ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΜΙΑΣ ΠΑΓΙΔΑΣ


Tags: -

            Δεν μπορώ με βεβαιότητα να πω εάν η παγίδα για την οποία προτίθεμαι να μιλήσω στήνεται αφ’ εαυτής ή εάν υποβολιμαία τη στήνουν κάποιοι άνθρωποι. Ομολογώ, ωστόσο, ότι κλίνω προς την αποδοχή της πρώτης πιθανότητας, καθώς η δεύτερη προϋποθέτει αυξημένης ευφυΐας παγιδευτές και, εν προκειμένω, ευφυΐα δεν ανιχνεύεται – ούτε αυξημένη, ούτε μειωμένη. Κάτι ακόμη για το οποίο δεν είμαι σε θέση να έχω ευκρινή εικόνα είναι το εάν ο εγκλωβισμός σε ψευδοδιλήμματα είναι σύμπτωμα διεθνές ή εάν ο υπερήφανος ελληνισμός κρατά και στο θέμα αυτό τα αδιαφιλονίκητα πρωτεία. Όπως και να ’χει, η σύντονη προβολή του ενός από δύο διεστώτα άκρα, που αναπόδραστα οδηγεί πρώτα στη γιγάντωση αυτού του ίδιου, κατόπιν στην αντισταθμιστική ενίσχυση του άλλου και, τέλος, στον μέχρις εσχάτων αλληλοσπαραγμό τους, είναι οπωσδήποτε παγίδα – και μάλιστα, εξόχως επικίνδυνη.
            Ασφαλώς και υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι προσφερόμενες επιλογές είναι δύο και μόνο τόσες: το μεγάλο «ναι» ή το μεγάλο «όχι», που λέει και ο ποιητής. Η αυστηρή τους διάζευξη όχι απλώς αποκλείει τον συμβιβασμό τους αλλά και καταδικάζει ως μάταιη την αναζήτηση οποιασδήποτε τρίτης οδού. Μόνο που αυτά τα κορυφαία διλήμματα τα θέτει, σε ό,τι αφορά τα άτομα, η συνείδηση ενός εκάστου και, σε ό,τι αφορά τους λαούς, η ιστορία η ίδια. Δεν έχουν –και αλίμονο, εάν είχαν- τόση δύναμη ο τάδε ή ο δείνα δημοσιογραφίσκος της εγχώριας προπαγανδιστικής αγοράς.
 
            Το περιλάλητο «ΝΟ POLITICA» δεν είναι τίποτε άλλο από την άρνηση του κόσμου του Ολυμπιακού να παγιδευτεί και, νομίζω, όλοι πλέον συμφωνούμε περί της αναγκαιότητάς του. Εγώ ο ίδιος είχα κάποτε ενστάσεις αλλά καταπείστηκα από τη σχετική επιχειρηματολογία του Σάββα. Το facebook, ο παράδεισος της εύκολης ατάκας και άξενη χώρα για τους πλήρεις συλλογισμούς, δεν θα ήταν τόσο ακριβές το να πούμε ότι έχει άλλη άποψη όσο το να πούμε ότι δεν έχει άποψη καμιά. Το θέμα έχει πρόσφατα συζητηθεί, και δεν είναι πρόθεσή μου να το επαναφέρω. Θα πω μονάχα ότι, εάν στην εποχή μας η απόσταση του ποδοσφαιρικού από το πολιτικό γίγνεσθαι φαντάζει μικρότερη από ποτέ, η ευθύνη γι’ αυτό δεν βαρύνει το ποδόσφαιρο, που ανέκαθεν προσλάμβανε κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις, αλλά την πολιτική, η οποία για πρώτη φορά ποδοσφαιροποιεί τόσο απροκάλυπτα τον εαυτό της.
 
