ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ


Tags: -

Ο γαύρος είναι "λαϊκό", φθηνό και εύπεπτο ψάρι! Σερβίρεται ως πρώτο πιάτο, για να ανοίξει την όρεξη και για να φέρει κοντά την παρέα. Αρκεί να μην φας πολύ γιατί, τότε, θα σου καθήσει βαρύς, στο στομάχι!

Όπως ακριβώς και ο "Γαύρος", άλλοτε απλώς, Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιά, η κυριακάτικη, απογευματινή έξοδος των εργατών, η διαφυγή από τον κάματο της βδομάδας και το άχθος της καθημερινής αναζήτησης του επιούσιου, η στιβαρή πλάτη όπου ακούμπαγαν, στην αρχή, την περηφάνεια τους οι Πειραιώτες, πλέον ΠΑΕ Ολυμπιακός, ο υπερεθνικός επιχειρηματικός γίγαντας που έχει γίνει πόλος έλξης για Αγίους και Αμαρτωλούς.

Στην παλιά Ελλάδα, η κοινωνία διέθετε μόλις δύο ταχύτητες στο κιβώτιο. Τα τζάκια και την πλέμπα. Στην τωρινή έκφανσή της, η κοινωνία μετατράπηκε σε αγωνιστικό ποδήλατο 70 ταχυτήτων. Κανείς δεν γνωρίζει ποιός είναι ποιός και τί. Αρκεί ένα λαμπερό ΙΧ και ένα αστραφτερο ρολόι, περισπούδαστο ύφος ξερόλα και υψηλές γνωριμίες με κατακάθια της εξουσίας για να περιβληθεί η παρουσία του "Πουθενά", με την αίγλη του Μεγάλου και Τρανού.

Ο Ολυμπιακός δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από την κοινωνική τερατογένεση. Από καταφύγιο έγινε, σε μαύρους καιρούς, άντρο απατεώνων και σκοτεινών συμφεροντολόγων. Ο πυρήνας της ύπαρξής του είχε διατηρήσει, όμως, ζωντανό, το αρχικό κύτταρο.

Από την καρβουνόσκονη του Ποδηλατοδρομίου, στην... αστρόσκονη του Γ. Καραϊσκάκης κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι της ιστορίας της ομάδας.

Εμείς οι Γαύροι, που λέτε, είμαστε μια αξιοπερίεργη φυλή. Δεν είμαστε πλεονέχτες. Τα θέλουμε, απλώς, όλα και εί δυνατόν, τώρα! Ξεχνάμε, βέβαια, οι περισσότεροι απο μας, πως η βιασύνη δεν είναι δα και η μεγαλύτερη αρετή... Και εκεί τρωγόμαστε με τα ρούχα μας, τρώμε και κανά παίχτη, κανά προπονητή, κανά πρόεδρο και ξαποσταίνουμε για λίγο, ομφαλοσκοπώντας και... γαυροσταυρίζοντας!

Να το πω αυτοκαταστροφικό; Πώς να το χαρακτηρίσω; Ορισμένοι υποστηρίζουν πως μια μεγάλη μερίδα των οπαδών γίνηκαν Νεόγαυροι, μεταλλάχθηκαν, δηλαδή, σε κακομαθημένα παιδιά που τα θέλουν όλα δικά τους, που συνήθισαν στις τσιπούρες και στα μαγιάτικα και τους ξινίζει ο ταπεινός γαύρος. Μπορεί να έχουν δίκιο μπορεί και να υπερβάλλουν, όσοι εφηύραν τον όρο. Αυτό εναπόκειται στην κρίση και στη συνείδηση του καθενός εξ ημών.

Δεν ανακαλύπτω την Αμερική αν υποστηρίξω, όμως, πως οι αντιδράσεις που παρατηρούμε, τα τελευταία χρόνια, στις τάξεις των οπαδών μας αποτελούν, στην ουσία, την έκφραση των κοινωνικών μεταλλαγών, καθώς ξεθώριασαν οι παλιές διαχωριστικές γραμμές. Η φτώχεια και η επιστροφή πολλών απο εμάς, στις συνθήκες που επικρατούσαν στη δεκαετία του '50, υπό το βλέμμα μιας δήθεν ευμάρειας που μας αποχαιρετά πικρόχολα προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση. Αρκεί να υποστηρίζω -στο γήπεδο-  τον Ολυμπιακό, όταν όλα γύρω μου καταρρέουν, ή μήπως θα έπρεπε να τοποθετηθώ, παράλληλα, κοινωνικά και πολιτικά στον ίδιο χώρο "αναψυχής";

Σημεία των καιρών όπου, τις απαντήσεις θα τις δώσει ο καθένας στον εαυτό του. Αρκεί να μην μπλέξουμε την βούρτσα με την π...α!
Ο Θρύλος μας χρειάζεται και εμείς τον Θρύλο.
 
Aδάμ Αδαμόπουλος
         

 

 

           

Σχόλια

Εικόνα μαουνιέρης

Αγαπητοί σύγγαυροι, ο Ολυμπιακός έχει παραμελήσει την "ιστορία" του. Θα έλεγα μάλιστα ότι κάνει "συστηματικά", αλλά δεν είναι έτσι - έτσι φαίνεται! Γιατί συστηματικό δεν είναι τίποτα στον Ολυμπιακό σε ό,τι αφορά την ολυμπιακή "κουλτούρα". Αρπακολλατζήδικα είναι όλα - και ό,τι κάτσει... Σπασμωδικές και αγχώδεις κινήσεις παρατηρούνται μόνάχα για να καλυφθεί "κάποιο κενό", που κάποιος "οραματιστής", το φαντάστηκε εκεί που βάλθηκε να "αντιγράψει" τη Μπάρτσα ή τη Λίβερπουλ ή... ή... ή...

Η δύναμη του γαύρου οπαδού ήταν μέχρι πριν λίγα χρόνια η ζωντανή ιστορία του - αυτή που φύλαγε στις έλικες του νου του. Τα τελευταία χρόνια (με τη διαδικτυακή υπερπληροφόρηση και με την πανεύκολη πρόσβαση σε οτιδήποτε θεαματικό) χάθηκε η βίωση της ιστορίας. Στην καλύτερη περίπτωση τα ιστορικά στοιχεία γίνανε στατιστικά δεδομένα και δημοσιογραφιτζήδικα στερεότυπα.

Ξέρω ότι όσα γράφω ακούγονται εντελώς παλιομοδίτικα. Σύγγαυροι προτιμώ να είμαι νεωτερικός και όχι απλώς μοντέρνος. Έχω δει πώς λειτουργούν η Μπόκα Τζούνιορς, η Μπάγερν, η Μπενφίκα και ο Άγιαξ και φθονώ όχι την τύχη τους, αλλά την πρόνοιά τους να μην αφήσουν τον "ποδοσφαιρικό πολιτισμό" τους ούτε στην καλή διάθεση τίποτα περίεργων ούτε στον κάδο των αχρήστων.

Με άλλη ευκαιρία θα γράψω και άλλα.

Ευχαριστίες στο Κόκκινο Μήλο για το κείμενό του.

Εικόνα Mhtsaras

Μήμπως νόμισες ή πίστεπσες ποτές ότι ο Θρύλατσος δγιαφέρνει από τα υπόλεπα περίεργα της ελληνικιάς κενωνίας φίλε Βαρκάρη ; α ;Όνταν ούλη η ελληνικιά κενωνία μαστιγώνεται από μαλάκαρους που θωρράνε ΜΟΝΟ τη γκονόμα και το ΕΓΩ τους πώς να δγιαφέρει ο Γάβρουλας ;Όνταν ο κάθε παπάρας θωρράει πώς θα στη γκάνει, να σου κάμει πουστγιά, να είπει τη μαλακία του ,να θωρρέπσει να αρπάκσει ό,τι βρει και να φάει ό,τι λάχει εσύ τι περίμενες να γενεί ; α ;Να δγιαφέρουνε οι οπαδοί και οι φιλάθλοι μας από δάφτο το σερφετό ;Εφτυχώς φιλαράκι Βαρκάρη καπγοιανοί μείναμε να φυλάμε τις Θερμοπύλες που λέγονται ΟΛΕΜΠΙΑΚΟΣ !
Και θα πρέπει να μάθουμε ούλοι μας εφτούνο που έχω δγιαμηνύσει μεργιάδες βολές....
Ημείς απεφτούτο το γκοζμάκη κάπγοια στεγμή θα φύουμε...ούλοι μας....μετά θα ακολουθέπσουν τα παιδγιά μας και μετά τα εγγόνια μας και τα τρισεγγόνια μας...οι Πάρεδροι θάρθωνε και θα παρέλθωνε...οι παίχτουρες θάρχονται θα ντα παίρνουνε και θα ντη γκάμουνε...Μόνο ένα πράμα θα μείνει σε δάφτο το κοζμάκη...
Ο ΘΡΥΛΑΤΣΟΣ !
ΘΡΥΛΕ ΘΕΕ ΜΟΥ ΟΛΕΜΠΙΑΚΕ ΜΟΥ !!!

Εικόνα μαουνιέρης

Μητσάρα μου, συμμερίζομαι την άποψη που εκφράζεις στο τέλος. Και ξέρω ότι νόμος της φύσης και της ιστορίας είναι η αλλαγή... η μεταβολή. Έτσι προχωράνε τα πράγματα. Αλλιώς δεν γίνεται. Όμως χρειάζεται η γνώση του παρελθόντος για να έχει προκοπή το μέλλον. Για να έχει νόημα το μέλλον. Για να έχει αλάτι. Αλάτι καλό,της θάλασσας του Πειραιά. Για να μη βρεθούμε (κούφια η ώρα που το γράφω) να μας έχει αγοράσει κανάς μαλαίσιος ή σιγκαπουριανός "μεγιστάνας" και μας βάλει πράσινα ή μπλε μαρέν ή γκρενά ελεκτρίκ και μας πάει να έχουμε έδρα οποιονδήποτε άλλον τόπο εκτός του Πειραιά. Και, πίστεψέ με, έχω πεταχτεί κάμποσες φορές στον ύπνο μου με κάτι τέτοια που βλέπω. Και τρομάζω στην ιδέα ότι θα βρεθούν και "γαύροι" που θα χαρακτηρίσουν την "εξέλιξη των πραγμάτων" ως κάτι το "σωστό", γιατί θα είναι "ρεαλιστικό"... "το μόνο ρεαλιστικό"... "μεγάλη τύχη" κ.τ.λ.
Δεν ξέρω, μπορεί να το κάνω σαν νά 'ναι ξόρκι, αλλά όσο ζω δεν θα κουραστώ να φωνάζω ΖΗΤΩ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ! και θα έχω στον νου και την καρδιά μου τους Ανδριανόπουλους, τον Βάζο, τον Μουράτη, τον Σιδέρη, τον Κρητικόπουλο, τον Αναστόπουλο, τον Καραπιάλη, τον Τζώρτζεβιτς...

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: τέσσερεις λέξεις ασήκωτες - χιλιάδες τόνοι βάρος η καθεμιά τους.

Γειά σου, Μητσάρα μου! Γειά σας, σύγγαυροι!

Εικόνα red apple

Nα είσαι βέβαιος πως ασπάζομαι ολομέτωπα, τις σκέψεις σου. Στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας κατάφεραν οι προσχηματικοί να διαλύσουν τα πάντα!

αναμένω εκείνη την...πρώτη ευκαιρία για να γράψεις κι άλλα και σ ευχαριστώ για το σχόλιο

Εικόνα μαουνιέρης

Αγαπητέ σύγγαυρε Αδάμ, εδώ μέσα χαίρομαι να μπαίνω, γιατί ακούω να χτυπάνε άδολες ολυμπιακές καρδιές... γιατί ακούω να χτυπάει η ΚΑΡΔΙΑ του αρχετυπικού ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Να είσαι καλά.

Εικόνα red apple

RED & WHITE Bastion!

Εικόνα Mhtsaras

Θα σεμφωνέπσω Αδάμη αλλά θα βάνω και μέσα στο αρθράκεον το ότι εμείς είμεθα έτσα και με τις γκόμενες !Ούλοι οι Γάβρουλες ''στραβώνουμε'' άμα η γκόμενα ,η αρρεβωνιάρα ή ακόμα και η κερά μας μας βγει βαζέλα η χανούμω...και μετά τρέχουμε και δε φτάνουμε !
Κάπγοιοι από μας είμεθα βλογημένοι και ούλα στο σπιτάκι μας είναι κόκκενα !
Πολλοί που γεγνώσκω όμως έχουνε προμπλέμνια του στυλ..''δε μαφήνει η κερά να ιδώ το Γαύρο σπίτι κι ούλο όκσω με τραβάει για βόλτες και ο δγιάολος το κάμει όντα πάιζει ο Θρύλατσος ρε φίλε !Δε μποράει να πάμε βόλτα άλλη στεγμή παρά μόνον τότενες...οπότες κι εγώ κάμω το σκατό μου πακσεμάδι κι αγοράζω ένα δγιαρκείας και της κάμω γνωστό ότι εγώ εκειές τις ώρες θάμαι στο γέπεδο που παίζει ο Γάβρατσος !Μετά ακολουθάει το ''σώσε'', γίγνεται της καγκελόπορτας στο σπίτι αλλά περνάει το δικό μου μνιας και το πλέρωσα...κι η επωδός πγοια είναι ;''Πήγες κι έδωκες ρε μαλάκα 350 γιούρα για δγιαρκείας όνταν ημείς στην οικία του σπιτγιού μας δεν έχωμεν να φάμεν ;''Απλά μετά κουνάς τη γκεφάλα και αποχωράς προς ένδεικσις δγιαμαρτερίας γιατί ποτές το θηλυκόν ζελέδικον ή χανούμικον ποτές δε σε κατάλαβε !Κι αναφωνάς χαμελοφώνως για να μεν σφεριχτεί παντόφλα....''Αει στο δγιάλο καργιόλα !Γαμώ το ζελέ σου !Μούφαες τα σπλάχνα τόσα έτη...''Αλλά ΠΑΝΤΑ χαμελόφωνα έτσα ;Γιατί άμα σου κόπσει το κοκό μετά θα παγάινεις στο γέπεδο και θα θωρράς το διπλανό σου σα ντο γλυκύτερο και πγιο ελκυστικό αγόρι της οικουμένας !Γάμεσέτα....

Εικόνα red apple

Διακρίνω μια τάση να εξατομικεύσεις το ζήτημα της ψυχοσύνθεσης των Γαύρουλων, ή με απατά η νοημοσύνη μου;