ΕΧΕΙ ΜΑΥΡΙΣΕΙ Η ΨΥΧΗ ΜΟΥ...



Έχω επηρεαστεί κι΄εγώ. Όπως όλοι μας. Με τούτο που ζούμε αυτές τις μέρες. Κι΄έχω μπει σε σκέψεις. Οι περισσότερες μου΄χουν ξανάρθει στο παρελθόν, πολλές φορές. Και μου΄χουν διαμορφώσει μια απαισιόδοξη, απορριπτική ακριβέστερα άποψη για τη χώρα, τους πολίτες της, όχι όλους μα τους περισσότερους, και τον πολιτικό κόσμο. Που την ΕΚΦΡΑΖΕΙ φυσικά.

Το αποτέλεσμα είναι, μετά από μια έντονη συμμετοχή εδώ και πάρα πολλά χρόνια στα κοινά, να΄χω αποτραβηχτεί. Πολύ, σε σημείο, περίπου, μοναχικότητας. Και να γράφω κυρίως για το RATM και τον Ολυμπιακό μας, ένα μεγάλο διάστημα της μέρας. Τις υπόλοιπες ώρες, ασχολούμαι με καθημερινά πάλι πράγματα, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο. Πάθος μου δεύτερο, η Ψαλτική. Και μετά, η ζωγραφική. Έχει "χαιρετίσει" από χρόνια το δύσκολο σίγουρα και απαιτητικό επάγγελμα που΄καμα για δεκαετίες, χωρίς βέβαια να΄χει φύγει από πάνω μου η άσπρη μπλούζα, έστω νοερά, ούτε και η αδιάκοπη τάση μου για ενημέρωση. Τόσο στο παλιό μου αντικείμενο όσο και γενικότερα. Τ΄αθλητικά πάντως, κυριαρχούσαν ανέκαθεν στη ζωή μου.

Παρακολουθώ από πολύ κοντά όλα τα νεότερα γύρω απ΄τη γνωστή καταστροφική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική. Τη δεύτερη φονικότερη του 21ου αιώνα παγκοσμίως, μετά από μια άλλη, στην Αυστραλία. Δεύτερη, για την ώρα... Και προσπαθώ, κάμποσες φορές το 24ωρο, να φανταστώ πώς θα ένιωσαν αυτοί οι άνθρωποι που χάθηκαν, τα μαρτυρικά εκείνα δευτερόλεπτα πριν απ΄το ΤΕΛΟΣ. Πριν απανθρακωθούν. Απ΄τον πύρινο σατανά. Αλλά και πριν πνιγούν. Απ΄τις αναθυμιάσεις, τον καπνό ή την υγρή καταπιόνα. Η πρώην επαγγελματική μου ενασχόληση, λίγο με βοηθάει. Άλλο πράμα είναι να στέκεσαι απ΄την πλευρά του θεραπευτή ή του ανακουφιστή, κι΄άλλο του θύματος. Κι΄εγώ έχω αρρωστήσει σοβαρά κι΄έχω υποστεί επίσης σοβαρά ατυχήματα, και στάθηκα τυχερός. Δεν είχε έρθει απλά η ώρα μου. Ξεκάθαρα... Πώς να νιώσανε λοιπόν ετούτοι οι άνθρωποι; Όταν η φωτιά τους έλουζε με μανία ή τους πνίγανε οι καπνοί ή τα παρατούσαν και αφηνόντουσαν στον θαλασσινό τάφο τους; Ξαφνικός πόνος αφόρητος, απερίγραπτο σε ένταση ολόσωμο κάψιμο με τσούξιμο μαζί, τρομακτικό αίσθημα πνιγμονής, και μετά η απώλεια της συνείδησης, η "λύτρωση"; Έτσι να΄ναι άραγε; Με πιάνω να σηκώνομαι το βράδυ και να μου΄ρχονται επανειλημμένα κάτι τέτοια στο μυαλό μου....

 Είδα και τη συνέντευξη του σημερινού πρωθυπουργού μας. Την τέταρτη μέρα απ΄το ξεκίνημα του πύρινου εφιάλτη. Κακοστημένη, παρ΄ότι είχε επιμελώς προετοιμαστεί. Σκηνοθεσία για τα βλήτα, με όλο τον θίασο επί σκηνής. Έτσι για να δοθεί η πρέπουσα βαρύτητα μπρος στις κάμερες. Φροντισμένο και μελετημένο το κείμενο που διάβασε. Για ν΄αναλάβει αυτός την πολιτική ευθύνη της ΠΡΩΤΟΦΑΝΟΥΣ καταστροφής. Τα΄χε προβάρει καλά. Και το διάβασμα των σελίδων που κρατούσε και το ύφος και τον "ανδρεοπαπανδρεϊκό" τόνο της φωνής και τη γενικότερη γλώσσα του σώματος. Με τους άλλους γύρω του να παρακολουθούν εμβριθώς, παίρνοντας και τις κατάλληλες για την περίσταση μούτες...

ΜΙΑ ΑΠ΄ΤΑ ΙΔΙΑ. Τα΄χουμε ζήσει και στο παρελθόν. Μιλάω για τους πολιτικούς. Και οι προηγούμενοι και οι προ-προηγούμενοι, χρόοονια τώρα, τα ίδια και τα ίδια. Αυτοί τους οποίους ΕΜΕΙΣ εκλέγουμε για το γκουβέρνο κάθε φορά, είτε με τη συμμετοχή μας είτε και με την αποχή μας ( κοντά στους μισούς εγγεγραμμένοι στους καταλόγους δεν ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές, αν δεν απατώμαι ). ΑΥΤΟΙ, οι πολιτικοί, είμαστε ΕΜΕΙΣ. Γιατί απλούστατα μας ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ στη Βουλή. Είναι η φωνή ΜΑΣ. Ή όχι; ΑΥΤΟΙ, που είτε κλείνουν τα μάτια ή μας κλείνουν το μάτι κι΄εμείς πορευόμαστε με γνώμονα πάντα και μόνο το ατομικό μας συμφέρον, όπως το εννοούμε, γράφοντας στη γνωστή ανατομική μας περιοχή νόμους, κανονισμούς, διατάξεις, μιας και στο τέλος, μας πιάσουνε δε μας πιάσουνε που λένε στη φάκα, μ΄ένα προστιματάκι ΠΟΥ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΒΑΖΕΙ τη σκαπουλάρουμε και το αυθαίρετο βαφτίζεται "νόμιμο" με παπά και με κουμπάρο ή μένει έτσι: παράνομο, αλλά με ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και όλα τα σχετικά. ΑΥΤΟΙ επομένως είναι το είδωλό ΜΑΣ στον καθρέφτη. Ανεξαρτήτως κόμματος στην εξουσία.

Όλοι φταίμε λοιπόν; Ανεξαιρέτως; Η συντριπτική πλειονότητα, ισχυρίζομαι. Και τα "Μάτια" είναι έργα και των δυονών μας. Δικά τους και δικά μας. Είδα -για λίγο- μια συνέντευξη του Σπίρτζη στη γνωστή κυβερνοφωλιά της ΕΡΤ1. Δυο πράγματα πρόσεξα απ΄το στόμα του. Και τα δυο σωστά. Το σωστό, απ΄όπου κι΄αν προέρχεται, το δέχομαι. Μια απ΄τις αξίες μου η συγκεκριμένη. Το ένα, όταν ομολόγησε σε μια στιγμη στον Χαρίτο ότι αν ήταν να γκρεμίσουμε ΟΛΑ τα αυθαίρετα, θα΄πρεπε να γκρεμίσουμε τα ΜΙΣΑ ελληνικά σπίτια. Και το δεύτερο, όταν του είπε ο δημοσιογράφος ότι μια κάτοικος του Ματιού δήλωσε θεληματικά στους ρεπόρτερς ότι "εμείς θα ξανακάνουμε το Μάτι όπως ήτανε"κι΄ο Σπίρτζης τον διέκοψε λέγοντας του "όοοοχι όπως ήτανε, αλλά αλλιώτικα, σωστά, όχι όπως κτίστηκε, αλλά όπως πρέπει να γίνει". Τώρα, το τί θα κάνουν βέβαια ετούτοι ή οι επόμενοι και οι μεθεπόμενοι, θα το δούμε. ΕΑΝ θα κάνουν και ΕΑΝ οι κάτοικοι συγκατανεύσουν, γιατί είναι κι΄αυτό...

Τι προβλέπω; Δεν είμαι αισιόδοξος. Δεν περιμένω πολλά. Το καλάθι μου, όχι μόνο σε σχέση με το τραγικό συμβάν που ζούμε όλοι, αλλά ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ, και τούτο έχει ασφαλώς τη μείζονα σημασία, δεν είναι απλώς μικρό, αλλά ελάχιστο σε περιεκτικότητα. Καλοί είμαστε σε συμπαράσταση. Βάρδα πάντως μην απειληθούν τα κεκτημένα μας. Εκεί τα...χαλάμε. Ν΄αλλάξει ο Έλληνας; Απραγματοποίητο, που λέγαμε παλιά στο γυμνάσιο. Κι΄αν σκέπτεται και φροντίζει για το ΕΜΕΙΣ και όχι το ΕΓΩ, το΄κάνει, ναι, εντυπωσιακά αν θέλετε, αλλά ΤΩΡΑ, που το σίδερο είναι ζεστό. Να δω μετά από ένα μήνα π.χ. το τί θα΄χει γίνει και κυρίως το τί θα γίνει στο εξής, ΕΜΠΡΑΚΤΑ κι΄όχι άλλη μπαρουφολογία ( φτάνει πια, πήξαμεεεεε), ευρύτερα, ευρύτερα ξαναλέω, γιατί η χώρα είναι ΓΕΜΑΤΗ με "Μάτια". Ασφυκτιά. Όπου και να κοιτάξεις γύρω σου σ΄όλη την επικράτεια. Κι΄όχι μόνο ΓΥΡΩ σου.....

ΥΓ. Το παραπάνω κείμενο πληκτρολογήθηκε σχεδόν μονορούφι. Χαρακτηριστικό του βάρους που φέρω κι΄ήθελα να το βγάλω κάπως από πάνω μου για ν΄ανασάνω λίγο καλύτερα.

ΥΓ. Περιμένω να υπογράψει ο Μεριά ( ψυχοθεραπεία κι΄αυτή με τον Θρύλο...) κι΄ύστερα να γράψω γιαυτόν και κάποιον άλλο που΄χω ήδη σημαδέψει...

Σχόλια

Εικόνα CostasS

Νέο σόου του καταληψία πορδηπουργού στο Μάτι σήμερα.....(κυριολεκτικά καταληψίας αφού δεν έχει λάβει ποσοστό πλειοψηφίας από τον Ελληνικό λαό, καθόσον το 35,46% που έλαβε επί του 56,16% των ψηφισάντων στις τελευταίες εκλογες αντιστοιχεί σε μόλις 19.91% των ψηφοφόρων).
Υπάρχει πληροφορία για δεκάδες νεκρούς που έχει περισυλλέξει το Πολεμικό Ναυτικό και βρίσκονται στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, οι οποίοι θα "ανασύρονται" ένας-ένας για να μη χαλάσει το επικοινωνιακό προφίλ των συριζΑνεΛΗΤΩΝ. Είδατε πως τα γύρισε ελαφρώς ο υιος Μπαλτάκος (φτου!) αφού -μάλλον- του τράβηξαν το αυτί? Αυτοί για να μην χάσουν την κουτάλα είναι ικανοί να νοθεύσουν τις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές γίνουν. Συγγαυροι, γρηγορείτε!

Εικόνα Ποσειδωνία

"Οι λαοί έχουν τους ηγέτες που τους ταιριάζουν"

Εικόνα matrasimca

Δειλο το γκουβερνο μοιραιο και αβουλο ανταμα και ο λαος προσμενει ατερμονα ισως καποιο θαυμα - παραφραζοντας τον Βαρναλη.
Καληνυχτα να εχεις αδελφη ψυχη, η υβρις θα παρει απαντηση να εισαι σιγουρος.

Εικόνα apostolos gaganis

Πρέπει. Από τον λαό εξαρτάται. Να κοιτάξει και προς τα ΕΞΩ και προς τα ΜΕΣΑ του.

Εικόνα George - Mati

Αγαπητέ Απόστολε, όπως πάντα ΤΑ ΕΙΠΕΣ ΟΛΑ !!!!!! Να σε έχει ο Θεός καλά !!!!

Εικόνα apostolos gaganis

Ψηλά το κεφάλι! Είμαστε ΓΑΥΡΟΙ! Και γαύρος δεν σημαίνει μόνο οπαδός του Ολυμπιακού. Σημαίνει κι΄άλλα πολλά. Και ΔΥΝΑΤΑ!

Εικόνα Harry red logic

Κ. Απόστολε,ασύλληπτη τραγωδία δεν υπάρχουν λόγια να εκφράσουν την θλίψη. Κουράγιο στους συγγενείς ας ευχηθούμε να μην ξαναβιώσει ο τόπος τόσο μεγάλο κακό.Είναι βέβαια τόσο σάπιο το πολιτικό σύστημα τόσο σαθρές οι δομές και οι υποδομές που δεν προσφέρουν καμιά εγγύηση για πρόληψη και αποτροπή.
Ακόμη πιο ζοφερή γίνεται η εικόνα από την η υποκρισία η ασυνειδησία και η ασχετοσύνη της "παρέας" που μας κυβερνάει,κατά την άποψη μου μακράν η χειρότερη της μεταπολίτευσης!
Η αλαζονεία τους και η απουσία ουσιαστικής αυτοκριτικής το μόνο που προσφέρουν είναι μεγαλύτερη ανησυχία και φόβους για χειρότερες μέρες!
Ο λαός ας αναλογισθεί, διαλογιστεί, σκεφθεί ψύχραιμα , ορθολογικά ποιους ψηφίζει για να κρατούν το τιμόνι της χώρας σε όλα τα επίπεδα!
Αχρείοι οι κυβερνήτες αλλά όχι άμοιροι ευθυνών οι πολίτες που άκριτα τους ψηφίζουν!
.............................................................................................................Στα αθλητικά μας:
-Θεωρώ χρήσιμη την επιστροφή του Τόρο,ανεξάρτητα της σημερινής αγωνιστικής του κατάστασης, μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ανάκτηση του θρυλικού Ολυμπιακού ψυχισμού του θρυλικού dna της λεβεντιάς της μαχητικότητας της γενναιότητας.
Ευελπιστούμε,ο χρόνος θα δείξει!
-Για τον Μεριά δεν γνωρίζω,ελπίζω ότι έγινεπροσεκτική επιλογή,αυτή η επιμονή το "πήγαινε έλα" κάτι κάτι μπορεί να σημαίνει
--Προσδοκώ δυνατές κινήσεις στα χάφ και στην επίθεση!Είναι ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ!

Εικόνα apostolos gaganis

Συμφωνώ για τον Τόρο. Τον Μεριά θα τον δούμε. Δρομολογούνται, έτσι δείχνει, ραγδαίες εξελίξεις. Αναμένουμε.

Εικόνα dimitrov7

Ακριβώς επειδή ... όλοι φταίμε .... και αυτοί που ψηφίζουν και αυτοί - περισσότερο για μένα - που δεν ψηφίζουν ... όόόλοι στις κάλπες. Και να κάνουμε την επανάσταση των σοβαρών ενάντια στους ανίκανους, χοντρόπετσους λαϊκιστές. Η πολιτική μου παρακαταθήκη κυρ Απόστολε ... άμα δεν πας φταις γιατί δίνεις σε άλλους την ευθύνη για σένα. Ψήφισε, έγιναν αγώνες γι΄αυτό. Πήγαινε και ψήφισε όποιο κόμμα θες αλλά ΤΟΥΣ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΜΟΝΟ. Δεν μπορεί .... θα υπάρχουν.
Καλώς μας ήρθε ο Βασίλαρος. Πιστεύω πάει στα χαφ ως ηγέτης. Εκεί θα τον έβαζα. Ή και στα στόπερ. Σίγουρα όχι δεξί μπακ.

Εικόνα apostolos gaganis

Συμφωνώ. Πρέπει να ψηφίσουμε. Και για τον Ολυμπιακό, αν θέλεις.

Επανδρώνουμε ουσιαστικά τα μετόπισθεν. Έτσι δείχνει. Μακάρι να "βγει". Περιμένω κι΄άλλες κινήσεις. Τώρα πια έχουν διαπιστώσει αρκετά πράματα οι υπεύθυνοι. Ξέρουν, με μεγάλες πιθανότητες. Έτσι λέμε΄μεις. Οι απέξω. Οι μακριά. Πόσο μάλλον αυτοί που είναι ΜΕΣΑ.

Εικόνα John Zolo

Επιτελους και κατι καλο...
Με τον Μερια και τον Τορο απο την μια...μερια και τον Λαζαρο απο την αλλη μηπως και βελτιωθει η αμυνα και τα αποδυτηρια...

Υ.Γ. Πονος και Οργη...!!

Εικόνα apostolos gaganis

Ναι για το ΥΓ. Φαίνεται να σοβαρεύουμε πίσω. Παίρνονται τώρα γρήγορα αποφάσεις.

Εικόνα Romain

Και σε καλή Μεριά. Μαζί με τον Τοροσίδη μπορούν να συμμαζέψουν την άμυνα.

Εικόνα apostolos gaganis

Έτσι ελπίζω.