            Η δική μου αγωνία είναι άλλη: Φοβάμαι μήπως η ασυγκράτητη προθυμία με την οποία διάφορα περιορισμένης ευθύνης πληκτρολόγια σπεύδουν να χρεώσουν στην ερυθρόλευκη κερκίδα τέτοια ή τα αντίθετά τους φρονήματα φέρει ως αποτέλεσμα την πραγματική ανάπτυξη και εκδήλωση των φρονημάτων αυτών˙ όχι στο Καραϊσκάκη, αφού ο χώρος εκείνος προστατεύεται από το NO POLITICA, αλλά αλλού. Γιατί, όταν βλέπει κανείς να αυτοπροβάλλονται ως γνήσιοι εκφραστές του «άσπρου» άνθρωποι προκλητικής ηλιθιότητας, αισθάνεται τη μύχια παρόρμηση να έρθει σε όσο γίνεται εντονότερη αντίθεση προς αυτούς, και γι' αυτόν τον λόγο συχνά δηλώνει  «μαύρος», ακόμη κι αν δεν είναι. Εάν μάλιστα η από τους άλλους θεωρούμενη ως πολιτική του τοποθέτηση αρχίσει να του αποδίδεται εν είδει μομφής, καθόλου δεν αποκλείεται να την υιοθετήσει τελικά, μόνο και μόνο «για να τους μπει στο μάτι».
            Το RATM είναι ένας διαδικτυακός θύλακας ελευθερίας. Και ελπίζω πως δεν θα καταχραστώ την ελευθερία αυτήν, εάν πω ευθέως ό,τι σκέφτομαι: Η παρουσία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ενός οιονεί κόμματος όπως η Χρυσή Αυγή είναι κάτι που με προσβάλλει ως άνθρωπο, με προσβάλλει ως Έλληνα και με προσβάλλει ως δημοκρατικό πολίτη. Με προσβάλλει ως άνθρωπο, γιατί το κόμμα αυτό υψώνει ως λάβαρα το μίσος και τη βία, ως Έλληνα, γιατί τις ιδέες και τις πρακτικές του πολέμησαν οι αμέσως προηγούμενοι συγγενείς και ομοεθνείς μου, και ως δημοκρατικό πολίτη για λόγους κατάδηλους, που δεν χρήζουν περαιτέρω διασάφησης - στην πραγματικότητα, ούτε οι προηγούμενοι έχρηζαν, αλλά εν πάση περιπτώσει. Πρόκειται για ακόμη ένα σύμπτωμα του ευτελισμού της πολιτικής ζωής, ο οποίος εντάσσεται στην ευρύτερη αξιακή και θεσμική αποσάθρωση της χώρας μας και του κόσμου. Αυτή είναι η γνώμη μου. Όποιος είχε από πριν διαφορετική γνώμη ας την κρατήσει. Αλλά να την κρατήσει γιατί τη σχημάτισε μόνος του, όχι γιατί του την υπέβαλαν οι τεθλιμμένες ψυχές του αντιολυμπιακού μετώπου.
            Αντί άλλου επιλόγου ξαναλέω ό,τι υπαινίχθηκα στον πρόλογο: Δεν θεωρώ ότι η σύνδεση της κερκίδας του γηπέδου μας με τη συγκεκριμένη οργάνωση-κόμμα γίνεται εκ του πονηρού, γιατί και η πονηριά είναι είδος ευφυΐας, και οι διακινητές της σχετικής λασπολογίας κανενός είδους ευφυΐα δεν διαθέτουν. Αλλά παραμένει ο κίνδυνος να πέσει κάποιος κόσμος στην παγίδα, και με τον τρόπο αυτό να δικαιώσει τους λασπολόγους. Στην εποχή της υπερπληροφόρησης τα χρέη μας ως πολιτών είναι αυξημένα: δεν σταματούν στην κριτική επεξεργασία της πληροφορίας καθεαυτήν αλλά προχωρούν έως τον έλεγχο του ήθους και της αξιοπιστίας του πομπού της. Τις πολιτικές μας ιδέες τις διαμορφώνουμε από τα διαβάσματά μας, την ιστορική μας μνήμη, τα βιώματα, τις εμπειρίες, τις ευαισθησίες μας και από τη συναναστροφή μας με ανθρώπους που υποληπτόμαστε και αγαπούμε. Δεν είναι και δεν πρέπει να γίνουν συνδιαμορφωτές της ιδεολογικής μας ταυτότητας ούτε οι «έφτιαξα κι εγώ σελίδα στο fb» ούτε τα σκύβαλα του δημόσιου βίου, στα οποία η κοινωνία, σοφά πράττουσα, αρνείται να χαρίσει τη λέξη «δημοσιογράφος» και με δίκαιη περιφρόνηση τα στιγματίζει ως «ΑΡΔ».             

                  

Σχόλια

Εικόνα ΟΡΕΣΤΗΣ

Αμοιβαίως αποκλειόμενα.
Ένας ΓΑΥΡΟΣ, εξ 'ορισμού δεν έχει τη δυνατότητα να είναι φανατικός με κόματα κι "ιδεολογίες" που ουσιαστικά υπάρχουν για να ψωμίζονται εκείνοι οι υστερόβουλοι, ματαιόδοξοι κι αδίστακτοι δημαγωγοί ως επί το πλείστον, επηρμένοι νάρκισσοι, που βαριούνται ή είναι ανίκανοι να βγάλουν μόνοι το ψωμί τους. Όποιος ξέρει επαγγελματίες πολιτικούς (από εκεί φαίνεται η παρέκκλιση, από το επαγγελματίας) αντιλαμβάνεται αμέσως.
Όποιος γυρεύει είτε λύσεις, είτε φταιξίματα για την κατάντια του, από άλλους, έχει γίνει βάζελος, αντι-Ολυμπιακός -- και φανατικός με κάποιο κόμα.
Όλα συζητιούνται κι αναλύονται βάσει λογικής. Ο-Λ-Α. Μόνο ο Θρύλος εκτός.
Όσοι ξυπνάτε το πρωί μετά από στραβό αποτέλεσμα κι είστε η χειρότερη παρέα, όσοι ακούτε κάτι για το Θρύλο και τα μηνίγγια πιέζουν - μα λόγω τιμής! - να συνθλίψουν τον εγκέφαλο, όσοι λυσσάτε και σκάτε και βράζετε κι αφήνετε τα λαρύγγια σας κάθε φορά, είτε μέσα είτε έξω από το γήπεδο, είτε παίζει, είτε δεν παίζει ο Θρύλος, όσοι καμιά φορά αισθάνεστε ότι "το χάνετε" κι ότι "το παρακάνατε" καμιά φορα σε ό,τι έχει να κάνει με το Θρύλο, το ξέρετε. Όλοι.
Και γιατί;
Γιατί αυτό, που τόσο πεζά, αλλά τόσο ποιητικά, ακούστηκε χτες -επιτέλους (πιο συχνά ρε μάγκες!) - στην κερκίδα:

ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΣΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΓΡΑΨΑΜΕ ΟΛΑ
ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ
ΡΕ ΔΕΝ ΓΑΜΙΕΤΑΙ, Ο ΘΡΥΛΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠ'ΟΛΑ
ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ ΜΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΗ ΧΑΡΑ!

1000 ασχολίες να 'χεις, 1000 τιμές να σου 'ρθουν, άμα είσαι έτσι τον Θρύλο δεν τον αλλάζεις. Παράδειγμα ο Πρόεδρος. Μπορούσε να έχει κάνει ό,τι γουστάρει. Να κάνει τον περίπλου του πλανήτη σταματώντας σε κάθε λιμάνι του κόσμου, να κατέβει σαν τον άλλον στα 11χλμ στα βάθη του ωκεανού, να κόβει βόλτες στη στατόσφαιρα με πουτάνες και κόκες σε φρηφώλ και δε ξέρω 'γω τι άλλο.
Κι όμως-ήρθε στο ΘΡΥΛΟ. Όπως θα κάναμε κι εγώ κι εσύ, γιατί είναι αρρώστεια που δε γίνεται καλά...

Ήθελα να πω γαμώ τα κόματα, δεν ξέρω άμα βγήκε από τα συμφραζόμενα, αλλά σιγά μη πω κι η Γη είναι στρογγυλή. Γι αυτό θα πω το άλλο:

ΜΟΥ ΠΗΡΕΣ ΤΟ ΜΥΑΛΟΟΟ
ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΓΙΑΤΡΕΥΤΩΩΩ

Εικόνα Νίκος Γόδας

Πέτυχες το μέγιστο όσον αφορά το επιδιωκόμενο, δηλαδή το να γίνουν πλήρως κατανοητά όσα σκέφτεσαι, με το μικρότερο δυνατό μέσο, δηλαδή με τις λιγότερες λέξεις που θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις. Τέλος, το πέτυχες όλο αυτό, καταφέρνοντας να μας δώσεις ένα ευχάριστο και ευανάγνωστο κείμενο. Όλο αυτό γίνεται μόνο όταν ο αρθρογράφος είναι περιεκτικός, έξυπνος, κατασταλαγμένος, αλλά και να γνωρίζει να χειρίζεται άριστα τη γλώσσα. Μπράβο, ρε φιλαράκι!

Το "no politica" πηγάζει από την αγάπη που νιώθει ο γαύρος ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑ για τον Ολυμπιακό. Βάζει τον Ολυμπιακό πάνω απ' όλα. Αυτό είναι δύσκολο να το κατανοήσουν οι περισσότεροι οπαδοί των άλλων ομάδων, διότι πρώτα είναι ΑΝΤΙ-ολυμπιακοί και μετά υποστηρίζουν την ομάδα τους. Και είναι γνωστό πως, όταν κάτι δεν το κατανοείς, προσπαθείς να το σπιλώσεις.

Εικόνα john

«Το "no politica" πηγάζει από την αγάπη που νιώθει ο γαύρος ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑ για τον Ολυμπιακό. Βάζει τον Ολυμπιακό πάνω απ' όλα. Αυτό είναι δύσκολο να το κατανοήσουν οι περισσότεροι οπαδοί των άλλων ομάδων, διότι πρώτα είναι ΑΝΤΙ-ολυμπιακοί και μετά υποστηρίζουν την ομάδα τους. Και είναι γνωστό πως, όταν κάτι δεν το κατανοείς, προσπαθείς να το σπιλώσεις.»

Μπράβο ρε Θωμά, έγραψες ενα εκπληκτικό σχόλιο. Μακάρι όλοι οι Ολυμπιακοί να ήταν σαν εσένα!

Εικόνα Νίκος Γόδας

Ευχαριστώ, Γιάννη, αλλά τα μπράβο είναι για τον κόσμο του Ολυμπιακού. Εγώ ένα συμπερασματικό σχόλιο έγραψα.

Εικόνα chris67

Συγχαρητήρια σε ολους! Τρομερό το επίπεδο που σπάνια το βρίσκεις!! Μπράβο σας παιδιά!

Εικόνα Piano

nissios, φίλε μου (επίτρεψε μου μιας και δεν σε γνωρίζω προσωπικά) δεν έχω την δυνατότητα να γράφω όπως εσύ πραγματικά όμως απολαμβάνω τα γραφόμενά σου...και έχεις ένα τρόπο σχεδόν πάντα να με συγκινείς...είμαι πολύ τυχερός που σε διαβάζω...

Εικόνα nissios

Α, ρε Piano... Είχα αποφασίσει να μη μιλήσω κι εδώ από κάτω, μιας και είπα επάνω ό,τι είχα να πω, αλλά πώς να μην απαντήσω στο σχόλιό σου; Να είσαι πάντα καλά, φίλε μου. Εγώ είμαι ο τυχερός.

