUSPICION... Υπομονή επομένως, συγκρατημός, τήρηση όσων σου λένε χωρίς τσαμπουκάδες και θα καθαρίζεις στο μέλλον όμορφα κι ωραία. Τέτοιοι χώροι, δεν είναι για πολλά πολλά... Ούτε και πρέπει ν΄αποτελούν αφορμή για τουλάχιστον...άστοχες γενικεύσεις.

Και για να κλείσω: Μην αφήνεις, αγαπητό μου παιδί, το πρόσφατο κλίμα των γενικότερων πολιτικο-κοινωνικο-οικονομικών εξελίξεων να σ΄ επηρεάζει στη δουλειά σου και να παρασύρει την γραφίδα σου με την παραμικρή αφορμή καθιστώντας την έτσι τόσο...υπερευαισθητη εθνικά και υπερ-μημουαπτική... Ας κόβουν πρώτα αποδείξεις π.χ. στα νησιά τούτες τις μέρες του ψιλοχαμού σε ξενοδοχεία/δωμάτια, σίτηση και μπαρ οι Έλληνες, ας μην πειράζουν τις ταμειακές μηχανές τους πολλοί ΄΄νομοταγείς΄΄ απ΄τους υπόλοιπους ώστε να αποδίδουν τελικά ΛΙΓΟΤΕΡΟ Φ.Π.Α. στο κράτος, και μετά ας βγαίνουμε απ΄αριστερά, δεξά ή κεντρώα στους...ξένους. Κονομάμε χοντρά - και ευτυχώς - απ΄αυτούς. Να το εκτιμάμε λοιπόν όπως πρέπει. Και να μη...γαμάμε τούτη την ολέθρια κατάσταση που ζούμε, ειδικά τελευταία, με τις συνεχείς, αμείωτες, εκτεταμένες και εγκληματικά αμετανόητες ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΣΤΙΕΣ μας. Έτσι τέκνα, ας πούμε ενδεικτικά, της λεβεντογέννας;

ΕΝΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΣΟΥ

Υ,Γ. Εδώ θα τα λέμε προς όλους. Αντίχριστους ΚΑΙ δικούς μας. Και το κάνουμε. Ειδικά, αν τους έχουμε αδυναμία... Καλή ή κακή...

Σχόλια

Εικόνα ze ηλιας

Δύο σχόλια Απόστολε χωρίς πραγματικά να θέλω να θίξω τον δημοσιογράφο και σύγγαβρο του οποίου όνομα δεν γνωρίζω καν και δεν ξέρω σε ποιον αναφέρεσαι.
Τό συγκεκριμένο "επάγγελμα","λειτούργημα" -όπως διατείνονται οι ίδιοι-έχει υποστεί εδώ και αρκετά χρόνια τη μεγαλύτερη κατάπτωση και εκφυλισμό από οποιοδόποτε άλλο στη σύγχρονη κοινωνία.
Οι λόγοι γνωστοί.Το "επικοινωνιακό" παιχνίδι έχει την τιμητική του με όλα τα συνεπακόλουθα(πιασμάν κλπ)
Άρα εμένα προσωπικά το τελευταίο που με ενδιαφέρει είναι η ορθογραφική και συντακτική τους εικόνα.Σάμπως έχουν σπουδάσει και τίποτα σημαντικό? Έναν κολλητό έχουνε στα ΜΜΕ και μια σχολή τύπου σωτηρακόπουλου που πλήρωσαν για να τη βγάλουν.Και δεν έχεις δει τίποτε ακόμα γιατί τα βασικά ορθογραφικά τους τα διορθώνει ο ορθογράφος της microsoft.

Γι αυτό λοιπόν συντάσσομαι απόλυτα με τη γραμμή των αρθρογράφων του αγαπημένου μας site
ΑΡΔ
ΑΛΗΤΕΣ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Εικόνα apostolos gaganis

Aυτό το παιδί στο οποίο αναφέρομαι, έχει ΗΘΟΣ στα γραφτά του. Το συμπαθώ. Πιστεύω ότι - πιθανότατα - ήταν απλώς σε μια ΄΄κακή μέρα΄΄... Σκέφτομαι ακόμα πώς μπορεί κι εγώ να΄μουνα πολύ αυστηρός μαζί του. Να μ΄είχε πιάσει προχτές το...πατερναλιστικό μου, ακριβώς επειδή τον ΄΄πάω΄΄. Ας είναι. Προχωράμε μπροστά. ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ...

Εικόνα nissios

Να πούμε συμπληρωματικώς ότι οι μετοχές είναι "νόθα" μέρη του λόγου (επί το λαϊκότερον "μπάσταρδα") και ακριβώς γι' αυτό λέγονται "μετοχές": γιατί μετέχουν τόσο του ρήματος όσο και του επιθέτου. Έλκουν τη γραμματική τους καταγωγή από τα ρήματα, από τα οποία μάλιστα κλέβουν αρκετή ρηματική ενέργεια, ώστε να μπορούν κι εκείνες να δέχονται υποκείμενα και αντικείμενα και κατηγορούμενα. Μπορούν, όμως, στον λόγο να "τεθούν επί" ουσιαστικών και άρα να λειτουργήσουν δίκην επιθέτων.

Θα ήταν ίσως σκόπιμο να γίνει μια ανάρτηση με ταπεινές γλωσσικές οδηγίες προς τους δημοσιογράφους, ημέτερους και μη, ώστε να αποφεύγονται τα συνηθέστερα τουλάχιστον γραμματικά (βαρβαρισμοί) και συντακτικά (σολοικισμοί) λάθη και να μην πληρώνει η ελληνική τα σπασμένα των οπαδικών μας παθών. Αλλά επειδή αφενός μεν "μαουνιέρη παρόντος πάσα αρχή παυσάτω", αφετέρου δε κάτι τέτοιο θα μπορούσε εύκολα να εκληφθεί ως εξυπνακίστικος διδακτισμός, ας το αποφύγουμε. Θα μας την πέσει και ο Γκριλόκης ότι "εδώ είμαστε λαϊκά παιδιά" και άσ' τα να πάνε, Απόστολε.

Εικόνα apostolos gaganis

Ναι, αλλά εγώ έχασα δυο δόντια χτες... Ποιός Γκριντλόκης θα μου τ΄αντικαταστήσει τώρα; Μωρέ΄γω θα λέω τα δικά μου κι άστον να θυμώνει... Έχει το φουμπού του αυτός και ξετσανίζει΄κει πέρα κανονικά... ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ...