Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΑΙΧΤΗ...



Το ερέθισμα για τούτη την ανάρτηση μου το έδωσαν οι δηλώσεις του Βενγκέρ αναφορικά με τον Κάμπελ, που διάβασα σήμερα το πρωί. Τον επαίνεσε για την ένταση με την οποία δουλεύει, απόρροια της ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ του, νοοτροπίας - ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ. Είδε ο προπονητής ένα παίχτη ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ να "πιάσει" στην Άρσεναλ, εργάζεται σκληρά συνεχώς γιαυτό και το δείχνει με την απόδοσή του σε κρίσιμους αγώνες της, γεγονός αποφασιστικό για την παραμονή και καθιέρωσή του τελικά σε μια πολύ απαιτητική ομάδα. Δεν ξέρω αν ο Κάμπελ θα καταφέρει να κάνει αξιόλογη καριέρα. Σ΄αυτό τον δρόμο είναι. Το μυαλό μου όμως πήγε αμέσως στον Ερνάνι. Έφτιαξα μια φωτό σχετική, και σκέφτηκα το θέμα του τίτλου...

Ας θυμηθούμε πρώτα τί είναι ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ. Ο ιδιαίτερος τρόπος με τον οποίο σκέφτεται ένα άτομο, ομάδα ατόμων ή και λαός, που καθορίζει τελικά την συμπεριφορά και τις ενέργειές του. Τη δράση του. Ο Κάμπελ, όσο διάστημα έπαιξε στον Ολυμπιακό, φανέρωσε αναμφισβήτητα ιδιαίτερα προσόντα. Και παρά το ότι δεν υπήρξε αδιάφορος, το αντίθετο μάλιστα, έδειχνε το παιδί εξακολουθητικά ότι "το μυαλό του ήταν στα ψηλώματα...το μυαλό του δεν ήταν εδώ", κατά πως έλεγε και μια μεγάλη μορφή των Γραμμάτων μας... Το΄χα θίξει, θυμάμαι, για τούτον αυτό το θέμα, με αρνητικό μάλιστα τρόπο, αποδίδοντάς του "μεγαλοϊδεατισμό". Κακώς. Με διέψευσε. Κι όχι μόνο εμένα, αλλά και τον...Βενγκέρ, που τον είχε για πούλημα μέχρι ν΄αλλάξει - έκπληκτος - άποψη για τον Κοσταρικανό. Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ έχει σχέση με την ΨΥΧΟΣΥΝΘΕΣΗ κάποιου. Και η ψυχούλα του Κάμπελ, λαχταρούσε πολύ να παίξει στην Άρσεναλ ρόλο ουσιαστικό. Μόχθησε και μοχθεί να το πετύχει. Και φαίνεται ότι τα καταφέρνει. Αν το τελευταίο οριστικοποιηθεί, ιδού ένα κλασικό παράδειγμα της γνωστής ρήσης "ο επιμένων νικά".

Απ΄την άλλη, έχουμε την περίπτωση Ερνάνι εδώ. Θα φύγει, θα μείνει... Προσόντα, αναμφίβολα δεν του λείπουν. Θα΄λεγα μάλιστα ότι είναι μέσες - άκρες αντίστοιχα, ισάξια εκείνων του Κάμπελ. Έχει πρόβλημα ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ όμως. ΨΥΧΟΣΥΝΘΕΣΗΣ. Αβέβαιος, διστακτικός, φοβισμένος, απορημένος, έκπληκτος, ευρέθιστος, θυμώδης, χαμένος, ασταθής, μια έτσι μια γκιουβέτσι. Παιδοφέρνει πολλές φορές. Δεν είναι καλά πράματα αυτά. Προβληματίζει όλους μας. ΚΑΙ τον Σίλβα που τον έφερε. Γιαυτό κι ο τελευταίος αμφιταλαντεύεται ως προς το τί θα πράξει με τούτον τελικά. Ίδωμεν και μακάρι ο παίχτης να δείξει ότι θέλει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ να μείνει στην Ελλάδα και να φτιάξει καριέρα. Γιατί καριέρα, δεν έχει. Ψάχνεται. Κι αν συνεχίσει το ίδιο βιολί, πιθανότατα θα εξακολουθήσει να ψάχνεται...