Εικόνα Eleni

Η παγίδα στήθηκε μόνη της.Και στήθηκε από ανθρώπους χωρίς ηθική,χωρίς αγωγή ,χωρίς ιστορική μνήμη.Και ήρθαν λοιπόν οι βολεμένοι,οι προδότες,οι ρουφιάνοι και φόρεσαν το ρούχο του λεβέντη,του μπεσαλή,του δημοκράτη και αναμείχθηκαν με τους αυθεντικούς,εμάς ,τους ΓΑΥΡΟΥΣ!

Και μας κάνουν πέρα.Μας σπρώχνουν στη θέση τους.Όμως εμείς δεν αλλάζουμε.Ας μας βάλουν όποια ταμπέλα θέλουν.Αν η Αριστερά πειράξει τον Ολυμπιακό,θα την γαμήσουμε.Αν το κάνει η δεξιά,το κέντρο,οι φασίστες ,το ίδιο.

Γιατί Ολυμπιακός γεννιέται μόνο αυτός που έχει υψηλά φρονήματα,ιδέες ,οράματα.

Χεσμένη λοιπόν ας είναι η παγίδα τους! Είμαστε ΙΔΕΑ και δεν μας πιάνει!

ΘΡΥΛΟΣ ως την πίσσα της κόλασης.

Εικόνα ΤΡΕΞΕ ΖΕΛΑ ΤΡΕΞΕ

είναι αυτονόητο οι οπαδοί μιας ομάδος, πολλῷ μᾶλλον της πολυπληθέστερης, να ανήκουν σε διάφορους ιδεολογικούς και κομματικούς χώρους, ως μία προέκταση της κοινωνίας μας.

παλαιότερα που οι ιδεολογικές, κομματικές-παραταξιακές διαχωριστικές γραμμές ήταν πιο σαφείς και βαθύτερα χαραγμένες, προτού οι κομματικοί εκπρόσωποι εσκεμμένα κάνουν τον κόσμο να σιχαθεί την πολιτική και να έρθει κόντρα στη φύση του, μιας και ο άνθρωπος είναι πολιτικό ον, οι οπαδικές τοποθετήσεις είχαν και μία πολιτική-ιδεολογική ή και ταξική χροιά, η οποία πλέον έχει ξαχνίσει.

δεν θεωρώ ότι ο Ολυμπιακός με το να καταδεικνύει όσους προσβλέπουν στο κακό της ομάδος (όπως είχε γίνεικαι επί Χούντας και με υπουργούς του ΠΑΣΟΚ επί Βαρδηνογιαννομπομπολαίων και με Μπιτσακτσήδες και με Ορφανούς και με τα κολλητιλίκια Σαμαρά-νιάου)επιβάλλει κομματική γραμμή.
η πολιτική είναι συνδεδεμένη με την κοινωνία κι έκφανση της κοινωνίας είναι και ο οπαδισμός, εσχάτως με τις δηλώσεις και πρακτικές πολιτικών προσώπων(Φλαμπουράρης, Κοντωνής, Ζουράρις, Τσακαλώτος, Καμμένος, Τσίπρας)είναι και οι πολιτικοί δεμένοι με τον οπαδισμό, όχι αγνά, αλλά επί άλλης βάσεως.

Υ.Γ. δράττομαι της ευκαιρίας να αναφερθώ στην επέτειο της δολοφονίας του Νίκου του Γόδα και να δηλώσω ότι δεν τον ξεχνώ, στη θέση του θα μπορούσε να είναι ο πάππος μου, η γιαγιά μου ή και ο πατέρας μου.
αποτελεί παράδειγμα για εμέ κι ελπίζω το αυτό να εκπροσωπεί στο μέλλον και για τον υιό μου και μέσα από τα παιδιά μας να παραμείνει αυτό που του πρέπει να είναι, ΑΘΑΝΑΤΟΣ!