Τί θέλω να πω μ΄αυτά; Να τονίσω; ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ, ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΟΣ ΠΑΙΧΤΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΕΝΟΣ ΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΑΤΟΜΟΥ, ΟΜΑΔΑΣ ΑΤΟΜΩΝ Ή ΚΑΙ ΛΑΟΥ.  Με την ευκαιρία λοιπόν, ηλεκτρονική γαυροφωλιά είμαστε άλλωστε, ας ρίξουμε και μια ματιά στην νοοτροπία των παιχτών ΜΑΣ, όπως την έχω προσωπικά αντιληφθεί, έτσι για να...διανθίσουμε κάπως την ανάρτηση.

Ν  Ο  Ο  Τ  Ρ  Ο  Π  Ι  Α

1.  ΡΟΜΠΕΡΤΟ

Φτασμένου, ώριμου παίχτη, με μεγάλη εμπιστοσύνη ( υπερβολική καμιά φορά, σπάνια ευτυχώς) στο ταλέντο και στις ικανότητές του. Επαγγελματίας εξαιρετικός.

2.  ΕΛΑΜΠΝΤΕΛΑΟΥΙ

Εργατικού, συνεπή, καλού και συνεργάσιμου επαγγελματία, χωρίς δημιουργία προβλημάτων. Πειθαρχικός, χαμηλών τόνων.

3.  ΣΑΛΙΝΟ

Μαχητή, που επιμένει και παλεύει για να διεκδικήσει το καλύτερο. Συνεπής, πειθαρχικός, αποφασιστικός, με ορισμένα στοιχεία ηρωϊκά θα τα΄λεγα.

4.  ΜΑΣΟΥΑΚΟΥ

Θολή, όχι ξεκάθαρη, του στυλ "θέλω δε θέλω"... Ενίοτε αδιάφορος, σνομπ προς τον αντίπαλο ή αφηρημένος. Δίνει αρκετά συχνά την εντύπωση του "φευγάτου". Ερωτηματικό γενικώς. Να δούμε πού θα κάτσει η μπίλια. Η εξέδρα αναρωτιέται γιαυτό το μεγάλο ταλέντο...

5.  ΣΙΟΒΑΣ

Επαγγελματία, δείχνει συνέπεια και συνεργασιμότητα. Χαρακτηριστικό του, η ηρεμία, η σοβαρότητα, η σεμνότητα  και σταθερότητα στην συμπεριφορά. Χαμηλών γενικά τόνων.

6.  ΝΤΑ ΚΟΣΤΑ

Περίπου τα ίδια με τον Σιόβα.

7.  ΜΠΟΤΙΑ

Αναμφίβολα επαγγελματία. Καμιά φορά, όταν έρχεται ειδικά μετά από τραυματισμό, δείχνει κάπως "ψαρωμένος" και χωρίς μεγάλη αυτοπεποίθηση. Βρίσκει πάντως τον καλό εαυτό του, προοδευτικά. Δείγμα ανθρώπου που δεν τα παρατάει. Είναι φανερό ότι οι συχνοί τραυματισμοί τον έχουν επηρεάσει σ΄ένα βαθμό και κάθε φορά που επανέρχεται, αγωνίζεται να επανέλθει στην καλή προτραυματική του κατάσταση.

8.  ΚΑΣΑΜΙ

Κυμαινόμενη. Με διακυμάνσεις. Πότε στα πάνω του, πότε κατηφορίζει. Θα τον ήθελα πιο σταθερό. Φαίνεται σαν να "παίζει κάτι" μονίμως μέσα του. Πρέπει να επιλέξει με σιγουριά, τί θέλει.

9.  ΜΙΛΙΒΟΓΕΒΙΤΣ

Υπόδειγμα. Σταθερός, καλός επαγγελματίας, επίμονος, αποφασιστικός, εργατικός, συνεπής ( Σ.Σ. γιαυτό και ο...ερωτας προς αυτόν του φίλου μου του Περέϊρα ). Σου λέει θέλω αυτό και το εννοεί. Ξεκάθαρος. Τον εμπιστεύεσαι.

10.  ΜΑΝΙΑΤΗΣ

Δεν ξέρω αν θα μείνει, τον βάζω όμως σκόπιμα γιατί κι αυτός αποτελεί υπόδειγμα πίστης, συνέπειας και επαγγελματισμού. Συμπεριφορά για μίμηση.

11.  ΚΑΜΠΙΑΣΟ

Μεγάλου παίχτη, ώριμου, με απόλυτη αυτογνωσία. Παραδίδει μαθήματα προς όλους. Δεν χρειάζεται να βεντετίσει. ΕΙΝΑΙ βεντέτα, απολύτως, με την καλή σημασία της λέξης. "Ο δε πρώτος ( σε διεθνή καριέρα ) έστω πάντων εσχατότερος", ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ. Άλλα λόγια περιττεύουν.

12.  ΤΣΟΡΙ

Επαγγελματίας, συνεργάσιμος, καλός χαρακτήρας, φιλοσοφημένο τον βλέπω, αλλά και αποφασιστικό να διεκδικήσει τη θέση που η αξία του επιβάλλει. Το τελευταίο μου δείχνει αυτογνωσία και φιλότιμο μαζί.

13.  ΝΤΟΥΡΜΑΖ

Νικητή. Επίμονος, διεκδίκησε αναγνώριση αντάξια των ικανοτήτων του, που δεν είχε πάντως δείξει πέρυσι, την οποία πέτυχε και επιβραβεύτηκε. Κι ετούτος κάτι με...Κάμπελ μου θυμίζει.

14.  ΙΝΤΕΓΕ

Επαγγελματίας, συνεπής, συνεργάσιμος. Δουλεύει για τη βελτίωσή του, γεγονός που εκτιμώ.

14.  ΠΑΡΝΤΟ

Μέσες - άκρες δεν παρουσιάζει προβλήματα. "Παιχνιδιάρης" κάπως. Μερικές φορές αυξομειώνει την ένταση των προσπαθειών του, ανάλογα με την ισχύ της αντίπαλης ομάδας. "Το γελαστό παιδί"...

15.  ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ

Θα την δούμε την νοοτροπία του, καθώς θ΄απλώνεται με την πάροδο του χρόνου στα γήπεδα το μεγάλο ποδοσφαιρικό του ταλέντο. Ψιθυρίζεται ότι κάτι τρέχει τελευταία σε σχέση με τη διάθεση του στις προπονήσεις κτλ, ελπίζω όχι σημαντικό. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΘΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΤΑΛΕΝΤΟ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΑΠΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟ ΤΙΜ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΑΛΛΑ ΚΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΠΑΙΧΤΗΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ... ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΡΙΕΡΕΣ ΧΤΙΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ, ΨΥΧΟΣΥΝΘΕΣΕΙΣ, ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ...

ΚΛΕΙΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ, ΩΣ ΣΥΝΟΛΟΥ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΙΔΕΑΣ.

ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΝΙΚΗΤΗ. ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ, ΤΟΥ ΑΔΙΑΦΙΛΟΝΙΚΗΤΑ ΠΡΩΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠ΄ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΤΟΥ ΑΠΛΗΣΙΑΣΤΟΥ. ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΚΑΙ Σ΄ΑΥΤΗΝ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ "ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ', ΑΝΑΡΡΙΧΑΤΑΙ, ΣΚΑΡΦΑΛΩΝΕΙ ΣΤΑΘΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΝΩ ΡΑΦΙ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΜΑΣ. ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΡΓΟ, ΜΕΣΑ Σ΄ΕΝΑ ΑΚΡΩΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΜΑΣ Σ΄ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΝΗΦΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΕΡΓΩΔΕΣ ΤΑΞΙΔΙ. ΣΚΟΠΟΣ ΟΛΩΝ, Η ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΘΟΥΣ ΤΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΟΠΑΔΩΝ ΤΟΥ...

Σχόλια

Εικόνα red apple

προσωπικά σε αντιλαμβάνομαι απολύτως Απόστολε, εννοώντας το δια ταύτα του σκεπτικού για το άρθρο και συμφωνώ σε όλα και για όλους

Εικόνα apostolos gaganis

Με παρέλυσες απ΄τη χαρά που μου΄δωσες... Κι άλλο! Κι άλλο! Χαχαχαααα

Εικόνα red apple

αντιλαμβάνομαι είπα και εννόησα και ξέρω για τη χαρά σου.

Εικόνα savvas gridlock

Δεν συμφωνώ για τον Ομάρ, Απόστολε. Πηγή κινδύνων συνεχώς από δεξιά, ο κύριος υπεύθυνος εντός γηπέδου για την τριάρα από την Άρσεναλ. Επίσης, μια χαρά στέκεται φέτος ο Κασάμι και είναι σταθερός, τα περυσινά τα έχει αποβάλει. Στα άλλα λίγο πολύ συμφωνούμε.

Εικόνα apostolos gaganis

Σάββα μιλάω για νοοτροπία επαγγελματία ποδοσφαιριστή... Όχι παικτικά. Καθόλου δεν τ΄ακουμπάω αυτό. Άν έχεις κάποιες ατέλειες στο τεχνικό/αγωνιστικό κομμάτι, ΜΠΟΡΕΙ να βελτιωθείς με την κατάλληλη νοοτροπία και πολλή δουλειά, ενώ χωρίς αυτά τα δύο και κυρίως την νοοτροπία που χρειάζεται ( γιατί η σκληρή δουλειά απ αυτήν εκπορεύεται ), μπορεί να χαραμιστείς και προσόντα να΄χεις. Αυτό είναι το νόημα του κειμένου και σίγουρα το πιάνεις. Εξάλλου καλό μπακάκι ο Ομάρ, αλλά όχι και καμιά μπακάρα. Ο Βραζιλιάνος με σιγουρεύει καλύτερα πίσω. Τώρα για τον Κασάμι, δεν ξέρω... Έχω κάτι κενά μέσα μου γιαυτόν. Σίγουρα καμιά σχέση με τον παλιό Κασάμι, αλλά πολύ μπον βιβέρ ρε παιδί μου. Πολύ... Και διαισθητικά το λέω, ΙΣΩΣ μέσα του υπάρχει το ΕΞΩ ( και την Ελλάδα για διακοπές ). Διαίσθηση...

Εικόνα RED HELL

Εγω δεν καταλαβαινω ποιο τρομερο προσον εχει ο Ομαρ περα απο την ταχυτητα του και καποιοι "γνωστες" μας τα πρηζουν οτι ειναι παιχταρας.Φιλοτιμος ειναι σιγουρα αλλα για μενα δεν κανει στον Ολυμπιακο(το ιδιο και ο Μαζουακου αλλα εκεινος λογω μαλακυνσης).

Εικόνα thita

Ένα έχω να σου πω: μακάρι τα εντός ομάδας στελέχη να ασχολούνται και να προβληματίζονται όπως εσύ,θα παίρναμε ευρωπαϊκο σε λίγα χρόνια.....

Εικόνα apostolos gaganis

Βλέπεις δεν μου΄δωσε λεφτά ο θεός... Ξεκίνημα κάτω απ΄το μηδέν. Αγώωωνας... Ας είναι. ΖΗΤΩ Ο ΘΡΥΛΟΣ, Πάνο...

Εικόνα thita

Σηκώνει μεγάλη συζήτηση,αλλά γνώμη μου είναι πως έτσι σου πρέπει 90% υπερηφάνεια και 10% ενα γαμω το.....