Εικόνα nissios

Καλησπέρα σε όλους τους φίλους. Είναι αγένεια το ότι δεν απαντώ σε καθέναν ξεχωριστά αλλά θα σας παρακαλούσα να μου τη συγχωρήσετε. Φοβάμαι μήπως το θέμα της ανάρτησης δώσει αφορμή σε ατελείωτες πολιτικολογίες, και τελευταία έχουμε ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ να το παρακάνουμε στο θέμα αυτό. Ήθελα να στείλω ένα συγκεκριμένο μήνυμα, το έστειλα και εύχομαι να βρει λήπτες. Εννοείται ότι ευχαριστώ θερμά όλους όσοι το διάβασαν και μπήκαν στον κόπο να το σχολιάσουν και ευχαριστώ και το RATM, που υπήρχε και πριν με περιλάβει στο δυναμικό των αναρτησιογράφων του και μου επιτρέπει να ξεφεύγω από τα αμιγώς γαυροκεντρικά.

Εικόνα takis xwsiar

Μην βλέπετε μονο αυτους,και τα κομματόσκυλα εχουν το νου τους να επωφεληθουν,απο την αντιδραση μας προς τους Συριζανελ.Μην το ξεχναμε αυτό,και αυτό παγιδα είναι!

Εικόνα Red Kokkinos

Συγχαρητηρια Νισσιε, πανεμορφο και πολυ κατατοπιστικο αρθρο! Ακριβως ετσι.

Εικόνα savvas gridlock

Eμένα Νίκο με προσβάλλει και ως Πειραιώτη το να σουλατσάρουν αυτά τα νούμερα της Χρυσής Αυγής μέσα στην πόλη. Οι πιτσιρικάδες μας που έχουν καεί από το facebook, τις τσόντες και τα online games, αν νομίζουν ότι κάνουν κάποια μαγκιά ψηφίζοντας τους ''έμμα τυμί χρισί αβγοί'', ας ρωτήσουν τους παππούδες τους για το τι πέρασε αυτή η περιοχή από τους παππούδες όλων αυτών που με θράσος κουνάνε το δάχτυλο σήμερα. Δυστυχώς όμως σε μεγάλο κομμάτι του λαού, αξίζει η άνοδος αυτού του γελοίου μορφώματος νταβατζήδων και ψυχανώμαλων. Όταν έχεις εθίσει τον κόσμο σε αριστερές ΜΠΟΥΡΔΕΣ τόσα χρόνια, όταν πότισες τα μυαλά του κόσμου στη συνωμοσιολογία, είτε ως ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ, είτε ως εξωκοινοβουλευτική αριστερά, είτε ως αντιεξουσιαστής, είτε ως λαϊκό παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ, είτε ως λαϊκή καραμανλική δεξιά, πρέπει να έχεις θράσος να γυρίσεις κι εσύ από τη μεριά σου να πεις σε κάποιον που σου λέει για Χρυσή Αυγή ''ρε συ, αυτοί είναι καμμένοι, συνωμοσιολόγοι''. Μαχαιροβγάλτες έχει αρκετούς η Χρυσή Αυγή, αλλά όχι μόνον αυτή και δεν έχει μόνο μαχαιροβγάλτες. Αν ακούσεις να μιλάει ένας μεγάλος σχετικά σε ηλικία Χρυσαυγίτης, π.χ. αυτός ο στρατηγός που έχουν από τους καταδρομείς και τον έστειλαν ευρωβουλευτή, ο Συναδινός, σου φαίνεται λιγότερο ή περισσότερο καμμένος από το Λαφαζάνη; Από τον Κουτσούμπα; Εγώ πιστεύω άνετα συναγωνίζονται σε μαλάκυνση εγκεφάλου.

Εικόνα Red Kokkinos

Ακριβως ετσι Σαββα. Δεν γνωριζω ομως πως μπορει να αντιμετωπιστει αυτη η ταση, μιγμα λαϊκισμου, κεκαλυμμενου με αληθοφανη ψεματα, προπαγανδας και ανιστορητοσυνης... Τελικα η αμαθεια ειναι μεγαλο θεμα...

Εικόνα Aprosarmostos17

Οι σκέψεις σου με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο.